• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

#545977  autor: Maniiiek
 07 kwie 2012, 11:15
Taką rozdziałkę to miał mój telefon HTC DESIRE z 3,7" ekranem, a tu masz 7".
Zgadza się, na pierwszy rzut oka przeraża fakt, że identyczną rozdzielczość ma prawie 4 razy mniejszy ekran, ale z drugiej strony warto wziąć pod uwagę fakt, iż rozdzielczość w tanich netbookach 10" jest często mniejsza od telefonów z ekranami nieco ponad 4" a mimo to piksele nie rażą.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#546044  autor: tytanowy_janusz
 07 kwie 2012, 15:37
Testów ciąg dalszy ;)
próbuję wgrywać różne gierki, ale masa jest niekompatybilna. Nawet jak w markecie/google.play jest napisane, że będzie działać, to po instalacji w trakcie ściągania plików wywala error o niekompatybilności. Kolejna wkurzająca rzecz, to zrywanie WiFi. Na szczęście update to poprawił, ale... zaczęło zrywać komunikację na linii micro SD - tablet. Co parę godzin karta nagle znika i przestaje być wykrywana.

Kolejna ważna rzecz, to g-sensor. Nie ma możliwości kalibracji gdzieś w ustawieniach, ani za pomocą kodu serwisowego. Żadnego kodu nie damy rady wbić, bo aplikacja do wybierania nr jest niedostępna. Kalibracja jest jakby sztywno ustawiona na położenie pionowe, jednak większość gier jest przecież zorientowana poziomo. Rezultat jest taki, że w każdej samochodówce będziemy cały czas skręcać w jedną stronę (zależy od położenia). Zewnętrzne programy do kalibracji nie przynoszą rezultatu. Jeden mi zawieszał i restartował system, a drugi nie wykrywał czujnika. Cóż, cierpliwie czekam na 4.0.

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#546061  autor: kowcio
 07 kwie 2012, 16:46
To chyba dobrze zrobiłem, że nie kupiłem tego Tabletu. Poczekam coś na coś lepszego, moze firmowego.. nie wiem ;-)

#546083  autor: Ramirez
 07 kwie 2012, 17:37
tytanowy_janusz pisze:Testów ciąg dalszy ;)
Kolejna wkurzająca rzecz, to zrywanie WiFi. Na szczęście update to poprawił, ale... zaczęło zrywać komunikację na linii micro SD - tablet. Co parę godzin karta nagle znika i przestaje być wykrywana.
U siebie nie zauwazyłem takiego problemu. Ale nasuwa mi sie podejrzenie że w nowszych egzemplarzach zaczęli oszczędzać i zastosowali jakieś inne podzespoły niz w modelu GCA731111xxxx które były w sprzedaży kilka miesięcy temu. Bo po co by istniały dwie wersje oprogramowania dla tego A73

#546100  autor: tytanowy_janusz
 07 kwie 2012, 18:00
Ramirez pisze:U siebie nie zauwazyłem takiego problemu
aktualizacja softu poradziła sobie z tym problemem :)

[ Dodano: 2012-04-08, 21:14 ]
Kolejne spostrzeżenie (na minus niestety).
Ktoś z GoClever wpadł na wspaniały pomysł, żeby kość pamięci podzielić systemowo na dwie części:
-jedną podpisaną w systemie jako pamięć własna urządzenia,
-drugą jako pamięć "sd" odpowiedzialna za aplikacje itp. pierdoły. Natomiast podłączenie karty Micro SD traktowane jest jak podłączenie pendrive' a, czy jakiegokolwiek innego, zewnętrznego nośnika danych.
Mówiąc prościej: system uważa, że tablet A73 ma 2Gb pamięci własnej i 2Gb pamięci karty SD (której de facto nie na się podmienić na większą, bo to przecież pamięć współdzielona z jednej kości). Chyba tylko Polacy mogli wpaść na tak debilny pomysł. 2 Gb pamięci na aplikacje na tablecie to... jakieś 2-3 dobre gry, które przecież bez problemu chodzą pod władzą solidnego zaplecza hardware' owego, jakie zafundował producent.

