• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#475373  autor: wtd
 11 maja 2011, 23:02
Oscypek pisze: jeśli dać Androida do N8 - telefon byłby wart każdych pieniędzy.
Nie byłby, bo pod maską siedzi sprzęt jak w androidach za 300pln (mniej niż 700MHz procka i 256ramu).

#475706  autor: bob
 13 maja 2011, 23:54
Oscypek pisze:Powiem tak - jeśli dać Androida do N8 - telefon byłby wart każdych pieniędzy. Ale jest Symbian i cóż.
ja tam wole symbiana od andka. Bo co nam daje andek poza synchro i ogolnonetowym os? W sumie, to nic.
Symbian ma swoje latka i support, do tego mniej baterio i zasobo-zerny jest niz android.

A n8 to topowy smartfon pod robienie fot i filmów, dzwiekowo tez ejst wysoko - rzeklbym ze niewiele za iphonami.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#475780  autor: Superkaziu
 14 maja 2011, 15:29
A co z jego osławioną awaryjnością? To dotyczyło tylko jakichś początkowych serii czy nadal kupującym trafiają się felerne egzemplarze?

Siemens C65 -> Sony Ericsson k510i -> SE C702 -> SE C902 -> Samsung S7350i Ultra Style -> Huawei U8500 -> LG P500 -> Sony Ericsson Xperia Arc S

Najlepszy telefon jaki miałem: C902
Najgorszy: U8500

#475787  autor: stypulkovski
 14 maja 2011, 16:22
bob pisze:ja tam wole symbiana od andka. Bo co nam daje andek poza synchro i ogolnonetowym os?
Aplikacje, personalizację wyglądu systemu, ogólna przyjemność używania... Ale wybór OSu, jak to wielokrotnie podkreślam, to sprawa subiektywna.
bob pisze:A n8 to topowy smartfon pod robienie fot i filmów, dzwiekowo tez ejst wysoko - rzeklbym ze niewiele za iphonami.
Tu się w 101% zgadzam.
wtd pisze:Nie byłby, bo pod maską siedzi sprzęt jak w androidach za 300pln (mniej niż 700MHz procka i 256ramu).
Fakt, RAMu mogłoby być więcej. Ale procesor 680 MHz (ARM, nie Qualcomma!) do Androida jak najbardziej by pasował. Nie wiem tylko, czy da się go podkręcać - jeśli tak, to 800 MHz i więcej nie trzeba.
Superkaziu pisze:To dotyczyło tylko jakichś początkowych serii czy nadal kupującym trafiają się felerne egzemplarze?
Początkowe serie.

#553306  autor: PingNoMore
 10 maja 2012, 21:14
Przepraszam, że odkopuję stary temat. Mam pytanie, czy można Nokii N8 z oprogromowaniem Belle można wyłączyć obsługę znaków narodowych przy pisaniu sms-a? Zainstalowałem Swype i niestety, ale przy pisaniu esa wyskakują ą,ę,ć,ź.

#566528  autor: ewela82
 09 lip 2012, 21:07
N8 zakupiona :D A teraz kilka pytań szczegółowych:
1. Odnośnie aparatu: czy zdjęcia mogę robić tylko na ekranie dotykowym? Do czego w takim razie służy przycisk z boku tel (z ikonką aparatu)? Nie umie tego obczaić? Gzie się to ewentualnie zmienia?
2. Odnośnie netu czy jak połączę się WiFi z netem nie będzie mnie to biło po kieszeni? Tzn. dokładnie chodzi mi o to czy jak jestem połączona przez WiFi to mam neta za free czy trzeba to gdzie w ustawieniach zmienić aby nie biło mi impulsów na abonamencie?
3. Co do sms-ów moja klawiatura jest mini (połowę wyświetlacza zajmuje mi pisany tekst a połowę klawiatura). Ustawiłam czcionkę na dużą ale to praktycznie nic nie zmieniło? W samsungach klawiatura jest na całym wyświetlaczu. Nie wiem czy da się to jakoś zmienić a jak tak to jak?

[ Dodano: 2012-07-09, 21:10 ]
N8 zakupiona :D A teraz kilka pytań szczegółowych:
1. Odnośnie aparatu: czy zdjęcia mogę robić tylko na ekranie dotykowym? Do czego w takim razie służy przycisk z boku tel (z ikonką aparatu)? Nie umie tego obczaić? Gzie się to ewentualnie zmienia?
2. Odnośnie netu czy jak połączę się WiFi z netem nie będzie mnie to biło po kieszeni? Tzn. dokładnie chodzi mi o to czy jak jestem połączona przez WiFi to mam neta za free czy trzeba to gdzie w ustawieniach zmienić aby nie biło mi impulsów na abonamencie?
3. Co do sms-ów moja klawiatura jest mini (połowę wyświetlacza zajmuje mi pisany tekst a połowę klawiatura). Ustawiłam czcionkę na dużą ale to praktycznie nic nie zmieniło? W samsungach klawiatura jest na całym wyświetlaczu. Nie wiem czy da się to jakoś zmienić a jak tak to jak?
Może dla niektórych to głupie pytania ale to mój pierwszy smart phone....
Please o pomoc :D
Ogólnie telefonik super- obeznanie z nim trochę czasu pewno zajmie...

