• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #555484  autor: Xy
 20 maja 2012, 22:24
Mojej dziewczynie za kilka miesięcy kończy się umowa abonamentowa w Plusie. Oboje mamy dylemat co dalej zrobić. Głównie chodzi o to czy znów podpisywać dwuletni cyrograf czy lepiej na kartę? Ewentualny abonament byłby brany w T-Mobile gdyż Plus z jakością, przejrzystością i uczciwością swoich ofert odpada na starcie. Obecny abo to coś około 60 złotych. plus kilka złotych za pakiet internetowy. Sęk w tym, że minut na rozmowy jest bardzo mało (wystarcza na góra 10 dni), a pakiet na Internet to śmiech na sali (dodatkowe opłaty za video). I tak: czy opłaca się wziąć abo w T. bez limitu czy lepiej na kartę i kupować pakiety rozmów czy Internetu? Oboje rozmawiamy dużo/bardzo dużo i w zasadzie oferta nielimitowanych rozmów byłaby dobra ale może da się jakoś taniej? Rozmowy po wszystkich sieciach bez wskazania dominującej (rzecz jasna brak połączeń do Play).
Ja wiem, że do zakończenia umowy pozostało duuużo czasu ale lepiej wcześniej dokonać rekonesansu niż zostawiać wszystko na ostatnią chwilę. Podsumowując: Lepiej abo w T-Mobile czy oferta pre-paid w Plusie lub T. ?
Do moderatorów: temat w tej kategorii gdyż nie pasuje zarówno do Pre-Paid jak i do Abonament ;-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#555489  autor: ciekawy
 20 maja 2012, 22:36
Sprawdź taryfy Super All Inclusive MAX w Play, za 45 zł masz 210 minut do wszystkich, 1GB na pakiet netowy, za dodatkowe 10 zł możesz mieć nielimitowane rozmowy do całej sieci Play i chyba to jest bezpłatne przez pieresze trzy miesiące, to daje 55 zł, pakiet nielimitowanych sms-ów jeśli dużo piszesz za 10 zł, to daje 65 zł i te usługi możesz wyłączać, stała kwota jaką byś musiał płacić to 45 zł. i chyba to by mogło spełnić twoje oczekiwania 5 zł poniżej 60 zł które podałeś albo 5 zł powyżej 60 zł które chcesz wydać i myślę, że oferta byłaby zadowalająca + telefon w umowie na 24 miesiące. Czasem przeglądam oferty T Plus Orange i żadna sieć nie daje więcej minut niż Play w abonamentach, a limit na net to tylko 250MB w tych sieciach, tylko Play jako jedyna sieć daje limit 1GB na net. Raczej nie znajdziesz nic lepszego, myślę, że ta oferta jest dla ciebie. Chyba, że chcesz na karte to ładujesz za 30 zł miesięcznie Fresha, masz stan darmowy cały miesiąc, za 10 zł nielimitowane sms-y do wszystkich sieci i 20 zł do wykorzystania na co chcesz, standardowo 20 zł dzielone przez 29 groszy to masz jakieś 70 minut do wykorzystania do wszystkich.

#555523  autor: Xy
 20 maja 2012, 23:43
Fajna oferta tylko ja do Plej jestem zrażony jak pies do jeża :P

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#555527  autor: ciekawy
 20 maja 2012, 23:50
Xy pisze:Fajna oferta tylko ja do Plej jestem zrażony jak pies do jeża :P
dlaczego jesteś zrażony do Play ?

#555558  autor: Vieslav
 21 maja 2012, 08:57
ciekawy, zwróć uwagę na to, że dużo ludzi z forum było w Play i uciekło ze względu na jakość (tak tak, można przenieść numer z Play do innej sieci).
Xy, ile tych minut potrzeba? 500? 1000?

#555653  autor: Xy
 21 maja 2012, 17:14
ciekawy pisze:dlaczego jesteś zrażony do Play ?
Bo nie mamy ani jednej osoby w Play. A te, które tam były wróciły do Orange, Plus, T-Mobile... Tak więc Play odpada. Dodatkowo dzwoniąc do nas każdy płaciłby znacznie więcej niż do zwykłej sieci.

Vieslav pisze:Xy, ile tych minut potrzeba? 500? 1000?
Zależy. Ale 1000 minut miesięcznie to minimum. I podaje tę wartość całkiem serio.

Co więcej. Chciałbym aby Internet nie był tak kretyńsko rozliczany jak w Plusie. Czyli mam pakiet ale za wideo i mapy płacę ekstra. Wystarczy nawet 100 MB z lejkiem byle nie było sytuacji jak w Plusie.

