• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #562464  autor: horas
 22 cze 2012, 12:17
witam,
chciałbym się Was poradzić przed zakupem telefonu na aledrogo (mam nadzieję, że wybrałem dobry dział na to a jeżeli nie to proszę Admina o przeniesienie do odpowiedniego).

Głównym kryterium ma być wyświetlane Cell Info (takie moje małe zboczenie ;) ) na nim i to w całości (to co jest obecnie nadawane z poszczególnych sektorów BTS'a).
Telefon będzie użytkowany w T-M.
Telefon musiałby również pracować w standardzie UMTS (900/2100).
Na tą chwilę mam E51 i szczerze jestem średnio zadowolony z wyświetlania Cell Info ...po za tym telefon rewelka !!
Podejrzewam, że w E52 też będzie się podobnie CI wyświetlało ??
Jaki model słuchawki moglibyście doradzić ??
klasyczny czy smartphone ??
Nokia, Samsung, Motorola czy jakiś inny SE ??

#562476  autor: StormChaser
 22 cze 2012, 12:34
horas pisze: Telefon musiałby również pracować w standardzie UMTS (900/2100).
W sieciach 3G/3.5G cell info nie działa... resztę można sobie dopowiedzieć.

#562480  autor: horas
 22 cze 2012, 12:39
StormChaser pisze:
horas pisze: Telefon musiałby również pracować w standardzie UMTS (900/2100).
W sieciach 3G/3.5G cell info nie działa... resztę można sobie dopowiedzieć.
tyle to ja też wiem....wystarczyło uważnie przeczytać mojego posta

wyraźnie napisałem że używam E51 i na nim średnio podoba mi się wyświetlane CI
a jak wszyscy wiemy E51 pracuje w standardach GSM/DCS/UMTS 2100
więc skoro widzę CI to mam ustawione na sztywno GSM/DCS

proszę o konstruktywne porady/podpowiedzi 8)

#562542  autor: joxar1
 22 cze 2012, 15:47
horas pisze:średnio podoba mi się wyświetlane CI
To już chyba kwestia techniczna, dotycząca samej sieci, no chyba, że miałeś na myśli, że nie podoba Ci się sposób wyświetlania.

Z telefonów to raczej niesystemowe, ew. coś z Badą czy Windows Mobile (tu musiałbyś troszkę pokombinować), nie wiem jak z Windows Phone. Android, zależnie od producenta telefonu, obsługuje (Samsung, HTC) lub nie (Sony [Ericsson]). O bardziej szczegółowe porady nt. wyboru telefonu chyba już do innego działu...

Mam nadzieję, że nieco pomogłem :)

#562594  autor: Gadulski
 22 cze 2012, 18:03
horas, jako tradycjonalista polecam Nokię :) Ja sam korzystam z Nokii 6630, model stary ale jary :) Jednak zwróć proszę uwagę, że:
- po pierwsze, Cell Info na ekranie telefonu jest nie dynamiczne. Z dwóch nazw jakie emituje sektor wyświetli Ci się jedna i zmieni się w momencie, gdy zalogujesz się do innej celi bądź stacji bazowej;
- po drugie Nokia (6630) ucina nazwy ;( Nazwa pojawiająca się bezpośrednio na wyświetlaczu ma do 20 znaków, a komunikaty w Cell Info nieraz mają do 39-40 znaków...
- po trzecie dla telefonów z Symbianem są programy do robienia screenów Cell Info, a także doskonały Cell Track, który zapisuje logi z komunikatami Cell Info (opcja zapisywania Cell Info występuje tylko w starszych modelach telefonów np. 6630, 6680), jak również pokazuje CI w sposób dynamiczny (obie nazwy z jednej celi)

Oczywiście możesz korzystać z kanału 50, tutaj wiadomości sieciowe nie są przycięte i są bardziej dynamiczne niż CI emitowane na ekranie Nokii.

