• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 3 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

#565611  autor: NokiaUser
 05 lip 2012, 15:57
HD Voice dotyczy tylko połączeń głosowych, czy także dźwięku w wideorozmowach?

Jedyne, co mam, to złudzenia, że telepolis.pl na lepsze się zmienia

#565623  autor: DanielR
 05 lip 2012, 16:39
Też mnie ciekawi czy HDV Play uruchomił tylko w sieci 3G, czy także w GSM, jak T-Mobile.
Ciut niepoważne są według mnie "zarzuty", że trzeba mieć odpowiedni telefon i być w zasięgu konkretnej sieci. Są to swego rodzaju wady, ale moim zdaniem korzyści płynące z wprowadzenia tej usługi są znaczne i warte poświecenia, o ile dla kogoś priorytetem jest jakość rozmów lub dla kogoś intensywnie korzystającego z telefonu. Być może z czasem, gdy usługa się upowszechni i większość operatorów wprowadzi ją we własnej sieci, to i terminale z HDV stanieją i staną się bardziej przystępne.
Swoją drogą też dziwi mnie czemu Orange tak zwleka. Przecież byli oni w Europie pionierami w kwestii uruchamiania tej usługi. Działa ona już w kilkunastu oddziałach tej sieci albo na obszarze całego kraju, albo przynajmniej w wybranych lokalizacjach i to chyba nie tylko w Europie.

#565632  autor: ciekawy
 05 lip 2012, 16:57
PLAY jest pionierem na naszym krajowym rynku telekomunikacyjnym, bez PLAY nie byłoby rocznej ważności konta, bez PLAY nie byłoby 29 gr za mintuę, może by były ale jeszcze później niż dziś, bez PLAY stare sieci nie rozbudowywałyby swoich zasięgów 3G choć rozbudowują niechętnie i mają jeszcze gdzie niegdzie gorsze zasięgi 3G od PLAY czy nowo powstającego Aero2, teraz jeszcze dochodzi HD Voice, ok, T wprowadziło najpierw, właściwie reklamowało, że wprowadziło bo z tym wprowadzeniem to nie wiem do końca czy to w praktyce działa, teraz PLAY to wprowadza, dziwne, że nie wprowadza tego Plus, Orange tylko PLAY, który jest najmłodszą siecią, to dobrze, że wprowadza, tylko to moim zdaniem pokazuje niechęć starych sieci do zmian na lepsze dla klientów.

#565641  autor: DanielR
 05 lip 2012, 17:06
ciekawy pisze:bo z tym wprowadzeniem to nie wiem do końca czy to w praktyce działa
Działa. A przynajmniej taki wniosek można wyciągnąć po przeczytaniu kilku opinii z tego forum, opinii osób, które twierdzą, że rozmawiały już przy użyciu HDV w sieci T-Mobile.

[ Dodano: 2012-07-05, 17:08 ]
No i mamy odpowiedź http://telepolis.pl/news.php?id=25676

#565670  autor: Ricki1980
 05 lip 2012, 19:38
Ciekawe próbki można pobrać ze strony orange.co.uk i usłyszeć różnice.

#565674  autor: politykier
 05 lip 2012, 19:51
ciekawy pisze:PLAY jest pionierem na naszym krajowym rynku telekomunikacyjnym, bez PLAY nie byłoby rocznej ważności konta, bez PLAY nie byłoby 29 gr za mintuę, może by były ale jeszcze później niż dziś, bez PLAY stare sieci nie rozbudowywałyby swoich zasięgów 3G choć rozbudowują niechętnie i mają jeszcze gdzie niegdzie gorsze zasięgi 3G od PLAY czy nowo powstającego Aero2, teraz jeszcze dochodzi HD Voice, ok, T wprowadziło najpierw, właściwie reklamowało, że wprowadziło bo z tym wprowadzeniem to nie wiem do końca czy to w praktyce działa, teraz PLAY to wprowadza, dziwne, że nie wprowadza tego Plus, Orange tylko PLAY, który jest najmłodszą siecią, to dobrze, że wprowadza, tylko to moim zdaniem pokazuje niechęć starych sieci do zmian na lepsze dla klientów.
do tego dodam jeszcze zasięg w warszawskim metrze. pomiędzy stacjami W3 ma tylko na mniej uczęszczanym odcinku końcowym, najpóźniej oddanym do użytku. bardziej uczęszczane odcinki pozostają bez zasięgu, poza stacjami. a na tym najnowszym odcinku pomiędzy oddaniem go do użytku a uruchomieniem jakichkolwiek stacji bazowych minęło jakieś 2-3 lata, nawet na stacjach (pokryli zasięgiem dopiero tej wiosny). tutaj Play miażdży konkurencję, zasięg jest na całej linii już jakiegoś roku

#565681  autor: Vieslav
 05 lip 2012, 20:21
Próbował ktoś uzyskać hd voice między Play i T-Mobile?

#565695  autor: Mordrag
 05 lip 2012, 21:32
Vieslav, między VOIP, a Play jest HD VOICE :)

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#565697  autor: krzysiaq
 05 lip 2012, 21:37
artykuł Witka na stronie potwierdził moje domysły. Brawo Play. Wprowadzone po cichu i sprawnie. To mnie cieszy.

Nie popędzaj amnezji a'la Las Vegas Parano...

#565746  autor: bzndu
 05 lip 2012, 23:54
Mordrag pisze:Vieslav, między VOIP, a Play jest HD VOICE :)
Hmm, nie uwierzę, jak nie zobaczę :) Możesz zdradzić jakieś szczegóły techniczne? Między którym VoIP 'em a Play udało Ci się zestawić takie połączenie i po czym poznałeś, że to HD Voice??

Pytam, ponieważ HD Voice z reguły jest tylko po danej sieci. Mówię tu o usłudze a nie o możliwościach technicznych.

Ostatnio zmieniony 06 lip 2012, 00:03 przez bzndu, łącznie zmieniany 1 raz.

#565747  autor: Mordrag
 06 lip 2012, 00:01
FreecoNet, poznałem po jakości dźwięku, prawie jak na Skype :-D FULL RATE to na pewno nie był, jakość była po prostu za dobra. Karta Play w E52, a VOIP to wbudowany klient SIP w Xperia Neo, którą łączyłem się po Wi-Fi

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#565750  autor: bzndu
 06 lip 2012, 00:05
Mordrag pisze:FreecoNet, poznałem po jakości dźwięku, prawie jak na Skype :-D FULL RATE to na pewno nie był, jakość była po prostu za dobra. Karta Play w E52, a VOIP to wbudowany klient SIP w Xperia Neo, którą łączyłem się po Wi-Fi
aha, ok dzięki.

W weekend postaram się przetestować :)

#565799  autor: nowy57
 06 lip 2012, 09:55
bardzo ciesze sie z wprowadzonej technologii
ciesze sie dlatego chocby ze wzgledu ze wiekszosc populacji nie wierzy w jakosc sieci play .
ja jestem uzytkownikiem od okolo roku i NIE MAM ZASTRZEZEN !

jakosc BDB , zasieg BDB , ceny BDB , noooo moze internet moglby byc z deka szybszy ..

#565818  autor: Vieslav
 06 lip 2012, 10:31
Wydaje mi się, że kiedyś jak kolega dzwonił do mnie z Heyah (BlackBerry 9700) na VOIPa HaloNet zadziałał ten HD Voice. Wtedy nie wiedziałem jeszcze do końca z czym to się je i jak sprawdzić kodek, ale pamiętam, że dźwięk był jakiś taki dziwnie czysty i wyraźny, jakby "nie-telefoniczny".

#565823  autor: pakierhakierxd
 06 lip 2012, 10:39
Fajnie że coś wprowadzają aby polepszyć jakość rozmów :) do szczęścia brakuje tylko umts 1800/gsm 1800 ale ja tam wolę gsm bo na umts 1800 telefonu nie mam,lte nie jest jeszcze aż tak powszechne :D

Pozdrawiam :)

