• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #558008  autor: keicam10
 01 cze 2012, 23:16
Witam wszystkich
Pisze poniewaz mam maly problem i troche pytan w zwiazku z wyzej wymienionym telefonem, ktory dzis zakupilem.

Dzis bawiac sie, wszedlem w gmaila i wpisalem tam swojego maila z haslem po czym to zapisalo sie. Teraz chce go usunąc z listy, zeby nie byl zapisany. Niestety wchodzac w ustawienia>konta i synchronizacja>wybieram maila z listy "zarzadzaj kontami" > klikam usuń konto i wyswietla sie komunikat:

"Niektóre aplikacje wymagają tego konta. Aby je usunąć, musisz zrestartować telefon do domyślnych ustawien fabrycznych(co spowoduje usuniecie wszystkich danych osobistych). Mozesz to zrobic za posrednictwem ustawien, w ich czesci dotyczacej prywatnosci."

Co zrobic, by tego maila z listy usunac?
Jeśli zresetuje do ustawien fabrycznych nie pokaze mi sie angielskie czy też jakie kolwiek inne obcojezyczne menu?

Inne pytanie jest takie, ze dzis po zakupie telefonu, mimo ze wlaczylem wi-fi i podlaczylem sie do internetu, zjadlo mi 90zl z karty "na karte" zostawiajac mi -70zl na koncie. Sytuacja nieciekawa i mimo, ze za pare dni bede mial juz pakiet internetowy 250mb(na jak intensywne korzystanie z internetu to starczy?) to chcialbym sie dowiedziec jak moge calkowicie wylaczyc korzystanie telefonu z internetu na wszelki wypadek. Nie chcialbym tracic transferu 250mb w przeciagu 1 dnia.

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 01 cze 2012, 23:35 przez keicam10, łącznie zmieniany 1 raz.

#558018  autor: orson_dzi
 01 cze 2012, 23:41
Wszystko wynika, jakby nie patrzeć, z Twojej niewiedzy na temat systemu, który masz w telefonie. Ale nie jesteś pierwszą tego typu osoba.

Konta Google z telefonu bez resetu nie usuniesz. Wszystko dlatego, że to podstawa do korzystania i w pewnym sensie, aktywowania telefonu. Nie oznacza to, że musisz korzystać z poczty Gmaila, masz mieć tylko konto. Konto pocztowe możesz sobie skonfigurować jakiekolwiek. Swojego konta Google używam tylko do zalogowania się na YouTube raz na miesiąc i właśnie do odpalenia Androida.
keicam10 pisze:Jeśli zresetuje do ustawien fabrycznych nie pokaze mi sie angielskie czy też jakie kolwiek inne obcojezyczne menu?
Bardzo możliwe. Ale chyba nie przerasta Cię zmiana języka w ustawieniach? Z resztą, konfigurator odpali się od razu po włączeniu telefonu.
keicam10 pisze:mimo ze wlaczylem wi-fi i podlaczylem sie do internetu, zjadlo mi 90zl z karty "na karte" zostawiajac mi -70zl na koncie
Androida wita i pozdrawia. Bez odpowiedniej konfiguracji telefon sam się łączy z internetem jak tylko ma ochotę. A pewnie Wi-Fi nie chodziło bez przerwy. W tym celu w dziale Android na forum przeczytaj i zastosuj się do tego, co jest napisane w podwieszonym temacie o minimalizacji kosztów.
keicam10 pisze: za pare dni bede mial juz pakiet internetowy
Pakiet powinien być aktywowany jeszcze przed koniecznością użytkowania telefonu, bo inaczej jest tak, jak piszesz.
keicam10 pisze: 250mb(na jak intensywne korzystanie z internetu to starczy?)
Spokojnie wystarczy do przejrzenia wiadomości, popisania na forum, automatycznej synchronizacji poczty i pobraniu paru niedużych aplikacji. Rzeczy typu YouTube, kwejki, demotywatory itd. mocno żrą transfer. A aplikacje lepiej pobierać przez Wi-Fi, bo mocniejsze tytuły gier ważą po kilkaset megabajtów.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#558084  autor: pakierhakierxd
 02 cze 2012, 15:17
Póki nie masz pakietu wyłącz w ustawieniach dane pakietowe i będzie pro problemie jest to gdzieś w komunikacji ,nie mam tego telefonu więc dokładnie ci nie powiem :D

#558092  autor: keicam10
 02 cze 2012, 16:10
dzieki za odpowiedzi
Wszystko wynika, jakby nie patrzeć, z Twojej niewiedzy na temat systemu, który masz w telefonie. Ale nie jesteś pierwszą tego typu osoba.
To chyba normalne. Skoro nigdy nie mialem okazji go poznac moja wiedza na jego temat jest raczej nikła, ale mysle ze czas to nadrobic.

