• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #462355  autor: wiertolot
 28 lut 2011, 12:22
Ja spytam Plus,moze ktoś orientuje,jak oni robią i kiedy zrobi zasięg GSM w miejscowości Adamowo-Zastawa,gmina Mielnik nad Bugiem,powiat Siemiatycze,woj.podlaskie,spora miejscowość z zakładem przemysłowym,rafinerio i osiedlem mieszkalnym z blokami,bo trzeba tam przez rusków dzwonić i robią to już 10 lat ................
Znajdują tam w tej miejscowości Adamowo,dwa nadajniki jeden Era,drugi Orange,
natomiast Plus brak i zasięgu jego też.
Zasięg z pobliskich nadajników Plus tam nie dochodzi.
Oraz,kiedy poprawi swój zasięg UMTS w Siemiatycze,miasto powiatowe woj.podlaskie,bo mają zezwolenie na ulicy Armi Krajowej,a niestety nie działa!!!Działa tylko jedno na Ciechanowieckiej i pokrywa tylko część miasta.
W miejscowości Radziwiłłówka,gmina Mielnik nad Bugiem,powiat Siemiatycze,woj.podlaskie nie ma zasięgu i nadajnika żadna sieć komórkowa choć mamy XXI WIEK i jak zajade do babci to po lekarza nie ma nawet jak zadzwonić!!!!!
Proszę o pomoc w tej kwestiach, bo nic nie robią i olewają tą sprawe długooo,choć zgłaszane wielokrotnie,a na reklamy plusikowe i tym podobne mają,a rozbudowę i poszerzanie zasięgu już nie.
A wiadomo jak Plus nie ma nadajników GSM,nie można korzystać również z sieci PLAY.
A PLAY całkiem w tyle ma tylko jeden nadajnik na powiat Siemiatycze ,woj.podlaskie,
co nie pokrywa nawet zasięgiem całego miasta Siemiatycze,woj.podlaskie,a do nadajników Plus nie chce logować telefonów z kartami PLAY i trzeba po pół godziny czekać jak nie zwiesi telefonu lub nie wyskoczy na wyświetlaczu brak dostępu.
Do PLAY też zgłaszane i też nic nie robio.
Zostawiajo te sieci wschód Polski i nic nie rozbudowujo i nie porawiają zasięgu;
A tylko reklamujo w tv.
Proszę o pomoc.
Dziękuję z góry.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 08:48 przez wiertolot, łącznie zmieniany 2 razy.

#462359  autor: kerim36
 28 lut 2011, 12:41
zacznij korzystac z operatora, ktory ma zasieg w opisanych miejscowosciach

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#462363  autor: wiertolot
 28 lut 2011, 12:47
tak też uczynię,będę korzystał z usług Era lub Orange,
ale ta poprawa zasięgu Plus ,a zarazem Play przydałaby pilnie w podanych powyżej przeze
mnie lokalizacjach i ot tak nie moge zerwać umowa abonentowa np.z Play i musze czekać niestety do końca;
Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam :wink:

#462364  autor: Patryk_
 28 lut 2011, 12:50
wiertolot pisze:Zostawiajo te sieci wschód Polski
Kolejny wątek o tym samym - temat dyżurny.
Nie tylko na wschodzie są takie problemy - także na północy, zachodzie, a także w wielu, wielu miejscach na południu.

#462365  autor: wiertolot
 28 lut 2011, 12:59
zgadza,bo problemy są wszędzie,
ale po to to piszemy,żeby to czytali i robili,może jakiś dobry człowiek z danej sieci znajdzie co to przeczyta i coś zaplanuje z czasem w tym regionie,zrobi coś z tym fantem i pojawi w końcu ten zasięg,
i wyjedźmy 50 km na Wschód za Warszawe i kończy praktycznie zasięg każdej sieci,
i wydaje mi ,że Wschód Polski jest w tyle mocniej z zasięgiem jak inne regiony,
choć nie wątpie ,że gdzieś indziej w regionie może być jeszcze gorzej.
Ale gorzej być nie może bo jak podałem np. w miejscowości Radziwiłłówka nie dociera żadna sieć komórkowa,choć takich miejsc jest pewnie więcej w Polsce.
W Adamowo brak Plus,a zarazem Play;
Wiem,że to mało znaczące miejscowości,ale fakt faktem nie tylko w miastach powiatowych człowiek chce mieć zasięg i wydaje mi,że te podstawowe GSM możnaby było zrobić,gdzie podałem.
A właśnie w miastach mamy niedopracowane 3G,w Play mamy już niby 4G,a są miejscowości co nawet zasięgu GSM jednej sieci nie mają.
Pozdrawiam

