• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 5 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#566266  autor: ja.michal
 08 lip 2012, 01:15
kwistas, kiedyś też miałem tylko 2G, ale to jak w 3G rzucało mnie co 1-2 sek. między stacjami. Teraz mam ok zasięg i mam 3G. Nokia E52, cały czas połączenie z internetem (push mail), jakieś 20 min. rozmów i 10 wiadomości SMS. Telefon trzyma mi po 4 dni.

Nie jest problemem 3G tylko słabe 3G. Jeśli jest mocny, stabilny sygnał to nowe telefonie właśnie w 3G dłużej działają.

Większość ludzi raczej nie przestawia nic w telefonie po zakupie bo często nie są świadomi, albo jest dobrze jak jest. Ci co ustawiają na sztywno są w mniejszości. Nawet nie wiem czy to 1% użytkowników bo oznaczałoby to jakieś 300 000 - 500 000 użytkowników komórek w co wątpię.

[ Dodano: 2012-07-08, 01:16 ]
Vieslav, wszystkich co znam i mają P4 mają ustawione 3G/2G automatycznie.

#566269  autor: Vieslav
 08 lip 2012, 01:30
A mi się nasuwa kilka przemyśleń:
1. I tak smartfona trzeba ładować co noc. Pół dnia czuwania dłużej nikogo nie zbawi. Nie po to kupuje się smartfona "żeby bateria jak najdłużej trzymała". Natłok funkcji zabija baterię natychmiast. Znajomi ładują gdzie się da. Niedługo chyba kupimy sobie "socjalną" ładowarkę na micro usb :lol: .
2. No i co z tego, że zasięg 3G jest słabszy. Transmisja danych będzie lepszej jakości przy -100dBm 3G niż przy -60dBm 2G. Podczas połączenia i tak wyrzuci do 2G, więc słabsze pokrycie zasięgiem nie jest żadnym argumentem.

#566270  autor: ja.michal
 08 lip 2012, 01:32
Zgadza się.
Jeśli chodzi o pokrycie zasięgiem to chodziło mi o Playa kiedy jeszcze dziury były spore. Teraz to nie problem.
Jestem w Warszawie więc to tutaj w ogóle już nie problem (nawet wspomniane metro).

P.S.
Swoją drogą fajnie jak się jedzie metrem i ktoś rozmawia i mówi muszę kończy bo zasięg znika a ty sobie w Play klepiesz dalej po www. :)

[ Dodano: 2012-07-08, 01:34 ]
Głupio zabrzmiało. Nie chodziło mi o radość z sytuacji, że ktoś ma problem taki czy inny (tutaj z połączeniem), a to, że Play jednak coś pożytecznego robi i ogólnie technologia się rozwija.

#566279  autor: Mordrag
 08 lip 2012, 09:00
Co do zrzucania z 3G do 2G takie zwyczaje ma Orange. W Play, Plusie i w większości lokalizacji T-Mobile pięknie trzyma 3G, a jak faktycznie straci się zasięg 3G telefon przeskakuje do 2G bez przerwania rozmowy. Telefon i tak będzie trzymać 3G aż do urwania, bo tak jest to wszystko poustawiane.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#566316  autor: Edmund
 08 lip 2012, 13:04
DanielR pisze:Też mnie to niezmiernie wręcz dziwi, że HD Voice (w Polsce ?) nie jest wspierany zarówno pomiędzy sieciami stacjonarnymi jaki mobilnymi. Istnieją chyba ku temu możliwości techniczne?
Właśnie z tym jest problem - wiele osób ma na analogowych liniach telefonicznych założone ADSL, który wykorzystuje część częstotliwości normalnej fali dźwiękowej. By nie było w związku z tym problemów stosuje się filtry i splittery do linii telefonicznej. Z tego powodu zastosowanie kodeka AMR-WB nie ma sensu bo i tak do centrali telefonicznej trafia "obcięte" pasmo dźwięku.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#566355  autor: Mordrag
 08 lip 2012, 21:18
Edmund, dojdzie do tego, że telefonia stacjonarna będzie na VOIPie ze względu na koszty i rozwój takich technologii jak VDSL i VDSL2. Jedna para przewodów, i wszystkie usługi jak telewizja internet czy telefon idą przez internet także obejdzie się bez splitterów, a coraz więcej VOIPów umożliwia rozmowy w HD VOICE do którego wystarczy skromne 64 kbps. Byłaby możliwość wycięcia pasma przeznaczonego na rozmowy do przesyłania danych. (Aneks I)

Tak poza tym darmowy internet od AERO2 + router 3G + bramka VOIP + koszt 15 zł na usługi VOIP u jakiegoś dostawcy z HD VOICE i oto mamy tanim kosztem telefon stacjonarny z HD VOICE. :-D

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#566362  autor: Vieslav
 08 lip 2012, 21:50
Mordrag, Aero2 ma tak dużo nadajników, że wkrótce będzie działać jak 3G w Orange.

#566365  autor: Mordrag
 08 lip 2012, 22:07
Vieslav, faktycznie :-D nie trzeba będzie wykupywać pakietów w Orange, które i tak działają w porywach 500 kb/s tak jak Aero2 tylko, że bez opłat :mrgreen:

#566367  autor: Jan.
 08 lip 2012, 22:26
Mam nadzieje że pozostałe sieci w naszym kraju również wprowadzą HD voice, bo mam wrażenie że dobie smartfonów czasami zapomina się o tym że to ma być telefon i ma to służyć do rozmawiania (najlepiej w jak najlepszej jakości). Gdybym teraz miał zmieniać moją E71 na coś innego, telefon bez obsługi HD voice odrazu bym odrzucił.

Jeśli chodzi o Voipa, korzystam wprawdzie nie z kodekiem HD, tylko G711 ale mimo to jakość połączeń jest conajmniej satysfakcjonująca:)

Co do Orange, ja natomiast potwierdzam że w Poznaniu infrastruktura tej sieci pracuje świetnie. Niedawno musiałem przejść do Plusa po kilku latach z Orange i to Orange lepiej się spisywało...

#566477  autor: Wulo
 09 lip 2012, 16:45
Oficjalnie potwierdzone przez Play, że uruchomili HD VOICE, tylko jak na razie w sieci 3G, trochę szkoda, że nie ma tego na 2G, ale na początek dobre i to. Podobno mają też a 50 telefonów w swojej ofercie, które obsługują HD VOICE.

#566481  autor: KC-KARLOS
 09 lip 2012, 16:58
Wulo pisze:Oficjalnie potwierdzone przez Play, że uruchomili HD VOICE, tylko jak na razie w sieci 3G, trochę szkoda, że nie ma tego na 2G, ale na początek dobre i to.
Nie ma co narzekać :)
Wulo pisze:Podobno mają też a 50 telefonów w swojej ofercie, które obsługują HD VOICE.
Tych fonów jest znacznie więcej. Dodajmy jeszcze część telefonów sprzedawanych z tą właściwością z T-Mobile oraz Play. Mój SE ELM z Play ma akurat HD Voice.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#566483  autor: muchakk
 09 lip 2012, 17:19
Super, że jest tych telefonów 50 TYLKO szkoda, że nie podali o jakie telefony chodzi. Przecież taką informację można szukać ze świecą w internecie..

#566487  autor: Vieslav
 09 lip 2012, 17:52
Więc teraz pozostaje tylko czekać aż Play zacznie się reklamować jako pierwsza na świecie sieć 5G z powodu wprowadzenia HD Voice :lol: .

