• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #559537  autor: uikol
 09 cze 2012, 14:58
Jak spisała się wczoraj infrastruktura Plusa na stadionie w Warszawie? Jak w strefach kibica i blisko całego widowiska?
Kilka informacji jakie znalazłem:
[url=http://www.spidersweb.pl/2012/06/spiders-web-byl-na-meczu-otwarcia-nasze-wrazenia.html]Paweł Okopien[/url] pisze:To co zawiodło, to sieć komórkowa. Można było dzwonić, co i tak jest sporym sukcesem przy tak wielkim tłumie, jednak o transmisji danych mogliśmy zapomnieć.
oraz
[url=http://gsm.biz.pl/]gsm.biz.pl[/url] pisze:krótka relacja z dnia rozpoczęcia Euro2012 we Wrocławiu. Godzina 20.oo - 30 minut przed rozpoczęciem pierwszego meczu. Sieć Plus: połączenia głosowe działają, transmisja danych niestety już nie. Play nie loguje się do sieci macierzystej, korzysta z sieci Plus. Orange działa stabilnie. Na pozostałe relacje, dotyczące jakości świadczonych przez operatorów usług czekamy
i
[url=http://gsm.biz.pl/]gsm.biz.pl[/url] pisze:relacja naszego Czytelnika z Warszawy, sieć P4. Stan sieci z punktu widzenia karty RedBull nie wypadł dobrze. Już od godziny 17 występowały problemy z wysyłaniem wiadomości MMS/SMS. W momencie rozpoczęcia meczu w paśmie podstawowym i 3G nie można było wysłać MMS a SMS-y, działały losowo (komunikat: "błąd sieci"). Nie miało znaczenia, czy karta SIM była zalogowana do sieci macierzystej GSM/UMTS, czy pracowała w roamingu Plus/Orange GSM/UMTS. Dopiero po meczu sytuacja zaczęła powoli wracać do normy. Połączenia głosowe działały prawidłowo. A na koniec najciekawsze - ww. problemy nie występowały na Stadionie Narodowym i jego okolicach, lecz w dzielnicy Targówek, odległej o kilka kilometrów w linii prostej od stadionu. W pobliżu przebiega wewnętrzna obwodnica miasta tzw. Trasa Toruńska. Wniosek sieć Play nie zdała egzaminu dla usług MMS/SMS
O tym jak przygotowali się konkurenci do tej imprezy tutaj.

#559553  autor: andkra1
 09 cze 2012, 16:27
Ja tam takich problemów nie zauważyłem zwłaszcza jeśli chodzi o play, pakietówka wolno ale działała w końcu połączenia są najważniejsze a z tym nie miałem problemów, SMSy też mi chodziły bez opóźnień.

#559554  autor: drcox
 09 cze 2012, 16:31
Zabawne jest to, jak wszyscy się puszyli że mają na stadionach pierdyliard anten i jak to są świetnie przygotowani a wyszło jak zwykle, czyli po polsku. Transmisja danych podobno nie działała wcale. Chociaż jakbym tam wczoraj był na stadionie, a nie przed TV to średnio by mnie obchodziło czy nasze żałosne telekomy odwaliły kolejną amatorszczyznę.

#559563  autor: Mordrag
 09 cze 2012, 16:48
Oho :mrgreen: Ciekawe jak Orange i ich wspaniały GSM

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#559589  autor: adammilczek
 09 cze 2012, 20:14
Z tego co ja przeliczyłem swego czasu to wyszło mi że nasi operatorzy nie mają fizycznie tyle pasma (2G) żeby obsłużyć cały stadion. Tzn przy założeniu że cały stadion chce w jednym momencie zadzwonić.
3G nie liczyłem bo nie wiem ile wejdzie rozmów na jedną nośną. Tym bardziej że całe to rozproszenie widma i inne pewnie też mają na to wpływ.

Skoro działały rozmowy to i tak jest dobrze. Podejrzewam że karty dziennikarzy dostały większy priorytet i to one głównie korzystały z internetu

#559597  autor: Mordrag
 09 cze 2012, 20:44
adammilczek, Orange podczas rozmowy z 3G zrzuca do 2G :/ W innych sieciach tego nie ma.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#559600  autor: drcox
 09 cze 2012, 20:52
Mordrag pisze:adammilczek, Orange podczas rozmowy z 3G zrzuca do 2G :/
HUAWEI się kłania.

