• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #554922  autor: valenrot
 18 maja 2012, 14:17
Witam, obecnie kończy mi się abonament w orange (Pelikan 150), i z racji stażu otrzymałem od nich propozycje przedłużenia z "bonusem" 56 minut ekstra....
Ogólnie oferta jest ok, choć ostatnio coraz więcej dzwonię niż piszę i to do wielu sieci więc myślałem o przejściu na delfina, jednak podejście firmy zaczyna mnie zniechęcać.
Za abonament chcę płacić nie więcej niż 60- 65 złotych, zarówno dużo piszę jak i dzownię do wielu sieci ( orange, plus, tmobile, czasem play).
Zainteresował mnie abo w Play- stan darmowy za 59 złotych z opcją przeniesienia numeru, (na oko 2x więcej niż Delfin 59 dostaję). To dobry powód na pożegnanie Orange czy jednak przedłużenie ma sens? W orange trzyma mnie to, że moja dziewczyna w ofercie na kartę ma do mnie tanie sms, w przypadku przejścia ważna byłaby również oferta po migracji do np Play.
Są jeszcze jakieś rozsądne abonamenty w tych cenach w Tmobile lub plusie w tym przedziale canenowym? Ewentualnie proszę pod uwagę wziąść ceny telefonów i nie brać internetu (praktycznie wszędzie gdzie przebywam mam zasięg WiFi).
Proszę o radę osoby poinformowane w temacie.

#554982  autor: maciejnet
 18 maja 2012, 18:11
W twoim wypadku polecam ofertę Play bez telefonu. Obecnie to najtańsza oferta z największą ilością minut. W ustawieniach telefonu możesz sobie ustawić na sztywno logowanie do Orange i będziesz miał jakość Orange w cenie Play.

Szczegóły taryfy Super MNP Stan Darmowy 49 Tylko SIM
http://www.play.pl/pl/oferta/przejdz-do ... index.html

49 zł miesięczny abonament po pierwszych 3 m-cach (pierwsze 3 m-ce rabat 50% = 24,5zł)
750 minuty do wszystkich sieci LUB
791 SMSy/MMSy do wszystkich sieci LUB
115 MB transfer danych

Poza abonamentem
19 gr minuta połaczenia do wszystkich sieci
18 gr SMS/MMS do wszystkich
12 gr transfer danych (100 kB)

Dodatkowo
Stan darmowy za 0 zł
nielimitowane SMS-y do wszystkich sieci za 0 zł przez 3 m-ce, potem płatne 7 zł/m-c
200 MB pakiet danych bez limitu przez pierwszy miesiąc za darmo, potem płatny 7 zł/m-c
100 minut miesięcznie przez 6 m-cy za zakup przez internet

Kupując przez Internet:
Dostajesz dodatkowe 100 minut miesięcznie na rozmowy do wszystkich sieci przez pół roku, oraz darmową przesyłkę kurierską.

Jeśli chciałbyś coś z telefonem to Samsung Galaxy Gio.

#555005  autor: LucasQ
 18 maja 2012, 20:51
"jakość Orange w cenie Play. " CO? Zapomnij o takiej jakości jak w orange gdy klienci 'plaj' mają NAJNIŻSZY PRIORYTET łączności.

Zresztą zwróć uwagę na słowo "LUB", które w P4 nie oznacza wcale "wymienne na..".

W Orange polecam wtedy podobny abo czyli 59,9 (pelikan 150).
No-limit sms w orange, 800sms do wsz sieci, 210 minut (stażowe) + 2złmsc za usługę niekończąca się minuta czyli dzwonisz do Orange, płacisz (schodzi z abo) tylko za 1szą minutę, a dalsza rozmowa za darmo.

Telefon SE NEO V za 49zł na 24msc.

#555007  autor: KC-KARLOS
 18 maja 2012, 20:59
LucasQ pisze:"jakość Orange w cenie Play. " CO? Zapomnij o takiej jakości jak w orange gdy klienci 'plaj' mają NAJNIŻSZY PRIORYTET łączności.
No ale jakość Orange w 3G mając fona w Play - jest bardzo dobra - to zależy od miejsca i konfiguracji karty SIM.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#555009  autor: maciejnet
 18 maja 2012, 21:04
@LucasQ, Skąd masz takie informacje? Możesz podać źródło, czy są to tylko subiektywne odczucia? Ja nie zauważyłem takich praktyk.

