• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #563571  autor: drcox
 26 cze 2012, 18:37
Ostatnio w jednym z telefonów zdycha mi bateria. Zawsze jechałem na zamiennikach, ale podczas przeglądania Allegro pogrążyłem się w refleksji czy idzie jeszcze w ogóle kupić oryginał. Na przykładzie BST-33 (Sony Ericsson):

- najtańsza opisana jako oryginalna bateria kosztuje 17,49 PLN
- najdroższa opisana jako oryginalna kosztuje 70 PLN

Na Ceneo od 15zł do 200zł. Strona producenta to o ile pamiętam 130zł ale produkt niedostępny.

Gdzie jest granica i gdzie są różnice między chinolami a oryginałami? Jedyny aspekt który przychodzi mi do głowy, to, że jak ktoś pisze że bateria ma gwarancję producenta to jest oryginalna...

#563592  autor: dejw
 26 cze 2012, 20:54
Na Allegro spokojnie kupisz oryginalna baterie. Trrzeba wiedziec tylko jak je rozroznic. Sa na nich hologramy. Niech nie kusi Cie niska cena np 15 zl, bo to na pewno podrobka. Z reszta wiekszosc z nich mozna odroznic od oryginalow

#563594  autor: nemo2009
 26 cze 2012, 21:10
drcox pisze:Strona producenta to o ile pamiętam 130zł
W podobnych cenach(nawet wyższych) są baterie SE w Saturnie,więc skąd 70 zł?
To połowa ceny ze Saturna.Nie sądzę,aby byli aż tak chciwi.Pewnie jakaś lewizna od Chińczyków,poza oficjalną dystrybucją.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#563607  autor: drcox
 26 cze 2012, 21:39
No ale podróbka za 70zł :lol: ? To przekracza ludzkie pojęcie. Chyba zostanę na zamiennikach za 15zł bo wcale nie są takie złe...

#563609  autor: Pijo
 26 cze 2012, 21:54
drcox pisze:Zawsze jechałem na zamiennikach,
Jakiej firmy?

Ja jadę na Bluestarach - w Nokii E51 mam już ponad 2lata, nadal działa świetnie. W 6300 od 2 msc też mam Bluestara, bo oryginalna bateria spuchła po 2 latach (moim 2 znajomym też spuchła oryginalna bateria w tym modelu)

Bulestar podaje faktyczną pojemność baterii ( w E51 sprawdzone w Nokia Energy Profiler), inne noname`y potrafią czarować 4000 mAh w opisie.

nemo2009 pisze:W podobnych cenach(nawet wyższych) są baterie SE w Saturnie,więc skąd 70 zł?
To połowa ceny ze Saturna.Nie sądzę,aby byli aż tak chciwi.Pewnie jakaś lewizna od Chińczyków,poza oficjalną dystrybucją.
Mnie się wydaje, że te "oryginalne za 70zl" to te same modele co za 17zl tylko z lepszej jakości nadrukami na baterii :)

#563613  autor: drcox
 26 cze 2012, 22:09
Pijo pisze:Jakiej firmy?
W Nokii mam Bluestara właśnie, w K660i mam zamiennik firmy MaxPower kupiony za 13zł (z przesyłką). Działa tak samo dupiato jak oryginał który w pewnym momencie tak spuchł że złamał prawie klapkę (co to za shit) ale ten telefon w UMTS tak chyba ma :P

#564539  autor: Vieslav
 01 lip 2012, 12:30
Kupiłem do swojego Galaxy oryginalną za 15zł. Rzeczywiście jest oryginalna, numery niby nie wydają się podejrzane, działa ponad rok i zachowuje się tak jak oryginalna bateria. Jedynym mankamentem był fakt, że przyszła bez żadnego opakowania. Po prostu ktoś wrzucił w kopertę. Podejrzewam, że takie "super promocje" to jakieś leżaki magazynowe albo wyciągnięte z uśmierconych telefonów (nigdzie nie było napisane, że jest nowa). Trzeba na prawdę sprawnego oka żeby odróżnić. Z kolei dwa lata temu kupiłem niby oryginalną do v3i za 9,99zł, niedługo potem konto sprzedawcy zostało zablokowane. Na pierwszy rzut oka widać, że bateria jest "made in garaż" oklejona czymś papieropodobnym imitującym oryginał. Jednak po dwóch latach jeszcze jeden dzień wytrzymuje :P .

#564550  autor: Kryniczanin
 01 lip 2012, 13:42
6 lat temu trafiłem na genialną podróbkę do 9210i Bateria nie miała żadnych danych producenta ani nic innego a trzymała drodzy państwo spokojnie tydzień używania. Cena wynosiła 50pln.