• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #557528  autor: Nemmesis
 30 maja 2012, 16:55
Obecnie jestem w Orange, ale przyznam szczerze, że ich oferty nie są jakieś powalające..Zamierzam zmienić sieć na Play lub Heyah na kartę z nowym numerem.
Proszę o poradę, co lepsze? Gdzie taniej wychodzi?

Od razu mówię, że raczej dużo nie rozmawiam, raczej więcej sms-uje. Spokojnie wystarczało mi w Orange doładowanie 50 zł na 3 miesiące.

Wiem, że w Heyah są darmowe sms-y w sieci czy tak samo jest w Play?

#557530  autor: Pietro_EU
 30 maja 2012, 17:01
Przemyśl to raz jeszcze.
Orange ma pakiet 600 SMS-ów do wszystkich sieci za 6zł/miesiąc.

W Heyah smsy w sieci są darmowe, w Play kosztują 9gr/sms, chyba że wybierzesz All Inclusive rozmowy/SMS wtedy w zaleznosci od doladowania konta dostajesz:
5 zł 100 SMS-ów 5 dni
10-29 zł 250 SMS-ów 10 dni
30-49 zł 1000 SMS-ów 30 dni
50 zł i więcej 2000 SMS-ów 50 dni

EDIT: jest jeszcze:
Pakiet nielimitowanych SMS-ów ważny 7 dni – koszt 5 zł
oraz ten sam pakiet ważny 30 dni ale już za 10 zł miesięcznie.

#557537  autor: Nemmesis
 30 maja 2012, 17:30
A jak jest np. z zasięgiem?

Bo np. w orange jak wyjeżdżam poza miasto to jest duży problem albo jak jestem na wsi to też słabo.

#557540  autor: l3p
 30 maja 2012, 17:41
W Playu masz zasieg trzech sieci Play, Orange i Plus. Wiec zasieg powinien byc prawie wszedzie. Pozdrawiam

#557541  autor: Andrzej24
 30 maja 2012, 17:44
Nemmesis pisze:A jak jest np. z zasięgiem?

Bo np. w orange jak wyjeżdżam poza miasto to jest duży problem albo jak jestem na wsi to też słabo.
W heyah zasięg masz tylko T-mobile a w Play 3 sieci. Play, Plus i Orange więc zawsze jest większą szansa, że jedna z tych sieci będzie a jeśli tylko smssujesz to o jakość połączeń nie masz sie co martwić a w miastach play ma najlepiej rozwiniętą sieć 3G

#557543  autor: Przewodnik
 30 maja 2012, 17:49
Byłem bardzo długo użytkownikiem Heyah. W zasadzie od początku tej sieci.
Miesiąc temu przeszedłem do Play.

W Heyah są darmowe SMS-y do sieci bez żadnych pakietów (taryfa Nowa Heyah).
Wkładasz kartę SIM i wysyłasz darmowe SMS-y do Heyah.
Roaming w Heyah jest chyba najtańszy ze wszystkich operatorów.
Od jakiegoś czasu rok ważności konta.
Zasięg rewelacyjny!
Może to kwestia kosmetyczna, ale pokazywanie ulic w dużych miastach (czyli na wyświetlaczu miałeś informację o tym na jakiej ulicy/osiedlu jesteś).
INTERNET - 2 GROSZE ZA 100 KB! W Play niestety (jeszcze) 12 groszy.

Ale od bardzo długiego czasu nic nie ciągnęli do przodu. Żadnych promocji, czy czegoś innego. Oprócz durnych aplikacji Freeyah.

Dlatego przeszedłem do Play:
- dużo promocji;
- brakowało mi dużej czołowej sieci (gdzie mogę bez przeszkód coś załatwić w salonie);
- zasięg 3 sieci komórkowych (tam gdzie nie ma Play jest Orange albo Plus GSM);
- korzystam z taryfy All Inclusive darmowe rozmowy i SMS-y w Play. Ładuję telefon za 5 PLN i przez 5 dni gadam z użytkownikami Play bez przerwy (także SMS-uje);
- SMS do innej sieci za 9 groszy, a w heyah za 14;
- MMS kosztuje 19 groszy, a w heyah 41;
- też rok ważności konta;
- 12 groszy za 100 KB;
- co raz więcej osób;

To chyba tyle.

#557545  autor: Sig
 30 maja 2012, 18:04
Jak nie dzwonisz dużo do Play, to Heyah jest lepsza, a jest znacznie lepsza jeśli masz tam kontakty z którymi najcześciej rozmawiasz. Plusem jest też korespondencyjne przeniesienie numeru do Heyah, jak i bonus za przejście przy doładowaniu (i okresowe podowjenia) lądujący na głównym koncie i do wydania na wszystko.

Jeżeli nie dzowniłbym dużo do Play, brałbym Heyah bez zastanowienia.

Edit: Jak dzownisz do Play, to brać Play naturalnie, w opcji Rozmów i SMS po doładowaniu

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#557548  autor: DanielR
 30 maja 2012, 18:42
Nemmesis pisze:A jak jest np. z zasięgiem?