Również mam nadzieję, że choć trochę pomogłem :)

Zdravim :)

Obrazek

#562790  autor: joxar1
 23 cze 2012, 10:32
Gadulski pisze:Jednak zwróć proszę uwagę, że:
- po pierwsze, Cell Info na ekranie telefonu jest nie dynamiczne. Z dwóch nazw jakie emituje sektor wyświetli Ci się jedna i zmieni się w momencie, gdy zalogujesz się do innej celi bądź stacji bazowej;
- po drugie Nokia (6630) ucina nazwy ;( Nazwa pojawiająca się bezpośrednio na wyświetlaczu ma do 20 znaków, a komunikaty w Cell Info nieraz mają do 39-40 znaków...
Niesystemowe SE (W715, Elm, Cedar itp.) pokazuja CI dynamicznie i bez ucinania, jednak nie można zrobić zrzutu ekranu bez komputera.

#562801  autor: cedrus
 23 cze 2012, 11:31
Gadulski, zapytam przy okazji: czy Cell Track zapisujący logi Cell Info musi być w jakiejś konkretnej wersji czy to obojętne?

#562832  autor: Gadulski
 23 cze 2012, 13:19
cedrus, do 6630 najlepiej wgrać: CellTrack 1.18 for Symbian OS Series 60; późniejsze wersje Cell Tracka do nowszych typów telefonów nie pokazują Cell Info i nie zapisują go. Oczywiście logi są zapisywane, ale bez CI.

Polecam Ci lekturę Tutoriala na:
http://btsearch.pl/monitoring/monitoring.pdf

Pozdrawiam.

Obrazek

#562860  autor: cedrus
 23 cze 2012, 15:13
Gadulski, dzięki, znam, czytałem, nawet nieskromnie powiem że dorzuciłem kilka lokalizacji. Używam Cell Tracka na E50 i właśnie nie znalazłem opcji z zapisywaniem CI...

#563033  autor: horas
 24 cze 2012, 12:34
Gadulski pisze:horas, jako tradycjonalista polecam Nokię :) Ja sam korzystam z Nokii 6630, model stary ale jary :) Jednak zwróć proszę uwagę, że:
- po trzecie dla telefonów z Symbianem są programy do robienia screenów Cell Info, a także doskonały Cell Track, który zapisuje logi z komunikatami Cell Info (opcja zapisywania Cell Info występuje tylko w starszych modelach telefonów np. 6630, 6680), jak również pokazuje CI w sposób dynamiczny (obie nazwy z jednej celi)

Oczywiście możesz korzystać z kanału 50, tutaj wiadomości sieciowe nie są przycięte i są bardziej dynamiczne niż CI emitowane na ekranie Nokii.

Również mam nadzieję, że choć trochę pomogłem :)

Zdravim :)
@Gadulski i joxar1
pomogliście i to bardzo :)

chyba jednak pozostanę przy Nokii i kupię E52, dobry wybór pod względem CI ??
no i obowiązkowo CellTrack91 wrzucę do nowego zakupu ;)
teraz mam CellTrack91 zainstalowany na E51 i bardzo sobie chwalę

raz jeszcze WSZYSTKIM dziękuję za odzew !!
dla WAS duże pifffko :lol:

#563175  autor: slawnokia
 25 cze 2012, 00:20
horas
Jeśli chodzi o wyświetlanie CI na E52 to ma ona 2 minusy.
Po pierwsze CI wyświetlane jest tylko przez chwilę (2-3 sekundy), kiedy zalogujesz się do nowej stacji lub celi. Później w tym miejscu wyświetlana jest data.

Drugi minus , to potrafi obciąć czasem, nie wiedzieć czemu, nazwę na wyświetlaczu, mimo, że posiada ona mniej niż 20 znaków, jak na tym screenie:

Obrazek

Tak jest chyba wszystkich Nokiach z tą wersją symbiana 9.3.

A i chyba jest problem z instalacją Cell Tracka, ja na swojej nie mam.

