• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #550172  autor: SerXer
 25 kwie 2012, 17:13
Witam chciałem zapytać o zdanie was czy na moim miejscu zmienialibyście operatora aktualnie z Neti na orange którzy złączyli się z TP?

Dzwonili do mnie konsultanci z Orange i oferowali by przejść do nich umowa z netią kończy się za jakieś 1,5 miesiąca.

Aktualnie mam usługę non stop telefon i internet 6 MB miesięcznie wychodzi jakieś 97,5zł + opłaty za wykonane połączenia .

Orange oferuje 94 zł z tym co jest w neti lub 99zł z podwyższoną szybkością internetu do 10MB. I teraz pytanie czy na moim miejscu uciekaliście byście z neti? czy tylko jest taki stereotyp negatywny o tej neti i nie jest aż taka zła jak na razie przez ten rok z netią miałem parę problemów przy, których raz nie miałem dostępu do internetu przez jakieś 1,5 tygodnia.

Nie wiem czy rezygnować a muszę się zastanowić do jutra (strasznie niezdecydowany jestem) :) Do tego dostaje router livebox 2.0 dodatkowo opcje wyświetlania numerów na domowym jak ktoś dzwoni jak i pocztę głosową.

Z góry dziękuję za wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam.

#550179  autor: Niezgodna7
 25 kwie 2012, 17:41
Czy netia daje Ci te 6MB w pełni, czy w realu jest dużo mniejsza prędkość?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#550181  autor: Maniek99
 25 kwie 2012, 17:51
Przede wszystkim w netii masz NonStop przez tradycyjny telefon, a w TP dostaniesz telefon przez VoIP (telefon podłączasz do LiveBoxa), czyli potencjalnie bardziej awaryjny.

W Netii miałeś NoLimit, czy wybrałeś opcję 6Mb?
Podaj parametry z routera, to zobaczymy co można na twojej linii.

#550182  autor: SerXer
 25 kwie 2012, 17:52
W rzeczywistości jest ta prędkość do tego konsultantka z orange przekazała mi informacje, że na moim łączu maksymalna prędkość wynosi 40MB/s choć na 10 była by w zupełności wystarczająca.

Obrazek
Maniek99 pisze:Przede wszystkim w netii masz NonStop przez tradycyjny telefon, a w TP dostaniesz telefon przez VoIP (telefon podłączasz do LiveBoxa), czyli potencjalnie bardziej awaryjny.

W Netii miałeś NoLimit, czy wybrałeś opcję 6Mb?
Podaj parametry z routera, to zobaczymy co można na twojej linii.
W netii mam 6mb. Parametry tzn. nazwa itp sobie życzysz? (nie obeznany)

#550186  autor: tiger93
 25 kwie 2012, 18:04
Parametry linii ADSL z modemu/routera ;)

Ale skoro check podaje 40 Mb/s to o ile będą karty ADSL2+ 20 Mb/s powinno działać bez problemów w No Limits Netii nawet na BSA

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#550196  autor: Maniek99
 25 kwie 2012, 18:25
Rate, Attenuation, SNR Margin itp.

#550197  autor: SerXer
 25 kwie 2012, 18:33
Nie mogę w tym routerze (pirelli) odnaleźć tego :/

Mam tylko napisane w tabelce:
Kod: Zaznacz cały
Line Rate - Upstream (Kbps):
Line Rate - Downstream (Kbps):
LAN IPv4 Address:
Default Gateway:
Primary DNS Server:
Secondary DNS Server:
Date/Time:
i obok odpowiedzi na te opcje. Szukam szukam googluje i nic ;/

#550198  autor: Maniek99
 25 kwie 2012, 18:37
W Pirelli coś takiego powinno być:
Obrazek

#550205  autor: SerXer
 25 kwie 2012, 18:47
Hmm nie wiem albo ja jestem całkiem... albo faktycznie nie mogę się tylu opcji co masz wyżej doszukać :P
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 19:16 przez SerXer, łącznie zmieniany 1 raz.

#550211  autor: Maniek99
 25 kwie 2012, 18:57
No to widocznie niema, pewnie przez telnet można, ale jest z tym trochę zabawy.
Dziwne że masz 6464, to sugeruje że linia rewelacyjna nie jest.
Dobrze by było skombinować jakiś inny sprzęt do odczytu (jakiegoś TPlinka ).

