• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #565928  autor: marek_3535
 06 lip 2012, 16:49
Jestem nowym użytkownikiem na tym forum i na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać.Mam na imię Marek i w ogóle nie znam się na telefonach.Za to dobrze znam się na samochodach :wink:
Mój problem polega na tym,że nie mogę dzwonić z nowego telefonu.Kilka dni temu przedłużyłem umowę w sieci orange trzy miesiące przed końcem starej umowy.Dostałem nowy telefon sony xperia p,a tam jest gniazdo na micro sim 3 g.Dostałem też nową kartę sim 3 g.Starej karty sim nie przełożę bo nie wejdzie,a nowa jest nie aktywna.Czy żeby aktywować nową kartę micro sim muszę czekać do ukończenia starej umowy?Czy mogę to zrobić to teraz i w jaki sposób?Czy mocro sim 3 g mogę włożyć do telefonu ze standardowym gniazdem sim?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2012, 08:34 przez marek_3535, łącznie zmieniany 1 raz.

#565935  autor: Legol
 06 lip 2012, 17:37
Marek, aby korzystać z nowej karty micro sim musisz ją aktywować (samodzielnie bądź przez BOK). Skopiuj sobie wszystkie kontakty z dotychczasowej karty sim (na pamięć telefonu) a następnie wyślij sms z niej na bezpłatny nr 80001 o treści: "TAK". Zwrotnym sms otrzymasz info czasie realizacji zlecenia. Jeśli zależy Ci na czasie to dzwoń na *100 i poproś o aktywację karty micro (trwa to max kilka minut)

Karty micro możesz używać w innym telefonie, gdy dokupisz adapter przywracający kartę do standardowych rozmiarów (koszt 10 zł w salonie Orange)

#565961  autor: marek_3535
 06 lip 2012, 19:41
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.Zrobię tak jak piszesz,napiszę jak poszlo :wink:
Numer telefonu pozostanie stary?

#565990  autor: st.konsultant
 06 lip 2012, 21:27
Ty lepiej sprawdź czy nie dostałeś całkiem nowej umowy zamiast przedłużenia ;)

#566078  autor: marek_3535
 07 lip 2012, 11:25
Dostałem aneks do umowy o przedłużenie.Pisze też tam że dostaję telefon razem z kartą micro sim 3 g na wymianę

#566129  autor: sosen
 07 lip 2012, 15:42
W przypadku przedłużenia numer oczywiście pozostanie ten sam.

#566203  autor: marek_3535
 07 lip 2012, 19:54
Byłem dzisiaj w orange, a tam powiedzieli,że trzeba tylko uaktywnić kartę u operatora i zaczyna działać nowa micro sim,a stara będzie nieaktywna.Więc tak jak pisze kolega wyżej trzeba wcześniej skopiować książkę tel.Kartę micro sim można włożyć do innego telefonu ze standardowym gniazdem sim za sprawą specjalnego adaptera.Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

#567970  autor: szejkeR
 16 lip 2012, 12:14
Cześć,
podłącze się pod temat bo też moje pytanie dotyczy karty micro sim. Otóż podobnie jak kolega przedłużyłem umowę w Orange przez telefon i podobnie wybrałem telefon Sony Xperia P. Niestety zapomniałem dopytać o kartę micro sim - w związku z tym pytanie czy ta karta przy tym telefonie jest z automatu wysyłana do klienta czy trzeba o nią samemu prosić? Konsultantka, z która rozmawiałem też o tym nie wspomniała a ja zorientowałem się dopiero potem. Próbowałem dopytać o to w BOK ale niestety tam nie umieli powiedzieć czy w zestawie zostanie wysłana karta. Obecnie czekam na przesyłkę ale nie daje mi to spokoju:) Może ktoś wie jak to wygląda?

Druga sprawa to czy aby otrzymać w salonie Orange kartę micro sim potrzeba jakichś dokumentów, oddać starą kartę czy co?

#568052  autor: marek_3535
 16 lip 2012, 16:49
Ja dostałem micro sim razem z nową umową i telefonem.Na moje pytanie,operator odpowiedział że nowa karta będzie aktywna automatycznie razem z nowym okresem rozliczeniowym.Wtedy też zacznie obowiązywać nowa umowa.Wcześniej trzeba skopiować wszystkie dane z karty sim.Będzie ona nieaktywna.Jeżeli nie dostałeś karty micro najlepiej udać się z dowodem i umową do salonu orange.