• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #553405  autor: Kamil_K
 11 maja 2012, 12:59
Witam!

Jako że problemy techniczne mnie kochają, dopadły mnie również w Plusie (choć czas spędzony w Heyah wspominam bezproblemowo :P).

Telefon (Wave) ciągle skacze między UMTS-em z Plusa i Aero2. Oba mają bardzo silny sygnał, z czego 260-01 nadaje przy samym bloku, a 260-17 jakieś 350 m ode mnie. Na początku występowały problemy z dodzwonieniem się do mnie - pojawiała się informacja, że jestem nieosiągalny, mimo że telefon był zalogowany i wykazywał pełny zasięg. Cały czas był połączony net ze względu na e-mail w trybie push.

Dzisiaj pojawiło się zrywanie rozmów. Po zerwaniu pozostaje pełny zasięg, ale nie można już nigdzie zadzwonić do restartu telefonu - chyba że w trakcie rozmowy zrzuci na GSM, wtedy (uwaga-uwaga!) rozmowa nie jest zrywana, ale po niej zasięg znika i telefon na około minutę-dwie szuka sieci.

W trybie gotowości też od czasu do czasu na minutę-dwie pojawia się szukanie sieci.

Problemy znikają jak ręką odjął po wymuszeniu GSM.

Czy dobrze wnioskuję, że problem może wynikać z przeciążenia stacji Aero2? Czy Plus ma techniczną możliwość zablokować mi dostęp do Aero2, co rozwiązałoby prawdopodobnie kłopot? W trybie wymuszonego UMTS problemy występują nadal. Po włożeniu karty T-Mobile wszystko jest OK, więc telefon "zdrowy".

Niestety nie mogę wymusić logowania do 260-01, bo nawet gdy wybiorę ręcznie Plusa, potem telefon siedzi na 260-17 z wyświetleniem "Plus" :).

Stacje UMTS, do których podłącza się telefon:

Plus, CID: 203271149, LAC: 31021 / CID: 203268507, LAC: 31961 / CID: 203271152, LAC: 31021
Aero2, CID: 116882 / LAC: 50003.

Przy ręcznym ustawieniu Aero2, telefon skacze sobie po sektorach stacji z rozłączeniami na minutę-dwie na "szukanie sieci" między jednym sektorem a drugim :).

Thus began the dancefloor :D.

#553406  autor: Maniiiek
 11 maja 2012, 13:10
Niestety taki urok. Nie możesz na sztywno ustawić np. Plusa?

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#553408  autor: Kamil_K
 11 maja 2012, 13:13
Nie, wtedy telefon i tak loguje się do Plusa i Aero2.
Niechby sobie skakał do woli, ale niepokoi mnie, że przy zmianach stacji logowanie potrafi trwać nawet minutę.

#553416  autor: drcox
 11 maja 2012, 13:58
Tak to jest jak się na siłę próbuje połączyć w jedną 2 sieci o różnych numerach, różnym sprzęcie (w Polkomtelu każda stacja jest z innej parafii, a Aero2 jest całe na Huawei HSPA+, w Plusie HSPA+ jest mało gdzie). Aczkolwiek jak jest silny sygnał UMTS2100 to w żadnym wypadku nie powinno wsadzać na 900.

#553434  autor: Kamil_K
 11 maja 2012, 16:19
Zgłoszenie do BOK, chwila czekania i telefon działa jak należy.

Ciekawe, ile czekałbym na to w Play i co by wymyślili w odpowiedzi. Zapewne uszkodzony telefon :).

#553437  autor: drcox
 11 maja 2012, 16:35
Kamil_K pisze:Ciekawe, ile czekałbym na to w Play i co by wymyślili w odpowiedzi. Zapewne uszkodzony telefon .
Hejters gona hejt :-D

#553451  autor: Kamil_K
 11 maja 2012, 17:30
Rememberers gonna remember :).

W dniu, w którym Heyah przeskoczyła do Plusa, Play przeskoczył do T-Mobile :). Zapomniałem skopiować, ile zgłoszeń o to samo musiałem napisać przez dwa lata, żeby a) zrozumieli, b) względnie poprawili konfigurację NODE-B :))).

#553576  autor: Vieslav
 12 maja 2012, 10:44
TUTAJ masz podobny problem z roamingiem Playa. Trochę mi pomogło przestawienie priorytetów sieci. Zobacz w preferowanych czy masz na liście Aero2.

