• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

#558544  autor: UndiscloseD
 04 cze 2012, 18:48
orson_dzi pisze:Przy okazji Watchdoga. Można w nim ustawić zaokrąglanie danych? Tak jak dane w pakiecie zaokrągla mi do 100 KB w górę, to żeby program zliczał tak samo.
Z tego co zauważyłem, to w wersji darmowej nie ma takiej opcji, ale zakładam, że w wersji PRO można sobie to ustawić.

#558546  autor: keicam10
 04 cze 2012, 19:15
Czyli powiadacie, ze moge zainstalowac dowolna ilosc aplikacji i telefon nie bedzie lapal zawiech?

#edit
a jesli okres rozliczeniowy wypada 9/10 dnia kazdego miesiaca, to watchdog to uwzglednia?

#558548  autor: UndiscloseD
 04 cze 2012, 19:25
keicam10 pisze:Czyli powiadacie, ze moge zainstalowac dowolna ilosc aplikacji i telefon nie bedzie lapal zawiech?
Jeżeli będą one zainstalowane na karcie pamięci i nie będą wszystkie naraz uruchomione to nie powinien się zacinać. Trzeba jednak pamiętać, że niektórych aplikacji nie da się zainstalować na karcie pamięci tudzież ich przenieść, więc multum aplikacji to pewnie nie będziesz mieć.
a jesli okres rozliczeniowy wypada 9/10 dnia kazdego miesiaca, to watchdog to uwzglednia?
Tak. Mój okres rozliczeniowy zaczyna się 28 i wszystko działa jak należy.

#558593  autor: thonka
 05 cze 2012, 00:07
pakierhakierxd pisze:Możesz zmienić klawiaturę np. na swype może tamta to będzie mieć,nie chce mi się sprawdzać :)
wszystkie SGSy maja swype fabrycznie wlaczona o ile dobrze pamietam.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#558618  autor: Vieslav
 05 cze 2012, 09:38
Jeśli chodzi o zaokrąglanie danych w watchdogu to lepiej jest ustawić sobie 20-30MB mniej w programie niż potem mieć niespodziankę, bo gdzieś pojedyncze kb uciekały i się nazbierało.

#558759  autor: keicam10
 05 cze 2012, 17:34
Chciałbym spytać jak to jest, ze "wewnetrzna pamiec masowa telefonu" to tylko 1.33GB a nie jak bylo podaje 8? zakładam, ze to co innego, bo niżej mam podaną "wewnetrzna karte pamieci - 4,93GB(czyli wlasciwa pamiec)

Do czego wiec sluzy ta pamiec masowa? Zauwazylem, wchodzac w menedżer zadan > pobrano, że kazda aplikacja swoją wagą zabiera troche z tej pamieci masowej, wobec czego mam zuzyte 239MB/1,33GB. Przez to jak bede chcial kiedys wiecej aplikacji niz ma ta pamiec bede mial problem. Da się ją jakoś zwiekszyc?

#edit
rozmawialem z konsultantką play w internecie. Mówiła, ze facebook jest darmowy z jakiego zródła bym nie wszedl - czy to przez aplikacje fb, opere, mozille czy co kolwiek innego :)

#558765  autor: Vieslav
 05 cze 2012, 17:53
keicam10 pisze:rozmawialem z konsultantką play w internecie. Mówiła, ze facebook jest darmowy z jakiego zródła bym nie wszedl
Ech ta obsługa klienta w Playu... Specjalnie dla ciebie wygrzebałem w regulaminie, żeby potem nie było zgrzytania zębów:
Kod: Zaznacz cały
2. Usługa polega na udostępnieniu użytkownikom specjalnie przygotowanej wersji portalu społecznościowego Facebook („portal”) z wykorzystaniem przeglądarki internetowej w Telefonie, bądź w Urządzeniu (np. sprzęt komputerowy). Dostęp do usługi jest Bezpłatny i nie wymaga od użytkownika żadnej dodatkowej aktywacji.
3. Dostęp do usługi realizowany jest poprzez Telefon, bądź Urządzenie (np. sprzęt komputerowy) za pośrenictwem Karty SIM/USIM po wpisaniu przez użytkownika w przeglądarce adresu http://0.facebook.com. Połączenie z tym adresem może zostać zrealizowane zarówno przez APN WAP jak i APN Internet.
4. Specjalny dostęp do portalu polega na Bezpłatnym wyświetleniu jego zawartości w wersji tekstowej, pozbawionej treści multimedialnych – zdjęć, filmów i odnośników do zewnętrznych serwisów WWW.
Źródło.

