Ruben pisze:przypomina świadków Jehowy
Nie chcę sie o to spierać, ale tym porównaniem "przegięłaś" troszeczkę.
Ja nie przychodzę do kogoś pouczać go o jedynie swojej słusznej racji i prawdzie na temat oferty sieci X. I nie "zmuszam" go tym samym do zmiany, bo inaczej nie będzie/przestanie być moim przyjacielem, a co najwyżej delikatnie sugeruję/proponuję. Ale jeśli chce dalej pozostać w dotychczasowym układzie, uszanuję to i nie będzie to powodem do zerwania z nim kontaktu.
Ruben pisze:Znajomi mają przecież swoje rodziny i inne połączone usługi więc sugestia zmiany operatora często z abonamentem byłaby niepoważna.
Dlatego jeśli wiem lub dowiaduje się od kogoś, że jest w takiej sytuacji, to nie nagabuję. Również uważam, że wówczas nie ma to zbytnio sensu.
Ruben pisze:Poza tym znajomi nie są pochłonięci pasją do branży telco jak tutejsi forumowicze

Ale skoro korzystają z usług jakiegoś operatora, to znaczy, że wcześniej (kiedyś) byli "zmuszeni" do wyboru, podjęcia decyzji. A kolejnej, o z mianie operatora, nie podejmują chyba z dnia na dzień. Raz kiedyś (np. raz na rok) można się chyba na tym zastanowić? Czasem warto poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z inną ofertą.
Ale tak jak już powyżej zauważyłem, wszystko zależy od konkretnego człowieka i jego podejścia do sprawy, którego tu o oczywiście nie oceniam.