Sam telefon nie jest zły, ma bardzo dobrą baterię.

Jednak do CI nie jest najlepszy.

Pozdrawiam.

#563188  autor: horas
 25 cze 2012, 08:38
slawnokia pisze:horas
Jeśli chodzi o wyświetlanie CI na E52 to ma ona 2 minusy.
Po pierwsze CI wyświetlane jest tylko przez chwilę (2-3 sekundy), kiedy zalogujesz się do nowej stacji lub celi. Później w tym miejscu wyświetlana jest data.

Drugi minus , to potrafi obciąć czasem, nie wiedzieć czemu, nazwę na wyświetlaczu, mimo, że posiada ona mniej niż 20 znaków, jak na tym screenie:

Obrazek

Tak jest chyba wszystkich Nokiach z tą wersją symbiana 9.3.

A i chyba jest problem z instalacją Cell Tracka, ja na swojej nie mam.

Sam telefon nie jest zły, ma bardzo dobrą baterię.

Jednak do CI nie jest najlepszy.

Pozdrawiam.
czy ktoś jeszcze może potwierdzić problem z instalacją CellTracka na E52 ??

@slawnokia
jaki zatem poleciłbyś model telefonu ??

#563245  autor: slawnokia
 25 cze 2012, 15:22
horas

Najlepsze to te o których Ci już Gadulski pisał.
Sam chciałbym jakiś nowszy model, na którym można robić to co np.na 6630.

W temacie " CI T-Mobile" widziałem też screeny pełnych nazw robionych którymś z modeli SE przez Tacziana. Może on Ci coś doradzi.

Masz może jakieś ciekawe screeny CI ze Szczecina?

Pozdrawiam.

#563284  autor: joxar1
 25 cze 2012, 19:07
slawnokia pisze: widziałem też screeny pełnych nazw robionych którymś z modeli SE
Ja już wspominałem - trzeba do screenów komputer (ew. CHYBA da się je robić za pomocą tzw. elfpacków [to już pytaj Tacziana]). W nowszych modelach trudno o poprawne uruchomienie trybu TechMode (wbudowany, dosyć rozbudowany NetMonitor), jednak jest prosty NetMonitor w formie aplikacji Java (NetMonHR).

#563313  autor: kwistas
 25 cze 2012, 20:50
U mnie w W610i(K550i to samo) robię za pomocą jednego elfa screeny bocznym przyciskiem aparatu, screeny zapisują się w folderze "zdjęcia". Aktualnie swojego SE ze 2 lata nie modyfikowałem, muszę poszukać tej paczki.

Ja mogę SE polecić, najlepiej wyświetla CI, dynamicznie(pełne nazwy), więc jak tylko przeskoczy na inną stacje automatycznie zmienia się CI.
E52 to w sumie szajs do bawienia się w CI, różnicy między E51 nie będzie, ba nawet będzie gorzej, bo E52 ma niskiej jakości antenę na dole więc słabo ściąga dalsze stacje bazowe (E51 w tych miejscach miała zasięg prawie full).

#563363  autor: asziatko
 25 cze 2012, 23:22
horas, ja polecam Ci telefon NOKIA E51 ewentualnie NOKIA 6630 do robienia screenów Cell Info w sieci T.

Plus aplikacja Screenshot http://www.antonypranata.com/screenshot/ . Taki zestaw gwarantuje Ci że będziesz mógł robić screeny miło i przyjemnie.

Współczesne telefony jak np. NOKIA E51 wyświetlają nazwy CI do 20 znaków. I nie ma możliwości przynajmniej w NOKII E51 żeby nazwa się przesuwała.

Z kolei na NOKII E52 forma wyświetlania CI wygląda tak jak pokazał slawnokia.

Osobiście korzystam od dawna z NOKII E51 + aplikacja Screenshot i zrobiłem już kilkaset screenów które możesz oglądnąć na stronie http://www.btsy.eu/cell.html .

