• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

2g+3g czy tylko 2g jeśli ktoś nie korzysta z internetu kom. ?

2g
12
52%
2g+3g
11
48%
 #566656  autor: pakierhakierxd
 10 lip 2012, 15:23
Witam chciałbym zadać wam pytanie co lepsze jeśli ktoś nie korzysta z internetu komórkowego tryb tylko 2g czy 2g+3g,3g bardziej je baterię z tego co zauważyłem,większośc ludzi którzy nie korzystają z netu komórkowego ustawia samo 2g ja też tak radzę i tak ustawiłem np. dla mamy ale nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie,opinie są podzielone wobec tego zrobiłem ankietę i proszę o głosy :P

Pozdrawiam :)

#566660  autor: drcox
 10 lip 2012, 15:46
Są pewne korzyści korzystania z 3G nawet jeżeli nie korzysta się z internetu:

- lepsza jakość dźwięku - nie jest to reguła ale w czasie gdy 2G Orange czy 2G Play miejscami ledwo zipie naprawdę jest poprawa
- krótsze czasy zestawiania połączeń
- krótsze czasy wysyłania SMSów czy doręczania potwierdzenia dostarczenia
- różnego rodzaju imprezy masowe, szczyty typu święta czy sylwester - prędzej zadzwonisz z 3G niż z 2G

Moim zdaniem nie ma co się niepotrzebnie cofać z rozwoju, po to te sieci 3G są żeby z nich korzystać nawet jeżeli nie korzysta się z netu.

#566664  autor: markoz7874
 10 lip 2012, 15:56
drcox pisze:..
Moim zdaniem nie ma co się niepotrzebnie cofać z rozwoju, po to te sieci 3G są żeby z nich korzystać nawet jeżeli nie korzysta się z netu.
Z drugiej strony mozliwosc ustawienia 2g tez czemus sluzy :)

#566665  autor: pakierhakierxd
 10 lip 2012, 15:57
No to chyba jest więcej plusów niż minusów :-P

#566667  autor: KC-KARLOS
 10 lip 2012, 16:00
2g ma zastosowanie teraz do opcji awaryjnych, jeśli sieć 3g będzie miała problemy.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#566670  autor: kwistas
 10 lip 2012, 16:22
3G ma więcej możliwości, bo jest na częstotliwości 2100 co nie oznacza, że jest idealna, podstawowym problemem jest mało stabilny zasięg.
3G praktycznie nie korzystam, chyba, że muszę ściągnąć duży plik PDF i to też BTS nie może być obciążony, bo prędkości są takie same jak na 2G.

Do przeglądania internetu w telefonie w 98% używam Opery Mini, więc różnicy między 2G, a 3G nie odczuwam (za to bateria w telefonie to odczuwa), ba nawet 3G wydaje się gorsze, bo o wolniej polecenia są realizowane.
Aktualnie mimo tylu lat obecności 3G w kraju nadal używam 2G, bo jest wygodnej.

#566672  autor: drcox
 10 lip 2012, 16:45
3G ma więcej możliwości, bo jest na częstotliwości 2100 co nie oznacza, że jest idealna, podstawowym problemem jest mało stabilny zasięg.
Mam dwa zastrzeżenia :P
Po pierwsze - w Polsce jest dużo UMTSu na 900MHz
Po drugie - to nie jest prawda, że jest mało stabilny zasięg. Prawda jest taka, że zasięg jest mało stabilny, bo wasi kochani operatorzy budują za mało stacji i efekt jest taki, że sieć jest zapchana i zasięgu wewnątrz nie ma. U mnie Play na całym Śląsku zrobił UMTS tak, że stoi co 500-800 metrów i nie ma bata, żeby zasięg był niestabilny. Co innego u wielkiej W3 która tyle lat już jest na rynku i ma gówniany UMTS który ginie po wejściu do budynku. Prawda jest taka że jak jestem na Śląsku to nie korzystam WCALE z GSMu. Mam wyłączony GSM i włączone tylko 3G. Więc to nie do końca jest tak że "zasięg niestabilny". Bo specyfikacja samego UMTS mówi co innego, a operatorzy budują co innego.

#566678  autor: Mordrag
 10 lip 2012, 17:41
Korzystam tylko z 3G nie 2g + 3g tylko czyste 3g szkoda, że nie uwzględniłeś tego w ankiecie.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#566679  autor: pakierhakierxd
 10 lip 2012, 17:47
Wiesz co taki wybór wg mnie jest nie optymalny 3g nie ma wszędzie może być tak ze w trasie lub na wsi nie będzie zasięgu.

#566680  autor: KamaZ
 10 lip 2012, 17:50
Jak telefon ma 3G to korzystam 3G+2G.

#566681  autor: drcox
 10 lip 2012, 17:56
pakierhakierxd pisze:Wiesz co taki wybór wg mnie jest nie optymalny 3g nie ma wszędzie może być tak ze w trasie lub na wsi nie będzie zasięgu.
Zależy gdzie mieszkasz. Ja bym musiał z 30km jechać żeby znaleźć miejsce bez 3G Playa :P

#566689  autor: pakierhakierxd
 10 lip 2012, 18:32
W województwie podlaskim jest sporo takich miejsc w których ma się tylko 2g i do tego czasem nie playa a tylko w3 :) ,u mnie w mieście tylko Plus i Play mają 3g z czego z dostępnością u Plusa 3g w budynkach słabo,u mnie brak :D,na podwórku max 2 kreski przed domem,pozostali max na wszystkich oczywiście na podwórku bo u mnie w domu różnie bywa,taki dom.

