• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #566122  autor: kowcio
 07 lip 2012, 15:21
Cześć. Mam teraz Orange Freedom i kończy mi się umowa we wrześniu. Dużo myślałem nad tym, żeby mieć jak najtaniej szybki Internet po kablu. Obecnie płacę 75 zł za net + 22 zł za telefon w TP. Czyli płacę prawię stówę za 6 Mbps.
Mogę przedłużyć ten burdel co mam, wtedy bym płacił 55 + 22 zł, co i tak dużo jest. Tylko chciałbym opcję 10 Mbps, czyli wyszłoby 59+22 zł czyli 81 zł, a więc nadal... Dużo.

Netia ma ofertę Internetu do 20 Mbps (tyle u mnie na pewno pójdzie) za 59 zł bez konieczności posiadania telefonu stacjonarnego. Mnie telefon jest zbędny, bo nawet w domu sprawnego aparatu nie mam, a abo jest zawieszony. Kusi mnie ta cena.
W Orange jestem zadowolony ze stabilności łącza, bo naprawdę nic zarzucić nie mogę. Zawsze działa i nigdy jeszcze problemów nie było od prawie 4 lat. Jak to będzie w Netii wyglądało?

No i co najgorsze, powie mi ktoś jak wygląda proces przełączania się na Netię, kiedy trzeba zacząć działać, jak zrobić żeby była jak najmniejsza przerwa w dostępie do sieci? Boję się tego trochę...

#566125  autor: Maniek99
 07 lip 2012, 15:37
Jeżeli linia jest dobrej jakości, to możesz brać Netię.
Co prawda zdarzają się czasem sytuację, że podłączą Ci dychę na g.dmt (czyli w porywach w okolicach 7-8Mb), ale to dotyczy każdego BSA.

Przy przepięciu warto się przygotować na jakieś 2-3tygodnie bez netu (jakiś prepaid), choć jak dobrze to rozegrasz powinieneś się wyrobić poniżej dwóch tygodni.

Najlepiej zamówienie złożyć ze dwa dni przed datą wyłączenia, tak żeby Netia przypadkiem się nie pospieszyła z wysłaniem zlecenia do TP (często to robią mimo podania im daty) i przez to wszystko się opóźnia, bo TP im to odrzuca.

W sumie możesz się zorientować czy czasem po rebrandingu nie obowiązuje płynne przejście, tak jak było miedzy Neo->BSA.

#566138  autor: user_delete19
 07 lip 2012, 16:21
kowcio pisze:Netia ma ofertę Internetu do 20 Mbps (tyle u mnie na pewno pójdzie) za 59 zł bez konieczności posiadania telefonu stacjonarnego.
Tiaa... tylko to na linii własnej - w przypadku BSA dochodzi opłata za utrzymanie łącza ;-)
( http://www.netia.pl/files/oferta/Zalacz ... _-_WWW.pdf
Miesięczna opłata za utrzymanie łącza w wysokości 30,00 zł (dotyczy wyłącznie technologii LLU i BSA).
Komentarz:
Zgodnie z Cennikiem dla Usługi Internetowej, w przypadku posiadania Usługi Internetowej i braku na tym samym łączu Usługi Telefonicznej (świadczonej przez Operatora
lub innego dostawcę), będziemy co miesiąc naliczać opłatę za utrzymanie łącza w wysokości 30 zł.)

Wiec w netii za 10/20Mbit płacisz w sumie 89,9 (umowa na dwa lata). W TP za to samo analogicznie 86,53 (w tym Twoje abo tel 22zł) za 10Mbi i 91,57 (w tym abo) za 20Mbit -- wychodzi prawie to samo a masz stabilne łącze i nie musisz się pałować w przypadku problemów...

generalnie jak to ma być na tym samym drucie to będzie działało dosyć podobnie (synchronizacja/prędkości)... różnice mogą pojawić się w pingach (ale to zależy mocno od lokalizacji (niektórzy mają po 20ms, niektórzy mają po 60ms po kraju i... tak ma być).

