Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum:Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Dla utrzymania porządku i przejrzystości w temat, prosimy trzymanie sie zasad.
1. Zanim założysz nowy temat sprawdz czy przed chwilą, ktoś już o tym nie pisał. Wtedy lepiej dołączyć się do danego wątku, dając informacje o dalszej awarii lub jej zakończeniu.
2. Zakladając temat oznaczaj na początku kogo dotyczy problem,
np. [Orange] , [Plus], [Era], [Play], [TP] a następnie dokladnie określ problem.
Przykłady:
[Orange] Problem z doładowaniem konta prepaid.
[Plus] Awaria platformy Simplusa
[Era] Nie można zalogować sie do sieci
[Play] Nie działa Play24
Ostatnimi czasy zauważyłem dosyć dziwną rzecz. W moim mieście Play ma dosyć dobre pokrycie (mowa o Kwidzynie). 3/4 miasta zasila UMTS 900/2100. Ja mieszkam akurat w miejscu, gdzie najbliższym nadajnikiem jest osobny 2100 w raz z EGSM 900. Praktycznie zawsze jak wejdę do swojej szkoły telefon przechodzi w tryb roamingu. Często miałem do czynienia z Orange. Ostatnio jednak to się zmieniło i telefon notorycznie przechodzi na Plusa. Niby nic, ale dziś chcąc ustawić na sztywno Orange dla testu aparat wyświetlił komunikat "Karta SIM nie zezwala na połączenie z tą siecią". Sprawdzałem na telefonach reszty domowników, taka sama sytuacja.
Czy u kogoś jest podobnie? Może Play wyznaczył, że poszczególne rejony będą korzystały z roamingu tylko jednego operatora, aby zapobiec niepotrzebnemu przełączaniu między sieciami.
A u mnie jest wszystko okej. ale teraz to sam Orange nawala, niż Play - gdyż nie działa na tym zasięgu net jak trzeba - prawdopodobnie obciążone nadajniki.
Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam
Potwierdzam. Przy ręcznym logowaniu przy pierwszej próbie brak możliwości zalogowania do Orange, przy następnej loguje bez problemu i wszystko działa ok.
Na automacie wcale nie loguje do Orange, wyłącznie do Plusa, co kiedyś nie miało miejsca, nawet kiedyś u mnie Orange miało wyższy priorytet niż Plus. Poznań.
U mnie niestety to samo, po zalogowaniu do 2G i 3G Orange przy próbie sprawdzenia ilości minut w ZM poprzez kod *102# komunikat "problem z siecią", natomiast przy próbie połączenia w trakcie łączenia przerywa połączenie bez jakiegokolwiek komunikatu.
U mnie też się nie daje zalogować do orange i do tego strasznie długo trwa przełączenie na plus póki co to dla mnie nie przeszkadza bo orange mam najgorszy zasięg w domu ale jak gdzieś pojadę gdzie tylko orange będzie miał spoko zasięg to będzie trochę nie fajnie ...,testowałem w paru lokalizacjach i parę razy i nic.
W Warszawie (testowane w kilku miejscach) jest nieźle, a wręcz dobrze. Polecam: na sztywno 2G Plusa dla niepotrzebujących 3G. Natomiast 3G Play działa bardzo dobrze w wielu punktach Warszawy, w metrze oczywiście też. U mnie na karcie abo nie mam problemów z logowaniem w Orange (testowane ręcznie), ale zasięg na ogół słabszy niż zarówno Plus, jak i Play.
U mnie od kilku dni orange nie dziala ani w automacie ani na sztywno na 2 kartach sim to samo a zaczelo sie od tego ze wywalalo mnie z oranga ustawionego na sztywno siec niedostepna Nprawcie to szybko bo w pracy tylko oranga zasieg mam
ryba123, zrób zgłoszenie przez Play24 (24.play.pl) bo tutaj nikt ci nie pomoże. Tym bardziej operator nie podejmie żadnych kroków w rozwiązaniu problemu.
Zachodniopomorskie, pomorskie - brak możliwości logowania się na nadajniki orange. Mam ten stan od około już 22 maja, w razie braku zasięgu Play przełącza mnie na plus. Ręczne logowanie też nic nie daje.