• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

#558244  autor: Vieslav
 03 cze 2012, 13:30
U mnie jest to samo - w kontaktach nie wyświetlają się maile po zaznaczeniu w/w opcji, ale w wiadomościach już tak. W sumie to dla mnie nie ma znaczenia - adresy email są mi potrzebne a opcji wiadomości-->nowa wiadomość przez rok posiadania androida chyba jeszcze nie używałem :P . Są inne sposoby.
co zrobic na gmailu na komputerze, zeby adresy e-mail osob do ktorych pisze nie zapisywaly sie w kontaktach?
Swego czasu z tym walczyłem i niestety nic nie wywalczyłem. Nie da się, trzeba usuwać ręcznie.

#558254  autor: keicam10
 03 cze 2012, 14:22
A szkoda.. szkoda.. :)

Kolejne pytanko mam, a minowicie chodzi o opere. Sa wersje opera mini i opera mobile. Obecnie mam mobile, ale wiem ze sa miedzy nimi roznice bo czytalem troche, jednak do tej pory nie wiem, która bedzie lepsza opcja.
Czy one jakos sie różnia pod wzgledem ilosci wykorzystywanych danych transferu podczas przegladania stron? Która wybrac?

#edit
http://helpgsm.pl/opera-mini-vs-opera-m ... znice.html
według tego, uzywajac opery mini, nie mając dostepu do wi-fi jak dostane 250mb do wykorzystania od play to bedzie sie to zużywało wolniej, mam racje?

#558262  autor: Vieslav
 03 cze 2012, 15:59
Masz trochę racji - opera mini domyślnie przepuszcza strony przez swój serwer i kompresuje je. Powoduje to pogorszenie jakości obrazków (na telefonie raczej niezauważalne) i duże oszczędności transferu. Natomiast w Operze Mobile masz w ustawieniach coś takiego jak "Opera Turbo", działa na zasadzie takiej jak opera mini z tym, że możesz sobie to ręcznie włączać i wyłączać. Osobiście polecam operę mobile.

#558282  autor: UndiscloseD
 03 cze 2012, 17:56
Zadam pytanie tak z ciekawości, bo nie chce zakładać nowego tematu, a nurtuje mnie ono, a w przyszłości może mi się to przydać, np. gdy będę chciał sprzedać telefon, a mianowicie: jeżeli usunę z telefonu konto Google, bo jak już pisałem, np. chciałbym sprzedać telefon to czy te konto zostanie mi usunięte tylko z telefonu czy w ogóle zostanie skasowane całkiem, "na zawsze", że tak powiem?
Pytanie może i proste, ale po prostu nie chciałbym, aby zdarzyła się taka sytuacja, że chcąc sprzedać telefon zostanie mi usunięte moje główne konto mailowe.

#558323  autor: Vieslav
 03 cze 2012, 20:01
UndiscloseD, jeśli chciałbyś sprzedać to najlepiej zrobić wipe. Wszystko się usunięte. Adres nie zostanie usunięty, nadal będziesz mógł go używać.

#558353  autor: keicam10
 03 cze 2012, 22:08
Natomiast w Operze Mobile masz w ustawieniach coś takiego jak "Opera Turbo", działa na zasadzie takiej jak opera mini z tym, że możesz sobie to ręcznie włączać i wyłączać. Osobiście polecam operę mobile.
Czyli ta funkcja Opera Turbo powoduje w 100% ten sam efekt, co opera mini? Chodzi mi tu o ilosc przesylanych danych. Nie sadze, zebym szperał po jakichs wielkich szczegolowych stronach.. raczej facebook, gmail i inne niezbyt rozbudowane graficznie. Natomiast chciałbym zeby jak najmniej tego trasferu pobierało. Ta róznica jest az tak bardzo zauwazalna?

Nie moge zdecydowac której uzywac. Obecnie mam wi-fi wiec duzej roznicy nie robi, a wrecz mozna wywnioskowac, ze lepiej wersje mobile, ale bede czesto miał brak dostepu. Pomozcie :)

#558371  autor: ezaq
 03 cze 2012, 23:01
keicam10, Opera Mobile z opcją turbo pobiera minimalnie więcej danych od Opery Mini, ale to są prawie niezauważalne różnice. Jeśli chcesz, aby zużywać jak najmniej transferu to Opera Mini jest idealna. U mnie po ok. roku statystyki z Opery Mini na telefonie to:

Rozmiar oryginalny: 1,7 GB
Pobrano: 212,3 MB
Zaoszczędzony transfer: 88%

Nie do końca bym ufał tym statystykom, ale zaoszczędzony transfer jest zauważalny.

