• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #544726  autor: Wolak
 01 kwie 2012, 22:21
Cześć

Mam do Was kilka pytań dotyczących korzystania z telefonu HTC 7 Mozart.

1. Jak zobaczyć kiedy korzystam z internetu przez Wi-Fi, a kiedy z tego "zwykłego", za który już muszę płacić ? Czy po prostu, gdy połączę się z hot-spotem telefon automatycznie korzysta mi z tej sieci ?

2. Na opakowaniu od telefonu jest napisane, że telefon może być od razu podłączony do internetu i będzie automatycznie pobierał jakieś duże aktualizacje, które oczywiście będą wiązać się ze sporymi kosztami. W związku z tym zalecają korzystać z "pakietów internetowych". O jakie aktualizacje chodzi ? Jak można temu zapobiec ? Czy jest to związane z Windows Live ID ?

3. Czy warto utworzyć sobie konto na Windows Live ID, czy jest to po prostu kolejna opcja naciągania klienta ?

4. Czy da się ustawić w telefonie, aby nic bez mojej zgody nie było ściągane z internetu ?

#544728  autor: orson_dzi
 01 kwie 2012, 22:34
Wolak pisze: gdy połączę się z hot-spotem telefon automatycznie korzysta mi z tej sieci ?
Na to wygląda. Na górze wtedy pojawia się ikona o włączonym Wi-Fi. Żadnej innej sygnalizacji nie widzę.
Wolak pisze:O jakie aktualizacje chodzi ?
Przeróżne. Ale samo mi się jeszcze nic nie łączyło. Łączy się to, co powinno, czyli np. poczta, której jak nie ustawisz, to się nie będzie łączyć. Musisz też powyłączać wszelkie wysyłanie informacji do Microsoftu i podobne cuda. Ale przy tego typu urządzeniu pakiet zawsze się przydaje. W końcu nie po to kupujesz taki telefon, żeby korzystać z małego odsetku funkcji, bo reszta wymaga połączenia z internetem.
Wolak pisze: Czy warto utworzyć sobie konto na Windows Live ID
Bez tego nie działa Marketplace.
Wolak pisze:Czy da się ustawić w telefonie, aby nic bez mojej zgody nie było ściągane z internetu ?
Raczej tak. U mnie jest to w Cellular, więc to będzie w ustawieniach coś typu Sieci komórkowe np. I tam pierwsza opcja, to powinna być aktualna sieć (o dziwo ja mam Era), a pod tym będzie coś o połączeniach. U mnie jest to Data connection, nie wiem jak to w polskim systemie będzie wyglądać. I to trzeba wyłączyć. Możesz też dodać apn z fałszywymi danymi i się wtedy nie będzie umiał połączyć. To jest ostatnia opcja, na samym dole.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#544732  autor: Wolak
 01 kwie 2012, 22:49
A co to jest pakiet internetowy ?
Czym jest Marketplace ?

U mnie w sieciach komórkowych jest "transmisja danych". O to chodzi ?

#544734  autor: Maniiiek
 01 kwie 2012, 22:56
A co to jest pakiet internetowy ?
Powiedzmy, że masz 20zł na koncie. Kupujesz pakiet za 5zł i masz 15zł + powiedzmy 100MB. I do puki tych 100MB nie zużyjesz nie będzie Ci za internet nic z konta pobierało.
Czym jest Marketplace ?
To sklep z aplikacjami dla WP7

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#544737  autor: orson_dzi
 01 kwie 2012, 23:08
Zrób sobie przysługę i sprzedaj ten telefon. Lepiej na tym wyjdziesz. Skoro masz problem z podstawowymi rzeczami, to zdecydowanie nie potrzebujesz takiego telefonu. On się będzie marnować, a Ty się męczyć z obsługa.
Wolak pisze:w sieciach komórkowych jest "transmisja danych". O to chodzi ?
Pewnie tak. Drugie od góry to raczej będzie.