#555735  autor: Xy
 21 maja 2012, 20:37
Przeglądam oferty i odstawiając sympatie i antypatie na bok uznałem, że Play ma najlepszą ofertę na kartę. Ale wstrzymuje mnie fakt, że ktoś dzwoniący spoza Play do mnie płaci dużo więcej niż do zwykłej sieci. W każdym razie patrzę na oferty i porównuję je.

#555750  autor: maciejnet
 21 maja 2012, 21:31
Pomyśl że wyższe opłaty do Play kończą się w tym roku. To nie powinno być hamulcem w wyborze oferty. Zdecydowane to problem klientów operatorów W3.

Netia FTTH 2 Gbit/s

#555754  autor: Xy
 21 maja 2012, 21:40
Pomyśl że wyższe opłaty do Play kończą się w tym roku. To nie powinno być hamulcem w wyborze oferty. Zdecydowane to problem klientów operatorów W3.
W tym roku tzn. kiedy dokładnie? Jeśli przed wrześniem to opcja pod tytułem "Play" będzie bardzo poważnie rozpatrywana.

#555759  autor: maciejnet
 21 maja 2012, 21:52
Koniec roku - 31 grudnia 2012. Później wszystkie stawki będą równe. Ciekawe tylko czy operatorzy będą nadal zawyżać opłaty, które już teraz są mocno przesadzone.

Netia FTTH 2 Gbit/s

#555766  autor: UndiscloseD
 21 maja 2012, 22:19
Xy,
Moim zdaniem skoro tak dużo rozmawiacie to nie wiem czy jest sens brania karty, chyba, że w np. plusie czy orange są jakieś pakiety obniżające koszty. Niestety w tych sieciach za bardzo się nie orientuję, ale może warto byłoby zwrócić uwage na oferte T-Mobile.
Nie napisałeś (chyba) czy te 1000 minut to jest między wami, czy ogólnie do wszystkich sieci.
Jeżeli większość z tego jest wśród was dwoje to proponowałbym:
- abonament multimedialny Rodzina 40
*59.90/mies
*240 minut
*250 Mb darmowego internetu co miesiąc
*Przez pierwsze 3 miesiące abonament wynosi 29,95 zł

A żeby obniżyć koszty proponowałbym wykupienie pakietu "Sieć rodzinna"(warto dodać, że za pakiet płaci jedna osoba, a korzystają dwie) za 5 zł/mies. i wtedy mielibyście darmowe połączenia między sobą i do reszty osób te 240 minut z abonamentu.
Można również wykupić pakiet 1000 sms za 5 zł i wtedy również ograniczyłoby się koszty, bo smsy schodziłyby z tego pakietu, a nie z darmowych minut(wymienność 1:1:1)
Łącznie dałoby to kwotę 69,90/mies.

Ewentualnie drugim wyjściem byłoby wzięcie abonamentu multi Rodzina 20
*39,90/mies
*120 minut
*250 minut
*przez pierwsze 3 miesiące abonament kosztowałby 19,95 zł

Do tego można by dokupić pakiet nielimitowanych rozmów w T-Mobile za 20 zł i wtedy mielibyście znowu do siebie za darmo+ pakiet tych darmowych sms żeby ograniczyć koszty.
W tej konfiguracji wyszłoby 64,90 zł
Jeżeli natomiast nie potrzebowalibyście darmowego internetu to można by wziąć abonament "dla lubiących rozmawiać" i wówczas koszty abonamentu byłyby niższe o 10 zł tzn w pierwszej opcji byłoby to 59,90, a w drugiej 54,90. Oczywiście można też zrezygnować z pakietu sms i wtedy koszty znów będą niższe. Podałem taką konfigurację, bo zakładam, że smsy też piszecie ;)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, 22:22 przez UndiscloseD, łącznie zmieniany 1 raz.

#555767  autor: thonka
 21 maja 2012, 22:21
Xy, jestes uczestnikiem sieci rodzinnej? ;)

bo twoja dziewczyna biorac abonament w TM za 60zl (przy przeniesieniu rabat 50% przez pierwsze 3 miesiace) dostanie 240 minut, 250MB z lejkiem. dodatkowo bedzie mogla aktywowac siec rodzinna 3 osobowa za 5zl w ktorej kazdy z uczestnikow dostaje po 2000 minut na rozmowy miedzy soba czyli np. Ona i Ty dostajecie po 2000 minut kazdy i mozecie do siebie dzwonic.