#554340  autor: andkra1
 15 maja 2012, 18:22
problemy z niedodzwanianiem dotyczą każdej sieci... najgorsze są częste zmiany LAC, powodują że przez pewien czas pomiędzy tymi zmianami nie można się dodzwonić. Zarówno zmiana operatorów w przypadku PLAY jak i zmiana systemów GSM/UMTS jest problmatyczna dlatego jak telefon lata pomiędzy różnymi systemami to czesto do Ciebie nie można się dodzwonić.
W przypadku PLK wiem że Aero jest na innym LAC względem reszty sieci dlatego pojawiają się te problemy o których piszesz.

#558737  autor: rogmaniek
 05 cze 2012, 16:44
Może w tym temacie poruszę pewną kwestię. I może łaskawie ktoś z pionu technicznego Polkomtela/u (można sobie wybrać odpowiednią formę :P) , odpowiedzialnego za region wielkopolski, przeczyta.

Mowa o NodeB, na ul. Piątkowska 161, budynek Biurowca Futura. CID stacji: 28841, 2, 3 (nośna podstawowa, czyli 10737) i 28844, 45,46 (nośna 10762).

Na początku odpalenia w. w. NodeB (jakoś tak styczeń 2012r.) stacja działa super. Niestety, kilka tygodni temu, wyłączono sektor 28842 (PSC 498). Pozostałe sektory działały dalej. Od jakoś może dwóch tygodni, w. w. sektor niby jest włączony. FTD widzi PSC 498, ale telefon nie może się do niego zalogować. Jedynie dalej loguje się do PSC z sąsiednich sektorów, czyli 499 i 497.

Prawdopodobnie, "wspaniali" technicy operatora Plusa, czegoś nie dopilnowali. Tzn., PSC 498 jest dalej barred. Może, w końcu, ktoś odblokuje ten sektor?

Przez wyżej opisaną kwestię telefon siedzi na GSM-ie. A jak miałem kartę w telefonie obsługującym UMTS 900 MHz, to korzystał z stacji Aero2. Nie było by w tym nic złego, gdyby nie fakt, że większość połączeń przychodzących nie dochodziła do skutku, będąc w zasięgu NodeB z ul. Norwida 15, wieżowiec mieszkalny. Tu też się zastanawiam, czy to wina sprzętu Huawei i nieudolność techników Polkomtela w konfiguracji sieci Aero2 i Polkomtela? Czy może ta stacja Aero2, jest tak bardzo obciążona, ponieważ pokrywa zasięgiem, wg mnie, sporą część miasta?

Jedno jest dla mnie oczywiste. Niby Polkomtel ma (może miał?) najlepiej skonfigurowaną sieć w kraju, ale jest jeszcze dużo do zrobienia. Mam na myśli nie odblokowanie PSC 498 (może to kwestia powiązana z stacją PTK Centertel, która ma ten sam PSC, na sektorze skierowanym na tę samą lokalizację?), problemy z konfiguracją sieci Aero2 i Polkomtela czy dalej wiele wirtualnych stacji.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#558744  autor: bp121
 05 cze 2012, 16:57
Takie coś nie pisze się na forum, tylko dzwoni pod 2601 - wybierasz rozmowę z konsultantem i zglaszasz.
Albo piszesz ladne pisemko i wysyłasz poleconym + priorytet.

#558753  autor: drcox
 05 cze 2012, 17:15
Napisz do pana z gsm.biz.pl on ma kontakt z osobami za takie rzeczy odpowiedzialnymi. (może Telepolisu kiedyś osiągnie taki poziom jak się dorobi z reklam o zrzucaniu brzuszka)

#558785  autor: rogmaniek
 05 cze 2012, 20:21
bp121 pisze:Takie coś nie pisze się na forum, tylko dzwoni pod 2601 - wybierasz rozmowę z konsultantem i zglaszasz.
Albo piszesz ladne pisemko i wysyłasz poleconym + priorytet.
Jak widać w profilu, z Polkomtelem łączy mnie tylko korzystanie z ich sieci.

Chcę także sprawdzić, czy ktoś z Polkomtela czyta Telepolis...

Dodam, że nawet w kwestii CI, w PTC, były (może nadal są) osoby zaglądające na forum. Pamiętam, jak po kilku dniach, po moim poście, zmieniono CI z jednej z cel.

