• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

#547557  autor: babeo
 14 kwie 2012, 00:53
już mi się nie podoba po aktualizacji bo coś bateria mi szybko leci :/
Jak wchodzę w użycie baterii to telefon jest niby cały czas aktywny, ale nie mogę dość co mu to wymusza.

#547604  autor: babeo
 14 kwie 2012, 12:25
Oj coś widzę, że bateria w 2.3.3 trzyma gorzej niż w 2.2.2, ale ten 2.3 w sumie bardziej mi się podoba. Hehe trzeba było dawniej zaktualizować, bo teraz już się przyzwyczaiłem do czasu pracy na 2.2.2 :P

#547774  autor: Xy
 15 kwie 2012, 11:40
ManiacGSM pisze:''jak zaktualizować androida''
myślę ,że warto odwiedzać fora typu :

pdaclub.pl

android.com.pl

i szukać w odpowiednich działach oraz wujek google.
Myślę, że warto stworzyć taki wątek na Telepolis i opisać wady i zalety aktualizacji. Czy warto czy nie. Co się zmienia na plus, co na minus. Nie jesteśmy dziećmi Neostrady podłączonymi przedwczoraj do Sieci i umiemy korzystać z Google. Uważam, że forum na takiej stronie jak Telepolis powinno mieć także wątek o aktualizacji Androida. Dlaczego mamy korzystać z innych stron skoro możemy z naszych?

[ Dodano: 15 Kwiecień 2012, 11:45 ]
babeo pisze:Oj coś widzę, że bateria w 2.3.3 trzyma gorzej niż w 2.2.2, ale ten 2.3 w sumie bardziej mi się podoba. Hehe trzeba było dawniej zaktualizować, bo teraz już się przyzwyczaiłem do czasu pracy na 2.2.2
W porównaniu z 2.3.3 wersja 2.3.4 jakby delikatniej obchodziła się z baterią. Odnoszę wrażenie, że teraz dwa dni będzie można osiągnąć bez specjalnych czarów.
Niestety po aktualizacji jestem srogo zawiedziony upadkiem jakości zdjęć z aparatu. Pododawali wszelkiego g... jak zdjęcia 3D, panoramy, zoom cyfrowy 16x i inne ale jakość poleciała strasznie na łeb. Może jestem przewrażliwiony w tym temacie gdyż fotografia to moje zboczenie od lat najmłodszych (teraz wstyd się przyznać do hobby patrząc na tępe panienki z Nikonami za 7000 zł), a może warunki oświetleniowe nie pozwoliły na wykonanie lepszej jakościowo fotografii... Poczekam na lepszą pogodę. Tak, aparacik w telefonie służy mi za "obrazkowy notatnik" ale niech będzie dobrej jakości...

Na chwilę obecną postaram się wymienić plusy i minusy wersji 2.3.4 (4.0.2.a.0.62)

PLUSY
+ Poprawa płynności działania telefonu
+ brak zamulania i zawieszania się
+ dodane NaviExpert i Wisepilot
+ nowe funkcje w aparacie jak rozległa panorama, zoom cyfrowy 16x*, zdjęcia 3D, możliwość całkowitego wyciszenia aparatu fotograficznego (zarówno dźwięk ostrości jak i migawki)
+ szybsze włączanie Wi-Fi
+ dłuższy czas pracy na baterii

MINUSY
- gorsza jakość zdjęć w porównaniu do softu 2.3.3
- nie znajdujący nigdzie zastosowania 16 krotny zoom cyfrowy*
- większa integracja z Facebookiem bez możliwości odinstalowania go
- aparat w trybie "Auto Scn" (automatyczne rozpoznawanie scenerii) kompletnie nie radzi sobie z balansem bieli.

NEUTRALNE
+/- delikatnie zmieniony wygląd rejestru połączeń
+/- nowe ikony jak Update Center, Podłączone Urządzenia, Gry i Aplikacje...
+/- podczas blokowania ekranu mamy animację jak przy wyłączaniu starszego telewizora

* - w plusach bo to nowość, w minusach bo fatalnej jakości ;-)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, 19:56 przez Xy, łącznie zmieniany 2 razy.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#547887  autor: babeo
 15 kwie 2012, 19:20
Myślę, że warto stworzyć taki wątek na Telepolis i opisać wady i zalety aktualizacji. Czy warto czy nie. Co się zmienia na plus, co na minus.
Problem polega jednak na tym, nie chyba nie można powiedzieć wprost, że 2.3.4 jest ogólnie lepszy od 2.3.3. gdyż czytajac różne tematy na forum.android.pl zauważyłem, że ważne jest na jakim modelu testujemy i od jakiego operatora jest soft.
+ Poprawa płynności działania telefonu
Wiesz w sumie masz jakby nowy soft, może na 2.3.3. po hard resecie też byś zauważył szybsze działanie.

