• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #559355  autor: mag5328
 08 cze 2012, 13:42
Witam... Mam telefon w Plusie (Mix) i mam bardzo slaby zasieg.. czesto wgl go nie mam.. Ludzie do mnie dzwonia i pytaja czemu mam zawsze wylaczony telefon... To mnie zaczyna juz denerwowac.. Co moge zrobic?

Informacje (nie wiem czy wazne) : Mieszkam na podlasiu i mam telefon SE Live with walkman..

#559359  autor: perun
 08 cze 2012, 13:54
Nie podałeś miejsca, gdzie dokładnie mieszkasz.
Przede wszystkim sprawdz najpierw sobie jak dalego masz do najblizszego nadajnika plusa. Sprawdzisz to bez problemu na stronie http://mapa.btsearch.pl/
Jesli masz blisko do BTS-a sprawdz, czy nie masz na sztywno ustawione 3G w telefonie, 3g ma zawsze słabszy zasieg.
Jesli to zadna z przyczyn, moze wina lezy po stronie telefonu, moze jest po prostu popsuty.
Sprawdzales z kartami innych operatorów??

#559364  autor: user_delete34
 08 cze 2012, 14:31
mag5328, już miałem wyśmiać ten Twój problem, ale jeszcze zanim, to mam pytanie. Tak się dzieje dopiero teraz, czy od zawsze miałeś w tym miejscu słaby zasięg? Bo jeśli zawsze tam był słaby... to po jaką cholerę żeś wybrał Plusa? :roll: Dla telefonu za 1 zł na wiecznym kontrakcie? Po to jest kilku operatorów, abyś mógł wybrać usługę tego, który Ci najlepiej odpowiada (np. zasięgiem; no chyba, że tam tylko Plus ma zasięg i to bardzo słaby). Podaj dokładną lokalizację.

#559376  autor: mag5328
 08 cze 2012, 16:14
Mieszkam w miejscowosci Grajewo, kiedys nie mialem problemu z zasiegiem w poprzednim telefonie , zreszta w tym tez do niedawna... W Plusie mam , bo przedluzalem umowe i mialem korzystne warunki, a skoro i tak musze doladowac konto to po co ladowac jeszcze 600 zl w telefon?

#559378  autor: Darmowy
 08 cze 2012, 17:01
Jak nie miałeś problemów z zasięgiem w poprzednim telefonie, a teraz w nowym masz, to wina leży po stronie telefonu a nie zasięgu Plus!

Jak się mieszka w miejscu o słabym zasięgu, to nie bierze się telefonu dotykowego Smartphone, tylko Nokie C2-01 na przykład.

Kiedyś też byłem nieświadomy jak ty, obwiniałem operatorów za słaby zasięg, a wina leżała po stronie telefonu dotykowego.

Przesiadłem się na lowendy i problemów z zasięgiem, nie mam już nigdzie.

#559385  autor: user_delete34
 08 cze 2012, 17:31
mag5328, ładować po to, że może wyjść i tak dużo taniej bez umów.
Rozwiązanie Twojego problemu: pożycz identyczny telefon i sprawdź na kartach Plusa zasięg. Zgodzę się z Darmowym, że to jego wina, bo nadajników masz koło siebie kilka. No chyba, że problem występuje co najmniej na kilku telefonach - może wyłączyli którąś stację?
Darmowy pisze: Jak się mieszka w miejscu o słabym zasięgu, to nie bierze się telefonu dotykowego Smartphone, tylko Nokie C2-01 na przykład.
Twoim zdaniem to od typu telefonu zależy jakość anteny?
Na plus zdecydowanie pracuje dobra antena, która radziła sobie ze skutecznym utrzymywaniem zasięgu w sieciach 2G i 3G w miejscach, gdzie zasięg dla HTC Evo 3D był czystą abstrakcją.
Tu masz przykład, że NIE. Zarówno Evo 3D jak i N9 to smartfony. Dla porównania dodam jeszcze mojego KU990, który moim zdaniem miał kiepską antenę.
Idź się wyśpij, potem pisz.

#559410  autor: Darmowy
 08 cze 2012, 21:44
Markadiusz pisze:Twoim zdaniem to od typu telefonu zależy jakość anteny?
Tak. Miałem okazje testować u siebie na wsi w lesie iPhone 4S i SGS II i tak się składa, że jeden i drugi model miał problem z złapaniem i trzymaniem zasięgu, gdy E51 czy C2-01 łapała jak należy i trzymała zasięg.
I tu nie chodzi o ustawiania na ręczny czy samo 2G/3G nie łapie i już.
Dlatego wodotrysków mi nie potrzeba, mam zwykły lowend i zasięg trzyma nawet w piwnicy pod domem, gdzie Smartphony nie złapią nic.
Smartphone jest dobre, ale do metropolii, gdzie nadajników jest na pęczki, poza miasto tylko klasyczny lowend da radę.

#559413  autor: user_delete34
 08 cze 2012, 21:58
Skoro smartfon Twoim zdaniem nadaje się tylko do metropolii, to jak obronisz swoją teorię, skoro E51 to smartfon (tyle, że klasyczny budową) i uważasz, że dobrze łapie sygnał (ponoć to mistrz wśród telefonów, przynajmniej na U2100) w każdym miejscu? Jak widzisz, są telefony z lepszymi i z gorszymi antenami. Istotne jest też ich umieszczenie, dobrze odczuwalne w Jabłkach.