#558766  autor: keicam10
 05 cze 2012, 18:03
Czyli ze mam darmowego fb, ale bez zdjec i zeby na niego wejsc musze wpisac adres: http://0.facebook.com?

P.s
jaki polecacie odtwarzacz muzyki :)? winamp?

#558797  autor: UndiscloseD
 05 cze 2012, 20:57
keicam10 pisze:jaki polecacie odtwarzacz muzyki :) ? winamp?
Ja korzystałem z PowerAmp, tylko okazało się, że wersja darmowa jest wersją próbną tam powiedzmy na miesiąc czy dwa, ale tak teraz sobie myślę: Czy po usunięciu aplikacji i ponownym zainstalowaniu, nie działałaby znów normalnie? Tylko gorzej jeżeli ktoś ma zrobione listy odtwarzania, bo się pousuwają.
Muszę przyznać, że to świetna aplikacja do muzyki- można ustawić "głębię basu" wg własnych upodobań itp.

Wykopałem takie tematy, w których jest po kilka odtwarzaczy i każdy z nich jest pokrótce opisany, ale może ktoś zna inne-lepsze to niech poda. Chętnie przetestuję.

http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,1 ... ndy,3.html
( PowerAmp, Winamp, )
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,2 ... ady,2.html
( doubleTwist, N7 Music Player, TuneWiki )
http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,3 ... ady,2.html
( Songbird, Xplay )
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 21:04 przez UndiscloseD, łącznie zmieniany 1 raz.

#558800  autor: orson_dzi
 05 cze 2012, 20:59
UndiscloseD pisze:Czy po usunięciu aplikacji i ponownym zainstalowaniu, nie działałaby znów normalnie?
Nie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#558809  autor: Vieslav
 05 cze 2012, 21:13
Uzywam Winampa, ale chyba tylko z sentymentu. Fajną opcją jest widget na pulpicie. W wersji darmowej jednak nie ma equalizera, odtwarza tylko mp3 (flac'ów nie, wma też nie), za to współpracuje ze scrobblerem last.fm i ma wbudowaną bazę shoutcastów (radia internetowe), których jest cała masa.

#558815  autor: UndiscloseD
 05 cze 2012, 21:26
Vieslav pisze:W wersji darmowej jednak nie ma equalizera
W pierwszym linku jest napisane coś takiego: "Brak korekcji dźwięku można w prosty sposób uzupełnić. Wystarczy w tym celu pobrać aplikację AudioManager Widget lub Equalizer. Dzięki tym widżetom poziom poszczególnych tonów można swobodnie dostosować do swojego gustu muzycznego."

Jednak nie mogę ich teraz sprawdzić, bo mam jakiś problem z telefonem. Rano miałem zrestartowany telefon, potem zainstalowałem na nowo aplikacje itp, ale teraz po zalogowaniu do Google Play mam coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Oprócz tego, w telefonie mam "stary" Android Market. Po zakupie telefonu, po jego uruchomieniu aplikacja sama zaktualizowała się do nowszej wersji, a teraz nic...

#558842  autor: keicam10
 05 cze 2012, 23:03
A tak w ogóle jaki sens ma instalacja np winampa? w czym on jest lepszy od tego fabrycznie zainstalowanego w telefonie?

