• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #552211  autor: clawz71
 06 maja 2012, 12:00
Cześć,

mam pytanie jak w temacie: ile wynosi średni miesięczny abonament w Polsce? Pamiętam, że był na to jakiś skrót, ale sobie nie mogę przypomnieć. Mógłby mi ktoś wskazać źródło tej informacji, ewentualnie artykuł na Telepolis?

Dzięki
Clawz

#552215  autor: potargany
 06 maja 2012, 12:17
Obrazek

Pieniądze to nie wszystko ...

#552238  autor: clawz71
 06 maja 2012, 13:18
Dzięki, myślałem jednak o jakichś bardziej aktualnych danych.

A jaki jest skrót na przeciętny abonament, bo znalazłem tylko ARPU (average revenue per user), ale to mi nie jest potrzebne.

#552241  autor: drcox
 06 maja 2012, 13:36
Teraz to jest coś koło 60zł ale źródła niestety nie odnalazlem.

#552244  autor: mungo
 06 maja 2012, 13:47
Takich danych nie ma. Operatorzy jeśli podają to właśnie ARPU. Chyba że jakiś przedstawiciel operatora poda w jakiejś rozmowie, wywiadzie, ale sobie nie przypominam.
Pojęcie "średni abonament" jest bardzo nieprecyzyjne. Nie wiadomo czy chodzi tylko o abonamenty voice, czy także abonamenty dedykowanego dostępu do internetu, nie mówiąc już o różnych wynalazkach telemetrycznych itd. Czy chodzi Ci o klientów indywidualnych czy także biznes, gdzie już występują jakieś wynalazki typu pakiety kwotowe na całą firmę (jak tu liczyć średni abonament?). Czy liczyć mixy i które mixy: te jak zwierzaki w Orange które są prawie jak abonamenty, przez mixy na liczbę doładowań po mixy na czas? Jak podać w mixie na czas jaka jest kwota abonamentu?
Fajnie jest powiedzieć na jakiejś prezentacji, czy podać w publikacji jakąś cyferkę, tylko ta cyfra tutaj nie wiele będzie znaczyła.

#552555  autor: thonka
 07 maja 2012, 17:36
ARPU jest chyba jedynym jawnym wskaznikiem, ale moze byc bardzo nieprecyzyjny.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet