Może w tym temacie poruszę pewną kwestię. I może łaskawie ktoś z pionu technicznego Polkomtela/u (można sobie wybrać odpowiednią formę

) , odpowiedzialnego za region wielkopolski, przeczyta.
Mowa o NodeB, na ul. Piątkowska 161, budynek Biurowca Futura. CID stacji: 28841, 2, 3 (nośna podstawowa, czyli 10737) i 28844, 45,46 (nośna 10762).
Na początku odpalenia w. w. NodeB (jakoś tak styczeń 2012r.) stacja działa super. Niestety, kilka tygodni temu, wyłączono sektor 28842 (PSC 498). Pozostałe sektory działały dalej. Od jakoś może dwóch tygodni, w. w. sektor niby jest włączony. FTD widzi PSC 498, ale telefon nie może się do niego zalogować. Jedynie dalej loguje się do PSC z sąsiednich sektorów, czyli 499 i 497.
Prawdopodobnie, "wspaniali" technicy operatora Plusa, czegoś nie dopilnowali. Tzn., PSC 498 jest dalej barred. Może, w końcu, ktoś odblokuje ten sektor?
Przez wyżej opisaną kwestię telefon siedzi na GSM-ie. A jak miałem kartę w telefonie obsługującym UMTS 900 MHz, to korzystał z stacji Aero2. Nie było by w tym nic złego, gdyby nie fakt, że większość połączeń przychodzących nie dochodziła do skutku, będąc w zasięgu NodeB z ul. Norwida 15, wieżowiec mieszkalny. Tu też się zastanawiam, czy to wina sprzętu Huawei i nieudolność techników Polkomtela w konfiguracji sieci Aero2 i Polkomtela? Czy może ta stacja Aero2, jest tak bardzo obciążona, ponieważ pokrywa zasięgiem, wg mnie, sporą część miasta?
Jedno jest dla mnie oczywiste. Niby Polkomtel ma (może miał?) najlepiej skonfigurowaną sieć w kraju, ale jest jeszcze dużo do zrobienia. Mam na myśli nie odblokowanie PSC 498 (może to kwestia powiązana z stacją PTK Centertel, która ma ten sam PSC, na sektorze skierowanym na tę samą lokalizację?), problemy z konfiguracją sieci Aero2 i Polkomtela czy dalej wiele wirtualnych stacji.