Co do oferty Orange to jest wyraźnie gorsza. Patrz ilość minut/sms, długość umowy.

#555018  autor: valenrot
 18 maja 2012, 22:05
Odnośnie Play- skoro mamy do czynienia z "lub" a nie wymienne na tzn, że przy podpisywaniu umowy muszę wybrać, czy stawiam na minuty czy na sms czy jakoś inaczej to działa?
Odnośnie Orange- lubię tą sieć, jednak wypada trochę blado, można dokupić do niego jakieś pakiety minut czy coś na kształt stanu darmowego do przedłużenia czy ceny są na tyle bandyckie, żeby nie było sensu?

#555024  autor: maciejnet
 18 maja 2012, 22:46
Minuty i sms/mms są wymienne. Po prostu dostaje się pakiet kwoty w złotówkach, który wydajesz wg uznania. Na temat oferty Orange się nie wypowiadam gdyż jej dokładnie nie znam.

#555026  autor: KC-KARLOS
 18 maja 2012, 22:48
valenrot pisze: można dokupić do niego jakieś pakiety minut czy coś na kształt stanu darmowego do przedłużenia czy ceny są na tyle bandyckie, żeby nie było sensu?
W Play można dokupywać minuty, jeśli zechcesz więcej rozmawiać do wszystkich, czy do Play.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#555055  autor: Vieslav
 19 maja 2012, 08:36
Za 39zł masz nielimitowane rozmowy w Orange i dodatkowo 350 minut do innych sieci. Niestety nie ma smsów, ale przedłużasz umowę więc można coś ugrać.
Za 79zł masz nielimitowane połączenia, smsy i mmsy do wszystkich sieci komórkowych i stacjonarnych w kraju.

#555155  autor: valenrot
 19 maja 2012, 14:09
Wybór padnie pewnie między Pelikanem 150 (dopytam w salonie o dodatkowe "bonusy"- czytaj minuty nawet płatne) a Standem Darmowym za 59 w Play plus bezpłatne minuty do all sieci.
Mam nadzieję, że jednak Orange zaskoczy mnie czymś ciekawym bo nie ukrywam, że przywiązałem się do tej sieci, emigrowałem do niej po 4 latach w erze więc kolejna przesiadka mogłaby nie być konieczna.
Dzięki za pomoc, ewentualnie czekam na info co mogę ewentualnie otrzymać w salonie:)
 #555251  autor: ciekawy
 19 maja 2012, 23:05
valenrot pisze:Witam, obecnie kończy mi się abonament w orange (Pelikan 150), i z racji stażu otrzymałem od nich propozycje przedłużenia z "bonusem" 56 minut ekstra....
Ogólnie oferta jest ok, choć ostatnio coraz więcej dzwonię niż piszę i to do wielu sieci więc myślałem o przejściu na delfina, jednak podejście firmy zaczyna mnie zniechęcać.
Za abonament chcę płacić nie więcej niż 60- 65 złotych, zarówno dużo piszę jak i dzownię do wielu sieci ( orange, plus, tmobile, czasem play).
Zainteresował mnie abo w Play- stan darmowy za 59 złotych z opcją przeniesienia numeru, (na oko 2x więcej niż Delfin 59 dostaję). To dobry powód na pożegnanie Orange czy jednak przedłużenie ma sens? W orange trzyma mnie to, że moja dziewczyna w ofercie na kartę ma do mnie tanie sms, w przypadku przejścia ważna byłaby również oferta po migracji do np Play.
Są jeszcze jakieś rozsądne abonamenty w tych cenach w Tmobile lub plusie w tym przedziale canenowym? Ewentualnie proszę pod uwagę wziąść ceny telefonów i nie brać internetu (praktycznie wszędzie gdzie przebywam mam zasięg WiFi).
Proszę o radę osoby poinformowane w temacie.
Jeśli w Orange tylko dziewczyna cię trzyma to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś się aktywował w Play i dostał nowy telefon, a obecny telefon, żebyś używał z kartą SIM Orange i na ten numer Orange twoja dziewczyna mogłaby dzwonić.