Podczas przytrzymania przycisku blokady pojawia sie opcja:
Wł/wył tryb sieci danych

O to chodzi? :)

pozdrawiam

#558094  autor: pakierhakierxd
 02 cze 2012, 16:11
Tak też można :) ,przejrzyj instrukcję obsługi tak pozatem gdzieś powinno pisać że telefon jest non stop połączony z netem :D

#558098  autor: keicam10
 02 cze 2012, 16:46
Hehe instrukcji nie dostałem w zestawie, moze gdzies w internecie wygrzebie PDF :)

A da rade do klawiatury qwerty doczepić przecinek? Bo piszac sms musze przechodzic na ten tryb z liczbami "123", zeby go wstawic.

#558099  autor: pakierhakierxd
 02 cze 2012, 16:48
Możesz zmienić klawiaturę np. na swype może tamta to będzie mieć,nie chce mi się sprawdzać :)

#558169  autor: keicam10
 03 cze 2012, 00:34
Mam jedno pytanie nie do tematu.

A mianowicie, chodzi mi tutaj o menedżer plikow. Czesto jak uzywam jakiegos programu typu opera/gry/gmail itp. pokazuje sie tam jako "aktywna aplikacja". Zeby nie spowolnic telefonu klikam "zakoncz aplikacje" po kazdym definitywnym zakonczeniu uzywania aplikacji. Czy powinienem tak robic? podobnie z pamiecia RAM, która moge wyczyścić.

#558172  autor: orson_dzi
 03 cze 2012, 00:44
http://wiki.android.com.pl/index.php?ti ... 2%C3%B3wna
Tam znajdziesz odpowiedzi na większość pytań.

Aplikacje można zabijać, ale tez z drugiej strony nie koniecznie. Na pewno lepiej nie używać do tego systemowego menadżera zadań, bo wystarczy użycie jakiegokolwiek alternatywnego żeby zobaczyć, że tak naprawdę w tle lata, dwa, trzy razy więcej aplikacji niż systemowy pokazuje.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#558184  autor: Vieslav
 03 cze 2012, 08:41
TUTAJ masz o internecie. Opcji czyszczenia ramu radzę nie używać. Android ma taką "przypadłość", że 90% aplikacji nie jest zamykane lecz "czeka" zawieszone w ramie. Ma to przyspieszyć pracę systemu jeśli zdecydujesz się ponownie użyć tej aplikacji. Jeśli brakuje mu pamięci to sam "zabija" te najdłużej nieużywane (teoretycznie), dlatego zawsze będziesz widział ram załadowany prawie na 100%. Jeśli go wyczyścisz to aplikacje systemowe mogą głupieć, a przede wszystkim widgety (zostaną usunięte z pamięci ram i przestaną działać). Także ram zostaw w spokoju. Jeżeli w aktywnych aplikacjach widzisz coś, czego tam nie chcesz to spokojnie możesz zakończyć.

#558219  autor: keicam10
 03 cze 2012, 12:01
Czyli nie usuwajac tych aktywnych nie zaczne miec tzw "zawiech" telefonu co jakis czas? bo obecnie dziala cudownie płynnie :)

#Vieslav
przeczytalem juz caly i zrobilem co w mojej mocy :)

A moglibyscie polecic jakis dobry menedzer zadan? a wlaściwie.. jakie w ogole proponujecie zainstalowac aplikacje podstawowe, bo rozumiem ze telefon musze dostosowac pod swoje wymagania.

#edit
chcialbym tez spytac czy właczone wi-fi obniza dlugosc pracy baterii w takim stopniu, ze warto wylaczac, gdy sie nie uzywa?