Niestety nie można tego stwierdzić konkretnie w twoim przypadku. Nie wiemy skąd jesteś i gdzie przebywasz najczęściej. A nawet gdybyśmy to wiedzieli, to i tak Nasze rady byłyby raczej "orientacyjne". Najlepszym rozwiązaniem jest kupno startera danej sieci i sprawdzenie zasięgu samemu. To, że np. Play korzysta aż z trzech sieci (swojej i dwóch roamingowych), co teoretycznie powinno wiązać się z bardziej komfortowym użytkowaniem komórki, nie zawsze się sprawdza. Czasem jeden, a stabilny zasięg np. PTC, czyli operatora sieci Heyah, może być lepszym rozwiązaniem. :wink:

#557552  autor: Edmund
 30 maja 2012, 19:17
Możesz też zamówić darmowe startery z sieci które Ciebie interesują - Heyah (przez stronę www) i Play (praktycznie w każdym salonie mają zasięgówki). Tutaj jest cały temat dotyczący tego.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#557621  autor: remi89
 31 maja 2012, 08:32
Ja mogę polecić Play. Mam Play Fresh All Inclusive Darmowe Rozmowy w Play. I za 30 zł przez miesiąc dzwonie i piszę do wszystkich w Play za free. Na zasięg Play także nie narzekam korzystam z ich GSM i jakość połączeń mam identyczną jak w T-mobile, Orange czy Plus. Jako dodatkowy numer posiadam w T-mobile, mało z niego korzystam. Co do jakości połączeń na GSM jestem po wielkim wrażeniem. Natomiast sam zasięg to troszku odstaje. Podam przykład: Będąc na wycieczce na Wielkiej Sowie (woj. dolnośląskie), karta Play zasięg sieci Plus przez całą drogę na szczyt. Karta T-Mobile straciła zasięg, a nawet zalogowała się do czeskiego T-Mobile. Wybór należy do ciebie, gdyż zasięg jest inny w każdej lokalizacji.

P@weŁ

#557626  autor: Ruben
 31 maja 2012, 09:01
Nemmesis, jeżeli nie dzwonisz do Play, to polecam Heyah i pakiet 1tys SMS za 9pln/m-c. Podobnie jak u kolegi remi89, tak i u mnie jakość połączeń na GSM jest bardzo wysokiej jakości. Przy przeniesieniu do Heyah są bonusy do doładowania, które dodawane są na konto główne.

Jeżeli jednak masz znajomych w Play, do których czasem dzwonisz, to lepiej wybrać Play, ponieważ połączenia z Heyah do Play są w cenie 80gr/min.
Jeżeli doładowania 50pln wystarczały Ci w Orange na 3m-ce to do Play raczej dużo nie dzwoniłaś ;)
Odnośnie zasięgu, to trzeba sprawdzić ponieważ zawsze można znaleźć miejsce, w którym jakaś sieć nie będzie mieć zasięgu.

#557649  autor: Horacy
 31 maja 2012, 11:11
Heyah ma jeszcze przyjemne paczki netu, i rozmowy w sieci free po doładowaniu, do tego jakość rozmów jest lepsza.

#557654  autor: Ranger
 31 maja 2012, 11:36
Ja bym mimo wszystko stawiał na Heyah. Stabilny zasięg to jest to :) A z tym "potrójnym zasięgiem Play" to też jest mit - niektórym się sprawdza, a innym nie (różne błędy połączeń).

Obrazek

#557660  autor: zasi
 31 maja 2012, 11:57
Ja mam w tej chwili heyah i jestem w tej sieci prawie od początku istnienia. Jednak operator praktycznie stoi w miejscu, nie ma ciekawych promocji a nowa oferta freyah w ogóle nie jest dla mnie. W najbliższych dniach prawdopodobnie przeniosę numer do Play.

Szybkie porównanie moich możliwości u danych operatorów:

Heyah:
Doładowuję co miesiąc konto kwotą 30zł
-darmowe smsy i rozmowy w sieci heyah (coraz mniej znajomych pozostaje w sieci więc powoli nieużyteczne)
-pakiet internetowy 100mb z lejkiem za 9,08 zł
-1000 smsów do wszystkich sieci ważne 30 dni za 9zł (i tu drobna uwaga, smsy wysyłane do heyah niestety również odliczane są z tego pakietu)
Pozostały cennik:
30gr/min, 80gr/min do Play
14gr/sms po przekroczeniu pakietu
41gr/mms
Podsumowując: pozostaje do wykorzystania 12 zł miesięcznie. Mam pakiet internetowy 100mb, 1000smsów do wszystkich sieci i darmowe rozmowy i smsy w sieci heyah.