#558847  autor: orson_dzi
 05 cze 2012, 23:10
keicam10 pisze:w czym on jest lepszy od tego fabrycznie zainstalowanego w telefonie?
Praktycznie rzecz biorąc - kompletnie w niczym.
PowerAMP ma spore możliwości regulacji dźwięku.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#558856  autor: keicam10
 05 cze 2012, 23:44
ponawiając pytanie:
Chciałbym spytać jak to jest, ze "wewnetrzna pamiec masowa telefonu" to tylko 1.33GB a nie jak bylo podaje 8? zakładam, ze to co innego, bo niżej mam podaną "wewnetrzna karte pamieci - 4,93GB(czyli wlasciwa pamiec)

Do czego wiec sluzy ta pamiec masowa? Zauwazylem, wchodzac w menedżer zadan > pobrano, że kazda aplikacja swoją wagą zabiera troche z tej pamieci masowej, wobec czego mam zuzyte 239MB/1,33GB. Przez to jak bede chcial kiedys wiecej aplikacji niz ma ta pamiec bede mial problem. Da się ją jakoś zwiekszyc? Bo z tego co ja rozumiem teraz to aplikacje nie zapisuja sie na karcie pamieci wew/zew tylko na tej pamieci masowej
#edit
a celem rozrywki - moze ktos wie jakiego minecrafta wgrac, zebym mogl robic zapisy gry? :D

#558940  autor: UndiscloseD
 06 cze 2012, 13:50
keicam10 pisze:A tak w ogóle jaki sens ma instalacja np winampa? w czym on jest lepszy od tego fabrycznie zainstalowanego w telefonie?
Winampa nie instalowałem jeszcze, ale np. taki PowerAmp i inne programy mają więcej opcji dostosowania odtwarzacza do swoich upodobań, bo np. mój fabryczny odtwarzacz nie ma żadnego equalizera.

#558947  autor: Vieslav
 06 cze 2012, 14:20
UndiscloseD, czy używałeś winampa i masz porównanie, który bardziej zarzyna zasoby? Szczerze mówiąc to winamp potrafi mi zupełnie zamulić telefon, do tego stopnia że opera się zamyka podczas słuchania muzyki.

#558951  autor: UndiscloseD
 06 cze 2012, 14:34
Vieslav pisze:czy używałeś winampa i masz porównanie, który bardziej zarzyna zasoby?
Post wyżej pisałem, że jeszcze nie sprawdzałem winampa :D
Ale zaraz sobie pobiorę dla ciekawości. Swoją drogą to jeżeli Ty masz Ace, (tak?) to skoro Tobie potrafiło zamulić telefon, to aż strach pomyśleć co się będzie u mnie działo.

Edit:
Sprawdziłem teraz i tak:
- PowerAmpa mogłem jednak zainstalować ponownie i wszystko działa jak należy, a jeśli chodzi o obciążenie to sprawdzając programem Android Assistant mam tak:

Winamp:
RTCPU: 11.92%, PAM: 17.09 MB

PowerAmp:
RTCPU: 27.48%, PAM: 3.32MB

Co ciekawe, przy otwartych obydwu odtwarzaczach i przeglądarce (Dolphin Browser Mini) z Demotywatorami, nie odczułem jakiegoś większego obciążenia i telefon chodzi w miarę płynnie, tzn. wiadomo, że Demotywatory są bardziej zasobożerną stroną, ale chodzi tak jak zwykle.

#559494  autor: keicam10
 09 cze 2012, 12:48
bylem ostatnio w salonie play i powiedzieli mi ze moge wchodzic na fb przez co mi sie podoba i bedzie darmowe. dzis przeniesli mi numer wiec postanowilem sprawdzic. niestety z moich prob wynika ze pobiera z witryny z zerem na poczatku jak i z kazdej innej. (sprawdzalem watchdogiem).
I tu mogloby pojawic sie pytanie: czy watchdog pokazuje caly transfer jaki uzylem mimo ze fb mam za darmo czy tylko ten za ktory place (w tym wypadku 250mb)?

#559561  autor: UndiscloseD
 09 cze 2012, 16:47
keicam10 pisze:czy watchdog pokazuje caly transfer jaki uzylem mimo ze fb mam za darmo czy tylko ten za ktory place (w tym wypadku 250mb)?
Watchdog pokazuje łączne zużycie transferu niezależnie od tego, czy wchodzisz na tego FB czy jakąś inną stronę- są to dane, które wysyła i odbiera telefon. Tutaj raczej chodzi o to, że ten FB nie ma pobierać kasy z konta. Jest to dobre dla ludzi, którzy nie mają pakietu danych i nie zamierzają wchodzić na nic innego oprócz tego FB. (jeśli jednak się mylę to proszę mnie poprawić ;) )