ciekawy pisze:Jak jest włączony wybór automatyczny zasięgu w telefonie to zasięg w Play zawsze będzie skakał, zresztą w każdej sieci zasięg by skakał i przełączał się na inną sieć gdyby sieci wpuszczały się na swoje nadajniki bo telefon na automatycznym wyborze zawsze wybiera ten zasięg, który w miejscu w którym przebywasz jest najsilniejszy, raz będzie to zasięg Plus, innym razem wybierze zasięg Orange, a innym razem zasięg Play, jeśli ustawisz na sztywno zasięg jednej sieci to będziesz miał odbierany zasięg tej sieci cały czas z tym, że jeśli będziesz w miejscu gdzie ta sieć będzie miała słaby zasięg to wtedy automat nie wybierze sieci z silniejszym zasięgiem.
Przepraszam ale piszesz nieprawdę. Owszem jak stracisz zasięg macierzysty Play, to telefon zaloguje się do partnera roamingowego ale bajką jest, że wybierze sieć o najmocniejszym sygnale. Na tym m.in. polega niedogodność 3 zasięgów, że telefony uparcie trzymają się zasięgu macierzystego nawet wówczas kiedy ten jest bardzo słaby a Plusa i Orange jest prawie maksymalny. Po to są ustawiane priorytety na konkretną sieć.
ciekawy pisze:W starych sieciach też na automatycznym wyborze skaczą zasięgi, np możesz zauważyć, że taki T-Mobile w miejscach gdzie jest zasięg 2G i 3G to widzisz np. na 2G kreski zasięgu na telefonie na full, a jak się przełaczy trochę dalej nawet w tej samej miejscowości na 3G to kreski zasięgu już nie są na full tylko na 2,3 z 5 kresek, a jak przejdziesz znowu gdzieś dalej zasięg 3G może zniknąć i pojawi się znowu zasieg 2G, z telefonu zniknie ikona zasięgu 3G, to jest przykład, że stare sieci też się przełączają w swoim zasięgu, raz na 900, raz na 1800, raz na 2100,
Kolejna nieprawda.
Jeżeli ustawisz telefon w trybie dwuzakresowym, to preferowany będzie zasięg 3G nawet jeżeli będzie słabszy niż 2G. Oczywiście jest pewien poziom poniżej którego przełącza na 2G ale na pewno nie jest tak, że wybiera silniejszy.
Nie wiem skąd Ty bierzesz swoje teorie ale nie mają one zbyt dużo wspólnego z rzeczywistością

Poza tym, to autor chyba pisał (tak zrozumiałem) o skaczącym zasięgu jako zjawisku o charakterze permanentnym a nie o skaczącym zasięgu podczas przemieszczania się, bo to jest normalne.
W swoim SE też zaobserwowałem na karcie Play, że zasięg "pływał" pomimo, że telefon leżał w jednym miejscu. Mało tego, bardzo często przełączał się z 3G na 2G cały czas leżąc w jednym miejscu, co zjadało szybko baterię. To na pewno nie jest poprawne zachowanie telefonu. W tym modelu niestety nie można ustawić na sztywno 3G. Możliwe jednak, że to wina telefonu ale np. w Plusie tak się nie zachowywał. W Nokii natomiast nie zaobserwowałem podobnych zachowań.