• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 4 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#565872  autor: Wulo
 06 lip 2012, 12:43
Ciekawa propozycja od Play, bo przyznam, że jakość rozmów na ich nadajniku w mojej miejscowości była niekiedy tragiczna. A po drugie cieszy mnie, że moja nokia 5230 obsługuje tą całą technologię HD VOICE.

#565874  autor: pakierhakierxd
 06 lip 2012, 12:45
U mnie Sony Ericsson Arc S też to obsługuje,z tego co patrzyłem to czasem nawet proste telefony jak Nokia 2700 też to obsługują :)

Pozdrawiam :)

#566007  autor: Artur051
 06 lip 2012, 23:01
Kowcio ;). Ja również się zgadzam z tym, że dużo zależy od lokalizacji danej sieci. U mnie np. najlepiej działa T i Play. Plus gorzej a Orange padaka - nie dość że słabe pokrycie zasięgiem 3g to jeszcze w 2g ciągłe zgrzyty. Zawsze jak dzwonię do znajomych z Orange słyszę to po gorszej jakości połączeń. Akurat problem dotyczy pewnie tylko mojego miasta i okolic ;). Nie mówię że działa to tak wszędzie.

A wracając do tematu - HD Voice w Play daje odczuć sporą różnicę ;)

#566021  autor: NokiaUser
 06 lip 2012, 23:38
HD Voice w Play - mała rzecz, a cieszy. :)

Jedyne, co mam, to złudzenia, że telepolis.pl na lepsze się zmienia

#566047  autor: remi89
 07 lip 2012, 08:07
Moja Nokia C6 także obsługuje HD Voice. Dzisiaj przeprowadzę próbną rozmowę i zobaczę czy naprawdę jakość jest bardzo dobra. Test między Nokia C6 i Nokia C6.

P@weŁ

#566050  autor: pakierhakierxd
 07 lip 2012, 08:13
2700 też to obsługuje :-P

Pozdrawiam :)

#566051  autor: remi89
 07 lip 2012, 08:17
Muszę napisać zapytanie do T czy na Nokii 2700 działa HD Voice.

P@weŁ

#566054  autor: NokiaUser
 07 lip 2012, 08:31
Podobno w poniedziałek Play ma oficjalnie zaprezentować/powiedzieć o HD Voice w swojej sieci, bo jak na razie wiadomość na Telepolis jest oparta na tym, co piszą forowicze i pewnie na własnych obserwacjach. Wszyscy już i tak wiedzą, że Play wprowadził HD Voice, jednak od poniedziałku będzie już "oficjalnie".

#566075  autor: poziom
 07 lip 2012, 11:21
2700 nie ma hd voice. To, że obsługuje amr-wb w odtwarzaczu nie oznacza, że obsłuży jako kodek w rozmowie.

http://www.nokia.com/in-en/products/pho ... fications/
rozwijamy music and video i patrzymy na speech codec.

#566128  autor: bzndu
 07 lip 2012, 15:42
pakierhakierxd pisze:Lista telefonów które obsługują zrobiona przez T-Mobile
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... e/telefony
Coś widzę, że żadnego HTC nie ma w tym elitarnym klubie. Ojj szkoda, bo to będzie coraz większe niedopatrzenie ze strony producenta tych słuchawek.

#566171  autor: kwistas
 07 lip 2012, 18:06
Jeśli to będzie działać tylko w 3G (a na to wszystko wskazuje, bo jakość 2G się nie polepszyła) to żadna korzyść, większość ma ustawione 2G, bo mniej baterii pobiera i mam tu na myśli nawet Androidowców, którym bateria 1 dzień trzyma nawet z włączonym 2G, moja E52 przy rozmawianiu przez 3G mocno spada czas pracy baterii z 4-5 dni na góra 2.

#566181  autor: Artur051
 07 lip 2012, 18:37
kwistas pisze:Jeśli to będzie działać tylko w 3G (a na to wszystko wskazuje, bo jakość 2G się nie polepszyła) to żadna korzyść, większość ma ustawione 2G, bo mniej baterii pobiera i mam tu na myśli nawet Androidowców, którym bateria 1 dzień trzyma nawet z włączonym 2G, moja E52 przy rozmawianiu przez 3G mocno spada czas pracy baterii z 4-5 dni na góra 2
Znam takich, co mając smartfona nie rozróżniają 2g od 3g. I jadą na fabrycznych ustawieniach więc- korzystają z 3g. Sporo ich jest.

Ja sam w N8 korzystam z 3g ;). Gdyż zarówno w domu - mam Playowe 3g, jak i w miejscu praktyk - plusowe 3g. Więc jakość rozmów o niebo lepsza ;).