Oraz jeden kosmetyczny problem, a mianowicie gdy chce wysłać sms i wchodze w "kontakty" pokazują mi sie wszystkie kontakty + te mailowe z gmaila i wszelkie wszelkie jakie tylko znajdzie. Co zrobic, by pokazywał TYLKO kontakty z karty sim/telefonu, tzn te ktore maja zwykły nr tel, a nie np mailowe? moze jakas aplikacja jest do tego? jesli tak to jaka? :)

#558222  autor: Vieslav
 03 cze 2012, 12:18
keicam10 pisze:jakie w ogole proponujecie zainstalowac aplikacje podstawowe, bo rozumiem ze telefon musze dostosowac pod swoje wymagania.
TUTAJ masz spis.
keicam10 pisze: chcialbym tez spytac czy właczone wi-fi obniza dlugosc pracy baterii w takim stopniu, ze warto wylaczac, gdy sie nie uzywa?
Ciężko powiedzieć. Nigdy nie używałem telefonu całkiem offline. Na pewno jakoś niewiele więcej baterii pochłania. W każdym razie więcej niż transmisja danych przez sieć komórkową.
keicam10 pisze:Co zrobic, by pokazywał TYLKO kontakty z karty sim/telefonu, tzn te ktore maja zwykły nr tel, a nie np mailowe?
Wchodzisz w kontakty, wciskasz przycisk funkcyjny, wybierasz "więcej" i tam masz ustawienia wyświetlania.

#558224  autor: UndiscloseD
 03 cze 2012, 12:31
Vieslav pisze:Wchodzisz w kontakty, wciskasz przycisk funkcyjny, wybierasz "więcej" i tam masz ustawienia wyświetlania.
Wydaje się to takie proste, ale ja na początku użytkowania swojego telefonu miałem z tym niezły kłopot. Nie wiem czy jest to wina np. danego telefonu czy każdy telefon z Androidem tak ma, ale ja żeby mieć swoje kontakty po wejściu w "słuchawkę" musiałem się zalogować na Gmaila na komputerze, wejść w zakładkę kontakty i zaznaczyć przy każdym kontrakcie "Starred in Android". Potem w telefonie należało wejść w kontakty->menu->"rozwinąć" swojego maila i zaznaczyć "starred in Android". Dopiero wtedy miałem swoje kontakty bez kombinowania.
Co ciekawe zapisując nowy kontakt czynność tą musiałem powtórzyć, bo kontakt zapisywał się w koncie Google, ale żeby pojawił się w książce telefonicznej musiałem znowu się logować do konta itp...

#558225  autor: keicam10
 03 cze 2012, 12:34
Wchodzisz w kontakty, wciskasz przycisk funkcyjny, wybierasz "więcej" i tam masz ustawienia wyświetlania.
Niestety tam pokazuja sie opcje podczas wyswietlania kontaktow jak klikne bezposrednio w menu "kontakty". Niestety podczas wysylania sms pokazuja sie wszystkie:(
Podejrzewam, ze zwiazek z wiadomosciami w moim telefonie ma aplikacja Social Hub, ale szperam tam i szpram i nic

Jakies pomysly?

#558228  autor: UndiscloseD
 03 cze 2012, 12:46
keicam10 pisze:Jakies pomysly?
Czyli mam rozumieć, że masz taki problem jak ja?(nie pokazują się kontakty w książce telefonicznej?)
- zaloguj się do swojego konta Gmail i wybierz zakładkę kontakty
Obrazek

-zaznacz wszystkie kontakty, które chcesz mieć w książce telefonicznej. Tutaj bodajże będą też adresy mailowe jeżeli jest to Twoje główne konto mailowe, więc aby je pominąć po prostu ich nie zaznaczaj. Wybierz "starred in android"(po prawej stronie obok każdego kontaktu)

Obrazek

- teraz w telefonie wejdź w kontakty
- (klawisz) menu
- opcje wyświetlania
- wybierz kontakty do wyświetlenia( tutaj poniżej będzie widniał Twój mail-rozwiń go)
- z listy wybierz(zaznacz) "Starred in Android"
- powinno być w porządku ;)