#462483  autor: kerim36
 28 lut 2011, 20:41
wiertolot pisze:i wydaje mi,że te podstawowe GSM możnaby było zrobić,gdzie podałem.
A właśnie w miastach mamy niedopracowane 3G,w Play mamy już niby 4G,a są miejscowości co nawet zasięgu GSM jednej sieci nie mają.
Ksiegowi operatorow tez maja cos do powiedzenia. Nie ma finansowego uzasadnienia do budowy to sie nagle nie pojawi. Postawienie i utrzymanie stacji to nie koszt kilkuset zlotych.

#462534  autor: plugin20
 01 mar 2011, 06:55
Sprawa jest wyjątkowo prosta. Zasięgu nie ma i nigdy w obszarach przygranicznych nie będzię bo operatorzy ze względu na koordynację międzynarodową częstotoliwości mają do dyspozycji tylko kilka kanałów z całej dostępnej puli. Planowane stacje nie przechodzą tej koordynacji w UKE, nie są więc budowane. Operatorzy z krajów ościennych mają "gdzieś" obowiązujące przepisy o koordynacji i dlatego odbieracie obce sieci płacąć jak za zboże (propagacja fal nie zna granic). UKE tym operatorom nic nie może zrobić bo ma słabe relacje ze swoimi odpowiednikami. Polscy operatorzy płacą krocie za użytkowanie częstotliwości UKE natomiast jest zobowiązane do zapewniania ochrony użytkowanych pasm. Oznacza to że powinno m.in prowadzić ciągły monitoring częstotliwości np. na granicach i reagować na wszystkie nielegalne emisje i przekroczenia dopuszczalnych poziomów. Nie robi tego bo nie potrafi tego zmierzyć, nie potrafi potem wyegzekwować przestrzegania ustaleń międzynarodwych. Jeżeli zaczyna już działać to nie dlatego że wykonuje rutynowe działania a dlatego że ktoś się poskarżył bądź złożył w urzędzie donos etc. Nie wierzycie ? To odpytajcie urząd w zakresie dostępu do informacji publicznej o zasady koordynacji międzynarodowej i sposób w jaki egzekwuje te zasady od polskich operatorów i swoich odpowiedników w krajach sąsiedzkich.

#462536  autor: Sig
 01 mar 2011, 07:38
Pomijając przygraniczny bałagan, który tutaj został ładnie omówiony, pozostaje mi poprzeć zdanie jednego z przedmówców - zmień operatora. Któryś z nich musi mieć w interesującym Cię miejscu zasięg. Być może oferta u niego nie jest aż tak dobrze dopasowana do Twoich potrzeb, ale ma lepsze pokrycie sygnałem. Coś za coś. Nie wiem czy chodzi o to miejsce i nie wiem, czy wszystkie nadajniki z map pozwoleń istnieją w rzeczywistości, ale jak widać:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.36281 ... 87793/z/15
Era i Orange powinny wypadać lepiej.

#462678  autor: wiertolot
 01 mar 2011, 21:03
@Sig
zgadza o tą lokalizację biega Adamowo-Zastawa,
brak zasięgu Plus,a zarazem Play,
jest nadajnik Era i Orange,
i co Plus lub Play nie może tam na ten któryś nadajnik dołożyć swoja lokalizacja.........???
Nie mówie przecież,żeby swój od podstaw stawiał jak nie ma funduszy,wystarczy dołączyć na tam znajdujące Era lub Orange.
Jest tam rafineria,zakład przemysłowy,przyjeżdżają firmy z Warszawy,Płocka,spore osiedle mieszkalne,bloki,tereny grzybodajne,turystyczne.
W okolicznych większych dziurach Plus nastawiaił nadajniki,dla kilku gospodarzy,co mają telefony lub nie,a tą lokalizacje zostawili,czemu......?
Na reklame w tv ,plusikowe i inne rzeczy majo,a na techniczno poprawe podanych lokalizacji brak.Robio już ponad 10 lat,jak na początku zostawili nie zrobili tak teraz nie chco robić i poprawić.