Jak masz screeny Cell Info które robiłeś ze swoich terenów to podeślij je do mnie to opublikuje je na stronie BTSY.EU. Dołączysz do grupki osób które stale współpracują przy aktualizacji i robieniu screenów Cell Info.

Oczywiście publikuję screeny Cell Info z nazwami których nie ma jeszcze na stronie.

Polecam także Wyszukiwarkę Screenów http://www.btsy.eu/wyszukiwarka.php .

W Kontakcie,
Artur

#563408  autor: horas
 26 cze 2012, 08:42
kwistas pisze:U mnie w W610i(K550i to samo) robię za pomocą jednego elfa screeny bocznym przyciskiem aparatu, screeny zapisują się w folderze "zdjęcia". Aktualnie swojego SE ze 2 lata nie modyfikowałem, muszę poszukać tej paczki.

Ja mogę SE polecić, najlepiej wyświetla CI, dynamicznie(pełne nazwy), więc jak tylko przeskoczy na inną stacje automatycznie zmienia się CI.
E52 to w sumie szajs do bawienia się w CI, różnicy między E51 nie będzie, ba nawet będzie gorzej, bo E52 ma niskiej jakości antenę na dole więc słabo ściąga dalsze stacje bazowe (E51 w tych miejscach miała zasięg prawie full).
@kwistas
dzięki za podpowiedź ;)
jaki byś jeszcze polecił jakiś model SE (za wyjątkiem W610i oraz K550i) pod CI ??
które pracowałyby jeszcze pod UMTS 900/2100 ??

@asziatko
wielkie dzięki za obszerną odpowiedź :)
chyba jednak faktycznie poszukam jakiegoś SE ... :-D
a screeny oczywiście będę robił jak tylko uzbroję się w odpowiednią "maszynę" 8)

#563422  autor: joxar1
 26 cze 2012, 10:11
horas pisze:jaki byś jeszcze polecił jakiś model SE (za wyjątkiem W610i oraz K550i) pod CI ??
które pracowałyby jeszcze pod UMTS 900/2100 ??
C901, Elm (wersja J10i2) lub Aino (nie wiem jak z modyfikacjami, ale pewnie się da) oraz kilka innych (tu już sam poszukaj, troszkę ich jest).

#563426  autor: asziatko
 26 cze 2012, 10:50
W telefonie SE Elm to sprawa wygląda tak że jak masz CID 80 lub 81 + RED certyfikat to patche możesz wgrać tylko tym sposobem.

Jeśli masz rzadki egzemplarz z CID 53 to jest nie co mniej zachodu już ale wymagane by było zmienić sobie na BROWN certyfikat. Wówczas masz możliwość patchować na stałem Elma a w pierwszej możliwości przy CID 80 lub 81 + RED to po każdym wyłączeniu telefonu, należy uruchomić jjpatchera ponownie.

horas, Twój wybór telefonu, ale ja bym jednak został przy NOKII E51.

A tak zapytam jeszcze Ciebie, po co Ci telefon do Cell Info który by pracował w systemie UMTS 900/2100?.

Tak jak pisał Ci StormChaser,
W sieciach 3G/3.5G cell info nie działa
także że ani w UMTS 900 ani 2100 nie zobaczysz Cell Info.

Chyba że 3G potrzebne jest Ci do transmisji danych to inna sprawa.

W Kontakcie,
Artur

#563439  autor: horas
 26 cze 2012, 11:38
asziatko pisze:A tak zapytam jeszcze Ciebie, po co Ci telefon do Cell Info który by pracował w systemie UMTS 900/2100?.

Tak jak pisał Ci StormChaser,
W sieciach 3G/3.5G cell info nie działa
także że ani w UMTS 900 ani 2100 nie zobaczysz Cell Info.

Chyba że 3G potrzebne jest Ci do transmisji danych to inna sprawa.
tak naprawdę to potrzebuję UMTS 900 do sprawdzania Networks! 8)