Na telefonie mam zainstalowane dwie Opery, ponieważ się wspólnie uzupełniają. Głównie używam Opery Mini. Ale wersja Mobile się przydaje jak nie chcę lub nie mogę użyć proxy opery, np. logowanie do banku czy niektórych sieci wifi, w których autoryzacja przebiega na stronie.

I jeszcze na koniec różnice między Operą Mini i Mobile.

#558373  autor: keicam10
 03 cze 2012, 23:11
A w wypadku, gdy facebooka mam za darmo z oferty, a do wykorzystania mam 250Mb/mies, warto uzywac opery mini? czy lepiej mobile ze wzgledu na jej wieksza funkcjonalnosc? starczy na przegladanie stron od czasu do czasu + gg i takie drobne od aplikacji?

Tak w ogole.. ile moge miec zainstalowanych aplikacji, zeby telefon dzialal jak dziala obecnie? (czyt. nie ma zawiech, problemow z brakiem ramu czy tez pamieci)

I dlaczego jak wchodze w ustawienia pamięci w tel. powinienem miec pamieci wewnetrznej 8Gb a mam 4.93Gb? Te 3Gb zajmuje system operacyjny i pliki rozruchowe itp czy jak?

#558392  autor: Vieslav
 03 cze 2012, 23:58
keicam10 pisze:A w wypadku, gdy facebooka mam za darmo z oferty, a do wykorzystania mam 250Mb/mies, warto uzywac opery mini?
Nie, bo mając opere mobile wyłączysz sobie kompresje na czas przesiadywania na fejsie i zdjęcia będą wyglądać normalnie a nie jak kilka kwadratów.
keicam10 pisze:starczy na przegladanie stron od czasu do czasu + gg i takie drobne od aplikacji?
Mi Orange domyślnie kompresuje obrazki, często przeglądam strony, codziennie aktualizacja rss, komunikatory (gg i google talk), skype, a ciężko mi wykorzystać ponad 100MB. Także kompresja coś daje.
keicam10 pisze: Tak w ogole.. ile moge miec zainstalowanych aplikacji, zeby telefon dzialal jak dziala obecnie? (czyt. nie ma zawiech, problemow z brakiem ramu czy tez pamieci)
Aplikacji możesz mieć i 1000, ważne ile jest uruchomionych.

#558396  autor: orson_dzi
 04 cze 2012, 00:04
Opera mini ma możliwość ustawienia jakości wyświetlanych obrazów.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#558404  autor: keicam10
 04 cze 2012, 00:18
Mam aplikacje do facebooka specjalna, nie wiem czy ona laczy sie przez opere, ale raczej nie.
Mi Orange domyślnie kompresuje obrazki, często przeglądam strony, codziennie aktualizacja rss, komunikatory (gg i google talk), skype, a ciężko mi wykorzystać ponad 100MB. Także kompresja coś daje.
Rozumiem 100MB miesiecznie? Używasz mini czy mobile?

A tak w ogóle bo sie zastanawiam.. skoro play dało mi oferte "facebook za darmo" to gdzie on jest za darmo? Jak wejde przez jakąs przegladarke internetową czy aplikacje Facebook czy przez co?

#558405  autor: ezaq
 04 cze 2012, 00:22
keicam10 pisze:A w wypadku, gdy facebooka mam za darmo z oferty, a do wykorzystania mam 250Mb/mies, warto uzywac opery mini?
Opera Mini łączy się zawsze przez serwer proxy, dlatego za facebooka będzie pobierało transfer. Do tego celu musisz użyć Operę Mobile bez turbo. 250 MB powinno w zupełności wystarczyć do swobodnego przeglądania stron w Oprze Mini. Ale ile z tego sobie weźmie sam Android to ciężko powiedzieć. Mi kiedyś do przeglądania stron wystarczał w zupełności pakiet 50 MB na miesiąc. Aktualnie przeglądam strony przy użyciu karty Aero2, więc limitów nie mam, ale podejrzewam, że spokojnie mieszczę się w 100 MB.
Vieslav pisze:zdjęcia będą wyglądać normalnie a nie jak kilka kwadratów
Bez przesady. Kompresja obrazków w Operze Mini nie pogarsza tak bardzo jakości. Ja na ekranie telefonu właściwie nie widzę wielkiej różnicy, zwłaszcza jak mam ustawioną wysoką jakość obrazków.

keicam10, generalnie zacznij używać obu przeglądarek i sam stwierdzisz, która bardziej Ci odpowiada i ile danych miesięcznie potrzebujesz.

