• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #556153  autor: karlik
 23 maja 2012, 19:04
Witam was serdecznie ;))

We wt nabyłem telefon marki Samsung Galaxy SII . Telefon ten zakupiony jest w salonie Orange . Telefon posiada Android'a 2.3.6 . Tutaj rodzi się moje pytanie . Czy jest możliwa aktualizacja do Android'a 4.0 ? Czy wiążę się to z utratą gwarancji ? Jak dokonać aktualizacji?
Liczę na waszą pomoc !

Dziękuję i pozdrawiam ! ;)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, 22:22 przez karlik, łącznie zmieniany 1 raz.

#556156  autor: Mordrag
 23 maja 2012, 19:46
Nie tracisz gwarancji. Aktualizacji dokonasz za pomocą aplikacji Samsung KIES, która poprowadzi Cię przez proces aktualizacji.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#556160  autor: PawełS
 23 maja 2012, 20:25
lub bezpośrednio z poziomu telefonu = ustawienia -> o telefonie -> aktualizacja oprogramowania i musisz dać mu trochę czasu :)

#556165  autor: karlik
 23 maja 2012, 20:58
Ale na pewno nie wiąże się to z utratą gwarancji ? Bo byłem dzis w paru komisach ,to poinformowano mnie właśnie o tym , iż wtedy kończy się gwarancja .

A jakie aplikacje możecie polecić na SII ? ;)

#556189  autor: PawełS
 23 maja 2012, 22:22
Nie :) Aktualizacja z oficjalnego źródła jest nawet jak najbardziej wskazana - ewentualne obawy o gwarancje byłyby zasadne, gdybyś telefon rootował, modyfikował, ale wnioskuję że w tym przypadku nie ma co się martwić :>
Co do aplikacji - dla każdego coś innego, ostatnio wyszło Songify na androida, fajny gadżet do tworzenia muzyki. Wpisz sobie na yt coś a'a "top free android apps", na pewno znajdziesz coś dla siebie.

#556192  autor: orson_dzi
 23 maja 2012, 22:25
To gratuluję komisów. Ale taka jest prawda, że w komisach, podobnie jak w większości salonów operatorów pracują sami idioci nie mający pojęcia o telefonach.

Zaktualizować możesz, gwarancji nie tracisz, tylko pytanie czy Orange już udostępniło aktualizację. Bo soft masz prawie na pewno brandowany, więc to, czy dostaniesz aktualizację zależy od operatora. Rób jak masz napisane wyżej i wtedy zobaczysz, czy jest już coś nowego dostępnego. Nic nie musisz robić, wystarczy podpiąć telefon i włączyć program.

Poza tym, Samsung jako chyba jedyny producent pozwala na wymianę oprogramowania na niebrandowane. Tzn. jak masz teraz soft od Orange, to możesz wgrać mu czysty nie tracąc gwarancji, o ile tylko wgrasz oficjalny soft Samsunga. Można to zrobić Multiloaderem lub też w serwisach Samsunga (nie komisach za rogiem) potrafią to zrobić praktycznie od ręki.

A temat o aplikacjach na Androida znajdziesz gdzieś w tym dziale.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#556261  autor: karlik
 24 maja 2012, 10:10
Czyli normalnie mogę próbować aktualizować do Androida 4.0 np. przez telefon ? ;)

Mam do was pytanie , mianowicie : Zainstalowałem juz Airkies z oryginalnej strony Samsunga. Zainstaowałem , a gdy podłaczam telefon do komputera , to nie wykrywa telefonu w programie ;/ . Telefon normlanie zostaje wykryty lecz jako pamięc masowa .
Jak sobie z tym poradzic?

#556270  autor: orson_dzi
 24 maja 2012, 11:35
Znaleźć w telefonie ustawienia USB i zamienić "pamięc masową" na "pytaj przy połączeniu".

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#556340  autor: karlik
 24 maja 2012, 18:22
Problem w tym , że nie mam takiej opcji :/

[ Dodano: 2012-05-24, 19:51 ]
Problem rozwiązany ! wystarczyło wyłączyć program antywirusowy i zainstalować jeszcze raz kies .

Teraz tylko muszę się jeszcze skontaktować z firmą Samsung odnośnie tej aktualizacji , jak ona wpływa na gwarancje ;)

Czy wiecie może czy na forum znajduje się gdzieś post o aplikacjach na Androida (SII) "?

#556362  autor: Xy
 24 maja 2012, 20:12
karlik pisze:Teraz tylko muszę się jeszcze skontaktować z firmą Samsung odnośnie tej aktualizacji , jak ona wpływa na gwarancje
Po raz kolejny: Aktualizacja NIE WPŁYWA na gwarancję Samsunga!!!

karlik pisze:Czy wiecie może czy na forum znajduje się gdzieś post o aplikacjach na Androida (SII) "?
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=57109

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71