#544747  autor: drcox
 01 kwie 2012, 23:43
orson_dzi pisze:Zrób sobie przysługę i sprzedaj ten telefon. Lepiej na tym wyjdziesz. Skoro masz problem z podstawowymi rzeczami, to zdecydowanie nie potrzebujesz takiego telefonu. On się będzie marnować, a Ty się męczyć z obsługa.
Bez przesady, Windows Phone nie jest jakimś systemem dla ekspertów od nowoczesnych technologii, wystarczy się dokształcić na płaszczyźnie tego, że telefon jest bardziej uzależniony od internetu niż kiedyś i można korzystać...

#546165  autor: cesarz
 08 kwie 2012, 00:16
Mozart preferuje Wi-fi jeśli masz włączone. Przytrzymaj lewy klawisz, ten ze strzałką dłużej , pokaże Ci jakie funkcje są włączone. Naciśnij Internet Explorer , ulubione, HTC poczytaj , poćwicz.

CNN

#549368  autor: kasinek
 21 kwie 2012, 23:37
tak tu zaglądam, bo właśnie też się "ukrzywdziłam" Mozartem:) najzacniejszy mój, dotychczas, telefon to avila:) zaszalałam z mozartem i na powitanie straciłam 6 dych które miałam na koncie- teraz doładowuje po 5 zł, bo nie potrafię nad tym wszystkim zapanować... ale tak to jest jak dopada takiego fona osoba ,która nigdy nie korzystała nawet z wi-fi:) czytam z podziwem,ale póki co i tak tego nie ogarniam:) mam 37 lat a czuje sie jak debil:0 nie wiem czy jak włączyłam wi-fi to mam też włączyć dostęp do netu, nie potrafię ściągnąć muzy i filmów... ale sie nie poddaje, nie wiem ile mnie to będzie kosztowało, ale wygląda,ze sporo... i kasy i łez:) ale jest śliczny:) chociaż coś:) kiedy czytam jacy jesteście mądrzy to wstyd mi zadawać takie proste pytania, mam nadzieje ,ze przynajmniej uda mi się nieco skorzystać z tego co tu jest:) fajnie ,ze jesteście:)

kasinek

#549371  autor: Maniiiek
 21 kwie 2012, 23:46
Muzykę i filmy zgrywasz z komputera przez ZUNE. Co do zjadania kasy to warto by mieć pakiet internetowy.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#549372  autor: orson_dzi
 21 kwie 2012, 23:51
kasinek pisze: kiedy czytam jacy jesteście mądrzy to wstyd mi zadawać takie proste pytania, mam nadzieje ,ze przynajmniej uda mi się nieco skorzystać z tego co tu jest
Bez przesady. Jak ostatnio dostałem Windowsa do testów, to początkowo też zabierałem się jak pies do jeża.

Kasy z konta sam nie zje, to nie Android. Musiałaś sama włączyć. Sam mógł się łączyć co najwyżej Facebook, o ile go skonfigurowałaś. Poza tym Marketplace, przeglądarka, no i wyszukiwarka. Chociażby na to się zawsze jakiś pakiet przyda. Bo trącisz przycisk wyszukiwania i już się uruchamia.

Napisz z czym masz problem, zaraz poradzimy.