#558407  autor: keicam10
 04 cze 2012, 00:33
A skąd moge odczytać ile danych mi zostało jak np bede w środku miesiaca? Tymi kodami, które daje play np do sprawdzania stanu konta itp?

#edit
no i co z tą pamiecia telefonu? czemu 4.93gb a nie 8? :P

#edit
co zrobic, zeby wg umowy - nie płacic za fb? skąd go uzywac?

#558409  autor: ezaq
 04 cze 2012, 00:44
keicam10 pisze:Tymi kodami, które daje play np do sprawdzania stanu konta itp?
Tak.
keicam10 pisze:no i co z tą pamiecia telefonu? czemu 4.93gb a nie 8?
System i jego partycje tyle zajmują. Dostęp do tej przestrzeni masz jeśli masz roota. 8 GB (a dokładnie ok. 7,45 GB) to cała fizyczna pamięć jaką masz zamontowaną w telefonie.
co zrobic, zeby wg umowy - nie płacic za fb? skąd go uzywac?
Facebooka nie używam, ale podejrzewam, że należy używać aplikacji fb lub natywnej przeglądarki (np. fabrycznej lub Opery Mobile bez turbo).

#558410  autor: Vieslav
 04 cze 2012, 00:44
keicam10 pisze:Mam aplikacje do facebooka specjalna, nie wiem czy ona laczy sie przez opere, ale raczej nie.
keicam10 pisze: co zrobic, zeby wg umowy - nie płacic za fb? skąd go uzywac?
Za darmo jest tylko wejście przez konkretną stronę, chyba to był m.facebook.com, albo wejście na facebooka przez stronę wap playa. Musisz przeczytać regulamin, albo poszukaj na forum, gdzieś o tym było. W żadnym wypadku nie możesz używać do tego opery mobile z funkcją turbo ani opery mini, transfer nie jest pobierany tylko za ten jeden konkretny adres a dwie powyższe opcje powodują, że operator widzi, jakbyś łączył się z jakimś innym adresem (czyli proxy, serwer pośredniczący między tobą a stroną, który kompresuje obrazki).
keicam10 pisze: Rozumiem 100MB miesiecznie? Używasz mini czy mobile?
Używam opery mobile, rss daemon, gg, skype i google talk. Aktualizacje ściągam przez wifi.
ezaq pisze: Bez przesady. Kompresja obrazków w Operze Mini nie pogarsza tak bardzo jakości. Ja na ekranie telefonu właściwie nie widzę wielkiej różnicy, zwłaszcza jak mam ustawioną wysoką jakość obrazków.
Mi absolutnie nie przeszkadza żadna kompresja, ale jak koleżanki zaczęły włazić na facebooka z mojego telefonu to zaraz był płacz dlaczego zamiast twarzy widać kwadraty.

#558448  autor: UndiscloseD
 04 cze 2012, 11:10
keicam10 pisze:A skąd moge odczytać ile danych mi zostało jak np bede w środku miesiaca? Tymi kodami, które daje play np do sprawdzania stanu konta itp?
Możesz sobie zainstalować aplikację 3G Watchdog, która pokazuje zużycie internetu zarówno po Wi-fi, jak i 2G/3G. Musisz sobie ustawić na początku wielkość paczki danych i od kiedy zaczyna się Twój okres rozliczeniowy. Wtedy aplikacja będzie automatycznie się zerować co miesiąc. W dodatku jest po polsku.

Lub możesz też sprawdzić kodem *108# (bezpośrednio wyświetli ci ile zostało pakietu)

#558470  autor: Vieslav
 04 cze 2012, 13:30
UndiscloseD pisze: Możesz sobie zainstalować aplikację 3G Watchdog
Lepszy 3G Watchdog czy Stats? Chodzi mi o zużywane zasoby, która "lżejsza".