za 40zl warunki takie same tylko minut 120.
tylko jezeli to ma byc perspektywa powiedzmy pol roku - to po wakacjach powinna sie zmienic promocja. moze bedzie czegos wiecej, albo mniej. tak na 2 miesiace przed koncem to mozna dyskutowac.
maciejnet pisze:Pomyśl że wyższe opłaty do Play kończą się w tym roku. To nie powinno być hamulcem w wyborze oferty. Zdecydowane to problem klientów operatorów W3.
chyba zbyt mocno wierzysz w naszych operatorow :) wszystkie stare cenniki abonamentowe pozostana takie same. ew. moze sie cos zmienic w prepaidach.

edit:
o widze UndiscloseD mnie uprzedzil o 2 minuty ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#555770  autor: UndiscloseD
 21 maja 2012, 22:26
thonka pisze:(przy przeniesieniu rabat 50% przez pierwsze 3 miesiace)
Lub jednorazowy pakiet 600 minut do wszystkich sieci
thonka pisze:siec rodzinna 3 osobowa za 5zl
A nie czasem 2 osobowa?
Ale to nie zmienia faktu, że mieliby do siebie za darmo ;)

#555772  autor: thonka
 21 maja 2012, 22:31
UndiscloseD pisze: A nie czasem 2 osobowa?
tak, nie wiem skad mi sie wziely 3 osoby ;) moze dlatego, ze sam mam 3 osobowa za 5zl :P

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#555773  autor: Vieslav
 21 maja 2012, 22:33
Xy pisze:1000 minut miesięcznie to minimum. I podaje tę wartość całkiem serio.
No to tylko i wyłącznie no-limits. W żadnej karcie taniej tyle nie wyciśniesz, chyba, że wliczasz w to już połączenia pomiędzy wami.

#556169  autor: ciekawy
 23 maja 2012, 21:16
z tego co poczytałem niektóre komentarze to tak
3 miesiące kiedy jest upust na abonament szybko miną, a potem zostaną normalne opłaty,
20 zł za rozmowy nielimitowane to moim zdaniem przesada i jeśli ktoś chce rozmowy nielimitowane to dużo lepiej jest wziąść stan darmowy za 10 zł w Play albo w doładowaniu od 30 zł wzwż bezpłatnie korzystać z połączeń na wszystkie numery w Play, ta sieć ma swój zasięg, Plusa i Orange, więc jeśli gdzieś źle działa zasięg Play (szczególnie wsie) to można na sztywno ustawić Plusa albo Orange i po problemie tym bardziej, że połączenia po zasięgu Plusa i Orange są rozliczane normalnie w Play.
najgorsze jakieś 2000 minut między numerami czy 2 numery w sieci rodzinnej bo to wszystko jest limitowanie które niewielu ludzi lubi.
opłaty do Play będą po woli malały, w ogóle dużo ludzi i już nawet firmy mają numery w Play bo to się zwyczajnie opłaca, zasady w Play nie są tak skomplikowane jak w starych sieciach i dlatego ludzie wybierają Play i co za tym idzie ludzie dzwonią z Play do Play, nie ze starych sieci, chyba, że ktoś może ma na firmę telefon i może wrzuca w koszty to wszystko jedno ile zapłaci, a normalnie to ludzie dzwonią z telefonu na kartę albo na abonament do Play i problem zawyżonych przes stare sieci opłat do Play znika.
co do ofert starych sieci to porównuję je bo jestem ciekawy jak wypadają te sieci w porównaniu ze sobą i Play i napiszę tyle, że choćbym chciał to nie przejdę do żadnej starej sieci bo 250MB na internet ten limit jest tak mały, że wykorzystać go można w dzień, dwa, trzy zależy kto jak korzysta, Play daje limit 1GB to jednak jest różnica i ten limit Play to jest minimum, podobnie z minutami, Play daje najwięcej minut w abonamentach, a stare sieci wydają się być zadowolone, że mają klientów, których nałapały przez lata i dają niewiele tym klientom, a ci nieświadomi jak mało daje im sieć zostają w tej sieci, takie podejście starych sieci mi się nie podoba i zniechęca mnie do korzystania z takich sieci bo chce mieć dobre warunki jak w Play, nie chce być ograniczany minutami czy limitem na internet bo telefon/smartfon mam po to, żeby z niego korzystać, a nie po to, żeby ograniczać korzystanie z niego tak jak to trzeba robić w starych sieciach jeśli się nie chce nabić dużego rachunku. gdyby te stare sieci zrobiły takie warunki jak Play czyli stan darmowy na każdy numer za 10 zł miesięcznie, nielimitowane sms-y też za 10 zł miesięcznie, 1GB na limit netowy to pewnie tym te sieci zyskałyby więcej niż dzis ale zamiast te sieci dać taka ofertę wolą wyciskać większe pieniądze z ludzi, a ci, którzy nie chcą przepłacać przechodzą do Play na atrakcyjniejszą ofertę, w dodatku jakość w Play w małych miastach, średnich i dużych jest bardzo dobra, jedynie gdzie ja zauważam problemy z zasięgiem Play to tylko wsie. rozumiem, że stare sieci się cenią ale w tym cenieniu się przeceniają się moim zdaniem bo patrząc na ceny w tych sieciach można pomyśleć, że komórka to jakieś dobro luksusowe, które musi kosztować majątek, minimum jakieś 100 zł bo sam wybrany abonament to nie wszystko, są jeszcze połączenia poza abonamentem i trzeba doliczyć jakąś rezerwę ponad abonament jaki się wybrało, chyba, że rzeczywiście jest to abonament nielimitowany gdzie zawsze jest stała kwota ale od tego też są wyjątki, korzystanie z telefonu i ceny powinny być normalne, a nie luksusowe, podobnie z warunkami, po co mam wybierać 2 numery jak mogę mieć całą sieć.