#550217  autor: SerXer
 25 kwie 2012, 19:06
Ok. Ale ogólnie polecalibyście tego usługodawcę tzn. Orange? jeżeli miał bym wybierać na takich warunkach, o których wypominałem w pierwszym poście. Czy aby to stwierdzić czy jednak się opłaca trzeba właśnie te parametry ADSL Lini podać?

Kurcze mam w domu router o taki http://img1.cokupicstatic.pl/c_big478700.jpg

#550219  autor: Maniek99
 25 kwie 2012, 19:10
Od bidy może być ten edimax.

#550230  autor: SerXer
 25 kwie 2012, 19:47
Dzięki tiger93 mogę pokazać takowe parametry:

Obrazek

#550241  autor: Maniek99
 25 kwie 2012, 20:12
Linia wydaje się ok, choć szumy dość wysokie (rate zaniżony do 6464kbps) - może linię w domu masz jakąś sztukowaną, albo puszczoną płaskim kablem.

Jeżeli dostaniesz adsl2+ to lepiej zostać w Netii i wziąć NoLimit.
Ze 14-15Mb byś miał, chyba że TP nie przepuści zlecenia to zostanie dycha.

#550263  autor: SerXer
 25 kwie 2012, 21:17
Zdaje mi się że NoLimit już w netii nie oferują bo kurcze nigdzie nie mogę znaleźć tej oferty jak i nie oferowali mi jej.

#550294  autor: Vieslav
 25 kwie 2012, 23:43
Tylko żeby przypadkiem nie okazało się, że Netia da 6mb/s i stwierdzi, że więcej się nie da co często robią na BSA. Linia jest bardzo dobra, do 40mb/s poleci (a prawdopodobnie masz karty VDSL na centrali skoro konsultantka proponowała taką prędkość). Pamiętaj, że telefon, który oferuje ci Orange to VoIP, czyli wszystko leci przez internet. Różnica jaką ty zauważysz to tylko podłączenie telefonu do liveboxa zamiast bezpośrednio do gniazdka. A piszę, żebyś upewnił się, że na pewno zachowasz swój numer. Jak składam zamówienie na taką ofertę przez www to mam do wyboru albo nowy numer VoIP albo przypisanie numeru z neofona. Nie ma słowa o przeniesieniu dotychczasowego numeru stacjonarnego. Sam chciałem wziąć właśnie 6mb/s + nielimitowane stacjonarne przez VoIP w Orange ale nikt nie jest w stanie powiedzieć mi, czy zachowam swój numer, który jest w Netii.

#550299  autor: SerXer
 26 kwie 2012, 00:03
Pierwotnie numer ten co jest został założony w TP potem po jakiś 8 latach zmieniliśmy na netie. Kurcze jak to VoIP ? chyba mogę standardowo mieć tak jak teraz czyli od routera kabel idzie do rozdzielacza, który to łączy się z jednej strony z telefonem a drugim idzie na kable(nie mam gniazdka) także mam normalnie. Nie da rady tak jak jest teraz? przy przejściu muszę korzystać z VoiP? innego wyjścia nie ma?

http://www.orange.pl/kid,4002268607,id, ... ticle.html

#550328  autor: Vieslav
 26 kwie 2012, 09:40
To nie o to chodzi, jedyne co będziesz musiał zrobić to podpiąć telefon pod liveboxa, tam jest odpowiednio oznaczone gniazdko. Chodziło mi o zachowanie numeru stacjonarnego, z którego teraz korzystasz w Netii. Jak wypełniam zamówienie to mi krzyczy, żeby sobie nowy numer wybrać, również mam stacjonarny w Netii. Freedoma również mi nie wykrywa jako usługa, na której można coś takiego zrobić. Chyba się pofatyguje do salonu a w ostateczności przeniosę również internet do Netii.

#550398  autor: SerXer
 26 kwie 2012, 13:38
Pisałem do netii i oferują mi maksymalną prędkość na moim łączu (netia mówi że 10-20mb/s a orange mówi że mogę do 40mb/s) z telefonem non stop cena 110 zł. Jak myślicie tą 40mb wyciągnie na moim łączu ? czy raczej nie?