• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Jaka sieć?

Orange
8
16%
T-Mobile
5
10%
PLAY
25
50%
Mtv Mobile
3
6%
RedBull Mobile
1
2%
Virgin Mobile
Brak głosów
0%
mBank Mobile
6
12%
Lycamobile
Brak głosów
0%
Sferia, Mobyland, Aero2
2
4%
 #567453  autor: bartoszek534
 13 lip 2012, 21:14
Witam. Proszę, Pomóżcie, jaką sieć wybrać. Napisze moje wymagania:
1. Sms - wysyłam 3000 miesięcznie, ok 2800 do PLUS i 200 do innych.
2. Mms - ok 10 w miesiącu do wszystkich.
3. Rozmowy - około 50 minut, głownie do plus i t-mobile, ta liczba może sie podwoić, trochę do stacjonarnych i troszkę do innych.
4. internet. 150-200 mb by mi wystarczyło.
Sieć, którą potrzebuje - jaką chcecie. Zaproponujcie coś :) Dzięki :O
OFERTA NA KARTĘ!

#567457  autor: KC-KARLOS
 13 lip 2012, 21:26
bartoszek534, taryfa Plus na kartę jest dobra.
Włączasz za 1,50 zł profil Nielimitowanych esów do Plusa - wtedy dziennie za esy do Plusa płacisz tylko 39 gr. Bez limitów.
bartoszek534 pisze:2. Mms - ok 10 w miesiącu do wszystkich.
MMSy są płatne zgodnie z cennikiem.
bartoszek534 pisze:4. internet. 150-200 mb by mi wystarczyło.
W Plusie na kartę polecam pakiet 150 MB z lejkiem za 9 zł. Pakiet odnawia się co 30 dni.

[ Dodano: 2012-07-13, 21:31 ]
Proponuję też MTV Mobile.
> Za zasilenie 25 zł masz no-limit esy/mmsy do wszystkich na 30 dni
> Wielka Trójka - za 3 zł za każdy numer (max 3) zyskujesz darmowe rozmowy z numerem T-Mobile albo za 15 gr/min do Plusa, Orange i Heyah lub 30 gr/min na numer Play.
> Ważność konta - roczna po każdym zdarzeniu
> MMS w cenie SMSa - 9 gr poza bonusem za zasilenie
> minuta w cenniku to 39 gr do każdej sieci
> net: 350 MB za 12 zł na 30 dni - z lejkiem po przekroczeniu pakietu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#567459  autor: ManiacGSM
 13 lip 2012, 21:35
Generalnie nie wiem nawet nad czym się tu zastanawiać- zobacz na swoje statystyki , nawet nie opłaca Ci się szukać innej alternatywy skoro tyle ruchuwykonujesz w Plusie. Dodaj sobie do tego ilu znajomych pisze i dzwoni do Ciebie -jesli głównie też Plus to lepiej w tym siedzieć.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#567460  autor: KC-KARLOS
 13 lip 2012, 21:39
Zresztą na telepolis jest sporo podobnych tematów, więc po co po raz kolejny "kopiować" tematy..??

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#567476  autor: bartoszek534
 13 lip 2012, 23:00
tak, dzięki, ale nie chciałbym wydawać więcej niż 30 zł, ile teraz wydaję. Chodzi mi też o minuty. W plus jest dobrze, ale myślałem, że inne sieci mają coś lepszego.

[ Dodano: 2012-07-13, 23:01 ]
Karlos20 pisze:Zresztą na telepolis jest sporo podobnych tematów, więc po co po raz kolejny "kopiować" tematy..??
Czy ja kopiuje? Mam każdą swoją ofertę.
 #567513  autor: ciekawy
 14 lip 2012, 02:11
bartoszek534 pisze:Witam. Proszę, Pomóżcie, jaką sieć wybrać. Napisze moje wymagania:
1. Sms - wysyłam 3000 miesięcznie, ok 2800 do PLUS i 200 do innych.
2. Mms - ok 10 w miesiącu do wszystkich.
3. Rozmowy - około 50 minut, głownie do plus i t-mobile, ta liczba może sie podwoić, trochę do stacjonarnych i troszkę do innych.
4. internet. 150-200 mb by mi wystarczyło.
Sieć, którą potrzebuje - jaką chcecie. Zaproponujcie coś :) Dzięki :O
OFERTA NA KARTĘ!
W tej nowej ofercie PLAY na kartę masz przy doładowaniu 50 zł na 100 dni czyli żeby łatwiej było liczyć 15 zł na miesiąc masz bezpłatne rozmowy i sms-y w PLAY, pakiet na net 1GB kosztuje tylko 15 zł, masz nielimitowane sms-y do wszystkich sieci za 10 zł, jak chcesz wydać miesięcznie 30 zł to tutaj wydałbyś 25 zł za pakiet 1GB, za nielimitowane sms-y do każdej sieci czyli gwarancja, że nie zapłacisz więcej, do sieci bezpłatnie. Jak masz znajomych w Plus to namów ich,żeby wzieli starter w PLAY albo, żeby się przenieśli do PLAY i w sieci będziecie mogli rozmawiać i sms-ować bez żadnych opłat, nie ma nawet opłaty za pierwsze połączenie jak w Plus, nie ma też opłaty za pierwszy wysłany sms, wystarczy, że masz aktywne konto i możesz korzystać z połączeń i sms-ów w PLAY bezpłatnie, w dodatku zawsze możesz wybrać zasięg który najbardziej ci odpowiada - PLAY, Plus, Orange.

