• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #560527  autor: timot
 13 cze 2012, 23:00
Czesc.
Umowa konczy mi sie 1 pazdziernika a okres rozliczeniowy mam 3 kazdego miesiaca. Chce przeniesc numer z orange do playa i mam pytanie kiedy najwczesniej moge to zrobic?
bylem w jednym salonie i pan powiedzial ze w sumie to juz moge starac sie o przeniesienie bez kary umownej. Poszedlem do 2 salonu i tam pan twierdzil ze 90dni przed koncem umowy w orange. Maz mojej siostry przeniusl numer 5miesiecy przed koncem umowy w t-mobile ale zrobi to przez telefon. Jestem w kropce bo juz sam nie wiem, kazdy mowi co innego...

#560536  autor: banderas
 13 cze 2012, 23:23
polecam pod koniec lipca przeniesc numer bedzie wtedyh optymalnie tzn ponizej 90 dni konca obecnej umowy, tak kiedy przenosilem numer mojego taty do playa
moglbys odebrać wiadomosc na prv

banderassso

#560541  autor: timot
 13 cze 2012, 23:44
zalezy mi na czasie bo sprzedalem telefon i siedze teraz na ledwo zywej starej nokii. Nie wiecie jak to jest dokladnie z tym czasem?
 #560556  autor: ciekawy
 14 cze 2012, 02:27
timot pisze:Czesc.
Umowa konczy mi sie 1 pazdziernika a okres rozliczeniowy mam 3 kazdego miesiaca. Chce przeniesc numer z orange do playa i mam pytanie kiedy najwczesniej moge to zrobic?
bylem w jednym salonie i pan powiedzial ze w sumie to juz moge starac sie o przeniesienie bez kary umownej. Poszedlem do 2 salonu i tam pan twierdzil ze 90dni przed koncem umowy w orange. Maz mojej siostry przeniusl numer 5miesiecy przed koncem umowy w t-mobile ale zrobi to przez telefon. Jestem w kropce bo juz sam nie wiem, kazdy mowi co innego...
We wniosku o przeniesienie numeru do Play możesz podać datę końca umowy jako ten termin w którym chcesz przenieść numer, możesz też przenieść numer wcześniej ale musisz się liczyć z tym, że Orange może chcieć od ciebie kary umownej za te miesiące w którym miałeś płacić abonament, a nie płaciłeś bo rozwiążesz umowę.

#560586  autor: timot
 14 cze 2012, 10:37
chcialbym podpisac juz umowe przeniesienia do play ale zeby ona weszla dopiero od pazdziernika. nie chce zrywac umowy natychmiast, chce poprostu zlozyc wniosek o przeniesienie numeru i zeby ten numer zostal przeniesiony w pazdzierniku a placilbym narazie orange.
Czyli rozumiem ze moge isc teraz do playa i zlozyc wniosek o przeniesienie z podana data 1pazdziernika? i nic mi za to nie zrobia?

#560603  autor: Wiola_K
 14 cze 2012, 11:16
Jest chyba taka opcja, że przy przenoszeniu numeru dostaniesz od razu nowy telefon a Playa włączą Ci wraz z końcem umowy w Orange, żeby nie płacić kary umownej, ale chyba musi to być co maks. 90 dni przed zakończeniem umowy w orange

#560611  autor: timot
 14 cze 2012, 11:33
kurde tez w tych salonach ci ludzie niedoinformowani. wychodzi na to ze bede sie musial meczyc z ta moja nokia przez te ponad 2 tygodnie

#560612  autor: Ranger
 14 cze 2012, 11:42
Wiola_K pisze:Jest chyba taka opcja, że przy przenoszeniu numeru dostaniesz od razu nowy telefon a Playa włączą Ci wraz z końcem umowy w Orange, żeby nie płacić kary umownej, ale chyba musi to być co maks. 90 dni przed zakończeniem umowy w orange
To prawda, jeżeli ktoś się przenosi z innej sieci, a musi poczekać na migrację numeru, to Play daje już nowy telefon (pod warunkiem brania tel+abo, a nie sam abo), podpisuje się nową umowę (o ile pamiętam dostaje się też numer tymczasowy, na który potem jest "podstawiony" numer z przeniesienia) i czeka na dzień przeniesienia. Teraz z głowy nie powiem, czy musi to być w określonym czasie przed końcem tamtej umowy.

Obrazek

#560638  autor: ciekawy
 14 cze 2012, 13:58
Ranger pisze:
Wiola_K pisze:Jest chyba taka opcja, że przy przenoszeniu numeru dostaniesz od razu nowy telefon a Playa włączą Ci wraz z końcem umowy w Orange, żeby nie płacić kary umownej, ale chyba musi to być co maks. 90 dni przed zakończeniem umowy w orange
To prawda, jeżeli ktoś się przenosi z innej sieci, a musi poczekać na migrację numeru, to Play daje już nowy telefon (pod warunkiem brania tel+abo, a nie sam abo), podpisuje się nową umowę (o ile pamiętam dostaje się też numer tymczasowy, na który potem jest "podstawiony" numer z przeniesienia) i czeka na dzień przeniesienia. Teraz z głowy nie powiem, czy musi to być w określonym czasie przed końcem tamtej umowy.
Prawda czy nieprawda co za różnica skoro formalnie trzeba czekać aż stara sieć deaktywuje numer i aż nowa sieć go aktywuje, tylko tyle, że papierki mogą być wypełnione ale to nic nie przyspieszy chyba, że ktoś chce zapłacić karę za wcześniejsze zerwanie umowy w starej sieci.

#560669  autor: timot
 14 cze 2012, 15:13
tak wiem o tym ze dostaje sie numer tymczasowy itd. bo moj kolega przenosil tak numer. tylko co to zmienia te 90dni albo wiecej, na czym polega ta kara? jak i tak czekam do konca umowy w orange

#560674  autor: play4you1
 14 cze 2012, 15:27
Chodzi o to że Twoj dotychczasowy operator, naliczy Ci karę za wcześniejsze zerwanie umowy. Możesz zadzwonić do swojego operatora i zapytać ile będzie wynosiła wysokośc kary. Natomiast jesli nie chcesz płacić kary, to we wniosku o przeniesienie numery podajesz datę konca dotychczasowej umowy z obecnym operatorem.

Zrób to najlepiej około 2 miesiące przed końcem dotychczasowej umowy.

#560692  autor: timot
 14 cze 2012, 16:49
a jakbym przeniusl numer przez telefon. tam mozna wczesniej. tylko czy jak zrobie to prze tel to bedzie sie liczyl moj numer do promocji z ps3?

#560727  autor: ciekawy
 14 cze 2012, 20:10
kara umowna zwykle jest mniejsza niż abonament oczywiście.jedno i drugie liczone za każdy miesiąc,wiec można zaryzykować i przeliczyć ile jeszcze abonamentu trzeba zapłacić do końca umowy i to by była podobna kwota,a potem można zdecydować czy to się opłaca czy nie. numer.można przemiesć ale przeniesienie numeru nie zwalnia z konsekwencji finansowych, to przeniesienie numeru dla starej sieci to pod względem finansowym zwykłe rozwiązanie umowy,nic wiecej.