#566206  autor: nemo2009
 07 lip 2012, 20:10
kwistas pisze:Jeśli to będzie działać tylko w 3G (a na to wszystko wskazuje, bo jakość 2G się nie polepszyła) to żadna korzyść, większość ma ustawione 2G,
Dlaczego jesteś takim pesymistą?
W T-mobile działa to w 3G i 2G,więc może w Play też tak będzie.
Zobaczymy co powie p. Gruszka.Gdyby to działało między sieciami,to byłby hit.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2012, 20:12 przez nemo2009, łącznie zmieniany 1 raz.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#566207  autor: drcox
 07 lip 2012, 20:11
99% ludzi kupujących telefon ma wywalone na ustawienia telefonu, a fabrycznie zawsze są ustawione dwusystemowo na 2G/3G. Więc ruch w 3G jest coraz większy.

#566220  autor: kowcio
 07 lip 2012, 21:00
kwistas pisze:Jeśli to będzie działać tylko w 3G (a na to wszystko wskazuje, bo jakość 2G się nie polepszyła) to żadna korzyść, większość ma ustawione 2G, bo mniej baterii pobiera i mam tu na myśli nawet Androidowców, którym bateria 1 dzień trzyma nawet z włączonym 2G, moja E52 przy rozmawianiu przez 3G mocno spada czas pracy baterii z 4-5 dni na góra 2.
Ja też w telefonach, gdzie nie korzystam z neta ustawiam 2G, bo co mi po 3G. Ale akurat w Play mam pakiet.

Co do HD to działa. Naprawę, jakość i głośność jest nie z tej ziemi. Teraz już wiem, że będę w Play, a Orange niech się turla. Mam wrażenie, że mój rozmówca stoi za mną i mówi coś do mnie w rzeczywistości ;-) Mega uczucie, niech zrobią całą sieć w HD. Ja jestem w stanie zapłacić za to np. 5 zł na miesiąc! Bo dla mnie jakość nieporównywalnie lepsza, tylko trzeba się do tego przyzwyczaić. Pierwszy kontakt jak miałem w T z tą usługą, to wkurzało mnie, że słyszę wszystko tak wyraźnie i słyszę nawet oddech. Teraz już dostrzegam tego same zalety i jak kończy się jakość HD to aż rozmawiać się nie chce :-P
Ostatnio zmieniony 07 lip 2012, 21:02 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#566221  autor: DanielR
 07 lip 2012, 21:00
Też mnie to niezmiernie wręcz dziwi, że HD Voice (w Polsce ?) nie jest wspierany zarówno pomiędzy sieciami stacjonarnymi jaki mobilnymi. Istnieją chyba ku temu możliwości techniczne?

#566222  autor: kowcio
 07 lip 2012, 21:04
No jak widać wiele nie trzeba. Coś pogrzebać w sieci, mieć odpowiedni telefon (a tych jest naprawdę sporo i ta lista T-Mobile to tylko część modeli, bo ja akurat rozmawiałem pomiędzy neo v z HD a innym telefonem, którego nie ma na liście) i w sumie chyba tyle. Niech zrobią w 2G też to, to po prostu...

I oby inne sieci też to wprowadziły, np. Plus i żeby w Play też można było rozmawiać przez ich jakość HD. Tylko dla nich LTE tylko się liczy...

#566250  autor: kwistas
 07 lip 2012, 23:09
kowcio pisze:
kwistas pisze:Jeśli to będzie działać tylko w 3G (a na to wszystko wskazuje, bo jakość 2G się nie polepszyła) to żadna korzyść, większość ma ustawione 2G, bo mniej baterii pobiera i mam tu na myśli nawet Androidowców, którym bateria 1 dzień trzyma nawet z włączonym 2G, moja E52 przy rozmawianiu przez 3G mocno spada czas pracy baterii z 4-5 dni na góra 2.
Ja też w telefonach, gdzie nie korzystam z neta ustawiam 2G, bo co mi po 3G. Ale akurat w Play mam pakiet.
No właśnie i tu jest cały problem, większość na ustawione only 2G, bo po prostu dłużej bateria trzyma dlatego lepiej, żeby Play to wprowadził też do 2G jeśli oczywiście są możliwości techniczne na takiej ilości kanałów.

Testowałem tą usługę w T-mobile, jest ciekawa, komfort jest o wiele lepszy.
Myślę, że ta usługa trafi przy okazji do Orange dzięki współpracy z T-mobile, więc użytkownicy Orange wreszcie poznają co to jakość połączeń, bo aktualnie to jest tragedia.

#566265  autor: Vieslav
 08 lip 2012, 01:10
kwistas pisze:No właśnie i tu jest cały problem, większość na ustawione only 2G
+ na sztywno roaming Plusa. Ten cały hd voice wygląda mi na zachętę do korzystania z sieci macierzystej. 99% Playowców jakich znam ma na sztywno 2G Plusa. Korzystający z internetu mają 2G/3G ale nadal Plusa.
kwistas pisze: Myślę, że ta usługa trafi przy okazji do Orange dzięki współpracy z T-mobile, więc użytkownicy Orange wreszcie poznają co to jakość połączeń, bo aktualnie to jest tragedia.
Prędzej T ucierpi na tej współpracy.
  • Strona 4 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3