#566702  autor: KA
 10 lip 2012, 19:08
Popieram to, co napisał kwistas: 99% czasu mam 2G i używam netu. W Wa-wie 2G Plusa lub Orange (tak, nawet Orange!) mam praktycznie wszędzie, a 3G każdej sieci potrafi zniknąć lub być na pograniczu. Pożeranie baterii też ma znaczenie. Oczywiście są sytuacje, gdzie ustawię 3G, np. ściąganie aplikacji lub play'owe 3G/4G? w metrze. Natomiast ustawianie trybu 3G+2G w którym tel miałby się non stop przełączać uważam za nieporozumienie. To oczywiście (tylko?) moja opinia, ale ustawianie przełączania z automatu (tak, jak automatycznego wyboru sieci w Play) jest powodem tak częstego narzekania na Play lub inne sieci także. Lubię te uzasadnienia - pewnie zaraz się pojawią - że "dlaczego nie ustawiać automatu, jeśli można?" Właśnie dlatego, żeby mieć stabilniejsze połączenia i dłuższe życie baterii. Tak, ale wtedy niektórzy straciliby powody do narzekania, które są dla nich sensem życia. Ale - każdy ma prawo wyboru, więc i tak pozdrawiam wszystkich!

#566721  autor: Vieslav
 10 lip 2012, 19:55
A ja was ludzie nie rozumiem - po co kupować smartfona mierząc mu czas pracy na baterii ze stoperem w ręku? Przecież to jest jasne jak słońce i proste jak drut, że trzeba ładować co noc. Co mi z tego, że wieczorem zostanie 50% baterii jak na drugi dzień będę musiał skorzystać przez chwilę z gpsu który zeżre to 50% w minutę?
Pisali mi na forum, że to tylko przypadłość Orange, ale zawsze jak mam słabszy zasięg 3G niż 2G to wyrzuca mnie do tego drugiego. Muszę sprawdzić w wolnej chwili jak jest w innych sieciach.
Transmisja danych jest szybsza na -110dBm 3G niż -70dBm EDGE. Sprawdzone na własnej skórze w sieci Aero2. Jeżdżąc rowerem po terenach, gdzie przysłowiowe wrony zawracają ustawiam sztywno tylko 3G przy szczątkowym zasięgu i radio internetowe 128kb/s działa bez zająknięcia podczas, gdy na 2G zdarzają się buforowania.
Większą pojemność czuć - gdy popołudniami 2G Orange zapchane jest gorzej niż 2G Playa i rozmowę rozłącza co kilkanaście sekund na 3G rozmawia się normalnie. Jest jedno ALE - zauważyłem, że na 3G częściej występują problemy z zestawianiem połączenia.
Wasze argumenty zatem nie przekonują mnie w żaden sposób do korzystania tylko z 2G.

#566724  autor: Mordrag
 10 lip 2012, 20:25
pakierhakierxd, owszem, masz rację, ale jak jestem w mieście to 3G ustawiam na sztywno (TYLKO WCDMA) taką fajną opcję mam do wyboru w SE :mrgreen:

U nas dużo osób pokupowało w firmie samochody z silnikami powyżej 3 litrów i to w benzynie, a teraz narzekają i płaczą dlaczego to tak dużo pali :-D

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#566730  autor: pakierhakierxd
 10 lip 2012, 21:02
Ja w swoich telefonach też mam opcję tylko 3g ale prawie nigdy jej nie ustawiam :P

#566740  autor: Jan.
 10 lip 2012, 21:42
No właśnie, brakuje opcji TYLKO 3G.
Gdy miałem telefon w T-Mobile w Poznaniu na Winogradach nie dało się rozmawiać na 3G+2G - momentalnie zrzucało do 2G, a telefon skakał między bts'ami i jakość była fatalna. Najgorsze jest to że wtedy miałem mniejszą wiedzę na temat telefonii i myślałem że moja poczciwa 6630 jest zepsuta:|
Gdy się zorientowałem ustawiłem tylko 3G i wreszcie mogłem normalnie pogadać w T-Mobile.

Ja do zalet 3G dodam płynniejsze przełączanie się między stacjami w trakcie gdy poruszamy się z telefonem. W 2G często słychać moment przełączania się na inny nadajnik, albo wtedy gdy zrzuca z 3G do 2G.

#566793  autor: markoz7874
 10 lip 2012, 23:12
Vieslav pisze:A ja was ludzie nie rozumiem - po co kupować smartfona mierząc mu czas pracy na baterii ze stoperem w ręku? Przecież to jest jasne jak słońce i proste jak drut, że trzeba ładować co noc...
A ja nie rozumiem Ciebie. To przeciez logiczne, ze skoro ludzie przelaczaja telefony z 3G na 2G, to widocznie maja taka uzasadniona potrzebe. Wystarczy kilka godzin jazdy rowerem po lasach, w trakcie sluchanie muzyki i uzywanie GPS, a pod koniec dnia moze zabraknac pradu na jakas wazna rozmowe telefoniczna. Nikt bez powodu nie rezygnuje z lepszego.

#566796  autor: ChuckyCiechanow
 10 lip 2012, 23:20
Tylko 2G

#566821  autor: Ziendal
 11 lip 2012, 00:37
Gdyby bateria pozwoliła to jadąc do szkoły ustawił bym 3g, ale co mi z tego jak telefon nie wytrzyma nawet jednego dnia z włączoną transmisją HSPA ?