#549638  autor: kasinek
 23 kwie 2012, 18:03
Nie spodziewałam się odpowiedzi, zwłaszcza,ze dokleiłam się do starszego wątku:) a tu proszę, jaki miły odzew:) Co mam Wam powiedzieć- no głupia jestem:) jedyne co potrafię to zadzwonić, wysłać esa i zajrzeć do menu:) O zune coś tam przeczytałam,bo mi go wyświetla w telefonie, ale i tak nic nie łapie. Podłączyłam mozarta do kompa ,mając nadzieję ,że pokaże mi się jako coś w rodzaju nośnika pamięci.... ale nieco się rozczarowałam:) komputer nie wykrył go wcale, później odkryłam,że wyświetla go jako nieznane urządzenie tam gdzie pokazuje drukarki i inne urządzenia. Wiec kiedy odnalazłam to niezidentyfikowane urządzenie, zatwierdziłam jakieś tam polecenia, jakieś tam rozwiązanie problemu- i się rozwiązał , w formie, do niczego mi raczej nie potrzebnej, ikonki z właściwościami. Póki co ładuje go po 5 zł, żeby uniknąć kolejnych przykrych niespodzianek ekonomicznych:) Pewnie masz racje ,ze nagłe zniknięcie kasy to moja wina- pobrałam jakieś aktualizacje,ustawiłam pocztę i takie tam... ale myślałam ,ze kiedy włączam wi-fi, to są to działania za darmo:) no ale jak mówiłam głupia jestem:)

kasinek

#549651  autor: orson_dzi
 23 kwie 2012, 18:58
kasinek pisze:pokaże mi się jako coś w rodzaju nośnika pamięci....
Nie.
Trzeba pobrać program Zune (wpisz w google) i tam już powinnaś sobie poradzić z jego obsługa. Inaczej nie da się nic wrzucić na telefon. Telefony z WP7 nie działaja jako pamięc masowa.

:)

#549680  autor: kasinek
 23 kwie 2012, 20:49
ha:) jednak jestem boska:) jest pierwszy sukces:) zune jest megaprosty:) mam już w moim Mozarcie kilka pasujących do niego płyt i jakieś 2 filmy:) Skoro już zaistniałam ,zadam jedno zapewne debilne pytanie:) czy wi- fi mam mieć włączone stale? i jeszcze nie bardzo rozumiem sprawę z dostępem do netu :oops: tzn- wchodzę w ustawienia i mam opcje wi-fi, a poniżej dostęp do internetu- który sam się rozłącza ,jeśli długo nie ma żadnego połączenia (o ile dobrze rozumiem) i teraz ja nie wiem kiedy mam to uruchamiać? czy to jest alternatywa dla wi-fi, czy to jest zintegrowane? Wytłumaczcie mi, proszę w jakich okolicznościach czego używam. Wiem... głupie,no ,ale w tych sprawach to ja za bystra nie jestem :oops: Pozdrawiam:)

kasinek

#549735  autor: orson_dzi
 23 kwie 2012, 23:30
To może jeszcze jedna rzecz, sam miałem z tym problem :P . Jak byś chciała ustawić własny dzwonek, to też trzeba przez Zune. Spokojnie przez Google znajdziesz do tej instrukcję.

Do Wi-Fi możesz się podłączyć, jak masz do czego. Darmowy hot-spot, ruter w domu, czy gdzieś u kogoś itp. Wystarczy, że wejdziesz w Wi-Fi, uruchomisz i połączysz się z wybraną siecią. Wtedy internet jest darmowy. Przy okazji, jak chcesz pobrać jakąś większą aplikację, to musisz to robić przez Wi-Fi, nie da się przez sieć komórkową. Jak nie będziesz w zasięgu sieci Wi-Fi, to darmowego internetu nie masz i telefon przełączy się na sieć komórkową i żre środki z konta.
kasinek pisze:pobrałam jakieś aktualizacje,ustawiłam pocztę i takie tam...
No i jak poczta Ci automatycznie się sprawdza, to się musi łączyć z internetem, to normalne. Wszelkiej pobieranie czegokolwiek tak samo.
Z tego co widzę jesteś w Orange, a oni mają znośne ceny pakietów danych. Kup sobie taki pakiet 100, czy 300 MB. Są to pakiety z lejkiem, czyli jak przekroczysz limit danych, to spada Ci prędkość internetu, ale nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów. To najprostszy sposób żeby ustrzec się nieplanowanych opłat.

