• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#559533  autor: user_delete34
 09 cze 2012, 14:48
Jak już tak bardzo chcesz, to sobie włącz, tylko później nie narzekaj na braki sygnału itp.
Najlepiej byłoby, gdybyś włączał 3G tylko przed samą (i tylko na nią) transmisją danych. Jakiś widget z bazarku sobie ściągnij i po kłopocie.

#559534  autor: KC-KARLOS
 09 cze 2012, 14:51
mag5328, przy bardzo słabym zasięgu WCDMA - nie licz na to, że będziesz miał szybkiego neta. Przy zaniku sygnału, transmisja danych może zostać zawieszona/zerwana.
Markadiusz pisze:Najlepiej byłoby, gdybyś włączał 3G tylko przed samą (i tylko na nią) transmisją danych. Jakiś widget z bazarku sobie ściągnij i po kłopocie.
Zgadzam się.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#559539  autor: remi89
 09 cze 2012, 15:08
Czy ten słaby zasięg objawia się zewnątrz budynku czy wewnątrz? Jeżeli wewnątrz to również grubość ścian jak i materiał mogą zagłuszać sygnał. Według mapy na http://mapa.btsearch.pl/ w twojej miejscowości są 3 nadajniki: jeden z samym UMTS 2100, druga z samym GSM 900, zaś trzecia z GSM 900/1800 oraz UMTS 2100, więc moim zdaniem problemów z zasięgiem nie powinno być.
Zresztą zrób zgłoszenie do BOK Plusa.

P@weŁ

#559651  autor: Gregorij
 10 cze 2012, 00:52
mag5328 Najlepiej potestuj sobie kilka dni jak ci telefon się sprawuje na samym zasięgu 2G. Ja też mam słaby zasięg i zauważyłem że najgorzej jest jak telefon przy jednej kresce 3G (jakość rozmów fatalna, albo nie można się w ogóle do mnie dodzwonić, internet też jakby się zawiesił ) trzyma i nie chce się przełączyć na 2G. A mając słaby zasięg 2G jak i 3G, lepiej jest wybrać na stałe 2G ,wtedy telefon nie przełącza na okrągło zasięgu.
Poza tym Trzeba uważać aby nie zakrywać anteny ręką, bo to też skutecznie tłumi zasięg.

#559660  autor: Vieslav
 10 cze 2012, 09:41
Gregorij pisze:A mając słaby zasięg 2G jak i 3G, lepiej jest wybrać na stałe 2G ,wtedy telefon nie przełącza na okrągło zasięgu.
No i co się stanie jak będzie przełączał? Ja mam w mieszkaniu U2100 o sile -105dBm i ani myślę włączać tylko 2G. I tak podczas połączenia zrzuca mnie na 2G i to jeszcze przed odebraniem a potem wraca sobie na 3G jak telefon jest w IDLE. Na prawdę nie rozumiem was po co katować się wolnym internetem "bo zasięg". Żeby nie było - czuję różnicę między -75dBm EDGE a -110dBm HSDPA na korzyść tego drugiego oczywiście.

#559662  autor: Mordrag
 10 cze 2012, 10:02
Jak jestem w mieście to zawsze wymuszam WCDMA. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by Plus nie miał zasięgu 3G w budynku.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#559841  autor: ciekawy
 10 cze 2012, 23:27
dodam tylko do tej dyskusji, że nie w każdym telefonie można wybrać tylko GSM, są czasem opcje, że GSM i 3G, podobnie bywa w programach do modemów do netu mobilnego, że może nie być opcji wyboru samego GSM tylko GSM i 3G.

#559842  autor: mag5328
 10 cze 2012, 23:33
nie, no u mnie sie da, ale sam nie wiem co wziac.. narazie zostawilem domyslnie, ale skoro w mojej miejscowosci jest tyle tych odbiornikow, to czy nie powinienem miec znakominego zasiegu? Poza tym ktos sie wypowiadal, ze w moim telefonie jest dobra antena... wiec moze podeslac na gwarancje?

#560081  autor: Gregorij
 12 cze 2012, 00:31
Vieslav pisze:No i co się stanie jak będzie przełączał? Ja mam w mieszkaniu U2100 o sile -105dBm i ani myślę włączać tylko 2G. I tak podczas połączenia zrzuca mnie na 2G i to jeszcze przed odebraniem a potem wraca sobie na 3G jak telefon jest w IDLE.
Ja pisałem na podstawie mojej lokalizacji, gdzie przy zmianie zasięgu między 2G i 3G telefon czasem na dłuższą chwile traci całkowicie zasięg. Mam jakąś dziurę w zasięgu,bo poza domem nie mam problemów z przełączaniem sieci.

#565491  autor: ania19861
 05 lip 2012, 09:00
Ja też miałam problem z sasięgiem w plusie i tak szczerze mówiąc nic nie pomogło, więc zmieniłam sieć...

porcelana wyprzedaże

#565581  autor: Mordrag
 05 lip 2012, 13:55
Coś prędkości w Plusie spadły nadzieję, że to chwilowe.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D