Jeżeli chodzi o problemy techniczne -- netię mam mniej więcej od "plus pół roku od uruchomienia bsa" więc już sporo czasu... w tym czasie raz zerwało linię ale dosyć szybko (TP) naprawiła, drugi raz pojawiły się problemy z synchronizacją i tutaj w sumie chwilę to trwało bo w systemach netii było ok, jak przybywał technik z TP też działało ok... jakoś 2 tygodnie później na telefonie stacjonarnym pojawiły się szumy (internet działał) -- okazało się, że doprowadzenie instalacji do posesji skorodowało i wtedy naprawa to już też była chwila. Poza tym działa...

Jeżeli chodzi o partyline i podejście GTW -- mnie telepie bardziej niż w przypadku tych Pomarańczowych -- party wykazuje się bezgraniczną ignorancją (chyba, że zrobisz dym i oddzwoni do Ciebie ktoś kompetentny -- tu w tp nawet pierwszy kontakt jest zazwyczaj mily i przyjemny i mozna zalatwic co sie chce) a GTW ze swoim hurraoptymizmem 'wprowadziliśmypierdółkowatąusługę!!!!!jeden!!!one' powoduje odruch wymiotny.

[ Dodano: 2012-07-07, 16:23 ]
aa... ja się zastanawiam nad migracją do Neo Fiber ( http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=58665 ) i też zastanawiam się jak bardzo bezstresowo to może przebiegać (abstrahuję od technicznego działania usługi jak już się przemigruję ;) ).

#566142  autor: Maniek99
 07 lip 2012, 16:29
@wojciech
Przecież nie będzie przenosił telefonu, więc wyjdzie go 81zł, a licząc zniżkę jeszcze mniej.

Ale fakt BOK jest do bani, ja przeważnie zgłaszam reklamację przez chat, żeby mieć w razie czego zapis rozmowy.

#566147  autor: user_delete19
 07 lip 2012, 16:37
Maniek99 pisze:@wojciech
Przecież nie będzie przenosił telefonu, więc wyjdzie go 81zł, a licząc zniżkę jeszcze mniej.
Z tego co napisał wywnioskowałem, że traktuej to 59zł jako finalną cene bez obciążeń, por.:
kowcio pisze:Tylko chciałbym opcję 10 Mbps, czyli wyszłoby 59+22 zł czyli 81 zł, a więc nadal... Dużo.
kowcio pisze:Netia ma ofertę Internetu do 20 Mbps (tyle u mnie na pewno pójdzie) za 59 zł bez konieczności posiadania telefonu stacjonarnego.
Jakby doliczył opłatę za utrzymanie łącza/zawieszenie linni to wtedy opłaty są takie same/zbliżone więc dodawanie w pierwszym cytacie 'dużo' i w ogóle rozważanie migracji byłoby bez sensu?

#566149  autor: Maniek99
 07 lip 2012, 16:45
@wojciech
Ok, racja.

#566178  autor: kowcio
 07 lip 2012, 18:28
Dzięki za odpowiedzi. A ja myślałem, żeby oni sobie kabel zrobili swój. Mieszkam w dużym bloku w dużym mieście, to chyba nie będzie problemu.
Tylko wtedy ktoś przyjdzie mi do domu i będzie grzebał po tych gniazdkach? Jak ja tego nie lubię, wolałbym sam sobie to zrobić, niż jakiś facet ma mi po meblach latać i po pokojach.

#566180  autor: Maniek99
 07 lip 2012, 18:35
@kowcio
Musiałbyś sprawdzić, może jesteś w zasięgu ich linii.
Ale jeżeli nie mają swojego kabla w Twoim bloku, to niema szans.

Nie wiem jak to wygląda w przypadku takich przepięć, ale pewnie byłaby całkiem nowa linia do samego gniazdka.

#566197  autor: user_delete19
 07 lip 2012, 19:41
kowcio, sprawdź dostępność na
http://skantarek.netia.pl/skantarek/start.do powinno pokazać czy tylko TP(BSA) czy netia ma swoje kable. zawsze możesz też na infolinię zadzwonić. Wtedy faktycznie odpadłaby opłata za utrzymanie łącza i byoby sporo taniej.