#549925  autor: kasinek
 24 kwie 2012, 19:43
Cześć Fajni Ludzie,a zwłaszcza Fajny Orsonie:) przyznam ,że czuje się zdopingowana:) a myślałam,ze tak się nie stanie- po tym jak spsułam folijkę na ekran ,tkwiłam w przekonaniu, że potrafię zepsuć nawet kulkę z łożyska i taki fon nie jest urządzeniem dla mnie:) w pierwszych dniach wystarczało mi,ze mój telefon naprawdę świetnie wygląda:) że jest taki śliczny i solidny... a teraz mam taką frajdę z każdej nowo odkrytej funkcji, myślę ,że starsze panie nie powinny się tak podniecać takimi pierdułakmi:) że to nie jest zdrowe:) ale co mi tam? Póki co- wolno mi idzie ,ale jednak:) No dobra- do konkretów. Uruchomiłam pakiet internetowy- mam 500 MB za 15 zł, miałam jeszcze do wyboru 100MB za 10,ale nie wiedziałam czy to nie za mało,a różnica w cenie w sumie niewielka. Jednakże, tak na przyszłość ,chciałam zapytać czy 100, dla kogoś kto nie hula po necie, nie jest ilością wystarczającą? Co do wi-fi, to oczywiście kumam,ze to działa tylko tam gdzie mogę się tym sposobem połączyć z netem, czyli np w moim domu, interesuje mnie raczej to żeby nie łączyć się wtedy kiedy tego nie chce- znaczy... powiedzmy mam włączone wi-fi ale ,no nie wiem, wchodzę za róg i nie łapie zasięgu- czy wtedy z automatu przechodzę na płatny? mam problem z tym ,ze co odpalę tel- widzę wyszukiwarkę , czyli rozumiem,ze próbuje połączyć się z netem. nie wiem jak to się dzieje, może przypadkiem coś przyciskam? i dlaczego tak się dzieje gdy mam w ustawieniach połączenia z internetem- wyłączone? czy nawet gdy wyłączam połączenia z netem, one są gdy łapie wi fi? Chyba nieco zamotałam:) sama się zagubiłam w tym o co pytam:) ok, najbardziej martwiłam się ta stale załączającą się wyszukiwarką, tym czy zawsze kiedy ja widzę to płace- teraz nie jest to takie bolesne ,bo i tak mam ten pakiet- ale gdybym go np zapomniała zakupić- to czy jej pojawienie się zwiastuje koszty? w jaki sposób mogę odciąć net jeśli nie zamierzam z niego korzystać? odciąć - w celu zabezpieczenia przed przypadkowymi połączeniami? A i jeszcze jedno- z innej beczki:) wyświetla mi się ,że pamięć sim jest pełna i mam usunąć smsy, i gdzieś tam wyczytałam,że można kasować pojedyncze wiadomości- ja jednak nie znajduje u siebie tej możliwości, widzę tylko opcje wykasowania całej konwersacji- czy jest Ci coś może na ten temat wiadomo?

kasinek

#549940  autor: orson_dzi
 24 kwie 2012, 21:07
kasinek pisze: czy 100, dla kogoś kto nie hula po necie, nie jest ilością wystarczającą?
Bez oglądania filmów w internecie, do samego przejrzenia wiadomości co jakiś czas i synchronizacji poczty tyle wystarczy.
kasinek pisze:powiedzmy mam włączone wi-fi ale ,no nie wiem, wchodzę za róg i nie łapie zasięgu- czy wtedy z automatu przechodzę na płatny?
To musisz już sama sprawdzić. Bo nie wiem, czy sam się przełączy, czy się zapyta.
kasinek pisze:w jaki sposób mogę odciąć net jeśli nie zamierzam z niego korzystać?
Niby można wyrzucić profil internetowy, ale to w przyszłości się nie połączysz, póki nie zrobisz konfiguracji.
kasinek pisze:co odpalę tel- widzę wyszukiwarkę , czyli rozumiem,ze próbuje połączyć się z netem. nie wiem jak to się dzieje, może przypadkiem coś przyciskam?
Przyciskasz guzik z lupą, a to uruchamia wyszukiwarkę. Nic z tym nie zrobisz.