Sam porównuję od czasu do czasu oferty Play w którym jestem z Orange, T-Mobile czy Plus i zdecydowanie w porównaniach najlepiej wypada Play, który daje najwięcej minut w abonamentach, więc ja bym ci radził się aktywować w Play albo przenieść numer i mieć dodatkowy numer w Orange (numer na karte) z roczną ważnością, myślę, że to nie jest zbyt skomplikowane i rozwiązałoby twój problem.

Normalnie ja jestem w Play i dzwonie z Play, sms-uje z Play, odbieram połączenia na Play, a jak ktoś jest w jakiejś sieci Orange, Plus, T, to mam karty SIM i wolny telefon z poprzedniej umowy i z poprzedniej sieci bez sim locka i mogę bez problemu włożyć kartę takiej sieci jaka jest potrzebna i osoba która do mnie dzwoni może rozmawiać po korzystnych stawkach w sieci. Niby skomplikowane ale wcale nie tak bardzo kiedy się ma jeden telefon do celu przekładania kart trzech sieci.

Ktoś napisał o jakości Orange w cenie Play czy jakoś tak - naprawdę przeceniacie Orange i niedoceniacie Play, Play ma bardzo dobry zasięg 3G i ja nie uznaję powiedzenia,że coś jest w jakości Orange bo jakość Play jest bardzo dobra, jedynym problemem są wsie gdzie Play może nie mieć zasięgu i na tychże wsiach w Orange, Plusie, T króluje 2G, o 3G Orange Plusa czy T można na takich wsiach zapomnieć, więc protestuje przeciwko używaniu określenia jakość Orange.

Play nie jest wcale siecią najtańszą, Play daje więcej niż inne sieci w cenie takiej samej albo podobnej, gdyby Orange Plus T dawały więcej minut w abonamentach czy większe limity na net to przypuszczam, że tylu ludzi nie odchodziłoby do Play, ja jestem w Play właśnie dlatego,że płace ale za pieniądze dostaje dobre warunki, dobry limit na internet 1GB zamiast 250MB jak w sieciach Orange T Plus, najwięcej minut w porównaniu do trzech sieci. Nie wybrałem Play-a, żeby był darmowy albo tani tylko, żeby dawał ludzkie warunki bo np limit netowy 1GB dla mnie to jest minimum, nie uznaję limitu 250 MB który można bardzo szybko wykorzystać.

Odnośnie tej niekończącej się minuty w Orange - to działa w każdym abonamencie czy tylko w pelikanie ?

#555670  autor: panda
 21 maja 2012, 18:10
niekończąca się minuta jest opcja dostępną przy każdym abo, ale nie w mixie. po pierwszej minucie jest no limit, działa w abo, ale również po abonamnecie :)

nie takie tanie jest to bakanie.

#555702  autor: valenrot
 21 maja 2012, 19:18
Muszę trochę odświeżyć, jestem już praktycznie zdecydowany na Play. Prosze tylko i jedno info jeszcze- bardzo stracę załatwiając sprawę w salonie a nie online, czy podobnie jak w T-mobile ceny kom i promocje są te same?

#555725  autor: KA
 21 maja 2012, 20:06
Raczej stracisz, a czy dużo - poszukaj szczegółów na stronie Play. Na pewno przez neta jest więcej minut i można załapać się na abonament bezterminowy (ale to bez telefonu - tylko sim).

#556175  autor: ciekawy
 23 maja 2012, 21:30
valenrot pisze:Muszę trochę odświeżyć, jestem już praktycznie zdecydowany na Play. Prosze tylko i jedno info jeszcze- bardzo stracę załatwiając sprawę w salonie a nie online, czy podobnie jak w T-mobile ceny kom i promocje są te same?
niekoniecznie, nie wiem na czym to polega ale niektóre salony mogą chyba dać to co możesz mieć przez net, podejdź najlepiej do jakiegoś salonu i zapytaj czy dadzą to co daje e-shop i wtedy będziesz wiedział co robić, może jakiś salon da te same warunki i nie będziesz musiał zamawiać przez net, spisz sobie to co będziesz miał z e-shopu na kartce, podejdź i zapytaj w salonie i będziesz wiedział.

#557061  autor: play4you1
 28 maja 2012, 14:59
Valenrot, zamawiając przez internet lub telefonicznie masz w zależności od wybranej taryfy pakiet minut na 6 miesięcy.