#566541  autor: orson_dzi
 09 lip 2012, 23:07
1. Zdjęcia można przecież normalnie robić. Ale niech się jeszcze któryś użytkownik wypowie, może można przycisk wyłaczyć, a tego nie wiem.
2. Jak się połaczysz z jakąś siecią Wi-Fi, to internet masz darmowy przez czas, w którym jesteś połączona.
3. W N8 koniecznym zabiegiem jest zainstalowanie innej klawiatury. Zacznij od Swype.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#566545  autor: stypulkovski
 09 lip 2012, 23:15
1. No to jest przecież sprzętowy przycisk migawki. Ale nie pamiętam czy on uruchamiał aplikację aparatu.
2. j.w napisano. Ale pakiecik i tak warto wykupić na wszelki wypadek ;)
3. Swype jest tylko w poziomie, a mi i tak lepiej się korzystało ze standardowej klawiatury.

#566546  autor: Legol
 09 lip 2012, 23:28
PingNoMore pisze:Przepraszam, że odkopuję stary temat. Mam pytanie, czy można Nokii N8 z oprogromowaniem Belle można wyłączyć obsługę znaków narodowych przy pisaniu sms-a? Zainstalowałem Swype i niestety, ale przy pisaniu esa wyskakują ą,ę,ć,ź.

Pewnie już znalazłeś odpowiedź ale może komuś się przyda- w belle: wiadomości- ustawienia- wiadomości sms- kodowanie znaków- uproszczona obsługa. Smsy będa w telefonie widoczne z polskimi znakami ale wysyłane bez nich.

#566575  autor: dario321
 10 lip 2012, 08:37
przycisk to fizyczny spust aparatu i nim robimy fotke,mozna tez na ekranie.
ja korzystalem z klawiatury alfanumerycznej i pisalem przez slownik,kodowanie uproszczone.
co do wifi,to chyba w plusie jak sie laczy to przechodzi na siec gsm (video streaming czy cos tam).jak korzystasz z plusa to wylacz Dane Pakietowe i juz nie polaczy sie z gsm.

kupilas nowa czy uzywana n8???

#566892  autor: ewela82
 11 lip 2012, 12:11
Dzieki wielkie za odpowiedzi- trochę już opanowałam ten tel.... Co do Wifi to hmmm jak próbuję się połączyć z netem (podczas włączonego wifi) to nie chce mnie łączyć nie wiem czemu??? Jak ją wyłączę i łączę się przez GSM nie ma problemu (jestem w Plusie właśnie - więc nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?) Pakiecik oczywiście zakupiłam, 1,5 Gb pierwszego dnia- nie chciałabym mieć niemiłej niespodzianki na rachunku :D
Co do klawiatury- wyłączyłam qwerty i jest oki :D
Odnośnie aparatu- po prostu nie doczytałam, że zdjęcia przyciskiem robi się tylko w pozycji pionowej telefonu, w pozycji poziomej tylko na ekranie (trochę to wkurzające jest jak dla mnie). Co do jakości jeszcze się nie wypowiem bo jestem w fazie testowania i z pewnością nie wykorzystuje wszystkich możliwości aparatu- a na nim mi najbardziej zależało w telefonie- bo robię ich dość sporo :)
Telefonik zakupiłam nowy w sklepie (na fakturkę- koszty)- była niewielka różnica między ceną z allegro, a przynajmniej mam pewne i na miejscu....
System pisało, że jest zainstalowany symbian Anna a sprawdziłam w telefonie i jest Bella :D co do płynności działania póki co nie mam zastrzeżeń.

#566901  autor: dario321
 11 lip 2012, 12:57
wifi-a wyszukeje Ci jakas siec?

#566920  autor: ewela82
 11 lip 2012, 14:14
Tak, wyszukuje mi i znajduje. Łączę się wtedy ze swoją. Komunikat mam połączony z siecią. A jak chce wejść na daną stronę wyskakuje mi inf. BŁĄD. Wyłączam Wi- fi i problemu z wyświetlaniem stron nie ma... Nie wiem o co chodzi?
P.S. Byłam dziś w salonie Plusa i powiedzieli mi, że jeśli łączę się przez Wi- fi to automatycznie dane są pobierane z tejże sieci a nie z mojego pakietu. Więc tu plus :D

#566932  autor: dario321
 11 lip 2012, 15:27
opere zainstaluj i przez nia sprobuj wejsc

#566936  autor: ewela82
 11 lip 2012, 15:58
hehe to już wyższa szkoła jazdy dla mnie :oops: - ale spróbuję....

[ Dodano: 2012-07-11, 18:45 ]
operę zainstalowałam ale niestety nadal nie mogłam się połączyć.... Pisało skonfiguruj sieć- tak też zrobiłam (po prostu dodałam Wi-fi) jaką drugą sieć obsługującą i działa :D nie ma więc chyba ze mną aż tak źle jak myślałam :P W każdym razie bardzo dziękuje za pomoc i nie wykluczam, że jeszcze się tu pojawię z jakimś "mądrym" pytankiem :mrgreen: