• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

#559583  autor: keicam10
 09 cze 2012, 19:06
#UndiscloseD
jestem, ze tak powiem: w fazie testow :D. Podejrzewam, ze dziala to tak, ze udostepniony jest tzw. facebook zero (0.facebook.com), ktory wyswietlany jest tylko i wylacznie w trybie tekstowym (Brak muzyki, filmow, aplikacji itp.) Wtedy powinien byc calkowicie darmowy.
Sprawdzilem - jest taki i faktycznie w trybie tekstowym, jednakze:

Podczas sprawdzania wszedlem na pakiet do wykorzystania, pokazalo 7.2Mb. Pozniej na watchdogu sprawdzilem ile jest (ok 2mb zuzyte). Pobawilem sie na fb zero, tak zeby watchdog pokazal 3mb. Wszedlem zeby sprawdzic pakiet i wciaz byl 7.2mb. Bylem prawie pewny ze odkrylem ameryke, ale postanowilem wejsc na opere i poszperac jakie kolwiek strony czy obrazki. Pobawilem sie i znow sprawdzilem watchdoga. Zwiekszylo sie do ok 5Mb, natomiast pakiet wskazywal ciagle 7.2mb.
Telefon zostawilem do ladowania, za godzine przyszedlem i pokazal sie komunikat na ekranie, ze z danych zostao 5Mb, sprawdzilem a tam 3Mb.

I tu pojawia sie moje pytanie: czy oplata przyszla z opoznieniem, czy android sobie pobral tyle danych sam z siebie?

I odnosnie androida: z moich dzisiejszych doswiadczen wynika, ze android pobiera srednio 5-6Mb/dzien, co daje nam ok 160mb miesiecznie. Czy to jest normalne?

Jak moge monitorowac co pobiera moj telefon i w jakiej ilosci? Tzn ile trace transferu na strony, ile na aktualizacje, a ile je android bo potrzebuje i tak dalej?

prosze o odpowiedzi, bardzo mi zalezy :) chcialbym ogarnac temat

p.s
nie mam mozliwosci wstawiania polskich znakow - urlop

#559584  autor: UndiscloseD
 09 cze 2012, 19:25
keicam10 pisze:I tu pojawia sie moje pytanie: czy oplata przyszla z opoznieniem, czy android sobie pobral tyle danych sam z siebie?
Ja tak myślę, że trochę czasu mija zanim się zaktualizuje strona, która pokazuje zużycie pakietów. To samo jest z kodami ussd. U mnie jest tak samo. Jak, np. korzystam z połączeń, wysyłam sms to dane są aktualizowane co jakiś czas dopiero.
keicam10 pisze:I odnosnie androida: z moich dzisiejszych doswiadczen wynika, ze android pobiera srednio 5-6Mb/dzien, co daje nam ok 160mb miesiecznie. Czy to jest normalne?
Tak, raczej wszystko w porządku. Pakiet 250 MB powinien wystarczyć na właśnie takie "potrzeby" Androida. Jeśli jednak ktoś chciałby jeszcze do tego dorzucić przeglądanie internetu to musi się zainteresować większym pakietem. Ale tutaj jednak nie musisz się martwić, bo można ograniczyć apetyt Androida na pakiet.
Można zrobić m.in. coś takiego:
- wejdź w Google Play(w telefonie)
- klawisz menu
- ustawienia
wyłącz opcje: automatyczne aktualizowanie aplikacji oraz auto dodawanie skrótów
Dzięki temu aplikacje nie będą się same aktualizować, a Tobie zostanie więcej pakietu do wykorzystania.

Więcej porad jak korzystać z Androida, żeby nie pobierał zbyt dużo danych znajdziesz w tym temacie:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=56825

#559603  autor: Vieslav
 09 cze 2012, 21:25
Po pierwsze to zobacz temat przyklejony w tym dziale. Po drugie żeby dane zostały zliczone połączenie musi być zakończone, tak więc wyłącz i włącz transmisje danych po takim działaniu.

#559604  autor: keicam10
 09 cze 2012, 21:38
Po pierwsze to zobacz temat przyklejony w tym dziale.
Przeczytalem go juz z 5 razy celem upewnienia :)

wyłącz opcje: automatyczne aktualizowanie aplikacji oraz auto dodawanie skrótów
Mam te opcje odznaczone od momentu jak przeczytalem poradnik przyklejony, czyli od poczatku uzytkowania telefonu.

A mimo to android potrzebuje az tyle mb do pobrania miesiecznie? Co on tam pobiera ^^

A jakies aplikacje ktorymi moge monitorowac ile danych co pobiera?
Wyczytalem cos na temat droidstats, to program taki sam jak watchdog?

#559606  autor: UndiscloseD
 09 cze 2012, 21:53
keicam10,
Hmm.. no to nie wiem co on tam może tyle pobierać oprócz tych aktualizacji. może to synchronizacja poczty tyle pobiera? A co do tej aplikacji to nie wiem, bo ja korzystam z watchdoga i mi w zupelnosci wystarcza.

#559613  autor: Vieslav
 09 cze 2012, 22:17
Jeśli wyłączyłeś robienie kopii bezpieczeństwa to tylko przychodzi mi do głowy wyłączenie lokalizacji za pomoca sieci bezprzewodowych. Telefon wysyła do google anonimowe dane o lokalizacji jeśli to jest włączone.

#559682  autor: keicam10
 10 cze 2012, 11:50
aktualizacje mam wylaczone, lokalizacje za pomoca sieci bezprzewodowej i tworzenie kopii rowniez, a czerpie skubany

p.s
wie ktos moze dlaczego mam 2.760.000 smsow do wyslania:D? tak mi wskazuje play pod kodem sprawdzajacym ilosc darmowych sms, mimo ze pakiet zlotowkowy mam 130,5zl.
Moze to dlatego, ze przez pierwsze 3 czy tam 6 miesiecy mam darmowe? :)