Pozostaje mi skontaktować się z BOK mBank mobile. Telefonicznie wolę nie "ryzykować". Rzadko który Konsultant wie, co to jest BTS, a tym bardziej NodeB. Nie chcę, by "po swojemu" opisał tę kwestię techniczną. Lepiej zgłosić listownie lub mejlem. Gdzieś czytałem, że jednak odsyłają do telefonicznego BOKu. Pytanie, czy to prawda. Druga kwestia, jak wygląda wymiana takich niedogodności technicznych między Aspiro S.A., a Polkomtelem? Ciekawe, czy operator Plusa traktuje zgłoszenia Klientów mBank mobile tak samo, jak Ich?
Napisz do pana z gsm.biz.pl on ma kontakt z osobami za takie rzeczy odpowiedzialnymi
Racja, dobry pomysł. Czytam Ich portal i warto Im to zgłosić.

O2 - Together is better!

#558804  autor: Marcin_7
 05 cze 2012, 21:06
rogmaniek pisze: :
Na początku odpalenia w. w. NodeB (jakoś tak styczeń 2012r.) stacja działa super. Niestety, kilka tygodni temu, wyłączono sektor 28842 (PSC 498). Pozostałe sektory działały dalej. Od jakoś może dwóch tygodni, w. w. sektor niby jest włączony. FTD widzi PSC 498, ale telefon nie może się do niego zalogować. Jedynie dalej loguje się do PSC z sąsiednich sektorów, czyli 499 i 497.
:

Jedno jest dla mnie oczywiste. Niby Polkomtel ma (może miał?) najlepiej skonfigurowaną sieć w kraju, ale jest jeszcze dużo do zrobienia. Mam na myśli nie odblokowanie PSC 498 (może to kwestia powiązana z stacją PTK Centertel, która ma ten sam PSC, na sektorze skierowanym na tę samą lokalizację?), problemy z konfiguracją sieci Aero2 i Polkomtela czy dalej wiele wirtualnych stacji.
Co to znaczy "nie może się zalogować"?
1) Widzi sygnał, ale nie zostaje na tej nośnej, w tej komórce, tzn. nie nasłuchuje na paging channelu połączeń przychodzących, tylko wybiera do tego celu inną komórkę?
2)Nie inicjuje połączeń w tej komórce?

(A przy okazji, dlaczego miałby to robić (tzn. dlaczego oczekujesz od telefonu "logowania się" akurat w tej komórce)? Ta feralna komórka ma obecnie najsilniejszy/najlepszej jakości sygnał w miejscu, w którym dokonujesz tych obserwacji, czy masz możliwość wymuszenia "zalogowania" się dzięki jakiemuś extra softowi?)

Komórka Orange z tym samym PSC nie powinna tu przeszkadzać, poneważ korzysta z inncyh częstotliwości.

#558911  autor: rogmaniek
 06 cze 2012, 11:22
Marcin_7 pisze:1) Widzi sygnał, ale nie zostaje na tej nośnej, w tej komórce, tzn. nie nasłuchuje na paging channelu połączeń przychodzących, tylko wybiera do tego celu inną komórkę?
Myślałem, że jasno się wyraziłem wcześniej, opisując tę kwestię. To może tak:

Obrazek

Mam nadzieję, że teraz jest widać. Telefon nie może korzystać z PSC 498. Dlatego czasami korzysta z innych NodeB o znacznie słabszym zasięgu. Tu PSC 297, ze stacji na dachu Uniwersytetu Przyrodniczego. Powyższej pokazana jest najczęstsza niedogodność, tzn., że telefon korzysta z GSM. Tak jakby próbował się zalogować (może powinienem użyć innego słowa) do PSC 498. Ponieważ sieć na to nie pozwala, terminal "zrzucany" jest do GSM.

Inny przykład, gdzie telefon jeszcze jest zalogowany do NodeB z PSC 297. Wg mnie, dawno już powinien korzystać z zasięgu NodeB z PSC 498:

Obrazek

Poniżej BTS-y, do których najczęściej loguje się telefon. Jak zaznaczyłem wyżej, w omawianej lokalizacji, telefon przez większość czasu korzysta z sieci 2G:

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2012-06-06, 11:32 ]
Marcin_7 pisze:A przy okazji, dlaczego miałby to robić (tzn. dlaczego oczekujesz od telefonu "logowania się" akurat w tej komórce)? Ta feralna komórka ma obecnie najsilniejszy/najlepszej jakości sygnał w miejscu, w którym dokonujesz tych obserwacji
Powyżej widać, dlaczego uważam, że coś jest nie tak z jednym sektorem. A oczekuje od telefonu, by korzystał z PSC 498, ponieważ wg FTD jest niby tak, jak kilka tygodni temu, gdy telefon korzystał z zasięgu sektora 28842.