#559601  autor: ezaq
 09 cze 2012, 21:05
adammilczek pisze:Podejrzewam że karty dziennikarzy dostały większy priorytet i to one głównie korzystały z internetu
Na potrzeby dziennikarzy na każdym stadionie została zbudowana infrastruktura o łącznej przepustowości 10 Gbps, więc żaden z dziennikarzy raczej nie korzystał z telefonii komórkowej ;-)
Mordrag pisze:Orange podczas rozmowy z 3G zrzuca do 2G :/
Nigdy tego nie doświadczyłem w Orange.

#559615  autor: Mordrag
 09 cze 2012, 22:29
być może, bo nie na każdym NODE B

#559617  autor: DanielR
 09 cze 2012, 22:40
Moim zdaniem trzeba by zapytać przede wszystkim kibiców z zagranicy wizytujących Nasz karaj. Pierwszeństwo mają chyba karty roamingowe?

#559621  autor: oem82
 09 cze 2012, 22:57
drcox pisze:Zabawne jest to, jak wszyscy się puszyli że mają na stadionach pierdyliard anten i jak to są świetnie przygotowani a wyszło jak zwykle, czyli po polsku. Transmisja danych podobno nie działała wcale. Chociaż jakbym tam wczoraj był na stadionie, a nie przed TV to średnio by mnie obchodziło czy nasze żałosne telekomy odwaliły kolejną amatorszczyznę.
Wczoraj po 18 tej w Plusie były problemy z transmisją danych, a w przerwie meczu sieć zajęta i to na Śląsku ok. Zabrza.

#559623  autor: Marens
 09 cze 2012, 22:59
andkra1 pisze:Ja tam takich problemów nie zauważyłem zwłaszcza jeśli chodzi o play
Jeśli chodzi o Wrocław i PLAY to miałem problem między 19-21, przy niektórych połącznikach nie było słychać mnie ani rozmówcy (jakieś 30% wszystkich). Pomagało rozłączenie się i oddzwonienie przez rozmówcę. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Tylko, że ja przemieszczałem się po mieście i nie byłem w okolicy stadionu.
Mordrag pisze:Orange podczas rozmowy z 3G zrzuca do 2G :/
Też niedawno to zauważyłem, choć do tej pory nie miałem z tym problemu i trzymało ładnie na 3G

#559624  autor: joxar1
 09 cze 2012, 23:03
oem82 pisze:Wczoraj po 18 tej w Plusie były problemy z transmisją danych
Też tego doświadczyłem, problem chyba był ogólnopolski, bo mnie to spotkało na trasie Słupsk - Kołobrzeg.

#559630  autor: uikol
 09 cze 2012, 23:43
Obiło mi się o oczy że kłopoty z transmisją mogą być spowodowane tym aby ktoś nie mógł przesyłać np wideo meczu (w końcu prawo mają do tego określone podmioty które mają tę możliwość nie za darmo). Czyli w przerwie wszystko powinno działać ale o tym musiałby się ktoś wypowiedzieć kto tam był.

Polska Polską, ale ciekawe jest też przygotowanie sieci na Ukrainie i jak tam rozwiązali sprawy łączności? :-)

#559634  autor: Mordrag
 09 cze 2012, 23:50
Internet nie działał tylko w Plusie.

#559644  autor: drcox
 10 cze 2012, 00:08
uikol pisze:Polska Polską, ale ciekawe jest też przygotowanie sieci na Ukrainie i jak tam rozwiązali sprawy łączności?
Tam nie mają problemu że "im 3G zrzucało do 2G" bo nie mają 3G :mrgreen:

#559649  autor: Mordrag
 10 cze 2012, 00:33
drcox, mają mają :) Ciekawie sytuacja wygląda na litwie. Jakaś firma telekomunikacyjna stawia swoje stacje bazowe na swoich światłowodach, a później to wszystko dzierżawi operatorom :mrgreen: Nie jestem pewny, ale na jednym z kilku Node B był sygnał dwóch sieci, coś jak NetWorks! tylko infrastruktura należy do innej firmy.