#565828  autor: kowcio
 06 lip 2012, 10:50
Jak ja czytam tutaj wypowiedzi niektórych specjalistów ds. tego, co się dzieje w Orange to mnie krew zalewa, bo nie lubię, jak ktoś bajki mi opowiada i tylko wymyśla. Już nie bedę zarzucał nickami.
Ale w Orange jest problem tego typu, że tylko w części kraju mozna byłoby teraz uruchomić HD Voice. HD będzie zapewne dopiero w sieci NetworkS!, bo inaczej chyba tego nie da się zrobić.
A nie moja wina, że Orange na wschodzie i południu kraju ma sprzęt do d@@y za przeproszeniem Was wszystkich. Jak pisałem, na zachodzie problemów nie ma ani z kompresją dźwięku (ja mieszkam w Poznaniu i w telefonie mam lepszą jakość rozmów w Orange niż w Plusie czy nawet T-Mobile - mówię o zwykłych połączeniach, 2G/3G). Tutaj Orange działa na NSN, a Plus i T na Ericssonie, który ma swoją specyfikę.
A wg mnie najlepszym dostawcą sprzętu jest NSN, to właśnie Plus słynący z wysokiej jakosci infrastruktury (zwłaszcza na wschodzie i na południu kraju) korzysta z NSN.
Nie ma co gadać o kompresji dźwięku porównując ją do kompresji neta. Dwie inne rzeczy. Ja nie wiem jak dokładnie Orange kompresuje dźwięk na nadajnikach innych niż NSN, bo się tym nie interesowałem. Ale powiem Wam, że na zachodzie ja mogę przejechac 3h w pociągu i mogę ciągle rozmawiać albo z neta korzystać i nawet nie zerwie połączenia, ani nie zatrzeszczy. Wczoraj jechałem w pociągu 3h i miałem cały czas gg włączone w telefonie, zasięg Orange (roaming w Play) i może Was zdziwię, jak napiszę, że ani razu mnie nie wywaliło. Zasięg był wszędzie, szkoda że 95% GSM, ale trudno. Bo w Plusie w netbooku miałem prawie cały czas 3G, ale kilka razy rozłaczyło i miejscami całkowicie zasięg się skończył..

To napisałem jako na dowód, żeby sieci nie oceniać przez pryzmat jednego miejsca. Trzeba mieć to na uwadze i nie pisać, że Plus ma najlepszą jakość, a Orange najgorszą bez podania lokalizacji, bo tylko to powoduje sianie paniki. Skoro byłoby tak, to Orange nie miałby tylu klientów, a jest to największa sieć w Polsce i nadal chyba z W3 ma najlepszą sytuację w postaci ciągłego rozrastania się.

Co do HD. Ja mam telefon SE Neo V w Play i on ma HD, rozmawiam w 3G Play w większości i problemów żadnych nie mam ani nie miałem. Jakośc jest taka jak w Orange (i w moim mieście te dwie sieci oferują chyba najlepszą jakość dźwięku w chwili obecnej), ale nie zwróciłem uwagi na to. Spróbuję zrobić test pomiędzy dwoma telefonami z HD w Play 3G i napiszę czy słychać różnicę.

Ja od jakości rozmów bardzo dużo wymagam. Założę się, że więcej od niektórych z Was. Po prostu mam bzika na tym punkcie i nie przez każdy telefon mogę rozmawiać. Dźwięk musi być głośny i naturalny.
Byłem w Plusie, ale nie byłem jakoś zachwycony, więc przeszedłem do Play (ze wzgl. ekonomicznych), i z Play też nie byłem zadowolony z jakości do pewnego czasu. Kiedyś coś się zmieniło w tej sieci i od tej pory jest spoko. Kiedyś to jak ktoś dzwonił do mnie na Play to często byłem całkowicie wyłączony, nawet SMSa nie dostałem że ktoś dzwonił. Ale teraz juz jest oki i ja nawet rozważę zmianę głównego opa z Orange na Play, a Orange będzie w domku leżał.

#565830  autor: NokiaUser
 06 lip 2012, 10:57
HD Voice będzie też w Red Bull Mobile?

#565834  autor: kowcio
 06 lip 2012, 11:03
NokiaUser pisze:HD Voice będzie też w Red Bull Mobile?
Play jak to uruchomi to myślę, że obejmie całą sieć. Nie wiem czy nawet od strony technicznej dałoby radę "wyłączyć" niektórych użytkowników. Ale myślę, że nawet nie bedą tak kombinować.

#565858  autor: Edmund
 06 lip 2012, 12:15
pakierhakierxd, w Polsce w pasmie 1800MHz działa DSC/GSM i LTE, natomiast UMTS na pewno nie. W innych krajach jest podobnie.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#565871  autor: pakierhakierxd
 06 lip 2012, 12:42
Ok :)

Pozdrawiam :)
  • Strona 3 z 7
  • 1
  • 2
  • 3