Play Lubie to!:
Doładowanie jak w heyah - 30zł miesięcznie
-pakiet internetowy 500mb za doładowanie
-pakiet formula 4.0 darmowe smsy do wszystkich sieci - 10zł na 30dni
-pakiet darmowe rozmowy i smsy w Play - 5 zł lub ewentualnie pakiet 30min do wszystkich sieci za 6zł
Pozostały cennik:
29gr/min do wszystkich sieci
9gr/sms do wszystkich sieci ale jest pakiet formula 4.0 więc nieistotne (podobno promocja dotyczy również sieci podrzędnych 4 głównym operatorom tj np. Heyah, Red Bull itp a nawet jeśli nie to i tak mało kto wśród moich znajomych pozostaje w tej chwili u takich operatorów)
19gr/MMS

Podsumowując: pozostaje do wykorzystania 15zł, mam darmowe smsy do wszystkich, pakiet internetowy 500mb, darmowe rozmowy w sieci Play.

#557665  autor: KC-KARLOS
 31 maja 2012, 12:10
zasi pisze:pakiet darmowe rozmowy i smsy w Play - 5 zł
Chyba pakiet 100 minut do Play i na stacjonarne za 5 zł. Jeśli włączysz PROGRAM DOŁADOWAŃ i zasilisz konto za 30 zł, 30 minut do PLAY/stacjonarne otrzymasz GRATIS!
zasi pisze:pakiet internetowy 500mb za doładowanie
Po przekroczeniu pakietu jest lejek, który jest darmowy tak długo, jak jest ważne konto

Korzystniejsze jest zasilenie za 50 zł - wtedy możesz korzystać z neta oraz kasy na koncie nawet 150 dni! BONUS: 1 GB z lejkiem po przekroczeniu.
Jeśli doładujesz konto poprzez profil Play na FB (już od 5 zł), zyskasz +30% więcej na rozmowy, SMSy i MMSy do każdej sieci, ważne 30 dni na koncie promocyjnym, które możesz przedłużać pakietami kwotowymi czy kolejnymi zasileniami.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#557673  autor: zasi
 31 maja 2012, 12:23
Tak rzeczywiście, chodziło mi o pakiet 100min do Play i na stacjonarne, do Play bez ograniczeń kosztuje 10zł. Nie wiem o jakim programie doładowań mówisz, szczerze mówiąc oferta Play jest trochę zamotana i nie znam wszystkich możliwości sieci.
Myślałem o taryfie Lubie to! bo w niej jest przy doładowaniu darmowy pakiet internetowy. W taryfie Play Fresh nie widzę już na stronie oferty All Inclusive Internet. A chciałbym równocześnie korzystać z promocji Formula 4.0 która jest dostępna jedynie w taryfie Lubie to! albo w gołym Play Fresh lub Play Fresh All Inclusive Darmowe rozmowy i smsy w Play.

#557675  autor: KC-KARLOS
 31 maja 2012, 12:38
zasi pisze:Nie wiem o jakim programie doładowań mówisz
Każdy, kto na tym forum korzysta z Play na kartę, poleci Ci Program Doładowań. Za jedyną złotówkę na 3 miesiące, możesz za doładowanie od 30 zł otrzymywać darmowe bonusy. Za 30 zł - 30 min do Play/stacjonarne, za 60 zł: +30 minut do wszystkich, za 90 zł: +20 zł na rozmowy/SMS/MMS do każdej sieci. Jeśli zasilisz się w miesiącu za 90 zł - otrzymasz wszystkie 3 bonusy, jeśli za 30: 1 bonus. PD łączy się z innymi promocjami.
zasi pisze:W taryfie Play Fresh nie widzę już na stronie oferty All Inclusive Internet.
Została wycofana, ze względu na Lubię To!, taryfę korzystniejszą.
zasi pisze: A chciałbym równocześnie korzystać z promocji Formula 4.0 która jest dostępna jedynie w taryfie Lubie to! albo w gołym Play Fresh lub Play Fresh All Inclusive Darmowe rozmowy i smsy w Play.
SMSowa Formuła 4.0 jest dostępna tylko w gołym Fresh oraz Lubię To.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#557676  autor: remi89
 31 maja 2012, 12:42
Info o programie doładowań: http://www.blogplay.eu/2009/06/02/progr ... an-w-play/ Opłata pobierana za aktywację to 1 zł, usługa ważna 3 miesiące. Potem trzeba ponownie aktywować. W Play dostępny jest także usługa Zbieraj Minuty, więcej o usłudze: http://www.play.pl/pl/promocja/play-kar ... index.html Ja jeszcze załapałem się na starą usługę Zbieraj Minuty gdzie aktywacja była za darmo :).

P@weŁ

#557677  autor: KC-KARLOS
 31 maja 2012, 12:45
remi89 pisze: Ja jeszcze załapałem się na starą usługę Zbieraj Minuty gdzie aktywacja była za darmo .
Aktywacja była w tej wersji za 3 zł - ale dożywotnio lub do momentu zmiany taryfy.

#557678  autor: zasi
 31 maja 2012, 12:48
O to jeszcze lepiej jeśli taki program istnieje ;) szczerze mówiąc wczytuje się od jakiegoś czasu na stronie Playa w aktualne promocje i oferty i nie znalazłem czegoś takiego. Dziękuję za informację :) O usłudze Zbieraj Minuty również czytałem i pewnie skorzystam. Nie wiem na czym polega doładowanie przez Facebooka ale widzę też na stronie Play promocję z 10% bonusem na doładowanie.