#559653  autor: uikol
 10 cze 2012, 02:28
Kolejne złe wiadomości
[url=http://gsm.biz.pl/]gsm.biz.pl[/url] pisze:bieżące informacje z areny Mistrzostw Euro2012 z Warszawy. Dziś - Orange. Jak donosi nasz Informator, na stałe zamieszkały również w Warszawie - sieć Orange w Warszawie od wczoraj poległa. Mało tego: nie tylko na stadionie, ale nawet w mieście. Kłopoty utrzymują się cały czas. Okazuje się, że 3G praktycznie nie istnieje, podczas próby realizacji połączeń pojawia się komunikat: "błąd połączenia", czasem sygnał z telefonów z kartą SIM operatora wręcz zanika.
Jeśli to prawda to nie popisaliśmy się. Tym bardziej że dodatkowo ludzie przyjechali również na Orange Warsaw Fetsival. Ciekawe co napisze W. Jabczyński na blogu w podsumowaniu po Euro jeśli chodzi o kwestie techniczne a może skrobnie coś wcześniej na ten temat.
Po oficjalnym zakończeniu prac na stadionach Plus został oskarżony przez Orange (również Play) o niekompletny montaż anten, Orange został oceniony przez Plusa o bardzo duże interferencje, oberwało się też Play o kłopoty z zasięgiem.

Przy okazji dodam jeszcze linki do wideo dla tych którzy nie widzieli a interesują się
Stadion Wroclaw - ORANGE (infrastruktura) - http://youtu.be/QjdGtG2MDbg
Technologicznie przygotowani na 100 procent - http://blog.orange.pl/korporacyjny/entr ... 00-procent
Odnośnie wpisu z tym filmem na blogu Orange rzecznika kolejny komentarz na potwierdzenie o słabej jakości:
[url=http://blog.orange.pl/korporacyjny/entry/technologicznie-przygotowani-na-100-procent#dodaj-komentarz]Kapcer[/url] pisze:No i na cóż tyle chwalenia się o tych Waszych przygotowaniach, byłem na meczu otwarcia i przesłanie zdjęcia na fejsa 2h przed rozpoczęciem meczu było już niemożliwością, tak dramatycznie spadła wydajność sieci, nawet powiadomienia nie chciały się wczytać ( a wczytują się bez problemu na średnim zasięgu edge'owym więc poniżej ilu kbps spadła prędkość sieci ? 10 kbps ? ) wykonanie połączenia na godzine przed rozpoczęciem jeszcze jeszcze poszło.. ale już w przerwie ? zaaaapomnij ;)

#559664  autor: Mordrag
 10 cze 2012, 10:09
Dobrze, a jak sytuacja wyglądała w T-Mobile ?

#559738  autor: KamaZ
 10 cze 2012, 15:48
uikol pisze:Polska Polską, ale ciekawe jest też przygotowanie sieci na Ukrainie i jak tam rozwiązali sprawy łączności? :-)
Byłem wczoraj we Lwowie akurat i tylko jedną sieć mi znalazło 3G jakiś TriMob, ale nie sprawdzałem jak działał internet na karcie Play, bo słono kosztowałoby mnie to :P
To jakaś nowa sieć, bo do nie dawna jeszcze jej nie było a jak byłem w październiku w Kijowie to był tylko Utel.

Mam numer ukraiński w life:) i jak dzwonił do mnie ojciec kilka razy to w większości rozmów ciężko było się dogadać. Może to wina częściowa polskiego Orange, którego jakość w ciągu roku w Tomaszowie podupadła znacznie. Ale mogę stwierdzić, że w centrum Lwowa life nie grzeszy jakością a wejście do jakiejś restauracji w kamienicy skutkuje natychmiastową utratą zasięgu. Na trasie w stronę granicy Rawa Ruska-Hrebenne nie miałem zastrzeżeń.

Numer w Play trzymał się początkowo life a później cały czas MTS i przychodzące rozmowy odbywały się bez żadnych problemów.

Za tydzień jadę na mecz do Kijowa i zobaczę jak tam wygląda sytuacja z life:).