• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#544468  autor: GaduAirowiec
 31 mar 2012, 17:11
Plus = Play jeśli chodzi o szukanie zasięgu i przelogowywanie się między Plus /Aero2. LIPA !!!! Od dziś śmieję się z Plusa tak samo jak niektórzy prześmiewcy Playa mówiący o fatalnej jakości rozmów.

#547946  autor: rogmaniek
 15 kwie 2012, 22:56
Ostatnio miałem sytuację, gdzie z lokalizacji, w której są stacje Polkomtela, Samsung zalogował się do NodeB Aero2. Nie było by nic w tym dziwnego, gdyby nie fakt, że pojawiła się literka "R". Połączenie przychodzące zostało zestawione. Nie mogłem się jednak, przez chwilę, połączyć z internetem. Transmisja danych została nawiązana już w sieci 3G Polkomtela.

Czy Wasze telefony, czasami, odczytują sieć Aero2 jako roaming krajowy? Czy to kwestia konfiguracji NodeB, czy może jednak Samsunga?

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#548034  autor: joxar1
 16 kwie 2012, 14:21
Owszem, przy logowaniu do starszych nadajników mam wyświetlony trójkąt koło ikony rodzaju dostępnej transmisji danych. Na nowych stacjach takie rzeczy się nie zdarzają (przynajmniej mi).

#548142  autor: remi89
 16 kwie 2012, 18:54
Czy Aero2 wpuszcza karty z Plusa na swoje UMTS 900? W moim mieście jest jeden nadajnik UMTS 900 oddalony ode mnie w linii prostej o 4,5 km. Czy odbiorę z niego sygnał? Dodam iż około 500 m od mojego domu stoi nadajnik Plusa: GSM 900 i UMTS 2100.

P@weŁ

#548147  autor: drcox
 16 kwie 2012, 19:16
Wpuszcza jeżeli nie ma zasięgu UMTS2100, pierwszeństwo ma UMTS2100.

#548149  autor: remi89
 16 kwie 2012, 19:18
Trochu lipa, ale dzięki za info :)

P@weŁ

#548183  autor: BananowyChlopak
 16 kwie 2012, 21:12
A Aero2 nie jest na WCDMA900 jak CP??

Przeciez aero i mobyland sa od soloża?

Proszę mnie poprawić :)

In music the passions enjoy themselves.

Najtańsze sprawdzone doładowania - eu-prepaid.com

#552152  autor: rogmaniek
 05 maja 2012, 22:13
Załamany jestem połączeniem sieci Polkomtela i Aero2. Jednak sam musiałem się przekonać, jak to wygląda w praktyce. Od kilku dni nie działa jeden sektor NodeB Polkomtela. Dwa działają, więc nie wiem o co chodzi. Czy to celowe działanie, a może cudowne aplikacje Polkomtela, do tego czasu, nie wykryły tej kwestii.

Z drugiej strony mogłem się przekonać, jak działa NodeB Aero2. Często dopiero za czwartym razem zostaje nawiązane połączenie przychodzące. Prób miałem naprawdę wiele. Z telefonu P4 i drugiego numeru mBank Mobile. Tragedia. A z SMS-ami przychodzącymi też nie jest lepiej. Nie wiem, czy chodzi tylko o sam fakt połączenia sieci, bo wcześniej nie odnotowałem takich sytuacji. A może to kwestia samego NodeB, które sieje na dużą część miasta i, co ważne, jest to stacja na sprzęcie Huawei.

Faktem jest, że tak być nie może. Tym bardziej, że w mBank Mobile (ale także pre-paidach Polkomtela) nie ma możliwości przekierowania połączeń na inny numer, w przypadku choćby przebywania poza zasięgiem. Czasami jest tak, że na jakiś czas, jakby się coś odwiesi i połączenia przychodzące są realizowane. Wystarczy jednak spróbować za kilka minut i komunikat: "Przepraszamy, abonent jest czasowo nieosiągalny. Prosimy spróbować później". To wszystko dzieje się przy maksymalnym zasięgu NodeB Aero2 :(

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#552160  autor: Mordrag
 05 maja 2012, 22:24
Zauważyłem, że po przekroczeniu limitu na lejku karta SIM z niechęcią chce się połączyć do Aero2 :? Natomiast ręczne wybranie Aero2 w telefonie wyświetla komunikat "Karta SIM nie zezwala na połączenie z tą siecią" po czym zostaje połączony do Aero2 i po jakimś czasie następuje handover do UMTS2100 Plusa. Co do połączeń to dużo powiedzieć nie mogę, ale internet na Aero2 działa przyzwoicie, przynajmniej w mojej lokalizacji.
Telefon po podłączeniu do Aero2 widział ją jako macierzystą sieć Plusa. Natomiast w Playu zauważyłem, że na innej karcie SIM wszystkie 2 sieci roamingowe (Orange i Plus) widziane są jako macierzyste Play, natomiast na kolejnej karcie SIM przy korzystaniu z roamingu krajowego telefon rozróżniał sieci i traktował je jako roaming.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#552165  autor: drcox
 05 maja 2012, 23:10
Bądźmy szczerzy, technika idzie do przodu, uruchamia się nowe pasma ale to wszystko powoduje niesamowity burdel który różne terminale różnie interpretują. Przykłady takiego burdelu:

- 2 sieci roamingowe + macierzysta Play - każdy telefon widzi to inaczej, jeden traktuje jako macierzyste, drugi traktuje jako roamingowe, a jeszcze inne Orange traktuje jako macierzystą a Plus roamingową, do tego dziwne priorytety narzucone przez sieć
- słynne PL17 z którym nawet technicy Plusa/Aero2 nie mogą się uporać żeby to w miarę działało a w dodatku popsuło sieć Polkomtela
- wkrótce dojdzie jeszcze następna sieć PL 34 jako wspólne UMTS900 Orżnąć i T-Mobile - ciekawe czy terminal będzie wiedział że się tam ma zalogować a nie jechać po GPRS

#552170  autor: Artur051
 06 maja 2012, 00:28
drcox pisze:ciekawe czy terminal będzie wiedział że się tam ma zalogować a nie jechać po GPRS
UMTS 900 akurat będzie działać zarówno na 02 03 i 34. Także najmniej kłopotów z tego względu wydaje się, że bedzie w sieci T i Orange bo wszystkie pasma będą dostępne pod jednym kodem sieci.

[ Dodano: 2012-05-06, 00:30 ]
drcox pisze: nie mogą się uporać żeby to w miarę działało a w dodatku popsuło sieć Polkomtela
Paradoksalnie przez to lepiej niż klenci Polkomtela mają klienci Play-a na sztywno ustawionym Plusie. Czemu? Bo nie są wrzucani/zrzucani itp do PL17 bo wstępu tam nie mają ;)

#552228  autor: drcox
 06 maja 2012, 12:56
Artur051 pisze:Paradoksalnie przez to lepiej niż klenci Polkomtela mają klienci Play-a na sztywno ustawionym Plusie. Czemu? Bo nie są wrzucani/zrzucani itp do PL17 bo wstępu tam nie mają
Ustawiony na sztywno Plus to jest jakiś totalny koszmar. Ostatnio mam pewne problemy z internetem na Play 3G (ale są podobno w trakcie rozwiązywania) więc próbowałem na sztywno ustawić Plusa. WIĘKSZEJ PADAKI NIE SŁYSZAŁEM NIGDY. Nawet na 3G słyszę siebie z opóźnieniem w słuchawce, trzaski, szumy nawet podczas wybierania numeru, jakość totalnie sp...a. NEVER EVER :x

#552235  autor: Artur051
 06 maja 2012, 13:14
drcox pisze:, jakość totalnie sp...a.
Też to zauważyłem ;p . Ale i tak na karcie Play-a jest ciut lepiej niż na Plusa (w związku z przełączaniem 01 17). U mnie na szczęście zasięg własny Playa jest bdb jakości na 3g.

#552239  autor: lee
 06 maja 2012, 13:28
Witam

Oj tak u mnie czasami nawet na 3G PLUSa 2100 poradzi rwać połączenia głosowe (PF) hehe

Natomiast co ciekawe od czasu do czasu w godzinach mniej więcej 00-02 w nocy gsm poradzi paść jak padaka (tyczy się to zarówno testowanego zasięgu na P4 i mbank mobile)

Ech... :(

PS-a miałem już tez tak że ustawiony na sztywno zasięg w PF na + poradził wywalać z transmisji danych i nie chciało w ogóle łaczyć ponownie ;) Jedynie przelogowanie do innej sieci pomogło np. do Orange gdzie odczuwalność lepszego połączenia była olbrzymia ;)

#552242  autor: drcox
 06 maja 2012, 13:39
lee pisze:PS-a miałem już tez tak że ustawiony na sztywno zasięg w PF na + poradził wywalać z transmisji danych i nie chciało w ogóle łaczyć ponownie
Ja zmieniłem telefon bo dostałem nowy K660i z gwarancji ale coś się P4 z nim nie dogaduje - łączę się z netem, po pewnym czasie (czasem minuta, czasem 40) zasięg znika, transmisja się zamraża i pomaga tylko restart telefonu albo restart modułu radiowego w telefonie. I co dziwne występuje to tylko na P4, na roamingu Orżnąć i + nie. Ale ścigam ich, ostatnio postraszyłem UKE i pomogło, może teraz też pomoże :P

#552248  autor: lee
 06 maja 2012, 14:15
ten problem dotyczył rbm one + karta PF + zasięg PLUSa

jak zacząłem korzystać z transmisji danych w danym miesiącu "dość mocno" :) zaczęły się takie klocki w sieci plus... najpierw zrywanie w godzinach szczytu (14-16) potem doszli w plusie :) do wniosku że jeżeli to nie skutkuje to... zaczęli mnie wywalać na amen z transmisji danych (ta sama lokalizacja podczas użytkowania)

po przelogowaniu na zasięg macierzysty lub do orange ->>> MALINA git MAJONEZ hehe

#554403  autor: KR2615
 15 maja 2012, 23:19
Mam kartę Aero2 i Modem Huawei E353. Jak w programie TopNetInfo sprawdzić, do jakiej sieci jest obecnie zalogowany? Mam włączoną komunikacje AT ale w miejsu BTS wciąż widać czekaj...

#554417  autor: ja.michal
 16 maja 2012, 00:14
krzys, po kodzie sieci. 260 17 to Aero2.

#554523  autor: KR2615
 16 maja 2012, 16:32
Aha, teraz dopiero widze, że te 26017 w TNI to nie przypadkowe cyferki. Czy w tym programie można wybrać, do jakiej sieci ma się modem łączyć?

#554527  autor: user_delete34
 16 maja 2012, 16:57
Jeżeli masz kartę z Plusa, a chcesz być na stałe podłączony do aero² to nie - ograniczenie sieci. W każdym innym wypadku - tak. W ustawieniach jest coś takiego jak Zmiana operatora (taki przycisk gdzieś na górze).