Niedaleka miejscowość Radziwiłłówka,oddalona od Adamowo-Zastawa o 7 km na zachód w strone Warszawy do której jest bodajże w prostej lini 100 km. nie posiada zasięgu żadnej sieci komórkowej!!!!Albo tam na jeden Era wskoczy albo nie!!!!!Wujek tam ma w tej sieci i po górkach musi biegać i na pogotowie dla babci ma problemy z zadzwonieniem!!!!!
W miejscowość gminna Mielnik nad Bugiem znajduje marniutki awaryjny nadajnik Plus na sznurkach o nikłym zasięgu co mało nie zawali,zagraża bezpieczeństwu............na tartak znajomego!!!!!!

Natomiast w miasto powiatowe Siemiatycze,woj.podlaskie pół miasta bez tego zasięgu UMTS Plus,majo dwie lokalizacje ,a działa tylko jedna,lokalizacja na ulicy Armi Krajowej choć majo zezwolenie nic nie działa!!!!!!!

Może jakiś dobry człowiek z tej sieci Plus lub Play przeczyta to i zrobi to co potrzeba z podanymi lokalizacjami,żeby normalny zasięg w nich pojawił tego choć Plusa.

Wiem,że teraz lepiej mi korzystać z Era lub Orange,ale zasięg Plus,Play,bo o tym jest temat i jego poprawa w danej okolicy jest niezbędna i pilnie potrzebana,bo wiele ludzi i osób miejscowych i przyjezdnych na to narzeka.
Bo nikt nie chciałby znaleźdź w takiej sytuacji,że przyjechałby w te strony dajmy z Warszawy na grzyby,wakacje,do pracy w firmie i.t.p i okazało,że nie ma zasięgu,musi po górkach biegać,żeby łapnąc zasięg jak jeszcze coś łapnie,dzwonić przez Białoruś i.t.p,
bo dana sieć lekceważy zgłoszenia i nic nie robi w danej kwesti ileś lat,żeby to poprawić.

Dopiero może jak im zawali temu Plus nadajnik w Mielnik nad Bugiem to przyjadą coś zaczną robić tu w okolicy i jak te sznurki ich na wietrze nie wytrzymajoo i komuś stanie krzywda.............

bo teren przygraniczny nic nie ma do tego ,bo na niektórych przejściach granicznych,strefie przygranicznej jest lepszy zasięg tej sieci Plus i jest wogóle ,a tutaj w tym przypadku mamy braki ogólne zasięgu.
Pozdrawiam

#462697  autor: mariusz9a
 01 mar 2011, 22:28
wiertolot pisze:i co Plus lub Play nie może tam na ten któryś nadajnik dołożyć swoja lokalizacja.........???
Każdy maszt ma obciążenie, do tego dochodzą normy środowiskowe. To nie jest tak że sobie można dowieszać gdzie się chce - to bardziej skomplikowane niż Ci się wydaje.
wiertolot pisze:Może jakiś dobry człowiek z tej sieci Plus lub Play przeczyta to i zrobi to co potrzeba z podanymi lokalizacjami,żeby normalny zasięg w nich pojawił tego choć Plusa.
Nie licz na to. Ludzie za to odpowiedzialni nie mają czasu na takie pierdoły jak fora internetowe i tym podobne rzeczy.

#462748  autor: wiertolot
 02 mar 2011, 07:44
@mariusz9a

zgadza na każdy maszt nie dołożą np.w Mielnik nad Bugiem jakby na tym maszcie Plusa dołożyli,co pisałem mocowanym na sznurkach,to by pewnie od razu z wiatrem poleciał i zmiótł okoliczne budynki,
ale właśnie są maszty ,że wszyscy czterej operatorzy potrafią wsadzić wszystko z UMTS włącznie,
natomiast w Adamowo-Zastawa znajdują dwa solidne,dobrej konstrukcji stalowej nadajniki sieci Era,Orange na które moża śmiało dołożyć po jednym operatorze jak nie więcej,
na terenie tej rafineri w Adamowo-Zastawa znajdował komin,na nim na szczęście żadnej sieci nie było,na większym wietrze bujał i go zdemontowali,
więc zależy to od sytuacji,ale na tych co są śmiało można działać tylko właśnie jest kwestia dogadania Era z Plus lub Play lub Orange z Plus lub Play i konkretnych kroków;
Ale jak nikt nie wyjdzie z inicjatywą to samo to napewno się nie zrobi;