#556181  autor: thonka
 23 maja 2012, 21:56
ciekawy pisze:najgorsze jakieś 2000 minut między numerami czy 2 numery w sieci rodzinnej bo to wszystko jest limitowanie które niewielu ludzi lubi.
2000 minut to wg. Ciebie to taki niski limit jak na rozmowy miedzy soba?

w tej sieci zarowno ten ktory za nia placi dostaje 2000 minut jak i ten ktory zostal do tej sieci zaproszony dostaje 2000 minut. oba numery maja wtedy miedzy soba po 2000 minut za 5zl.
wg. mnie dla pary oferta wystarczajaco dobra o ile ktos chce miec numer w TM.

fresh oplaca sie jedynie dla kogos kto ma glowe do pamietania o pakietach i promocjach, bo moze sporo zaoszczedzic i tak np.

SD w play to min. 30zl doladowan co miesiac. ladujac przez internet dostaje 30zl i 3zl na konto promocyjne. od 30zl trzeba odjac pakiet internetowy 100mb za 7zl. zostaje 23zl i 3zl na koncie promocyjnym. wykupujac pakiet 30 minut do wszystkich za 6zl zostaje 17zl, 3zl na koncie promocyjnym i 30 minut. aktywujac 10 za 5 ma 12zl na koncie, 13zl na promocyjnym i 30 minut. ma wiec 30 minut i 25zl na wydzwonienie do innych sieci niz play co daje lacznie ok. 115 minut.

bez kombinowania za 30zl mozna miec pakiet 100mb i ok. 80 minut.

w TM na abonament za srednio 42,5zl ma 120 minut, 250mb z lejkiem, siec rodzinna na 2 osoby (chcac sie kontakntowac tylko we dwoje wiekszej roznicy nie robi czy jest to do calej sieci czy tez tylko do jednej osoby, a dzwonic moze tez osoba obdarowana czego przy SD nie ma) + telefon za 1zl o wartosci jakichs 300-350zl (np. samsung galaxy y).

minusem abonamentu to niestety zwiazanie sie na dluzej, a w przypadku TM wymiennosc minut 1:1 na smsy i mmsy.

wszystko zalezy od tego czy te 1000 minut jest potrzebne do wiecej niz jednego numeru.
ciekawy pisze:, są jeszcze połączenia poza abonamentem i trzeba doliczyć jakąś rezerwę ponad abonament jaki się wybrało,
mam abonament od 6 lat i w przeciagu tych 6 lat zdarzylo mi sie 4 razy przekroczyc abonament, glownie w roamingu. jak ktos umiejetnie dobierze sobie liczbe minut to chocby nie wiem jak sie staral, abonamentu nie przekroczy.

250mb malo? to zalezy dla kogo. Tobie malo inny powie, ze za duzo. nie kazdy tyle potrzebuje, a w play jak chce bez telefonu to czy chce czy nie, wyboru nie ma.

