• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#547352  autor: matchojs85
 13 kwie 2012, 12:27
Ja mam ciągle napis "PLAY" zamiast "Orange PL"
Głupio to wygląda.. Wróci to do stanu normalnego?

Pozdrawiam, matchojs85.

#547487  autor: grzegi
 13 kwie 2012, 21:25
A u mnie w Bielsku-Białej i okolicach oraz w Poznaniu wszystko śmiga jak należy.
Priorytet w telefonie ustawiony na 2G/3G z opcją preferuj 3G i elegancko przełącza jeśli Plus albo Orange mają lepszy zasięg 3G niż Play.
Etykietka PLAY i pod spodem nazwa operatora roamingowego. Nie narzekam. 2G załącza się tylko w sytuacji, gdy nie ma już żadnego 3G po drodze.

#547498  autor: KC-KARLOS
 13 kwie 2012, 22:01
A jeśli ktoś nie chce mieć Etykietki i chciałby nie mieć dwóch napisów PLAY przy zalogowanym nadajniku Orange? Nic nie da się zrobić? Bo problem dotyczy wielu telefonów lub kart SIM.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#547505  autor: grzegi
 13 kwie 2012, 22:17
Możesz wysłać STOP na 8052 i wtedy będzie jeden PLAY, tak jak wcześniej. Inne opcji nie ma.

#547949  autor: matchojs85
 15 kwie 2012, 23:13
W Tarnowie miałem PLAY na zasięgu Orange.. W Lublinie tego samego dnia mam Orange PL.. Dziwne..
Zresztą - zasięg Plusa o niebo lepszy niż wspólny P4 i PTK ;)

Pozdrawiam, matchojs85.

#548021  autor: yivan
 16 kwie 2012, 13:36
Edmund pisze:
yivan pisze:Szkoda, że Play ciągnie kasę za transfer danych kiedy telefon przełączy się na sieć "PLAY/Orange", przecież to jest jawne oszukiwanie klientów.
O jakim przypadku mówisz? I jaką masz taryfę?
Telefon rozpoznaje 2 sieci Play - "Play" i "PLAY", jak masz w telefonie Pakiet Play Online i stracisz zasięg - klikasz sieć w "PLAY". Telefon nie rozpoznaje roamingu lub też Orange przedstawia się jako Play (nie ma literki R przy zasięgu). Telefon ciągnie dane, ale kasa leci już za transfer danych spoza abonamentu - 150 zł w kilka minut - jak dla mnie czyste złodziejstwo.

#548027  autor: stook
 16 kwie 2012, 13:55
yivan pisze:
Edmund pisze:
yivan pisze:Szkoda, że Play ciągnie kasę za transfer danych kiedy telefon przełączy się na sieć "PLAY/Orange", przecież to jest jawne oszukiwanie klientów.
O jakim przypadku mówisz? I jaką masz taryfę?
Telefon rozpoznaje 2 sieci Play - "Play" i "PLAY", jak masz w telefonie Pakiet Play Online i stracisz zasięg - klikasz sieć w "PLAY". Telefon nie rozpoznaje roamingu lub też Orange przedstawia się jako Play (nie ma literki R przy zasięgu). Telefon ciągnie dane, ale kasa leci już za transfer danych spoza abonamentu - 150 zł w kilka minut - jak dla mnie czyste złodziejstwo.
No, ale mając dostępną opcję Pakiet Play Online, masz też opcję do wyboru - Blokada transferu danych - "Aby swobodnie korzystać z pakietu Play Online w telefonie zablokuj transfer danych poza strefa taniego Internetu". Nie rozumię zatem o co ten hałas, są też pakiety 'Pakiet Internet w telefonie', gdzie roamingu dane pobierane są z pakietu. W starszych taryfach one mogą nie za korzystnie wyglądać cenowo, to fakt. Ogólnie rzecz biorąc, w taryfach All Inclusive ten problem w ogóle nie występuję.

#548030  autor: yivan
 16 kwie 2012, 14:12
Jak to o co hałas, mam pakiet Play Online podłączam się do sieci "PLAY" i płace za transfer danych?

To albo podłączyłem się do Play i mam w koszty w abonamencie, albo podłączam się świadomie do innej sieci i świadomie płacę, a nie jestem oszukiwany przez operatora.

#548036  autor: stook
 16 kwie 2012, 14:25
yivan pisze:Jak to o co hałas, mam pakiet Play Online podłączam się do sieci "PLAY" i płace za transfer danych?

To albo podłączyłem się do Play i mam w koszty w abonamencie, albo podłączam się świadomie do innej sieci i świadomie płacę, a nie jestem oszukiwany przez operatora.
Zgłoś reklamację i ustaw sobie "Blokada transferu danych", bez tej opcji nie wyobrażam sobie korzystać z pakietu Play Online, a jeśli pomimo ustawionej opcji dalej by obciążało poza abo no to niezły wał i jakaś dziura w systemie. Nie doszukiwałbym się tutaj znamion oszustwa po stronie operatora, jeśli w grę wchodzi roaming, to jakiś burdel po prostu :).

#548081  autor: Edmund
 16 kwie 2012, 16:17
yivan, wyluzuj i przede wszystkim włącz sobie blokadę transferu danych poza strefą taniego netu. A tak z ciekawości - co to za taryfę Play masz?

A co do tego PLAY i Play to już od jakiegoś czasu jest z tym problem... I zależy to od wielu rzeczy - telefonu, karty SIM, od tego czy masz ustawioną pustą etykietkę na karcie SIM, a ktoś na forum wspominał że jeszcze zależy w jakim regionie jesteś.. Więc to już kompletne jaja są z tym.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#548192  autor: play4you1
 16 kwie 2012, 21:33
yivan pisze:Jak to o co hałas, mam pakiet Play Online podłączam się do sieci "PLAY" i płace za transfer danych?

@yivan, zależy jaką masz taryfę i jaki dokładnie pakiet ale zakładając blokadę transmisji danych w roamingu krajowym w podstawowym pakiecie play online możesz bezpiecznie korzystac z internetu. W pakietach smartfon opłaty nie są nalicznane nawet w roamingu krajowym. Czy robiłeś może jakieś zgłoszenie?