Odnośnie drugiej kwesti,jak ludzie odpowiedzialni z tego Plus lub Play nie mają czasu zajmować takimi pierdołami i sprawami to jak oni chcą świadczyć swoje usługi,rozwijać swoją sieć,poszerzać zasięg.............?
Powinni choć część z tego co opisałem odnotować i zrobić w miare możliwości.
Bo jakby tak każda sieć robiła jak oni to nie mielibyśmy w kraju żadnej sieci komórkowej lub mieli kilka, które miałby pokrycie tylko i wyłącznie obszaru większych miast lub wybranych,wyróżnionych regionów,np.Warszawy i okolic do 30 km,bo jest rząd,a poza by nie było zasięgu.
I nikt tu też nie wspomina o UMTS no oprócz miasta powiatowego Siemiatycze,bo Plus z tym też tu kuleje,ale tylko i wyłącznie samym podstawowym zasięgu GSM,którego jest brak w podanych lokalizacjach jak miejscowości Adamowo-Zastawa,Radziwiłłówka,Mętna,Koterka i.t.p w danym regionie.
I najlepiej jakby w miare szybko to poprawili,a jak zrobią będę jak coś informował o tym.
A jak nie to nie trudno.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 07:58 przez wiertolot, łącznie zmieniany 1 raz.

#462750  autor: kerim36
 02 mar 2011, 07:55
wiertolot pisze:ale właśnie są maszty ,że wszyscy czterej operatorzy potrafią wsadzić wszystko z UMTS włącznie,
nie badz taki szybki bill - na kazde pierdniecie klienta nie beda natychmiast stawiac masztu - to, ze 3g jest albo go nie ma jest uwarunkowane wieloma czynnikami (w koncu jakos trzeba stosowny transfer klientowi zapewnic skoro juz 3g dziala)
wiertolot pisze: Adamowo-Zastawa znajdują dwa solidne,dobrej konstrukcji stalowej nadajniki sieci Era,Orange na które moża śmiało dołożyć po jednym operatorze jak nie więcej,
pogadaj z era i orange, zeby dali mozliwosc plusowi lub play i zaplac miesieczna dzierzawe
wiertolot pisze:Odnośnie drugiej kwesti,jak ludzie odpowiedzialni z tego Plus lub Play nie mają czasu zajmować takimi pierdołami i sprawami to jak oni chcą świadczyć swoje usługi,rozwijać swoją sieć,poszerzać zasięg.
haha. to ja stworze swoj wlasny blog i bede pisal gdzie brakuje zasiegu i mam oczekiwac, ze pracownicy opow beda moj blog traktowac jako kompendium wiedzy ??

reasumujac - zejdz na ziemie, na rynku telekomunikacyjnym jest konkurencja, wiec nikt Cie nie trzyma przy jednym. Sprawa braku zasiegu to problem operatora i juz.

#462752  autor: wiertolot
 02 mar 2011, 08:09
@kerim36
tylko właśnie ja mam tym się zajmować,czy dany operator.......?
a operator dajmy taki jak Plus lub Play jak ma wszystko w tyłku to tak potem robią po 10 lat i nadal nic nie ma,ani zasięgu ,ani nadajników;
A ten Play zamiast budować nowe lokalizacje gdzie nie ma zasięgu roamingowego Plus to stawia w tych samych co już ma i wogóle nic nie robi.
Przykład: miasto powiatowe Siemiatycze dołożony UMTS900 na lokalizacje UMTS2100 co była z GSM 900,druga połowa miasta nie ma zasięgu Play,zamiast zrobić druga lokalizacja
dajmy na Armi Krajowej i ma tylko jedno lokalizacje ten Play w Siemiatycze;
Wyjedziesz za miasto z tym Play przełańczasz z UMTS na GSM ręczny Plus,wyskakuje na telefonie brak dostępu,nie loguje na nadajniki Plusa,gdzie są,a są tereny gdzie ich wogóle nie ma.