Co do SMS-ów, to przejrzyj jeszcze forum, ktoś tu chyba pytał jak usunąć pojedyncze wiadomości w Lumii 710, to to samo.

#550175  autor: kasinek
 25 kwie 2012, 17:21
wycofuje wszystkie kretyńskie pytania dotyczące internetu:)poczytałam trochę w necie, trochę u Was i powiedzmy, ze poukładało mi się w głowie i już pojęłam te kwestie:) nie wiem jednak co zrobić z komunikatami z marketplace dostałam zawiadomienie o 4 aktualizacjach- konfiguracji,konwertera htc hub( cokolwiek to jest:) i podbicia dźwięku. Czy ja mam zawsze pobierać te aktualizacje? i czy pobierac wszystkie? kurde, strasznie mi wstyd,ze taka jestem głupia

[ Dodano: 2012-04-25, 17:23 ]
napisałam to zanim zobaczyłam ,ze jest jakaś odpowiedz na to co pisałm wczoraj :oops: sorry

[ Dodano: 2012-04-25, 17:55 ]
w ramach treningu:) robię różne rzeczy z tym telefonem, i teraz właśnie wrzucam film- i mam takie 2 komunikaty: 1. - przed chwila dodano do telefonu- 1 element 2. trwa synchronizacja z telefonem. I obok informacja- trwa konwertowanie elementu, synchronizacja 98% i tak stoi.... już bardzo długo. Chyba się nie doczekam i to wyłączę- czy w przyszłości, powinnam wybrać porę która pozwoli mi czekać do 100%? czy to się później dokończy czy trzeba to zrobić jednorazowo? jak to przerwę , to anuluje to co się dotychczas zadziało? Poza tematem powiem,ze kiedy zobaczyłam ,ze mój tel ma 8 GB zwariowałam:0 pomyślałam .... no jest na czym poszaleć:) ale teraz widzę ,ze to wcale szału nie ma:) No i dzięki,ze poświęcasz tyle czasu na beznadziejne pytania starszej pani:) jesteś taki profesjonalny i mądry.... co prawda, czuje się przez to jeszcze głupsza...ale imponujesz mi:) pozdrawiam:)

[ Dodano: 2012-04-25, 18:50 ]
i kolejny problem, włączam bluetooth i znajduje się z innymi telefonami, i niby jest parowanie, kody pasują... a i tak niczego nie mogę tą drogą pobrać. Nie rozumiem dlaczego. Próbowałam z kilkoma telefonami i nic. Czy ma znaczenie ,że to są takie "zwykłe " telefony? Czy ja tu mogę zadawać takie durne pytania?

[ Dodano: 2012-04-25, 22:12 ]
no i za chwilkę się rozpłaczę. Nie wiem co się stało,ale chyba mi się zawiesił:( wszystko zgasło, nie mogę go włączyć. Możliwe :oops: ,ze miałam uruchomionych kilka aplikacji :oops: wpadłam na pomysł,żeby wyjąc baterie,ale nie mogę zdjąć tej chorej pokrywy. Zaraz rzucę nim o ścianę i po sprawie.

