• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #544234  autor: ANGANG
 30 mar 2012, 17:11
czy posiada ktoś ten telefon? jeśli tak to czy ma on dotykowy wyświetlacz?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 20:49 przez ANGANG, łącznie zmieniany 1 raz.

#545066  autor: best
 03 kwie 2012, 19:38
Ma dotykowy ekran, oporowy.

#554564  autor: orson_dzi
 16 maja 2012, 20:51
Coś nie bardzo ten dotykowy ekran.

Telefon dzisiaj dostałem, tak więc zapraszam do zadawania pytań. Póki co mogę powiedzieć, że z trójki Asha 200, 302 i 303, to 200 jest najlepiej wykonana (ale i najbardziej podatna na rysy, strasznie błyszcząca tylna klapka) i ma zdecydowanie najwygodniejszą klawiaturę.
Telefon czarny, szkoda bo ładny ten różowy :P .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#556286  autor: Maniiiek
 24 maja 2012, 13:40
No to standardowy zestaw pytań:
- Jak z baterią?
- Jakością rozmów?
- Jakością muzyk?
- Aparat?
- Jakość rozmów?
- Stabilność softu?
- trzymanie zasięgu?
- Jakość ekranu i jego widoczność w słońcu?

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#556325  autor: orson_dzi
 24 maja 2012, 17:53
Maniiiek pisze: Jak z baterią?
Od poniedziałku ubyła połowa skali. Dwie aktywne karty, 10-15 minut rozmowy, 10 SMS-ów, godzina muzyki, kilkanaście minut internetu i sprawdzania poczty.
Maniiiek pisze:Jakością rozmów?
Ogólnie rzecz biorąc szok. Głośno, wyraźnie, jak nie Nokia. Na początku odbijał mi się mój głos echem w słuchawce, ale to minęło.
Maniiiek pisze: Jakością muzyk?
Ponadprzeciętnie. Głośno, czysto, ale też bez rewelacji pokroju SGS-a. Dodatkowo bardzo dobrej jakości głośnik, jak na telefon.
Maniiiek pisze: Aparat?
Jest. Nawet więcej, robi zdjęcia :!: Ciemne, niewyraźne i przekontrastowane aż miło.
Maniiiek pisze:Stabilność softu?
A tu fajna rzecz. Ustawiłem motyw, trochę lepszy graficznie i nie mogłem uruchomić odtwarzacza - brak pamięci. Raz też miałem to samo jak próbowałem forum na Operze odpalić. Poza tym jest dobrze. Nie muli, ale jak to w takim telefonach bywa, czasem jest małe opoźnienie.
Maniiiek pisze:trzymanie zasięgu?
Wzorowe.
Maniiiek pisze:Jakość ekranu i jego widoczność w słońcu?
Przeciętne kąty widzenia, szybko robią się przekłamania. W słońcu nie jest tak dobrze jak w Ashy 302, gdzie też ekran był idealny, ale całkiem dobrze widać. Nie trzeba biegać za cieniem.

#556328  autor: Maniiiek
 24 maja 2012, 17:57
A jak działa obsługa dwóch kart w tym ustrojstwie?

#556334  autor: orson_dzi
 24 maja 2012, 18:03
Bez zmian. Cały czas jedna karta jest nieaktywna jak się korzysta z drugiej. Na szczęście przy przeglądaniu internetu karta jest nieaktywna tylko podczas ładowania strony. Do ustawienia jest, czy ma pytać za każdym razem, czy też z automatu używać karty do rozmów, wiadomości i transmisji danych.
Gniazdo drugiej karty jest na boku obudowy, pod zaślepką. Można ją spokojnie wymieniać przy włączonym telefonie.

#556336  autor: Maniiiek
 24 maja 2012, 18:07
Można ją spokojnie wymieniać przy włączonym telefonie.
Brzmi interesująco.
A teraz bardzo naiwne pytanie, ale może akurat stał się cud: jak z jakością zestawu słuchawkowego?

#556346  autor: orson_dzi
 24 maja 2012, 19:06
Taki sam jak do tej pory, nic się nie zmieniło ;) . Model, jak i jakość bez zmian.

#557830  autor: orson_dzi
 01 cze 2012, 01:19
To może kilka słów podsumowania.
Asha 200 okazała się być całkiem porządnym telefonem. Dobre rozmowy, mocna bateria, bardzo dobre spasowanie obudowy, dobra jakość dźwięku, dobry głośnik, na którym można całkiem wygodnie posłuchać muzyki. A klawiaturę, dzięki temu, że jest dzielona w poziomie, uważam za najwygodniejszą pośród wszystkich Nokii z obudową typu BB. Jeszcze na żadnej z nich (a nie pisałem chyba tylko na E62) nie pisało mi się tak wygodnie od pierwszego kontaktu z telefonem.
Na minus wypadła szybko i łatwo rysująca się obudowa, ładowanie tylko przez ładowarkę Nokii, wylogowywanie karty SIM przy korzystaniu z drugiej i mikrofon umieszczony na lewo od klawiatury, co wymusza trzymanie telefonu przy prawym uchu.
Telefon wypadł zdecydowanie na plus i co dziwne, jest made in India ;) .

Poza tym, ciekawi mnie poziom testowania telefonów przez inne portale. Nie pierwszy raz dostaję telefon, który ma na sobie fabryczne folie i widać, że jestem już którąś osobą, która będzie tego telefonu używać, bo widać wyraźne ślady na folii i telefonie. Nie mam pojęcia jak można obiektywnie pisać o jakości ekranu, czy obudowy w perspektywie dłuższego użytkowania, skoro używa się go z fabryczną folia.