Są różne aplikacje, które polegają na przenosinach plików cache na kartę zewnętrzną i "udawaniu", że są one nadal zapisane na pamięci wewnętrznej, ale spryciarz A73 nie daje się nabrać na takie sztuczki. Po uruchomieniu gry zaczyna znów pobierać z neta wyeksportowane wcześniej na kartę zewnętrzną pliki aplikacji.
Cieszyłem się kupując po okazyjnej cenie kartę 16Gb, a teraz wygląda na to, że nic na niej nie będę mógł zainstalować. Mam nadzieję, że programiści wezmą to pod uwagę wypuszczając ostateczną wersję lodowej kanapki.

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#546861  autor: M@jkel
 11 kwie 2012, 06:40
Kolejna okazja dla miłośników tanich tabletów: od wczoraj w sieci Neonet sprzedają GoClevera A73 za 369 zł, GoClevera A103 za 559 zł, a Larka 70.1 za 249 zł.

#546881  autor: solidburn
 11 kwie 2012, 10:03
tytanowy_janusz pisze: Są różne aplikacje, które polegają na przenosinach plików cache na kartę zewnętrzną i "udawaniu", że są one nadal zapisane na pamięci wewnętrznej, ale spryciarz A73 nie daje się nabrać na takie sztuczki. Po uruchomieniu gry zaczyna znów pobierać z neta wyeksportowane wcześniej na kartę zewnętrzną pliki aplikacji.
Cieszyłem się kupując po okazyjnej cenie kartę 16Gb, a teraz wygląda na to, że nic na niej nie będę mógł zainstalować. Mam nadzieję, że programiści wezmą to pod uwagę wypuszczając ostateczną wersję lodowej kanapki.
wystarczy zmienić sobie w fstab montowanie udziałów i po sprawie zerknij na forum androida
Ze swojego z biedronki jestem zupełnie zadowolony zapodałem jakiegoś ICS4.0 i naprawdę jak za te 369zl tablecik daje, rade najważniejsze ze bebechy ma dość konkretne i sam model dobrze rozbabrany po necie wiec łatwo znaleźć do niego rożne poprawki , modowane systemy itd itd wiec jest sie czym pobawić i tablecik żyje :)

#547024  autor: tytanowy_janusz
 12 kwie 2012, 00:11
solidburn, nic nie kumam z tego co do mnie piszesz.
maniek115, podziel sie wrazeniami. Ja bym tez wgral, ale wlasnie z niego pisze. Mam 10% baterii a trza isc spac przeciez, a nie czekac az sie naladuje

#547120  autor: maniek115
 12 kwie 2012, 15:59
Pierwszy zonk - niedziałający facebook i messenger. Ogólnie ciężko jest ze zgodnością niektórych aplikacji, w sklepie zauważyłem, że przy opcji powrotu tablet musi się trochę zastanowić, co może być denerwujące. Bardzo przyjemny interfejs, ale to wszystko wymaga jeszcze dopracowania. 2.3.4 był bardziej stabilny, ale jak dla mnie, to choćby dla samego wyglądu warto wgrać ICS :)

#547131  autor: ezaq
 12 kwie 2012, 16:48
Ja jeszcze się wstrzymam z aktualizacją do ICS właśnie z powodu różnych problemów. Poza tym na 2.3.4 wszystko mi działa, włącznie z modem Huawei E173u-2 z kartą Aero2 :-) A po zainstalowaniu GO Launchera EX wygląda bardzo przyjemnie.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, 16:59 przez ezaq, łącznie zmieniany 1 raz.

#547134  autor: Maniiiek
 12 kwie 2012, 16:52
Poza tym na 2.3.4 wszytstko mi działa, włącznie z modmem Huawei E173u-2 z kartą Aero2 :-)
To bardzo dobra informacja :-D
Nigdzie nie mogłem się doszukać czy ten modem obsługuje a nie chciałbym nowego kupować.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#547275  autor: tytanowy_janusz
 12 kwie 2012, 23:49
Moje pierwsze obcowanie z ICS w ogóle pewnie ma spore znaczenie w kwestii ogólnego, pozytywnego wrażenia. Plusy, jakie na pierwszy rzut oka można zobaczyć, to dużo lepsza jakość WiFi (szybciej znajduje sieć i nie rozłącza się), bardzo dobrze chodzi też przeglądarka, ogólnie tablet nabrał tempa. Ale niestety to, co bolało najbardziej, nadal nie zostało poprawione:
- brak możliwości instalacji na własnej karcie SD (znowu podzielono 4 Gb na 2 części, z czego jedna jest widoczna jako karta),
- akcelerometr w grach - zainstalowałem sobie Lane Splitter i akcelerometr jakby nie działał wcale,
- jeszcze mniejsza kompatybilność z aplikacjami - na sofcie 2.3 można było zainstalować sobie gierki od Glu takie jak Frontline Commando, czy Blood&Glory (teraz nagle stały się niekompatybilne),
- znów pojawia się motyw z samoczynnym odłączaniem się karty micro SD.