#567515  autor: thonka
 14 lip 2012, 02:22
ciekawy pisze: Jak masz znajomych w Plus to namów ich,żeby wzieli starter w PLAY albo, żeby się przenieśli do PLAY i w sieci będziecie mogli rozmawiać i sms-ować bez żadnych opłat,
:lol: ach ten cudowny play...

jakby ludzie chcieli to by pewnie juz dawno zmienili siec. namawianie na sile raczej bedzie wygladac komicznie. "zmiencie siec, bo ja tez zmieniam".

zejdz na ziemie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#567516  autor: ciekawy
 14 lip 2012, 02:26
thonka pisze:
ciekawy pisze: Jak masz znajomych w Plus to namów ich,żeby wzieli starter w PLAY albo, żeby się przenieśli do PLAY i w sieci będziecie mogli rozmawiać i sms-ować bez żadnych opłat,
:lol: ach ten cudowny play...

jakby ludzie chcieli to by pewnie juz dawno zmienili siec. namawianie na sile raczej bedzie wygladac komicznie. "zmiencie siec, bo ja tez zmieniam".

zejdz na ziemie.
kto mówi o zmianie na siłę ? to tylko propozycja, a jak zmienić sieć, zawsze najlepiej zmienić kiedy się nadarza okazja, jeśli nie to ludzie tkwią w starej sieci, jest jeszcze taka opcja, że dużo ludzi ma jako numer dodatkowy numer w PLAY albo numer w jakiejś starej sieci, więc to o czym pisałem nie jest czymś z kosmosu.

#567520  autor: thonka
 14 lip 2012, 02:34
ciekawy pisze:a jak zmienić sieć, zawsze najlepiej zmienić kiedy się nadarza okazja, jeśli nie to ludzie tkwią w starej sieci,
odkrycie roku normalnie... a przyszlo Ci do glowy, ze niektorzy nie zmieniaja sieci, bo nie chca/nie moga? po prostu jak masz rodzine i znajomych w danej sieci to nie zawsze oplacalna bedzie zmiana, a Ty sprowadzasz to do pstrykniecia palcami. nie wspominam tu juz o abonamentach itp. sprawach, ktore zdaje sie calkowicie pomijasz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#567523  autor: ciekawy
 14 lip 2012, 02:38
thonka pisze:
ciekawy pisze:a jak zmienić sieć, zawsze najlepiej zmienić kiedy się nadarza okazja, jeśli nie to ludzie tkwią w starej sieci,
odkrycie roku normalnie... a przyszlo Ci do glowy, ze niektorzy nie zmieniaja sieci, bo nie chca/nie moga? po prostu jak masz rodzine i znajomych w danej sieci to nie zawsze oplacalna bedzie zmiana, a Ty sprowadzasz to do pstrykniecia palcami. nie wspominam tu juz o abonamentach itp. sprawach, ktore zdaje sie calkowicie pomijasz.
sprowadzam zmiane sieci do pstryknięcia palcami bo zmienić sieć to żaden problem.

jak byś nie zauważył nie pomijam taryf, oferty bo o niej (ofercie) w tym wypadku PLAY na kartę pisałem wcześniej, nie wiem jak czytasz, że tego nie zauważasz, a potem zarzucasz mi, że pomijam coś czego nie pomijam.