#547896  autor: Xy
 15 kwie 2012, 19:53
Nie wydaje mi się aby T-Mobile ingerował w oprogramowanie i poprawiał po swojemu jak to ma w zwyczaju Orange (przynajmniej kiedyś okrutnie kastrował telefony, nie wiem jak teraz). W mojej sieci jest dodawany dzwonek, strona startowa w standardowej przeglądarce i w zasadzie tyle z całego firmowania. Nie ma ani tapety, ani motywu ani ekranu startowego. Czy nowa wersja oprogramowania jest lepsza? Szczerze mówiąc wielkich zmian nie wnosi (to jednak głównie kosmetyka) i jeśli wymienione przeze mnie plusy nie są komuś potrzebne, a minusy są istotne, to uważam, że nie ma co na siłę robić aktualizacji i poczekać na opinie dotyczące Androida 4.0 Ice Cream Sandwich. Ja zrobiłem update bo szlag mnie trafiał gdy telefon cały czas zamulał, wieszał się i tak dalej... Jak raz w ciągu dnia dało się zrobić coś na nim bez zadławienia to było już bardzo dobrze. Po hard resecie nie chodziłby mój telefon szybciej. Aktualnie działa szybciej niż chwilę po zakupie w sierpniu. Pamiętam i mam porównanie jak chodził wtedy na czysto, jak działał tuż przed aktualizacją z dużą ilością programów zassanych z Google Play i jak działa teraz.
Ciekawe kiedy znów zacznie się krztusić... :roll:

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#567542  autor: adiq1033
 14 lip 2012, 10:11
Pozwolę sobie odkopać temat, bowiem zamierzam zaktualizować Andka z 2.1 Update1 do 2.2 Froyo. Telefon Samsung GT-i5500, z PLAY. Słyszałem pogłoski (dot. sieci Era/T-Mobile), że kiedy przeprowadzi się aktualizację samodzielnie w domu, utraci się gwarancję na zasadzie "ingerencji w oprogramowaniu", nie wiem ile w tym prawdy. Czy takie same przepisy obowiązują w PLAY? W sumie mi na rękę bardziej byłoby oddać telefon do autoryzowanego serwisu (mam kartę gwarancyjną, paragon) na przegląd, ewentualne wyczyszczenie (pamięć, hardware) i aktualizację do 2.2. Myślicie, że mi to zrobią, czy odeślą do domu z kablem USB w ręku? Jeszcze dwa pytania: 1) Od wersji 2.2 mogę instalować programy na karcie pamięci? 2) Czy możliwe jest usunięcie programów całkowicie mi niepotrzebnych, np. Facebook? Czego warto się pozbyć z telefonu?

#567543  autor: dario321
 14 lip 2012, 10:18
jesli oficjalnie jest dostepny tzw. brandowany soft to gwarancji nie traci sie a w innym wypadku;"tak" i zalezy czy serwis'anci producenta przymkna na to oko lub nie ;-)
chyba ze dany model telefonu nie ma brandowanego softu to mozna aktualizowac smialo.

#567550  autor: nemo2009
 14 lip 2012, 11:10
Xy pisze:aparat w trybie "Auto Scn" (automatyczne rozpoznawanie scenerii) kompletnie nie radzi sobie z balansem bieli.
W moim Alcatelu automatyczna biel też jest do kitu,inne ok.
Czy aktualizacje serwis wykonuje bezpłatnie(gwarancja)?
Do wiadomości mms mogę załączyć tylko jeden załącznik(np,zdjęcie lub dżwięk),to normalne?
Z przychodzącej wiadomości mms nie można wyodrębnić załączników i zapisać je w telefonie,to normalne,czy ja czegoś nie wiem?Soft 2.3.6

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#567551  autor: Xy
 14 lip 2012, 11:12
nemo2009 pisze:Czy aktualizacje serwis wykonuje bezpłatnie(gwarancja)?
Aktualizacje wykonuje się samemu w domu. Nie powoduje to utraty gwarancji.

nemo2009 pisze:Do wiadomości mms mogę załączyć tylko jeden załącznik(np,zdjęcie lub dżwięk),to normalne?
Nie wiem, nie wysyłam mmsów.

nemo2009 pisze:Z przychodzącej wiadomości mms nie można wyodrębnić załączników i zapisać je w telefonie,to normalne,czy ja czegoś nie wiem?Soft 2.3.6
Na sofcie 2.3.4 daje się zapisać załączniki, np. zdjęcia w Galerii.