#556184  autor: ciekawy
 23 maja 2012, 22:05
jeśli w T jest 2000 minut na 2 numery to jest brak kontroli bo wychodzi na to, że osoba obdarowana minutami może nabić większy rachunek osobie która obdarowała minutami ?

dla mnie to tam wszystko jedno czy ja dzwonie czy ktos do mnie jeśli to jest rozmowa długa między znajomymi czy parą, efekt jest ten sam czyli można długo rozmawiać za nie tak dużą kase, a kto do kogo dzwoni to jest dla mnie już bez większego znaczenia, to kto do kogo dzwoni ma dla mnie znaczenie w przypadku rozmów takich zwykłych krótkich z ludźmi ani znajomymi ani para kiedy mi na czymś nie zależy, a komuś tak, to w takiej sytuacji niech ta osoba sobie zapłaci za połączenie i tylko wtedy ma znaczenie.

ogólnie w Play to ja mam abonament i fresh od dawna zanim jeszcze się zdecydowałem na abonament w Play bo miałem fresha kiedy byłem jeszcze w starej sieci, która wychodziła dużo drożej niż sam fresh, korzystam tak jak mi jest wygodnie z najlepszych opcji, więc nie koncentruje całej swojej uwagi tylko na ofercie fresha, napewno we freshu są fajne pakiety minut do wszystkich czy złotówki za złotówki też do wszystkich, jest fajny pakiet w taryfię Lubię to 1GB po doładowaniu za 50 zł, jest pakiet nielimitowanych sms-ów, ogólnie oferta jest ok jeśli się weźmie pod uwagę, że w tej taryfię Lubię to można rozmawiać np przez smartfona i gg zamiast pisać sms-y no ale też to jest fajne, że kiedy się wysyła sms-y to jest to za stałą opłatą 10 zł miesięcznie i nie ma żadnych innych opłat, a jak ktoś mało korzysta z telefonu zawsze jest zwykła taryfa fresh i opcja, że przez rok ma ważne konto, no i to co mi się też podoba są taryfy, szczególnie ta ze stanem darmowym, że tyle dni rozmawiasz bez limitu w sieci za ile złotych doładujesz, tym sposobem stan darmowy jest bezpłatny bo rozmawiasz w sieci za doładowanie, a tyle ile doładowałeś zostaje ci do wykorzystania do każdej innej sieci.

250MB w ofercie ze smartfonem to mało, powinno być minimum 1GB zamiast tych 250MB i to w tej samej cenie, nie w wyższej, bardzo szybko można te 250MB wykorzystać, a potem co, trzeba dokupić znowu pakiet, który kosztuje w T jakieś chyba 29 zł za 1GB jak się nie mylę, to już za tą samą cene w blueconnect masz 2GB, tylko, że musisz mieć kolejną umowę ale limit dwa razy większy, no i tym sposobem dochodzimy do absurdu, że w T trzeba kombinować jeśli ktoś chce korzystać z neta w smartfonie.

abonamentu można nie przekroczyć jeśli jest to np abonament w Play gdzie masz raczej więcej minut niż w ofertach starych sieci, a za to w ofertach starych sieci jest tak, że masz mniej minut i raczej możesz przekroczyć abonament.

#556196  autor: thonka
 23 maja 2012, 22:29
ciekawy pisze:eśli w T jest 2000 minut na 2 numery to jest brak kontroli bo wychodzi na to, że osoba obdarowana minutami może nabić większy rachunek osobie która obdarowała minutami ?
nei wiem skad takie rozumowanie...

nie 2000 na 2 numery tylko po 2000 minut na kazdy z 2 numerow przy czym obdarowany w ogole nie placi za te 2000 minut, a moze dzwonic do osoby ktora go obdarowala. znaczaca roznica. po wykorzystaniu 2000 minut oplaty ida na konto wykonujacego polaczenie. chyba logiczne, ze kazdy placi wtedy za siebie.
w abonamentach, gdzie masz wliczone 250mb pakiet 1GB kosztuje 10zl dodatkowo (roznica w play miedzy 250mb a 1GB to 6zl o ile mnie pamiec nie myli).
ciekawy pisze:abonamentu można nie przekroczyć jeśli jest to np abonament w Play gdzie masz raczej więcej minut niż w ofertach starych sieci, a za to w ofertach starych sieci jest tak, że masz mniej minut i raczej możesz przekroczyć abonament.
prosze skoncz te demagogie... bo abonament wszedzie da sie przekroczyc jak ktos nieumiejetnie dobierze sobie liczbe minut...

i zanim zaczniesz wyliczac cene minut i abonamentow, by udowodnic, ze play jest naj pod sloncem - naprawde nie jest to potrzebne.
reszty wywodu nie komentuje, bo jest nie na temat i bardzo ciezko sie go czyta... naprawde nie musisz sie az tak wysilac i pisac o calej gamie uslug play...

wczesniej sa jasno sprzecyzowane warunki do spelnienia i poki nie poznamy szczegolow dot. tego 1000 minut nie ma co rzucac pomyslami na lewo i prawo.