Plus też jedna działająca lokalizacja UMTS w Siemiatycze,choć mają zezwolenia na dwie,ponad pół miasta bez pokrycia UMTS.
I jaby tak wszędzie wszyscy robili to napewno by dugo na rynku nie pogościli.
I tak teraz odnośnie Adamowo-Zastawa Play tam nie zrobi,bo stawia tylko UMTS 900 w miastach na lokalizacjach gdzie już ma zasięg,huk wie po co,Plus ma wszystko w tyłku,bo kiedyś po polach ponastawiał i teraz siadł na laurach i wszystko pierniczy i tylko kase teraz na reklamach bije i GSM nie robi.
A GSM Plus w podanym regionie gdzie mieszkam praktycznie zerowe.
I jak to teraz ma wyglądać.....?
Rynek powinien to szybko z czasem zweryfikować i połaczyć te dwie sieci w jedną i nie byłoby problemu,a to mamy dwie badziewne sieci ,z czego żadna nie ma poludzkiego zasięgu i jeszcze są problemy z logowaniem z jednej na drugą.
A oni już 4G reklamują,gdzie nie ma telefonów do tego obsługi,to po pierwsze,a po drugie są regiony,że ludzie są pozbawieni zasięgu GSM i wogóle możliwości wykonywania połaczeń,dajmy jak w miejscowości Adamowo-Zastawa w tym Plus i Play.
Miejscowość Radziwiłłówka pozbawiona zasięgu GSM żadnej sieci komórkowej w XXI WIEKU.
A w Warszawie nadajnik na nadajniku i tylko prześcigają,kto ma więcej,a tutaj ciężko zwykły przyjechać zrobić z jeden GSM 900 lub dołożyć na istniejący w Adamowo-Zastawa.
Pranoja i brak słów.........
Pozdrawiam

#462762  autor: KamaZ
 02 mar 2011, 09:55
Nie narzekaj, bo nie jest źle. Masz Ere i Orange i z tego korzystaj. Jest wiele przykładów, gdzie tak jest. W powiecie Tomaszowskim i Hrubieszowskim przy granicy kuleje Orange przez co ludzie korzystają z konkurencji. Zresztą zobacz sobie na mapie Kryłów, Budynin tam z Orange normalnie na dworze nie wszędzie można gadać.

Jest też kilka miejscowości np. Podhorce, Nedeżów, Typin gdzie z jakiejkolwiek sieci zadzwonić to jest problem. Dopiero w tym roku Orange ma tam stawiać BTS i wystarczy, że będzie jedna sieć solidnie działać ludzie będą zadowoleni w końcu.

#462893  autor: tesla
 02 mar 2011, 21:46
zgadza,bo problemy są wszędzie,
ale po to to piszemy,żeby to czytali i robili,może jakiś dobry człowiek z danej sieci znajdzie co to przeczyta i coś zaplanuje z czasem w tym regionie,zrobi coś z tym fantem i pojawi w końcu ten zasięg,
i wyjedźmy 50 km na Wschód za Warszawe i kończy praktycznie zasięg każdej sieci,
i wydaje mi ,że Wschód Polski jest w tyle mocniej z zasięgiem jak inne regiony,
choć nie wątpie ,że gdzieś indziej w regionie może być jeszcze gorzej.
jesteś przeciwnikiem używania kropek w zdaniu?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#464022  autor: wiertolot
 08 mar 2011, 12:37
Nie jestem przeciwnikiem używania kropek w zdaniu.
Sorki jak coś.
Ale ten Polkomtel,czyli Plus oraz razem wzięty dopięty pod niego Play są przeciwnikami rozbudowy swojej sieci.Brak zasięgu ich w miejscowości Adamowo-Zastawa,gmina Mielnik nad Bugiem,powiat Siemiatycze,woj.podlaskie oraz okolicznej miejscowości Radziwiłłówka,gdzie nie ma zasięgu żadna sieć komórkowa nawet GSM w XXI wieku w całości o tym świadczy i jak tego nie zmienią w miare szybko brak mi słów o tych sieciach i dziękuję im za takie usługi telefoniczne,których brak i do tego nic jeszcze nie robią i spławiają ludzi.
Pozdrawiam

