• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #557844  autor: daaamiaaan94
 01 cze 2012, 09:28
Witam.
Czy gdybym kupił telefon ze Stanów w sieci T-Mobile, to wtedy bym nie musiał w Polsce już ściągać sim-locka? Jestem w sieci T-Mobile w Polsce.
Pytam, ponieważ wiem, że w niektórych telefonach to jest problem.

Interesuje mnie iPhone 4S, ale również np. HTC Rezound, czy One X.

#557848  autor: Edmund
 01 cze 2012, 10:39
Niestety musiałbyś ściągać simlock'a. Simlock jest zakładany na konkretną sieć w konkretnym kraju.
Ponadto pamiętaj, że w USA są stosowane inne częstotliwości dla sieci komórkowych więc telefon może nie działać w ogóle w Polsce!
Jednakże iPhone 4S obsługuje częstotliwości Europejskie i z USA więc ten będzie ok. HTC One X może w zależności od wersji obsługiwać Polskie częstotliwości dla 3G albo nie, natomiast 2G (czyli GSM) będą obie wersje obsługiwać.
A co do HTC Rezound - w ogóle nie będzie działał w Polsce właśnie z powodu innych częstotliwości dla 2G, 3G i 4G (LTE).

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#557994  autor: Vieslav
 01 cze 2012, 21:51
Edmund, nie wspomniałeś, że niektóre telefony w USA wypuszczane są w wersji dla konkretnych operatorów (z obsługą konkretnych zakresów) i na pewno nie będą działały w PL, więc trzeba sprawdzić, jakie częstotliwości obsługuje taki aparat. W PL stosuje się: GSM 900/1800, UMTS/WCDMA 900/2100 i LTE 1800 (ale nie wiem, czy wpuszczane jest coś oprócz kart mobilnego internetu).

#558003  autor: Edmund
 01 cze 2012, 22:22
Vieslav, a to tego nie wiedziałem że w USA zakresy w telefonach mogą się różnić dla konkretnych operatorów.
A co do LTE180 to też zdaje mi się że wyłącznie ono służy do neta w CP i Plusie. Ciekawe tylko kiedy wejdzie do powszechnego użytku LTE 850/2600 bo koncesje odpowiednie są...

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#558004  autor: drcox
 01 cze 2012, 22:30
2600 jak wszystkie firemki krzaki Zygmunta się w końcu ruszą, a to pewnie nastąpi jak będzie przetarg na 800MHz.