#566555  autor: Mordrag
 10 lip 2012, 00:25
Zastanawia mnie dlaczego takie telefony jak SGS II i SGS III nie mają HD VOICE, a taki na przykład SE ELM czy Nokia E52 już ma :mrgreen:

SGSIII jest świetny, ale jak zobaczyłem iPhonowe ikonki oraz niedziałające mmsy po wyłączeniu transmisji danych oraz brak HD VOICE to od razu zrezygnowałem. Co mi z telefonu za 2 tyś zł skoro muszę doinstalować kilkanaście aplikacji, by mieć to co SE i HTC ma od początku ma w fabrycznym sofcie między innymi działające mmsy po wyłączeniu transmisji danych oraz fajną funkcję, którą docenią Playowcy taką jak transmisja danych po roamingu krajowym z rozdzieleniem na międzynarodowy, no i najważniejszy jak dla mnie tryb "TYLKO WCDMA" Telefon idealny jak dla mnie to hardware i ekran od SGS III, Soft od Sony z widgetami HTC, a to wszystko w obudowie Xperii S tylko bez przycisków dotykowych :)
Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, 00:43 przez Mordrag, łącznie zmieniany 1 raz.

#566557  autor: KC-KARLOS
 10 lip 2012, 00:43
Mordrag, to pewnie polityka producentów fonów powoduje, w których modelach ma być te HD Voice, a w których nie.
Ponoć większość Androidów ma możliwość dodania specjalnego kodeku, aby był zgodny z HDV, a także sporo fonów, które ma UMTS 900 i 2100.
Lista fonów w rzeczywistości jest o wiele większa, niż te 50 w P4 oraz dodatkowe pozycje w T-Mobile. Informacje mają charakter podglądowy i nie należy im wierzyć na serio.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#566558  autor: Mordrag
 10 lip 2012, 00:47
Karlos20, dlaczego to miałoby zależeć od producenta, by nie dawać obsługi HD VOICE, bo... ?

Motorola również w większości swoich telefonach obsługuje HD VOICE. Moim zdaniem każdy telefon z androidem byłby wstanie wspierać HD VOICE. Kwestia modyfikacji systemu.

#566566  autor: tomi81
 10 lip 2012, 08:13
Mordrag pisze:SGSIII jest świetny, ale jak zobaczyłem iPhonowe ikonki oraz niedziałające mmsy po wyłączeniu transmisji danych oraz brak HD VOICE to od razu zrezygnowałem.

Ja mam brandowanego SGSIII z TMobile i po odpaleniu Netmona (Fieldtest, opcja nr 8 - WB-AMR Status) pokazuje mi, iż GSM WB jest na OFF, zaś UMTS WB na ON. Więc chyba nie do końca SGSIII nie ma HD VOICE.....

#566567  autor: Mordrag
 10 lip 2012, 08:15
tomi81, Widocznie za mało się bawiłem SGS III. Pożyczę go na cały tydzień...

Ale rzeczywiście rozmowy są lepszej jakości ?, bo nawet w galaxy mini pokazuje, że sieć obsługuje HD VOICE w fieldtest jak wiadomo galaxy mini HD VOICE nie ma.

#566570  autor: tomi81
 10 lip 2012, 08:25
Mordrag pisze:tomi81, Widocznie za mało się bawiłem SGS III. Pożyczę go na cały tydzień...

Ale rzeczywiście rozmowy są lepszej jakości ?, bo nawet w galaxy mini pokazuje, że sieć obsługuje HD VOICE w fieldtest jak wiadomo galaxy mini HD VOICE nie ma.
Przesiadłem się z Plusa (m.in. dzięki syfowi z Aero) na TMobile - subiektywnie różnicę czuję na Plus (zwłaszcza w rozmowach między TMobile). W rozmowach TMobile - Plus, dzięki zrzucaniu do GSMu (rozmówca ma Galaxy 2) różnicę czuję słabiej, jednak i tak jest lepiej. Na dniach przetestuję rozmowę wewnątrz TMobile (Galaxy 3 i Galaxy 2) więc również dam znać.

EDIT: Po rozmowie z działem technicznym TMobile otrzymałem potwierdzenie, iż w sieci TMobile w SGSIII HD-Voice działa wyłącznie w paśmie 3G. Potwierdzają to wskazania Fieldtestu.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, 09:04 przez tomi81, łącznie zmieniany 1 raz.

#566579  autor: Mordrag
 10 lip 2012, 09:01
Jak możesz to przetestuj między SGS III a SGS III lub na inny telefon, który na 100% ma HD VOICE

• Strona 5 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6