#464041  autor: mariusz9a
 08 mar 2011, 15:15
wiertolot pisze:Ale ten Polkomtel,czyli Plus oraz razem wzięty dopięty pod niego Play są przeciwnikami rozbudowy swojej sieci.
E tam przeciwnikiem (obie sieci cały czas się rozbudowują i odpalają nowe stacje). U Ciebie Plus i Play, u innego Orange a u jeszcze innego Era nie maja zasięgu i jakoś ludzie żyją. A jeszcze u kogoś innego nikt nie ma zasięgu i sobie ludzie radzą. Żadna sieć na pewno nie jest przeciwnikiem rozbudowy zasięgu. Kupiłbyś telefon z Orange albo Ery i masz po problemie. A nie 10 potów napisałeś, które w treści mają jedno i to samo, a na pewno nie sprawią one, że nagle z tych sieci postawią Ci nadajnik - tego możesz być pewny ;-)

A jeśli aż tak bardzo Ci zależy na korzystaniu z Play lub Plusa to kup sobie repeater GSM, zapłacisz 2000 zł ale będziesz miał pełny zasięg w całym domu. Ale dla swojego dobra zmień lepiej operatora i po problemie (zresztą tak już Ci radzono w ty temacie).

#559923  autor: wiertolot
 11 cze 2012, 15:11
No PLAY ma juz u mnie zasieg GSM po romaningu sieci Orange,ale martwi mnie w tym PLAY wyłączenie usługi CELL INFO,a przecież działała......
a więc zrobili coś za coś;
A jeszcze romaning Orange działa o wiele lepiej,szybciej,jak ten romaing Plus,do którego nadal nie zawsze i nie na wszystkie nadajniki loguje telefon bez błędów;
Plus u mnie w tyle nadal jak nie zrobili podstawowego zasięgu GSM w miejscowościach Adamowo i Adamowo-Zastawa,gmina Mielnik nad Bugiem,powiat Siemiatycze,woj.podlaskie oraz okolicznych miejscowościach takich jak-Mętna,Poręby,Radziwiłłówka,Wilanowo,Werpol,Koterka tak go nie ma!!!A obiecywali;
Inne wszystkie sieci mają tam ten podstawowy zasięg GSM,a Plus zszedł na psy i nic nie robi;
Nie potrafi nawet dogadać i dołączyć na istniejące w Adamowo maszty,nadajniki sieci Orange,T-Mobile i zrobić tej podstawowej lokalizacji GSM-900,żeby ten zasieg był.
Robi telewizje mobilną na komórkach to jest im ważniejsze temu PLUS niż podstawowy zasięg GSM,za co biorą od abonentów największą kase.
Tylko ciekawe kto będzie tą tv mobilną na wyświetlaczu 5cm/2cm oglądał jak jeszcze bateria się moment nie rozładuje?
To jest im ważniejsze teraz,czyli mobilna tv nic nie warta niż podstawowy zasięg GSM,gdzie go nie ma ,a nadajników nowych brak,a stare rdzewieją lub są powyłańczane!!
Pozdrawiam

#560012  autor: joxar1
 11 cze 2012, 21:50
wiertolot, cały czas narzekasz na Plusa... Nie masz zasięgu Plusa, to nie podpisuj z nimi umów, tyle. Ja na Plusa nie narzekam, przeciwnie, ma zasięg najlepszy z czwórki (przynajmniej w mojej okolicy, czego o 3G Orange, czy GSM T nie można powiedzieć).
Nie ma sensu za każdym razem płakać nad jednym i tym samym. Nie oczekuj od operatorów, że postawią Ci 3G pod samym domem. Bądź co bądź mieszkasz na wschodzie, a ten jest, póki co omijany szerokim łukiem, jeśli idzie o inwestycje.

#560088  autor: kwistas
 12 cze 2012, 01:07
Na wschodzie jest zawsze tak, że jak Plus nie ma zasięgu to zawsze Orange działa, Tmobile nie ma co liczyć, choć do końca roku mają poprawic zasięg, a nawet odpalic 3G dzięki NetWorks. Jeśli Plus nie odpala tam stacji bazowej to widocznie muszą mieć powód natury finansowej, widocznie już wszyscy dawno się przestawili na Orange więc i tak ciężko będzie tam klienta zdobyć. Aktualnie jedyna drogą zmuszenia Plusa do inwestycji w tym terenie jest pisanie do Cyfrowego Polsatu, że chce się korzystać z ich super internetu, ale nie ma tam zasięgu, wtedy może szanse będą, sam tak zrobiłem w danej miejscowości, gdzieś za 2 miesiace przy okazji wypoczynku mój telefon zalogował się do 3G Plusa, nawet uruchomili też LTE, choć wcześniej tam zasięgu Plusa nigdy nie było.