#567525  autor: thonka
 14 lip 2012, 02:46
ciekawy pisze:jak byś nie zauważył nie pomijam taryf, oferty bo o niej (ofercie) w tym wypadku PLAY na kartę pisałem wcześniej, nie wiem jak czytasz, że tego nie zauważasz, a potem zarzucasz mi, że pomijam coś czego nie pomijam.
zdaje sie, ze calkowicie mnie nie zrozumiales.

chodzilo mi o przeniesienie sie ludzi, ktorzy sa w ofertach abonamentowych. jak sobie wyobrazasz zmianie sieci przez takie osoby?
zmiana sieci w wielu wypadkach nie jest taka prosta jak sie Tobie wydaje mimo prostoty tej procedury.

jak juz pisalem - majac znajomych glownie w jednej sieci chocby nie wiem jak super byla oferta play to np. oferty plusa gdzie placisz tylko za pierwsza rozmowe/smsa w danym dniu nie przebije i odwrotnie - tamtym osobom tez moze sie przejscie nie oplacac... wszystkich znajomych i tak do przejscia nie przekona. po co ma ich wiec narazac na dodatkowe koszty skoro w ramach plusa wszyscy moga miec oni taniej?

#567555  autor: KC-KARLOS
 14 lip 2012, 11:51
ciekawy, bardziej obiektywniej, proszę.
Nie zmienisz przyzwyczajeń ludzi, którym na wsi i w małych miasteczkach, najpopularniejszymi sieciami jest Plus i Orange.
Jeśli często dzwoni lub pisze do Plusa, najlepszy będzie Plus - tego nie zmienisz.

#567559  autor: Vieslav
 14 lip 2012, 12:05
Podsumowując:
Wybierając Plusa płacisz:
39gr x 30 dni = 11,70zł - smsy do Plusa
7zł - 100MB internetu
200 smsów do innych sieci - albo 19gr x 200 = 38zł, albo 5zł za aktywacje usługi 3gr za sms do wszystkich sieci i wtedy 3gr x 200 + 5 = 11zł
Rozmowy to będzie 50 x 0,29gr = 14,50gr, chyba że sobie włączysz cały dzień w Plusie za 29gr, ale przy tak małej ilości minut nie opłaca się.
Podsumowując - około 45zł (zaokrągliłem w górę, nie wiem ile razy trzeba włączać poszczególne usługi).

Play:
10zł za smsy do wszystkich sieci
15zł za internet (nie wiem czy są jakieś inne pakiety w nowej taryfie, w starej był jakiś za 5zł)
~15zł za rozmowy
Podsumowując - około 30zł

MTV Mobile:
doładowujesz za 25zł/mies, masz nielimitowane smsy przez 30 dni do każdej sieci. Całość idzie na internet (12zł/350MB) i rozmowy.
Podsumowując - 25zł/mies.

MMSów już nie wliczałem. Być może źle podliczyłem Plusa, nie znam dobrze ich oferty.
Jak masz znajomych w Plus to namów ich,żeby wzieli starter w PLAY albo, żeby się przenieśli do PLAY i w sieci będziecie mogli rozmawiać i sms-ować bez żadnych opłat
Trzeba płacić, chyba że Play zaczął sponsorować doładowania. Za darmo to jest w Heyah - smsy w sieci darmowe w standardzie, każda aktywność numeru (sms wychodzący/przychodzący, połączenie, transmisja danych) przedłuża konto o rok. Uciekliśmy ze znajomymi z Play, przenieśliśmy się do Heyah. Od kilku miesięcy nie zapłaciłem za smsa ani grosza przy liczbie 300 do 500 na miesiąc (gdzie w Play musiałem płacić to 10zł/mies za stan darmowy), numer nie doładowywany od początku istnienia. To jest właśnie darmowa komunikacja.

#567600  autor: DanielR
 14 lip 2012, 14:56
Ależ się "rzuciliście " na chłopaka. :wink: Rozumiem thonka, że szczególnie Ciebie może irytować takie "nawracanie" na Play. Ale postaraj się to odbierać w kategoriach niezobowiązującej propozycji, wartej rozważenia. A przecież nic nie szkodzi zaproponować zmianę sieci, teraz, lub trochę później - z uwzględnieniem sytuacji danej osoby, przedstawiając jednocześnie zalety oferty sieci X czy też Y (nie koniecznie Play).
Można również nie robić nic, lub zacisnąć zęby godząc się na ofertę sieci z której korzystaliśmy do tej pory. Dużo przecież zależy też od naszych znajomych. :)