#569454  autor: Piescoch66
 22 lip 2012, 12:41
Niektóre portale podają, że ma funkcję nagrywania z radia. W instrukcji nie ma o tym słowa, a samouczek pokazuje, że ma. Mam go od wczoraj i nie idzie mi to nagrywanie.

#569462  autor: orson_dzi
 22 lip 2012, 13:14
Nie ma nagrywania. Może 201 ma? Ale 200 nie ma na pewno.

#572878  autor: remus77
 06 sie 2012, 10:11
Orson, czy w tym modelu można wpisywać do polskie znaki diakrytyczne? To ważne dla mnie:)

Ave!

#572880  autor: orson_dzi
 06 sie 2012, 10:16
Prawie na pewno tak, ale bez telefonu teraz nie potwierdzę.

#572908  autor: remus77
 06 sie 2012, 12:20
Dziekuję

Ave!

#586079  autor: kowcio
 02 paź 2012, 21:44
orson_dzi pisze: Maniiiek napisał/a:
Jakością rozmów?

Ogólnie rzecz biorąc szok. Głośno, wyraźnie, jak nie Nokia. Na początku odbijał mi się mój głos echem w słuchawce, ale to minęło.
Ja własnie dostałem testówkę i to samo miałem... Pierwsze dwie rozmowy - słyszałem siebie w słuchawce głośniej niż rozmówcę. Później zaktualizowałem oprogramowanie z 10.58 do 11.81 i problem nagle ustał. Jak zobaczyłem w Nokii regulację podświetlenia w menu ustawień wyświetlacza, to po prostu CUD nad Wisłą! Teraz niech te tłumoki z Nokii robią aktualizację do pozostałych telefonów.
orson_dzi pisze:Maniiiek napisał/a:
Stabilność softu?

A tu fajna rzecz. Ustawiłem motyw, trochę lepszy graficznie i nie mogłem uruchomić odtwarzacza - brak pamięci. Raz też miałem to samo jak próbowałem forum na Operze odpalić. Poza tym jest dobrze. Nie muli, ale jak to w takim telefonach bywa, czasem jest małe opoźnienie.
Co testuję Nokię, to zawsze złapie u mnie minimum jeden restart. Ta już w pierwszej godzinie złapała. No co za dziadostwo, żeby Nokia sobie nie mogła poradzić z softem. Nigdy nie widziałem, by jakiś telefon bez OS restartował sie jak głupi. Restart nawet zdarzył mi sie w Nokii 113 czy też 101... MASAKRA
orson_dzi pisze:Asha 200 okazała się być całkiem porządnym telefonem. Dobre rozmowy, mocna bateria, bardzo dobre spasowanie obudowy, dobra jakość dźwięku, dobry głośnik, na którym można całkiem wygodnie posłuchać muzyki. A klawiaturę, dzięki temu, że jest dzielona w poziomie, uważam za najwygodniejszą pośród wszystkich Nokii z obudową typu BB. Jeszcze na żadnej z nich (a nie pisałem chyba tylko na E62) nie pisało mi się tak wygodnie od pierwszego kontaktu z telefonem.
Na minus wypadła szybko i łatwo rysująca się obudowa, ładowanie tylko przez ładowarkę Nokii, wylogowywanie karty SIM przy korzystaniu z drugiej i mikrofon umieszczony na lewo od klawiatury, co wymusza trzymanie telefonu przy prawym uchu.
Telefon wypadł zdecydowanie na plus i co dziwne, jest made in India .
Może zbyt krótko ją mam, ale tu się zgodze w 100%.
orson_dzi pisze:Poza tym, ciekawi mnie poziom testowania telefonów przez inne portale. Nie pierwszy raz dostaję telefon, który ma na sobie fabryczne folie i widać, że jestem już którąś osobą, która będzie tego telefonu używać, bo widać wyraźne ślady na folii i telefonie. Nie mam pojęcia jak można obiektywnie pisać o jakości ekranu, czy obudowy w perspektywie dłuższego użytkowania, skoro używa się go z fabryczną folia.
Boją się, że będzie (za przeproszeniem ;-) ) "zjebka" z Wawy :-) :-)
remus77 pisze:Orson, czy w tym modelu można wpisywać do polskie znaki diakrytyczne? To ważne dla mnie:)
Ja niestety nie umiem na 200 wpisać "ą" np... Albo jestem za głupi, albo się nie da :roll:

#586220  autor: orson_dzi
 03 paź 2012, 15:37
kowcio pisze:orson_dzi napisał/a:
Poza tym, ciekawi mnie poziom testowania telefonów przez inne portale. Nie pierwszy raz dostaję telefon, który ma na sobie fabryczne folie i widać, że jestem już którąś osobą, która będzie tego telefonu używać, bo widać wyraźne ślady na folii i telefonie. Nie mam pojęcia jak można obiektywnie pisać o jakości ekranu, czy obudowy w perspektywie dłuższego użytkowania, skoro używa się go z fabryczną folia.

Boją się, że będzie (za przeproszeniem ;-) ) "zjebka" z Wawy :-) :-)
Ale za co i dla kogo? ;)

#595735  autor: Weglowodanojad
 16 lis 2012, 22:18
Nie moge na tym telefonie odbierac i wysylac mmsow. co moze blokowac?

#595766  autor: orson_dzi
 17 lis 2012, 00:33
Ustawienia posiadasz?

#595791  autor: Weglowodanojad
 17 lis 2012, 08:36
jakie ustawienia? co musze zrobic.