#559417  autor: Darmowy
 08 cze 2012, 22:10
Markadiusz pisze:to jak obronisz swoją teorię, skoro E51 to smartfon (tyle, że klasyczny budową) i uważasz, że dobrze łapie sygnał (ponoć to mistrz wśród telefonów, przynajmniej na U2100) w każdym miejscu?
Chodzi mi o Smartphone dotykowe, w Sliderach też jest podobny problem.

Od bardzo dawna czytam tutejsze forum i nie znalazłem odpowiedzi, na kilka istotnych dla mnie pytań.
1). Czy jak promieniowanie SAR jest duże, to lepiej łapie telefon zasięg?
2). Jak się dowiedzieć, gdzie dany model telefonu, ma umiejscowioną antenę?
3). Czy są jakieś testy, recenzje w których opisane jest, jak telefon radzi sobie z łapaniem i trzymaniem zasięgu w trudnych warunkach?

#559419  autor: user_delete34
 08 cze 2012, 22:23
... Już pokazałem przykład, dlaczego ta teoria nie przejdzie. N9.
2) Grafika Google lub antena na allegro i jakiś szkic (?) telefonu
3) Nie zauważyłem, czytaj testy telefonów tutaj i np na GSMArena i chyba tylko tak się dowiesz.

#559424  autor: kwistas
 08 cze 2012, 22:44
Jeśli OD NIEDAWNA masz problem z zasięgiem to nie musi być problem po stronie telefonu, ten model SE ma bardzo dobrą antenę, po błędach z anteną w X8 się poprawili. Według mnie masz odpalone 3G i dlatego masz tak marny zasięg, przeżuć się na tylko GSM w ustawieniach telefonu.

#559427  autor: sa
 08 cze 2012, 22:47
1.niekoniecznie miałam fony z niskim sar i wysokim i łapały zasięg na podobnym poziomie
2.Instrukcja obsługi?w np.Nokiach często jest rysunek z oznaczona baterią w dole telefonu zresztą znaleźć nowy fon z antena u góry to chyba byłby cud..
3.Trzeba szukać testów jako takich nie ma ale najlepiej zadawać te pytania osobom testującym na naszym forum możesz o ile dobrze kojarzę te informacje

Co do telefonów jeżeli chodzi o zasięg nokie cieszą się dobrą opinią,nie wszystkie co prawda są tak samo dobre pod tym względem ale większość już tak .Zaś smartfony te od nokii to inna kategoria smartfonów niż te od innych producentów choćby dla tego że to symbiany i windowsy albo meago a właśnie te wymienione z dobrym zasięgiem to nokia.Htc i lg czy samsung to już lekka loteria,bo można trafić na fona co zawsze i wszędzie ma zasięg,ale inny człowiek trafi na model co nie ma go lub jest słaby, to jest już zależne od indywidualnego modeli w końcu każdemu producentowi zdarzają się buble ale i techniczne cudeńka.

Ja też korzystam z lowlanda co prawda dość komfortowego ale lowlanda i na zasięg,jego brak ,zaniki głosu absolutnie nie mogę narzekać a wiele osób mających telefony własnie wypasione smartfony dotykowe narzeka że słaby głos przerywa itp.problemy.Może to budowa telefonów jest winna?te z tradycyjną budową są solidniejsze?
Ale jest też rzecz której nikt wyżej nie wymienił ja polecam sprawdzić simkę w innym telefonie,bo one też potrafią się psuć i to bez żadnych konkretnych powodów

#559464  autor: mag5328
 09 cze 2012, 10:34
kwistas, mam zaznaczone w opcjach WCDMA(prefer.)/GSM .... mysle, ze to bedzie dobre..., czy zmienic? ;P

#559465  autor: user_delete34
 09 cze 2012, 10:38
No i błąd, bo zasięg 3G to nie wszędzie jest. Zmień na GSM.

#559466  autor: remi89
 09 cze 2012, 10:45
Zmień na samo GSM a zobaczysz że zasięg ci się diametralnie poprawi. Na dodatek zaoszczędzisz na baterii, która tak szybko nie będzie się rozładowywać.

P@weŁ

#559522  autor: mag5328
 09 cze 2012, 14:27
A co daje te WCDMA? / Faktycznie , zasieg sie polepszyl , ale nieznacznie , o 1-2 kreski...

#559526  autor: KC-KARLOS
 09 cze 2012, 14:31
mag5328, WCDMA to szybsza transmisja danych (internet), lepsza jakość połączeń głosowych, szybsza wysyłka SMS/MMS oraz videorozmowy. WCDMA zależnie od częstotliwości, ma nieco słabszy sygnał od GSM (wiele czynników wpływa na zasięg).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#559527  autor: user_delete34
 09 cze 2012, 14:36
mag5328 pisze:nieznacznie , o 1-2 kreski
Maksymalna ilość kresek to nie maksymalny zasięg, tak tylko dopowiem. Jeżeli dalej nie ma np. 5/5 kresek, to masz średnio-słaby sygnał. Jeżeli jednak wszystko działa ok, to nie jest źle.

#559529  autor: KC-KARLOS
 09 cze 2012, 14:38
Nie warto wierzyć w oznaczenia sygnału w urządzeniach telekomunikacyjnych. Wprowadzają w błąd.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#559531  autor: mag5328
 09 cze 2012, 14:42
Mimo to bardzo czesto , tzn ok. 3 godz. dziennie korzystam z internetu w telefonie... Chyba wole miec szybszy net i mniej zasiegu... Wlaczyc ten WCDMA?