• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #5629  autor: WitekT
 16 maja 2005, 21:03
Teraz pytanie - czy rzeczywiście chce się dalej pchać w ten interes czy może to element jakiejś gry? Fakt, że przetarg na 1800 to będzie prosta sprawa do wygrania, ale jest trochę niewiadomych...

#5633  autor: pajorro
 17 maja 2005, 08:14
To może Hutchison wejdzie w spółke z Netia Mobile? Nigdy nic nie wiadomo :-)

#5640  autor: Piotr
 17 maja 2005, 12:55
Sam osobiście jestem dość mocno zszokowany informacją jaką przeczytałem na głównej stronie :shock: Niby Netia nie chciała się pchać do UMTSa teraz sami widzimy jak jest. Ot co prawdzia biznesowa karuzela. Mnie jednak bardziej interesuje niewiadome jak do tej pory kwestia pasma GSM. Kto zamierza zawalczyć o tą częstotliwość? Jest szansa na prawdziwego czwartego operatora a nie jakiegoś klona z obecnych na chwilę obecną na naszym rynku telefoni komórkowej?

Po za tym co z wirtualnymi po stronie UMTS i GSM. Jest na nich szansa?

Pozdrawiam.

#5645  autor: WitekT
 17 maja 2005, 14:45
Wirtualni prędzej czy później będą - to nie ulega wątpliwości. Ja szacuję horyzont maksymalnie 2 lat.

#5646  autor: Piotr
 17 maja 2005, 15:42
Mam rozumieć przez twoje słowa Witku, że operatorzy Wirtualni pojawią się w obu sektorach tj. UMTS oraz GSM.

Pozdrawiam.

#5666  autor: WitekT
 17 maja 2005, 20:18
Zapewne tak. W UMTS pojawią się moim zdaniem szybciej z racji tego, że budowa sieci jest dość droga, a taki wirtualny to jednak trochę dochodów da...

#5670  autor: Dragon
 17 maja 2005, 20:44
no dobra, a wiadomo co Netia chce dalej zrobic z ta licencja? Zacznie budowac siec, czy co ?

#5674  autor: WitekT
 17 maja 2005, 21:22
Na razie byłbym ostrożny z jakimiś przewidywaniami... Mam strasznie mieszane uczucia co do tej sytuacji.

#5686  autor: Piotr
 18 maja 2005, 14:19
Tzn. jakie Witku? Czego się obawiasz np. po wejściu Netii do sektora UMTS?

Pozdrawiam.

PS. To jest forum i trzeba wylewać swoje żale jak się patrzy :-D

#5689  autor: Dragon
 18 maja 2005, 15:19
a czy oni moga odsprzedac ta licencje ? (Moze wejda w spolke z Huthitson ze to wlasnie on bedzie jako wirtualny)

#5690  autor: WitekT
 18 maja 2005, 15:20
Nie nie - mi chodziło o całą niejasność sytuacji. Niby Netia wzięła te częstotliwości, niby wcześniej dogadała się z Hutchisonem... A teraz jedna z agencji wyciąga ludzi dla polskiego Hutchisona za ciężką kasę. ;)

Tu jest za dużo niewiadomych... :)

#5693  autor: Dragon
 18 maja 2005, 15:22
o co chodzi z tym wyciaganiem lduzi od Hutchitsona ?

#5694  autor: WitekT
 18 maja 2005, 15:23
DO, tzn. DLA Hutchisona... Po co wyciągać ludzi, skoro się nie wygrało? :)

#5695  autor: Piotr
 18 maja 2005, 15:45
Zmixowaliście strasznie to wszystko Panowie :wink:
Jeżeli jest to możliwe ja poproszę na spokojnego jeszcze raz to samo, drukowanymi literami - jakie wyciąganie ludzi itp.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2005, 15:14 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.

#5711  autor: WitekT
 18 maja 2005, 19:31
Wyciąganie z innych firm - w ogłoszeniu jest "dla wchodzącego na polski rynek dużego operatora telekomunikacyjnego".

#5737  autor: Piotr
 19 maja 2005, 15:15
Czyli mam rozumieć, że np. z PLUSa czy Ery wyciągają (bądź chcą wyciągać) pracowników dla nowego operatora?

#5740  autor: WitekT
 19 maja 2005, 17:35
Ano. Pytanie - dla kogo. :)

#5757  autor: Piotr
 20 maja 2005, 10:18
No właśnie dla kogo :wink: :D

#5781  autor: xlord
 20 maja 2005, 20:10
Oto odpowiedz na jakze proste pytanie.
Netia nie moze sprzedac czestotliwosci, bo to nie jest towar sprzedawany na wolnym rynku tylko przyznawany przez urzad. W zwiazku z tym, zeby nie bylo zamieszania na na rynku Netia wziela te wygrane czestotliwosci, wczesniej dogadujac sie z Huckiem, ze im odsprzeda firme wraz z czestotliwosciami w zamian za operatora wirtualnego na bazie nowej sieci na bardzo korzystnych warunkach.
Dzieki czemu Netia zdobedzie pieniazki na wykup 1800 i na doskonalych warunkach wpusci tam Hucka. Nalezy zwrocic uwage, ze to rozwiazanie jest zdecydowanie korzystniejsze finansowo, niz zalatwienie wszystkiego w sposob jasny i zrozumialy dla normalnego obywatela. Mniej zorientowanych poinformuje, ze w firmie wazniejszy jest obrot, a nie zysk brutto. Przy malych obrotach mozna miec maly zysk i niewielkie inwestycje, a przy giantycznych przeplywach gotowki i aktywow mozna zrezygnowac z zysku, ale jednoczesnie robic gigantyczne inwestycje (sprawa wprowadzania pieniazkow w koszty, a nie w podatki) i na tych mechanizmach buduje sie potege firmy.

Pozdrawiam

#5804  autor: Piotr
 21 maja 2005, 19:58
Kawa na ławę. Oto chodziło. Wielkie dzięki za wyczerpującą wypowiedź.