#547288  autor: solidburn
 13 kwie 2012, 02:37
tytanowy_janusz pisze:Ale niestety to, co bolało najbardziej, nadal nie zostało poprawione:
forum android tam znajdziesz odpowiedzi na swoje problemy
jest cały dział wydzielony dla A73

#547309  autor: tytanowy_janusz
 13 kwie 2012, 08:48
solidburn pisze:jest cały dział wydzielony dla A73
jest w ch*j działów wydzielonych dla A73, ale chyba nie rozumiesz mojego problemu. Nie tego oczekuje się od producenta w oficjalnym sofcie. Nie mam czasu grzebać godzinami po forach, ściągać jakieś programy itd. Wszystkie normalne firmy udostępniały aktualizacje Over The Air i jakoś zawsze wszystko działało. A tutaj trzeba się namęczyć z wgraniem softu (bo nie powiem, żeby kombinowanie z tym przyciskiem reset w mikrofonie to było coś fajnego), przed wgraniem softu trza sformatować pamięć, to jeszcze kuźwa nie poprawili wcześniejszych błędów.

#547411  autor: solidburn
 13 kwie 2012, 17:07
tytanowy_janusz pisze:
jest w ch*j działów wydzielonych dla A73, ale chyba nie rozumiesz mojego problemu. ,,,,
haha wiedziałem ze tak napiszesz wiec co do forum androida dział jest aż cały 1 o A73:)

kupiłeś chińczyka za chińskie pieniążki wiec albo kup coś "normalnego" za normalna kasę i licz na super support albo pisz do GoClever i oczekuj ze ci coś pomogą :) albo sam rusz głowa przeczytaj parę wątków na forum i popraw sobie te błędy w 5 min albo wypie.. do kosza ten złom ale wiem wiem zapłaciłeś parę stówek i ch.. cie to obchodzi ma działać koniec kropka :)

#547600  autor: tytanowy_janusz
 14 kwie 2012, 12:17
solidburn pisze:kupiłeś chińczyka za chińskie pieniążki
no w sumie trochę jest w tym racji. Jak się używało HTC Desire, czy SGS II, gdzie raczej wszystko działa, to nie ma się co dziwić, że tak mnie wku&()% ten GoClever. Najgorzej z tym akcelerometrem, bo na to rozwiązania nie mam. Co do niedziałających aplikacji - polecam apkę z marketu - Allwiner coś tam. Bardzo prosta w użyciu i działaniu. Polega na tym, że nasz tablet jest widziany na markecie jako inne urządzenie. Można wybrać czy ma być widziany jako SGS, SGSII, czy może Motorola XOOM. Wybieramy najlepiej SGS II, bo GoClever ma użyty taki sam/podobny GPU. No i teraz zaczynam kombinować z tym DirectoryBind, ale z racji małego miejsca na aplikacje (bo ok 2 GB) muszę ściągać cache przez wifi z neta, podłączać tablet do kompa, potem przenosić ręcznie pliki, odłączać go, dopiero potem włączyć DirectoryBind i ustawić zamienne ścieżki dla plików.

#547606  autor: babeo
 14 kwie 2012, 12:45
W innym temacie przeczytałem:
tytanowy_janusz pisze:Nowy, idealny (jeszcze z folią na ekranie) i bez SIMlocka GoClever A73 za 369 zł. <trolololo>
To tablet może mieć simlocka?

#547608  autor: Maniiiek
 14 kwie 2012, 12:48
babeo pisze:W innym temacie przeczytałem:
tytanowy_janusz pisze:Nowy, idealny (jeszcze z folią na ekranie) i bez SIMlocka GoClever A73 za 369 zł. <trolololo>
To tablet może mieć simlocka?
Jak ma slot kart SIM to tak. Tego cudu techniki jednak model A73 jest pozbawiony.

#547612  autor: babeo
 14 kwie 2012, 13:09
No ale chyba tylko jakiś model kupowany od operatora, a nie z wolnej biedronkowej sprzedaży?