kasinek

#550296  autor: orson_dzi
 25 kwie 2012, 23:47
kasinek pisze:Czy ja mam zawsze pobierać te aktualizacje?
Nie chcesz, to nie musisz. Działać aplikacja z tego powodu nie przestanie ;) . Poszukaj w opcjach Marketplace, czy nie ma możliwości wyłączenia aktualizacji. Powinna być.
kasinek pisze:obok informacja- trwa konwertowanie elementu, synchronizacja 98% i tak stoi.... już bardzo długo
Przy filmie? No to tak ma być. Mozart, jak i sam system Windows Phone obsługuje tylko filmy w formacie .mp4 . Jak wrzucasz coś w innym formacie, to program to konwertuje do .mp4 i chwilę to trwa. Zawsze też możesz wrzucać filmy bezpośrednio w .mp4 lub konwertować je jakimś innym programem, powinno być wtedy szybciej. Bo wiadomo, im film większy, tym dłużej się konwertuje.
kasinek pisze: teraz widzę ,ze to wcale szału nie ma:)
Jeszcze nie narzekaj, 8 GB jakoś ujdzie. Jak miałem w Tani z tym samym systemem 2,6 GB, to już było ciężko. Trochę muzyki, parę zdjęć, sprawdziłem do tego parę lepszych tytułów gier, które trochę ważą i pamięć się skończyła.
kasinek pisze: znajduje się z innymi telefonami, i niby jest parowanie, kody pasują... a i tak niczego nie mogę tą drogą pobrać. Nie rozumiem dlaczego
A to jest taki urok systemu. WP7 nie przesyła plików przez BT. Ale spokojnie, użytkownicy Ajfonów mają to samo. Chociaż wg większości z nich BT to relikt przeszłości i nikt tak już plików nie przesyła ;) .
kasinek pisze: Możliwe :oops: ,ze miałam uruchomionych kilka aplikacji :oops:
Zawsze masz. To też taki system. Ale aplikacje są zamrażane i nie żrą pamięci, więc może tam ich być ile tylko chcesz, a w razie potrzeby telefon sam je zamknie. Tu się nie ma czym przejmować.

#550304  autor: kasinek
 26 kwie 2012, 00:30
Dzięki, to miłe,że mi tak jasno zawsze odpowiadasz:) telefon się odblokował, ale ja i tak myślę,że jestem beznadziejna, w sumie co się dziwić.... czasem mnie przytłacza ten rozwój, ten pęd... nie pojmiesz tego:) ale ja oglądałam czarno-białego Bolka i Lolka na dobranoc, a PCty wchodziły do domów jak kończyłam podstawówkę:) a teraz,zobacz- siedzę w autobusie i oglądam smurfy, w takiej jakości,że można pomyśleć ,że mieszkają w tym pudełku ,które trzymam w dłoni.... to takie fascynujące... no ale czasem jednak nie ogarniam i jak dziś mam ochotę po prostu rzucić tym wszystkim o ścianę:) Dzwonka jeszcze nie udało mi się zrobić:) ale jestem blisko, już wiem co i jak tylko jeszcze nie umiem skrócić utworu, Nawinął sie tez taki kłopot,że utwór z którego chciałam zrobić dzwonek- zniknął:) nie było go w telefonie ale w kompie na zune był, nijak jednak nie umiałam go dodać znów do telefonu. W końcu usunęłam cały album,co spowodowało kompletną utratę płyty:) tak wiec dziś więcej porażek niż sukcesów, ale co tam:) w każdym razie chodzi o to,ze chyba nie mogę tak zwyczajnie usunąć tego czego nie chce mieć w telefonie? dobra, ide spać- dobranoc.

kasinek

#550305  autor: orson_dzi
 26 kwie 2012, 00:34
kasinek pisze: chyba nie mogę tak zwyczajnie usunąć tego czego nie chce mieć w telefonie?
Możesz. Możesz usunąć muzykę, zdjęcia i filmy z poziomu Zune. Masz tam dwie zakładki, komputer i telefon. Jak przełączysz się na telefon, to zarządzasz tym, co masz w pamięci telefonu. I tak możesz pliki usunąć.

Odnośnie tworzenia dzwonka, to postępuj wg instrukcji. Przyznam, że sam miałem początkowo problem z odnalezieniem odpowiedniej opcji w Audacity przy przycinaniu ;) .