#567612  autor: bartoszek534
 14 lip 2012, 15:34
tylko bez limitu do plusa mam za 5 zl w 36.6 i 10 zl za darmo w chillbill. Takze liczcie te esy jako 5 a nie 11 zl. Internet po dol za darmo. Rozmowy ok 15 zl to 20. Mms i inne to ok 5 zl, czyli 25. W dol 30 zostaje mi 5 zl i 10 z chill bill. To na esy wystarczy. Sorka, do innych sieci pisze ich ok 50. Prosze, podajcie cos;)
 #567649  autor: krasnoludek
 14 lip 2012, 18:22
ciekawy pisze: W tej nowej ofercie PLAY na kartę masz przy doładowaniu 50 zł na 100 dni czyli żeby łatwiej było liczyć 15 zł na miesiąc masz bezpłatne rozmowy i sms-y w PLAY, pakiet na net 1GB kosztuje tylko 15 zł, masz nielimitowane sms-y do wszystkich sieci za 10 zł, jak chcesz wydać miesięcznie 30 zł to tutaj wydałbyś 25 zł za pakiet 1GB, za nielimitowane sms-y do każdej sieci czyli gwarancja, że nie zapłacisz więcej, do sieci bezpłatnie. Jak masz znajomych w Plus to namów ich,żeby wzieli starter w PLAY albo, żeby się przenieśli do PLAY i w sieci będziecie mogli rozmawiać i sms-ować bez żadnych opłat, nie ma nawet opłaty za pierwsze połączenie jak w Plus, nie ma też opłaty za pierwszy wysłany sms, wystarczy, że masz aktywne konto i możesz korzystać z połączeń i sms-ów w PLAY bezpłatnie, w dodatku zawsze możesz wybrać zasięg który najbardziej ci odpowiada - PLAY, Plus, Orange.
Żeś dołożył do pieca :) Niech se zmienią na inną sieć. To raczej już broszka operatora, aby się coś opłacało i nie zmuszajmy nikogo tylko dla nas do zmiany operatora. Wydaje mi się, że najsensowniej byłoby w MTV Mobile.

#567666  autor: ManiacGSM
 14 lip 2012, 19:35
Jak będziesz kombinował to tylko dopłacisz do interesu, dolicz sobie kartę drugiego operatora później ją ładuj aby wycisnąć z niej kolejne pakiety i kolejna skarbonka gotowa.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.

#567696  autor: bartoszek534
 14 lip 2012, 22:20
mtv? No spoko. Liczmy net 12 zl, sms 0, mms 1 zl ok, rozmowy 20 zl min. To razem 32 zl. Bo 50 min w mtv to 20 zl. Play - bez zasiegu, tak mi mówia, ale mysle, ze sie poprawia. W plus to mam esy za 5 zl, drugie 5 do innych, a macie, 10, internet na razie mam za darmo, ale liczmy to 7, ma lejek, rozmowy ok 15 zl. Mms 3 zl. To razem 40 zl. I tak dostane 10 zl za darmo. 30 zl musze dol. Co o tym myslicie? A skoro glosujecie na mbank, to dajcie cos o tym.

#567778  autor: bartoszek534
 15 lip 2012, 12:41
glosujecie na redbull, mbank, orange, t-mobile. Przedstawcie ich oferty.

[ Dodano: 2012-07-15, 12:47 ]
sms 10 zl, internet 15, rozmowy 20, mms 3-5. Czy to wychodzi mniej niz 30 zl? Czy play sie oplaca?

#567877  autor: kwistas
 15 lip 2012, 21:39
Play ma jedną zaletę, tutaj można kombinować, wybierać profile do tego dokładać jakieś bonusy z pejsbuka i można zlecieć na minucie do wszystkich sieci, choć jest coraz gorzej, teraz trzeba doładowywać więcej by więcej dostać.

Ja mBanku nie polecę Tobie, bo to nie jest oferta dla piszących dużo smsów, tutaj zasadniczą zaletą jest 19gr/min do prawie wszystkich sieci, ewentualnie pakiety 100mb za 5zł i to mnie trzyma w tej sieci, do robienia interesów pre-paid dla mnie najlepszy.

Odnośnie głosowania, cóż 70% głosujących nawet tematu nie przeczytało tylko zaznaczyło swoją ulubioną sieć, wychodzą z założenia, że każdy w tym kraju powinien być tylko w tej sieci.

Zostań w Plusie, te bajki o przenoszeniu znajomych są dobre na forum w rzeczywistości i tak 90% się nie skusi, "bo jestem długo w tej sieci" :)