#566217  autor: kowcio
 07 lip 2012, 20:54
Telefon i internet w pakiecie : Usługa dostępna - LLU2 (numer routingowy C6166). Maks. prędkość ściągania 15 Mbit/s
Tylko telefon : Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
Tylko internet : Usługa dostępna - LLU1. Maks. prędkość ściągania 15 Mbit/s

#566224  autor: Maniek99
 07 lip 2012, 21:10
@kowcio
Lepiej sprawdzić na infolinii, bo ten test nie zawsze pokazuje wszystkie informacje poprawnie.

Wychodzi na tą, że na tą chwilę mógłbyś mieć opcję do20Mb z dwoma miesiącami zniżki i trybem FAST (potencjalnie niższe pingi niż na Neo). Niestety na LLU płaci się za kabel tak jak na BSA.

#566227  autor: kowcio
 07 lip 2012, 21:19
Ja jak mam płacić za utrzymanie to już wolę w orange mieć i nie kombinować.
Chciałem ponosić jedyne koszty 59 zł i wsio :-)
Zadzwonię w pon do nich i pogadam, tylko pytam tu Was jak takie przełączenie bedzie wyglądało. Bo jak mam być bez neta X miesięcy to :roll:

#566228  autor: Maniek99
 07 lip 2012, 21:27
Żeby płacić 59zł za całość musiałbyś, albo wynieść się z linii TP, albo zredukować abo do 1Mb (Netia 35zł + zawieszenie 22zł) innej opcji niema ;)

W skrócie:
BSA przy dobrych wiatrach około 10-14dni przerwy.
LLU około miesiąca.
Ewentualnie jeżeli teraz procedura starego Orange jest taka jak była w TP, w obu powyższych przypadkach przejście może być płynne.
Cu (linia Netii) - Może być płynne bo będziesz miał równocześnie dwie linie w domu ;)

#566234  autor: kowcio
 07 lip 2012, 21:52
Aha..
No nie wchodzi w grę utrzymanie linii TP+netia. Jak już, to płacić będę 59 zł Netii, albo przedłużę Orange za 59 zł 10 Mbps i będę płacił zawieszenie stacjonarnego tel.
Dlatego ja bym chciał najlepiej zlikwidować Orange, TP i wziąć Netię, najlepiej jakby było bez przerwy w dostawie neta :oops: jak nie, to będę podkradał zasięg wifi sąsiada, bo nie kupię do wszystkich komputerów modemów 3G z prepaidem, mam tylko netbooka z wbudowanym modemem i nic innego nie wymyślę

#566236  autor: Maniek99
 07 lip 2012, 21:59
3G też można udostępnić.

#566268  autor: Vieslav
 08 lip 2012, 01:23
kowcio, zacznijmy od tego, że masz BSA. Niby jedna firma, ale, nazwijmy to TP, nie zawsze jest tak łaskawa, żeby BSA przełączać na karty ADSL2+. Prawdopodobnie dostaniesz BMT na 10mb/s i w najlepszym wypadku zostaniesz przy 6mb/s (w najgorszym zmigrują od razu na 1mb/s :lol: ). Jeśli chcesz zostać w Orange to już teraz złóż dyspozycję zmiany prędkości na 10mb/s i zobacz co się stanie. Zapłacisz więcej ale wszystko się wyjaśni.
Jeśli masz LLU Netii takiego cyrku nie będzie. Oprócz długiej przerwy w dostawie neta i tony papierologii przepływającej między orange a netią będzie ok. Możesz zostawić telefon zawieszony a przenieść sam internet. Najlepiej skontaktuj się z Netią i wypytaj co i jak. Być może przejęli jakiegoś lokalnego dostawcę i podepną cię via ETH :-) .

#566271  autor: pclam
 08 lip 2012, 02:51
kowcio kolego, a w jakim planie płacisz te 22zł za telefon w TP? To jakiś starszy plan? Obecnie najtańszy jaki udało mi się znaleźć kosztował 34zł, a też kombinuje jakby tu obniżyć opłaty za stacjonarny, który mi nie jest do niczego potrzebny.

#566292  autor: Maniek99
 08 lip 2012, 11:35
@pclam
@kowcio ma zawieszoną usługę, stąd ta cena.

#566335  autor: kowcio
 08 lip 2012, 15:21
Ok, jutro jak znajdę czas to zadzwonię i pogadam z nimi.

#566414  autor: user_delete19
 09 lip 2012, 12:40
daj znać co Ci powiedzą :)