• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #55592  autor: Kmpo
 22 lut 2006, 21:39
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jako że mój stary telefon, z lekka się już wyeksploatował, postanowiłem kupić coś nowszego. Od jakiegoś czasu przeglądam oferty na allegro i niestety mam coraz większą pustkę w głowie :P Dysponuje skromna kwotą 300 zł, no może troszkę większą jeśli mi się jakaś propozycja naprawdę spodoba. Jeśli chodzi o funkcje, raczej nie jestem zbyt wymagający. Mianowicie potrzebuje:
- przede wszystkim stabilny i szybki telefon, zarówno w menu jak i podczas pisania smsów - przez ponad rok używałem c45 i mam już dosyć :P
- w miarę dobry kolorowy wyświetlacz (wolałbym 65 tys. kolorów)
- znośna polifonia
- lista zadań, kalendarz (opcjonalnie notatnik)
- Java
- IRDA
- wygląd (solidnie wykonany, bez jakichś udziwnień, typu błyskające obudowy itp., itd. – człowiek się starzeje :P )

Wiem, że podobne tematy już były, ale tam nigdy nikt nie brał pod uwagę, tego, na czym mi najbardziej zależy (szybkości!). Zastanawiałem się nad Siemensem CX65 lub SE T630, ale z tego, co czytałem, one strasznie wolno działają :/ Cały czas myślę o Samsungu x640 lub Noki 6020, ale jakoś nie mogę się przekonać do żadnego. Co doradzacie? Może jakieś inne pomysły?

#55594  autor: Irek
 22 lut 2006, 21:42
Siemensa nie polecam. Jeśli chodzi o szybkość to daj wiare, ale warto wziąć SE K300i. Może nie ma specjalnie wielkiego ekraniku, ale za to ma wszystko na czym Ci zależy. W porównaniu do T630 nie ma BT.

"And one more thing..."

#55602  autor: luukkaassz
 22 lut 2006, 21:51
Ale k300i ma przyanjmniej więcej pamięci i niezwalnia tak jak t630.

#55604  autor: Irek
 22 lut 2006, 22:00
luukkaassz pisze:Ale k300i ma przyanjmniej więcej pamięci i niezwalnia tak jak t630.
O tym cały czas mówię. Mam, wiem. 8)

"And one more thing..."

#55610  autor: Rogal
 22 lut 2006, 22:13
jak ja bym miał kupować K300i to bym wolał dolożyć te 100zł do K500i/K508i i mieć większy wyświetlacz :wink:

#55611  autor: kameT
 22 lut 2006, 22:23
A może Nokia 6020???

[ Dodano: 2006-02-22 22:32 ]
Telefon ten jest szybki i funkcjonalny, ma to czego szukasz, jest solidnie wykonany, prosta, wygodna obsługa i całkiem znośna polifonia. Nokia ma fajne kalendarze i notatki się przyjemnie robi. Aparat robi niebrzydkie fotki z ramkami. IRDA oczywiście jest.
Co do K300i, hmmm... tel. bardzo dobry, ma mp3, ale zdecydowanie za mało pamięci:/ Jeśli już brać tel. z mp3 to duża ilość pamięci i z dużą żywotnością baterii (w 6020 pociągnie Ci spokojnie 5-7dni). Tutaj wybór należy do Ciebie. Może czasem ilość funkcji nie decyduje o jakości telefonu.

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#55636  autor: Kmpo
 22 lut 2006, 23:41
Nigdy bym się nie spodziewał, że tak szybciutko mi odpowiecie. Naprawdę, jestem pod wrażeniem :D

Niby macie racje, że k300i spełnia moje oczekiwania, ale coś w tym telefonie mnie zniechęca. Szczerze mówiąc nokia wizualnie o wiele bardziej mi się podoba. Ale z drugiej strony, nie ma sensu faworyzować telefonu wyłącznie z powodu wyglądu i marki.

Rogal: muszę przyznać Ci rację, teoretycznie też bym tak postąpił. Jednak w praktyce będę tylko dzwonił, smsował, korzystał z przypomnień, wapu i może Javy… więc, po co przepłacać? :D

Prosiłbym bardzo o jeszcze jakieś propozycje

#55661  autor: Vin
 23 lut 2006, 11:13
Nokia 3650 :D
Wiem, że nie ma 4tyś kolorów(na wyświetlaczy wszystko wadnie widać :) ), ale ma za to symbiana 8)

#55663  autor: orB
 23 lut 2006, 11:47
Poleciłbym Ci jak koledzy wyżej napisali k300 k500 i 6020. Ale jeśli chodzi o szybkość to lepsza Motorola C975 - ma naprawde super czas reakcji, nie przycina sie i nie wiesza, ale nie ma irdy. Resztę wymagań spełnia, łącznie z ceną :wink:

