• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #571516  autor: koszar93
 31 lip 2012, 18:11
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę za co z góry przepraszam.

Chciałbym podpiąć dekoder do internetu aby móc oglądać ipla.tv. Posiadam takie urządzenia:
Netia Spot, Asmax 1004g oraz Air Live WL-5460AP v2.

Na pierwszym piętrze mam Netia Spot do którego podłączony jest komputer stacjonarny poprzez kabel ethernet oraz drugi komputer połączony bezprzewodowo.
Dekoder znajduje się na parterze i połączenie go z Netia Spot kablem nie jest dobrych rozwiązaniem bo musiałbym wiercić dziury w ścianach itp.

Dało by się za pomocą tych urządzeń które wymieniłem wyżej połączyć to bezprzewodowo.

#571519  autor: Maniek99
 31 lip 2012, 18:26
Ten Airlive ma tryb APClient, więc możesz przez niego spróbować połączyć się ze Spotem.

Rozumiem że dekoder to nie Netia Player, bo on ma już wbudowana kartę WiFi.

#571525  autor: koszar93
 31 lip 2012, 18:55
Dekoder Cyfrowego Polsatu HD5000

#571526  autor: Maniek99
 31 lip 2012, 18:57
No to zostaje połączenie z tym Airlive-em.

#571595  autor: pakierhakierxd
 01 sie 2012, 10:35
Ja próbowałem powiększyć sygnał wifi + tak jak ty doprowadzić net do dekodera i z netia spotem mi się to nie udało a jak zmieniłem router na tp link + podłączyłem access point teraz fajnie działa w trybie repeatera na cliencie zasięg nie był wszędzie,minus trybu repeater jest taki że jest wolniejsza prędkośc i to nie mało ale przynajmniej net teraz mam tam gdzie chcę więc cały dom+całe podwórko wokół domu i aż do końca mojej uliczki :),takie coś mi się podoba :D

Pozdrawiam :)

#572008  autor: Szfagier
 03 sie 2012, 08:45
pakierhakierxd pisze:Ja próbowałem powiększyć sygnał wifi + tak jak ty doprowadzić net do dekodera i z netia spotem mi się to nie udało a jak zmieniłem router na tp link + podłączyłem access point teraz fajnie działa w trybie repeatera na cliencie zasięg nie był wszędzie,minus trybu repeater jest taki że jest wolniejsza prędkośc i to nie mało ale przynajmniej net teraz mam tam gdzie chcę więc cały dom+całe podwórko wokół domu i aż do końca mojej uliczki :),takie coś mi się podoba :D
Nie wiem dlaczego Ci sie nie udalo, skoro Netia Spot jest normalnym routerem,TU sa pomocne opisy co do obslugi. Fakt aby zwiekszyc zasieg wifi to warto podpiac za NS jakiegos access pointa, ew router z opcja AP na pietrze posrednim...chyba ze na potrzebnym pietrze bedzie zasieg

Ericsson GA628->Siemens C25->Siemens MT50->Siemens MC60->Siemens M55->Nokia 3310->Nokia 6610i->Nokia 6230i->Nokia 6280->Samsung D800->Nokia N80->Nokia N95/E51->->Nokia 5800->Samsung GalaxyS/Nokia E71>Samsung Galaxy S3/Samsung XCover2

#572010  autor: pakierhakierxd
 03 sie 2012, 08:47
Próbowałem przez dłuższy czas wyglądało to tak że czasem działało ale max pół godziny potem psuło mi neta :P,Netia spot poszedł do szafy i tam sobie leży w razie awarii routera :P

#572022  autor: Szfagier
 03 sie 2012, 09:14
pakierhakierxd pisze:Próbowałem przez dłuższy czas wyglądało to tak że czasem działało ale max pół godziny potem psuło mi neta :P,Netia spot poszedł do szafy i tam sobie leży w razie awarii routera :P
Ostatnimi czasy wyszlynowe firmware'y do NS'a, ktore moglyby rozwiazac ew problem ze zrywaniem wifi ;)

Ericsson GA628->Siemens C25->Siemens MT50->Siemens MC60->Siemens M55->Nokia 3310->Nokia 6610i->Nokia 6230i->Nokia 6280->Samsung D800->Nokia N80->Nokia N95/E51->->Nokia 5800->Samsung GalaxyS/Nokia E71>Samsung Galaxy S3/Samsung XCover2

#572037  autor: pakierhakierxd
 03 sie 2012, 09:57
Wiem ale to zrywało po połączeniu z accesspointem :) ,choć i tak powiem że Netia Spot ma słaby zasięg mój router Tp Linka+Access point Tp Linka daje mi zasięg na cały dom na maxa albo prawie maxa +zasięg na całe moje podwórko i jeszcze całą uliczkę,mogę sobie chodzić :D,Netia Spot już miał problemy poza domem a czasem nawet w domu :P,do tego wszystkiego nie mogę na nim ustawić trybu 20/40 mhz bo coś szwankuje więc musiałem być tylko na 20mhz,Tp Link nie robi takich rzeczy :]

#572342  autor: Szfagier
 04 sie 2012, 10:10
pakierhakierxd pisze:Wiem ale to zrywało po połączeniu z accesspointem :) ,choć i tak powiem że Netia Spot ma słaby zasięg mój router Tp Linka+Access point Tp Linka daje mi zasięg na cały dom na maxa albo prawie maxa +zasięg na całe moje podwórko i jeszcze całą uliczkę,mogę sobie chodzić :D,Netia Spot już miał problemy poza domem a czasem nawet w domu :P,do tego wszystkiego nie mogę na nim ustawić trybu 20/40 mhz bo coś szwankuje więc musiałem być tylko na 20mhz,Tp Link nie robi takich rzeczy :]
router+AP to masz 2 punkty dostepu wiec nie ma co sie dziwic ze zasieg wiekszy, niestety NS ma sredni zasieg i juz przy 3 scianach nosnych da sie mocno odczuc slabszy syg...co do trybu 20/40mhz nie zauwazylem zadnych problemow na zadnej sztuce, nikt nigdy nie zglaszal z tym problemow

#572347  autor: pakierhakierxd
 04 sie 2012, 10:21
Nawet przy samym routerze zasięg jest niezły jeśli chodzi o Tp Link,access pointa kupiłem najbardziej z powodu chęci aby był zasięg z tyłu domu :),co innego jak anteny są wbudowane w router a co innego jak są na wierzchu,dla mnie net świruje na tym ustawieniu po prostu zamiast polepszyć zasięg to robi tak że nie da się korzystać poza miejscem gdzie jest router.