• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #558843  autor: aster
 05 cze 2012, 23:04
Na stronie niby są podane jakieś kwoty, ale na rachunku nic nie widzę i nawet przez telefon powiedziano mi, że mogę zrezygnować z wifi. Fakt, że niecałe 2 mies. temu była zmieniana umowa aby skorzystać z promocji, jest więc szansa że jak się teraz nie wykasuje tego wifi to później wskoczy to raptem do miesięcznych kosztów i pojawi się na fakturach?

#558864  autor: Vieslav
 06 cze 2012, 00:25
Wifi standardowo według cennika kosztuje 16zł/mies. Dla przedłużających zwykle 8,50zł i jest to kwota zwykle od razu doliczana do aktualnej ceny za internet. Jaką promocje podpisywałeś?

#558878  autor: aster
 06 cze 2012, 00:51
Na umowie mam "Ceny topnieją usługo rozkwitają 2012-1"

Na fakturze widzę tylko fibre power oraz pakiet bezpieczeństwa (skasowany już telefonicznie). Natomiast usługa wifi jest aktywna i widnieje jako aktywna także w panelu usera.

#558900  autor: Vieslav
 06 cze 2012, 10:17
Nie mogą ci naliczyć dodatkowej opłaty ot tak bez poinformowania. Ja też mam na koncie aktywną usługę bezprzewodowy internet a na fakturze widnieje tylko fp. Podejrzewam, że w twoim przypadku cena wifi jest już doliczona do ceny internetu. Chyba, że miałeś je tylko przez kilka miesięcy gratis.

#559106  autor: Beniasty
 07 cze 2012, 12:05
Witajcie, mam pytanie właśnie dotyczące wifi i UPC. Na stronie jest informacja, że wifi kosztuje 16pln/msc jeżeli biorę samą usługę internet. Natomiast dzwoniąc na infolinię Pani powiedziała, że jest też możliwość zapłaty 50zł na pierwszej fakturze i mam modem wifi na stałe ?, jak to jest call center ma inną ofertą niż internet ( aż tak różną ?). Jestem bardzo zainteresowany internetem z UPC ale te 16zł/msc extra za wifi to trochę "bandyckie" hehe.

#559109  autor: Vieslav
 07 cze 2012, 12:14
Beniasty pisze: jest też możliwość zapłaty 50zł na pierwszej fakturze i mam modem wifi na stałe ?
Pierwsze słyszę, ale na pewno nie jest to nieprawdopodobne. Oni różne oferty mają. Pamiętaj, że mimo tego rutera nie dostajesz na własność - po skończonej umowie musisz go oddać. Dołożysz trochę do 50zł, kupisz sobie swój własny ruter z wifi, podłączysz do modemu od UPC i nie będziesz się w żadne opłaty bawił.

#559115  autor: Beniasty
 07 cze 2012, 12:47
Jakiś w miarę dobry ruter to koszt ok. 120-150 zł, i teraz moje pytanie czy masz może jakiś doświadczenia z UPC w kwestii właśnie podłączenia modemu do rutera wifi ?. Chodzi mi głównie o to czy odbywa się to bezproblemowo, wtykam kabel z modem do rutera i po kilku minutach sygnał jest na wifi ?, czy jednak trzeba to jakoś konfigurować. Jakieś małe pojęcie o tym mam ale wydaje mi się, że pewnie samemu bym sobie z tym nie poradził.

#559121  autor: Vieslav
 07 cze 2012, 13:09
Zależy jaka prędkość internetu i ile chcesz komputerów podłączyć. Pamiętam, że jak miałem 25mb/s w opcji bez wifi to połączyłem modem do rutera, zabezpieczyłem wifi i tyle. Być może trzeba będzie sklonować adres mac przy większej liczbie urządzeń, ale raczej mało prawdopodobne jeśli najpierw nie podłączysz żadnego komputera do modemu. Nawet rutery z UPC dają dostęp do menu konfiguracyjnego i tworzą sieć LAN. Pytałem technika przy instalacji ile mogę urządzeń podłączać i powiedział, że to nie ma znaczenia dopóki mam włączoną sieć lokalną na ruterze (czyli LAN).

#559125  autor: maniek
 07 cze 2012, 13:46
16 zł?. Widać, że szukają jeleni. Router z wi fi to za 100 zł można dostać.

#559247  autor: Precelos
 07 cze 2012, 21:35
Vieslav pisze:Pytałem technika przy instalacji ile mogę urządzeń podłączać i powiedział, że to nie ma znaczenia
oficialnie 5, ale nikt tego nie sprawdza
maniek pisze:16 zł?. Widać, że szukają jeleni.
spogladajac na listy abonenckie to maja ich troche uwierz :mrgreen:

Obrazek

#559260  autor: Vieslav
 07 cze 2012, 22:05
Precelos pisze: oficialnie 5, ale nikt tego nie sprawdza
Filtrowanie MAC sprawdza :-D . Jak sobie ustawisz ruter jako bridge albo zepniesz sieć switchem to szóstego nie podłączysz. Multimedia Polska tak się wycwania, że dostęp do menu ich rutera z wifi (tego co też się płaci 16zł/mies) jest zablokowane a domyślnie ustawiony jest jako bridge. Więc więcej urządzeń niż w umowie nie podłączysz. Ba, nawet maca nie sklonujesz.

#559271  autor: Precelos
 07 cze 2012, 22:31
Vieslav pisze:Multimedia Polska tak się wycwania
moze i tak
natomiast w upc nie ma takich cyrkow

Obrazek

#559366  autor: Vieslav
 08 cze 2012, 14:38
Oj są są. Niedawno próbowałem podpiąć mojego laptopa pod switch dzielący 5mb/s na dwa komputery. Mój komputer dostał "tylko lokalne" mimo, że tamte dwa były odłączone. Na szczęście można to zresetować z poziomu automatycznego menu na infolinii i od nowa przypisać komputery.