• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #560492  autor: musialmati
 13 cze 2012, 20:16
Chciałbym, by telefon służył mi za modem dla tabletu. Jest to SE w595. Włączam więc 3G, ustawiam łączenie się przez odpowiednie ustawienie, włączam bluetootha. W telefonie wszystko działa. W tablecie ustawiam łączenie się przez 3g z telefonu, z którym połączę się przez bluetooth. Łączę i nic, internetu w tablecie nie ma. Czy chodzi o to, że telefon bez androida podzieli internet tylko przez usb, a przez bluetootha nie? Próbowałem na ustawieniach standardowych, przez które można wejść w internet w telefonie i również na tych stąd: http://www.plus.pl/indywidualna/Uslugi/ ... i/APNPlus/ . Nie działa nic. Co prawdopodobnie robię źle?

#560500  autor: Vieslav
 13 cze 2012, 20:44
musialmati pisze:W tablecie ustawiam łączenie się przez 3g z telefonu, z którym połączę się przez bluetooth.
Rozwiń, o co w tym chodzi. Co włączasz krok po kroku?

#560501  autor: musialmati
 13 cze 2012, 20:49
Łączę się z 3G (na górze pokazuje się ikonka), potem po prostu włączam bluetootha, a całą resztę łączę i ustawiam w samym tablecie (wybieram telefon, potem wpisuję ustawienia APN iii to chyba tyle).

#560505  autor: Vieslav
 13 cze 2012, 21:34
Aby używać internetu przez bluetooth musisz posiadać odpowiednie sterowniki, które będą emulowały port szeregowy, do którego niby podłączony jest modem. Wtedy system operacyjny "widzi" jakby łączył się z modemem i wysyła mu normalne polecenia a sterownik dba o prawidłową dalszą obsługę. Jeśli tablet jest na androidzie to zapomnij o takim połączeniu - niestety nic nie zrobisz. Poza tym bluetooth jest zbyt wolny, żeby 3G wykorzystać (około 40KB/s). Jeśli chcesz mieć internet na tablecie to wsadź do niego kartę sim albo kup sobie ruter z wifi do stacjonarnego internetu.

#560509  autor: musialmati
 13 cze 2012, 21:49
Dziękuję. Na stronie producenta tabletu jest napisane, że jest to możliwe i nawet jest instrukcja. Ba, w końcu mi to zadziałało. Tablet ma chyba taką przypadłość, że za pierwszym razem nie łączy, dopiero za drugim. Wszystko wyjaśnione, temat można zamknąć, jeszcze raz dziękuję.

#560517  autor: drcox
 13 cze 2012, 22:10
Vieslav pisze:Poza tym bluetooth jest zbyt wolny, żeby 3G wykorzystać (około 40KB/s)
Generalnie z wszystkim się zgadzam co napisałeś oprócz tego, spokojnie mogę 1Mb/s z hakiem wyciągnąć przez bluetooth (korzystam często Sony Ericsson K660i + adapter Esperanza na USB). No ale i tak jest za wolne czasami, jak chcę coś pooglądać na Youtube to wolę telefon kablem podłączyć.

#560732  autor: Vieslav
 14 cze 2012, 20:32
musialmati, możesz przybliżyć jak mniej więcej rozwiązałeś problem ewentualnie podać link do jakiejś instrukcji?

#560903  autor: musialmati
 15 cze 2012, 17:52
Niczego specjalnego nie zrobiłem. Tak, jak napisałem, załączyło po prostu za drugim razem. Korzystałem tylko z oprogramowania wgranego fabrycznie w tablet.