#558494  autor: keicam10
 04 cze 2012, 15:17
Zauwazylem taki problem z telefonem, a mianowicie podczas wysylania dluzszego sms wyskakuje blad i tak albo raz albo pare razy i w koncu sie wysyla i NIE JESTEM PEWNY, ale byc moze pobiera srodki z konta(ale nie napewno!)

O co chodzi ;)?

#edit
jak pobralem watchdoga to sie pokazuje ikonka na gorze ekranu "3G" i w pasku powiadomien jest ciagle pokazane
Tak to ma byc? czy da sie to jakos wylaczyc?

#558534  autor: UndiscloseD
 04 cze 2012, 17:51
Vieslav pisze:Lepszy 3G Watchdog czy Stats? Chodzi mi o zużywane zasoby, która "lżejsza".
Ja Ci powiem, że mam obydwie zainstalowane, ale w Stats to mi pokazuje łączne zużycie internetu od (w moim przypadku) stycznia. Jak dla mnie 3G Watchdog jest lepszy, bo sam się resetuje wraz z początkiem nowego okresu rozliczeniowego i nie muszę o nim pamiętać żeby np. samemu zrestartować. (chyba, że masz na myśli inny program stats :D)

EDIT:
Jeżeli chodzi o zasobożerność to tak:
- 3GW
RTCPU 0.37%, PAM 3.42 MB
- Stats
RTCPU 0.42%, PAM 4.22 MB
keicam10 pisze: podczas wysylania dluzszego sms wyskakuje blad
Nie wiem co to może być. Mi do tej pory na szczęście smsy nie sprawiły żadnego problemu, chociaż... kiedyś miałem taką sytuację, że ja przyszedł do mnie jakiś sms to nie mogłem go w ogóle odczytać, tzn. był sygnał tak jak przy normalnym "przyjściu wiadomości", ale gdy odblokowałem telefon i chciałem wejść w smsy był błąd "pamięć sms pełna"- za cholerę nie mogłem dojść dlaczego tak się działo, bo w ustawieniach sms miałem nawet ustawiony najmniejszy limit odbieranych sms do 50, po czym miały sie kasować z telefonu. Ale jak sie potem okazało, problemem mogła być kończąca się pamięć wbudowana telefonu(powiedzmy, że zostało jeszcze 8Mb). Tylko dlaczego był komunikat, że "pamięć sms pełna", a nie coś w stylu "pamięć telefonu pełna"? :?
Ale pousuwałem wszystkie niepotrzebne aplikacje, czy tam aktualizacje, pamięć się zwiększyła i póki co błąd nie występuje.
Proponuję zainstalować taki program jak: One click clear(program do czyszczenia pamięci cache)- bodajże kolega Vieslav, go podawał w innym temacie. Tutaj wielkie dzięki, bo właśnie po zainstalowaniu tego programu zwiększyła mi się pamięć telefonu o ponad 10 MB. Jak na mój telefon, który ma niewielką ilość pamięci wbudowanej, to dość dużo.
keicam10 pisze:Tak to ma byc? czy da sie to jakos wylaczyc?
Tak, wszystko jest w porządku. U mnie też jest w belce taka ikonka. Jak, np. będzie Ci się pakiet kończył to ten kolor zielony będzie się zmieniał na pomarańczowy, a potem na czerwony, gdy już przekroczysz ileś tam % zużycia. Wszystko uzależnione jest od tego, na ile sobie tam ustawiłeś powiadomienia. Jak dla mnie to dobrze, że jest w belce i pasku powiadomień, bo żeby sprawdzić ile już wykorzystałem wystarczy lekko rozwinąć belkę, bez konieczności wychodzenia z internetu-także to jest raczej przydatne.
A z tego co patrze to można to wyłączyć. Musisz wejść w aplikację, a potem w ustawienia(druga [spośród 5] ikonka od lewej)-> jak zjedziesz trochę w dół to tam jest takie coś jak "ikonka- widoczność"-> zmień na nigdy i już nie będzie się pokazywała w belce.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2012, 18:52 przez UndiscloseD, łącznie zmieniany 1 raz.

#558541  autor: orson_dzi
 04 cze 2012, 18:21
Przy okazji Watchdoga. Można w nim ustawić zaokrąglanie danych? Tak jak dane w pakiecie zaokrągla mi do 100 KB w górę, to żeby program zliczał tak samo.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)