#568087  autor: Wieszunio
 16 lip 2012, 19:02
adiq1033 pisze:Pozwolę sobie odkopać temat, bowiem zamierzam zaktualizować Andka z 2.1 Update1 do 2.2 Froyo. Telefon Samsung GT-i5500, z PLAY. Słyszałem pogłoski (dot. sieci Era/T-Mobile), że kiedy przeprowadzi się aktualizację samodzielnie w domu, utraci się gwarancję na zasadzie "ingerencji w oprogramowaniu", nie wiem ile w tym prawdy. Czy takie same przepisy obowiązują w PLAY? W sumie mi na rękę bardziej byłoby oddać telefon do autoryzowanego serwisu (mam kartę gwarancyjną, paragon) na przegląd, ewentualne wyczyszczenie (pamięć, hardware) i aktualizację do 2.2. Myślicie, że mi to zrobią, czy odeślą do domu z kablem USB w ręku? Jeszcze dwa pytania: 1) Od wersji 2.2 mogę instalować programy na karcie pamięci? 2) Czy możliwe jest usunięcie programów całkowicie mi niepotrzebnych, np. Facebook? Czego warto się pozbyć z telefonu?
w przypadku wszystkich samsungów jest możliwość wymiany oprogramowania bez utraty gwarancji możesz też rootować telefon i wgrywać custom, czysty lub brandowany rom. ważne żeby w momencie odesłania do serwisu rom który masz w telefonie był oryginalny (od samsunga) nie musi mieć brandu operatora. w SE niestety nie można tak działać z gwarancją :(

LUBIE GŁOŚNE LITERY xD A Ty [you], też je LUBISZ ?

#570374  autor: adiq1033
 26 lip 2012, 16:50
Tragedia! Play nie aktualizuje GT-i5500 do wersji 2.2, pomimo iż aktualizacja oficjalnie została wydana.

Dlaczego? Nałożenie brandu do oprogramowania jest czymś trudnym? Aż dziwię się z serwisowi. To, co usłyszałem od serwisanta:

"Jesli operator wydał nowszą wersję oprogramowania to oczywiście zaktualizujemy je".

Wymienili mi tylko styki od anteny i baterii, Android pozostał w wersji 2.1. A gdybym zaktualizował przez USB programem od samego producenta? Znajomy mówił mi, żebym sobie sam to zrobił w domu, a o gwarancje nie muszę się martwić, bo brand nie zostanie usunięty z telefonu, a Android zakończy aktualizację do 2.2 pomyślnie. Tylko nie wiem ile w tym prawdy. Nie jest to przez niego potwierdzone, wspominał, że wyczytał to gdzieś w sieci.

Może wiecie coś więcej na ten temat? Nie podejmę ryzyka utracenia gwarancji. :)

#570387  autor: orson_dzi
 26 lip 2012, 17:11
Na Samsunga możesz wgrać czysty soft Multiloaderem w oficjalnej wersji bez brandu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#570760  autor: Realista
 28 lip 2012, 09:36
Samsung na to nie kładzie nacisku, gwarancja nie jest anulowana, telefon mojej lepszej połówki miał zmieniony rom na czysty bez brandu, gwarancję uznali ale brand wrócił wraz z telefonem z serwisu :mrgreen:
Tak więc nie ma się co obawiać. Tak jak napisał orson_dzi znajdź odpowiadający tobie soft i użyj Multiloadera i masz to co chcesz :D

Doradca klienta indywidualnego - ORANGE
Czasami cudotwórca - nawet często :-)
Masz problem to nasz , może pomogę , jak dam radę ;-)

#570766  autor: Maniiiek
 28 lip 2012, 10:07
Jeśli soft będzie oficjalny od Samsunga to nie problem.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#571337  autor: adiq1033
 30 lip 2012, 23:55
Wiecie może, która wersja Multiloadera jest najnowsza i skąd najlepiej ją pobrac? Szukałem jakiejś instrukcji obslugi w sieci, ale wszystko poukrywane (wymagana rejestracja), albo w języku obcym. Jeszcze przegrzebie tu i ówdzie, lecz jakbyście mieli coś pod ręką to możecie podesłać. :)

Chociaż chyba z pozycji telefonu również da się przeprowadzić tą aktualizację? Po podłączeniu przez WiFi, albo mając pakiety danych. Tylko szukam i szukam, nie mogę znaleźć w ustawieniach.

#571341  autor: orson_dzi
 31 lip 2012, 00:03
Która wersja, to Ci nie pomogę, a obsługa programu jest banalna. Robiłem nim soft w i8510, w Androidzie powinno być podobnie.
Ściągasz paczkę, rozpakowujesz i uzupełniasz podane rubryki rozpakowanymi plikami. Banalna sprawa.

#571343  autor: adiq1033
 31 lip 2012, 00:07
A taki SAMSUNG Kies to dobry wybór? Właśnie rozpocząłem pobieranie, ponoć wszystkie instrukcje są prezentowane na bieżąco w ojczystym języku. 2.2 Froyo jest oficjalnie wprowadzony przez Samsunga dla modelu GT-i5500.

#571364  autor: orson_dzi
 31 lip 2012, 08:30
Kies, to oficjalny program. Coś takiego jak SEUS u SE.

#571369  autor: Maniiiek
 31 lip 2012, 08:59
Z KIES-em bym się nie szarpał. Bywa tak, że podczas aktualizacji rozłącza telefon :roll:

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#571421  autor: adiq1033
 31 lip 2012, 12:28
Maniiiek pisze:Z KIES-em bym się nie szarpał. Bywa tak, że podczas aktualizacji rozłącza telefon :roll:
I co wtedy? Mam po gwarancji? Da sie domowymi metodami uratować telefon?