#558234  autor: keicam10
 03 cze 2012, 13:11
Dzieki za poradnik, ale problem mam wlasnie odwrotny. Rozumiem, ze tez posiadasz galaxy s plus?

wyglada to tak:
wchodząc w kontakty, jakbym chcial do kogos zadzwonic pokazują sie tylko te z karty sim czy tam telefonu, w kazdym razie te, ktore maja numer telefonu, a nie np. adres email.

wchodzac w pisanie sms, dodajac odbiorce klikam kontakty i pokazuje sie lista kontaktow z numerem tel. + wszystkie maile na ktore kiedy kolwiek pisalem z mojego e-maila. Nie chce takiego "spamu" bezuzytecznych "kontaktow" dlatego chce je ukryć i nie wiem jak to zrobic

Tak jak pisales wszedlem na gmaila na komputerze, w zakladke kontakty i usunalem wszystkie mozliwe, ale poki co nic to nie dało. Chyba dlatego, ze gmail w komorce zyje odrębnym swiatem niz ten na pc (np usuwajac e-mail na komputerze, na telefonie wciaz jest w skrzynce)

cóż czynić :D ?

#edit
przy okazji - wie ktos moze co zrobic by adresy e-mail, na ktore wysylam wiadomosci na komputerze nie byly zapisywane jako "kontakty"?
Ostatnio zmieniony 03 cze 2012, 13:18 przez keicam10, łącznie zmieniany 1 raz.

#558236  autor: Vieslav
 03 cze 2012, 13:15
Albo w ustawieniach wyświetlania zaznacz, żeby wyświetlało tylko te pozycje z numerem telefonu (nie pamiętam jak się ta opcja nazywa, pierwsza od góry chyba).

#558239  autor: keicam10
 03 cze 2012, 13:21
Albo w ustawieniach wyświetlania zaznacz, żeby wyświetlało tylko te pozycje z numerem telefonu (nie pamiętam jak się ta opcja nazywa, pierwsza od góry chyba).
Zaznaczam i niestety nic:( To pewnie działa tylko w kontaktach jako wlasnie opcja kontakty, a we wiadomosciach doczepiaja sie e-maile tez.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2012, 13:29 przez keicam10, łącznie zmieniany 2 razy.

#558240  autor: UndiscloseD
 03 cze 2012, 13:23
keicam10,
Vieslav pisze:Albo w ustawieniach wyświetlania zaznacz, żeby wyświetlało tylko te pozycje z numerem telefonu (nie pamiętam jak się ta opcja nazywa, pierwsza od góry chyba).
kontakty->menu->opcje wyświetlania-> tylko kontakty z nr telefonu.
Może to pomoże, ale ja np. nie mam zaznaczonej tej opcji, a mimo to kontakty mailowe mi się nie pojawiają podczas pisania sms.
A może jak dodajesz kontakty to jest możliwość napisania nazwy odbiorcy?
Tzn. tworzysz sms i w miejscu odbiorcy piszesz sobie np. "mama"?

Edit:
zauważyłem, że w telefonie taty(Galaxy Mini) również występuje ta dolegliwość. Co ciekawe, jemu się tam wepchały jeszcze wszystkie osoby z Facebooka, więc tu dopiero się sajgon porobił :-D

Edit2:
U mnie jest to samo, ale teraz mi się udało to naprawić. A mianowicie podczas gdy wpisujesz kontakt tzn jak rozwiniesz listę kontaktów to spróbuj nacisnąć wtedy klawisz menu. Mi się pojawiła wtedy opcja "przełącz na książkę sim". wtedy pojawiły mi się kontakty te z książki telefonicznej bez maili. Może Tobie też się uda? ;)

#558243  autor: keicam10
 03 cze 2012, 13:30
Ha! Udalo mi sie rozpracowac sprawe. Po tym jak na komputerze usunalem wszystkie kontakty z gmaila, musialem wejsc w ustawienia>konta i synchronizacja>wybrac maila>zaznaczyc synchronizuj konakty. Wtedy usunely sie wszystkie maile. Podejrzewam, ze robiac analogicznie podobnie z facebookiem usuna sie tez i tamte.

Pozostaje pytanie: co zrobic na gmailu na komputerze, zeby adresy e-mail osob do ktorych pisze nie zapisywaly sie w kontaktach?