#55665  autor: Osk92
 23 lut 2006, 12:12
Spójrz w link w moim podpisie. Fon jest całkiem szybki, bo ma nowego softa (z SL65), aparat jak wiemy w C65 do dobrych nie należy- ale jest. IrDA, 65 tyś. kol., zajedobry kalendarz z notatnikiem (tego mi będzie brakować jak się go pozbędę), wygląd opatrzony ale dla wielu to nie jest wada, obudowa wydaje odgłosy dźwiekowy ale tylko jak się o to postarasz tj. podusisz ją w odpowiednim miejscu :P Ma tez Javę, i bardzo dobre głośne dzownki polifoniczne. Fakt sa lepsze jak choćby ten K300i (choć nie byłbym taki pewien) ale ten Siemens jest sprawdzony, nie wyłacza się , nie wiesza się, telefon jest pewny ze wszystkimi papierami... i ta cena :shock:

Jak to mówię lisek w owczej skórce :P Zajrzyj :)

#55693  autor: Kmpo
 23 lut 2006, 15:15
VINAMP przypomniał mi o bardzo ważnej rzeczy – chciałbym żeby telefon był stosunkowo mały.
Osk92: wiem, że bardzo chcesz sprzedać swój były telefon, ale mój stary Siemens tak mnie zniechęcił do tej marki, a w szczególności do serii ‘c’, że na razie nie biorę ich pod uwagę.
Osk92 pisze:ale ten Siemens jest sprawdzony
Hmm.. Niezbyt wiem, w jakim sensie. Jako model to równie sprawdzony jest k300i, bo z tego co wiedzę IreQ go używa. A jeśli chodzi Ci o to, że to Twój konkretny, działający telefon to wybacz, ale ufam Ci tak samo jak pozostałym allegrowiczom z 15 komentarzami, bo przecież Cię nie znam :P

Pora na drobne podsumowanie: waham się między k300i oraz 6020. IreQ i kameT jako pierwsi zaproponowali mi te modele oraz odpowiedzi poparli sensowną argumentacją, więc dostają po ‘punkcie pomógł’ :P zastanawiam się tylko czemu pomijacie x640?

#55699  autor: Irek
 23 lut 2006, 15:44
Osk92 tak się składa, że miałem tego Siemensa jakieś 3 miesiące i za żadne skarby bym już go nie kupił. Tragedia.

Kmpo jeśli piszesz dużo smsów to bierz Nokie!

"And one more thing..."

#55703  autor: orB
 23 lut 2006, 15:52
Nokia 6020 ma malutko pamięci i irde z której praktycznie nie da sie korzystać, ale ma także dobrą baterię, mojemu kumplowi nagromadził sie kurz za wyświetlaczem i to podobno częsty problem w tym telefonie, a panel trudno się zdejmuje. Pozatym nie ma mp3.

Sony Ericsson k300i moim zdaniem najlepszy, ładny design wszystko by było super gdyby nie ten wyświetlacz, ale pozatym ma najwięcej pamięci, porządną irdę w przeciwieństwie do 6020, no i ma mp3 ale nie wiem czy to najważniejsze.

Samsung X640 ładny design, tylko że on nie ma irdy, nie ma mp3, ma 6MB pamięci czylinie jest tak źle

To by było na tyle :roll: ja bym Ci polecił k300 mimo wszystko

@IreQ: dlaczego?

#55707  autor: Irek
 23 lut 2006, 15:58
Bo w SE ciężko przyzwyczaić sie do klawiszy, ale z czasem można.

"And one more thing..."

#55711  autor: orB
 23 lut 2006, 16:03
To już raczej indywidualna kwestia, bo jak dostałem niedawno 3410 żeby napisać sms to się mordowałem niemiłosiernie. To zależy od tego jakie się miało wcześniej telefony i do których się przyzwyczaiło, jednak przyzwyczajenia można zmienić a braki w telefonie nie :wink:

#55713  autor: Irek
 23 lut 2006, 16:07
Ja bym swojego K300 nie zamienił bynajmniej na ta Nokie!

"And one more thing..."

#55745  autor: tomekk
 23 lut 2006, 17:03
orB pisze:Nokia 6020 ma malutko pamięci i irde z której praktycznie nie da sie korzystać
Zaraz zaraz! O czym ty mowiesz :?: Co ci nie pasuje w tej irdzie w noki :?: Działa poprawnie jak kazda inna! Tylko w tych starszych modelach (6610, 7250) jest tak ze tylko z kompem łaczy!
Co do wyboru to poleciłbym ci jednak nokie :wink: Ten se jakos mnie srednio przekonuje :? Tak jakby na sile chcieli zrobic multimedialny telefon za niska cene... i powpychali tam wszystkiego co sie dało a trak na dobra sprawe to nijak z tego kozystac :?
Nokia jest poprostu klasycznym telefonem, ktróy jak najbardziej spełnia twoje wymagania :wink:

#55798  autor: szczeka
 23 lut 2006, 18:50
co do x640 spoko jest, ale brakuje mu irdy :)
6020 ma malutko pamieci..
k500i nie bylby zly..