O2 - Together is better!

#558961  autor: Marcin_7
 06 cze 2012, 15:11
rogmaniek pisze: Myślałem, że jasno się wyraziłem wcześniej, opisując tę kwestię. To może tak:

[url=http://img24.imageshack.us/img24/6658/ftd334.jpg]Obrazek[/URL]

Mam nadzieję, że teraz jest widać. Telefon nie może korzystać z PSC 498. Dlatego czasami korzysta z innych NodeB o znacznie słabszym zasięgu. Tu PSC 297, ze stacji na dachu Uniwersytetu Przyrodniczego. Powyższej pokazana jest najczęstsza niedogodność, tzn., że telefon korzysta z GSM. Tak jakby próbował się zalogować (może powinienem użyć innego słowa) do PSC 498. Ponieważ sieć na to nie pozwala, terminal "zrzucany" jest do GSM.
:
Na tym zdjeciu widac, ze miales cellke z psc=498, w "monitoring set", czyli po nawiazaniu polaczenia, RNC poinstruowalo Twoj telefon, zeby monitorowal sile/jakosc sygnalu z tej komorki. Na tym etapie wszystko ok, w Polkomtelu wiedza ze to sasiadujaca cellka do psc=297 i chca zeby tam wykonywac handovery :-).

Dlaczego do niego nie dochodzi to nie wiem. Roznica w jakosci sygnalu jest na tyle duza, ze telefon na pewno zaraportowal to do RNC.

Hmmmm. Tak mi przyszlo do glowy. Piszesz, ze cellka dzialala, potem cos tam rekonfigurowali i byla wylaczona, a teraz znowu jest wlaczona, ale nie mozna jej uzywac. To znaczy nie mozna przeprowadzac polaczen glosowych? A probowales HSDPA? Moze tak jest teraz zdefiniowana? (malo prawdopodobne, ale kto wie,
moze zdefiniowali ja jako HSDPA, a ciagle zostaly do niej relacje w RNC z cellek, w ktorych mozna inicjowac polaczenia glosowe).

#558969  autor: rogmaniek
 06 cze 2012, 15:57
To znaczy nie mozna przeprowadzac polaczen glosowych? A probowales HSDPA? Moze tak jest teraz zdefiniowana?
Przed chwilą sprawdzałem połączenia głosowe. Raz przy wymuszonym UMTS, a drugi raz przy trybie podwójnym. I rzeczywiście telefon korzystał z PSC 498 (podczas rozmowy rzecz jasna), co było widoczne w FTD (CellTrack nie pokazywał zmiany stacji, widocznie taki urok tej aplikacji).

Gorzej z transmisją danych. Przy wymuszonym UMTS, gdy dana strona jest wczytywana, telefon również korzysta z PSC 498. Potem wraca do innych PSC, akurat z innych NodeB, o znacznie słabszym zasięgu. Przy trybie podwójnym (jeśli transmisja rozpoczęła się na GSM-ie, podobnie z rozmowami, które na przykład przeprowadzałem wczoraj) telefon korzysta zazwyczaj z EDGE, a wiadomo, co się z tą technologią wiąże.

Marcin_7, jeśli jest to celowe działanie Polkomtela, to nie widzę sensu. Tym bardziej, że raz, na GSM-ie (i to chyba na stacji DCS) miałem komunikat "sieć zajęta" :x Moim zdaniem, jest to niedociągnięcie któregoś z techników. Dlaczego pozbawiać Klientów zasięgu 3G jednego z sektorów, tym bardziej, że kiedyś był dostępny? Jest to chyba jedyny przypadek w Poznaniu. Teraz wiem, co to znaczy ilość sektorów. I jak najbardziej rozumiem, jak może być ważna stacja 3- sektorowa (tym bardziej 4- sektorowa), zamiast 2- sektorowa.

[ Dodano: 2012-06-06, 21:09 ]
Jest już ok. To znaczy, że telefon korzysta z PSC 498, NodeB 28842 :-D

Pytanie, kogo to zasługa? Może Portalu gsm.biz.pl? A może ktoś z Polkomtela czyta jednak forum?

Bardzo dziękuję za pomoc komuś, kto miał wpływ na fakt, aby cały NodeB działał właściwie, tak jak kilka tygodni temu.

O2 - Together is better!