• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #547097  autor: Xy
 12 kwie 2012, 14:02
Temat niby oczywisty, a aktualizacja jest prosta jak sprężyna ale nie każdy jest na tyle lotny i odważny by się podjąć tego zadania. Wpadłem na pomysł abyśmy napisali mniej więcej jak należy zaktualizować telefon z Android OS tak, by go nie zepsuć (bo zdolny człowiek potrafi wiele). Jak się do tego zabrać, od czego zacząć, jak przygotować telefon, co po kolei wykonywać, kopia zapasowa - jak, po co i czym? No i oczywiście jakie zalety niesie ze sobą uaktualnienie oprogramowania w telefonie.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#547167  autor: babeo
 12 kwie 2012, 18:48
Bardzo dobry pomysł. Sam ciągle jadę na 2.2.2 i jakoś nie mogę się wziąć do aktualizacji 2.3 :P

#547172  autor: Xy
 12 kwie 2012, 18:54
No właśnie panie kolego ;-) Ja mam 2.3.3 ale kusi aktualizacja do 2.3.5. Niby wiem co po czym wykonywać ale przydałby się taki instruktaż kogoś, kto mocno siedzi w temacie i mógłby napisać co nieco. W zasadzie nie boję się dokonać aktualizacji ale zawsze jakieś ryzyko istnieje. I także chodzi mi byście napisali czym ryzykujemy aktualizując telefon. Czy w razie czego można wrócić do poprzedniej wersji softu? Czy wszystkie dane zawarte w telefonie jak smsy, kontakty, programy zostaną usunięte? Czy przeciętny użytkownik może uwalić telefon tak, by uratował go tylko serwis?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#547227  autor: babeo
 12 kwie 2012, 22:20
Xy pisze:Czy wszystkie dane zawarte w telefonie jak smsy, kontakty, programy zostaną usunięte?
Ciekawe pytanie. Kiedyś czytałem o aktualizacji mojego LG. Niby na www lg napisali, żeby tylko podłączyć telefon i dalej wszystko zrobi się samo. Programy niby mają zostać, ale dla bezpieczeństwa zrobić backup. Jednak na innych stronach w innych poradnikach, a właściwie w tonie postów niektórzy piszą, że po aktualizacji warto zrobić hard reset.

Tak więc sam nie wiem co i jak z tym i jak to ugryźć...

#547229  autor: orson_dzi
 12 kwie 2012, 22:23
A piszecie tu o aktualizacji programem od producenta, czy jakimś narzędziem do flashowania?
W drugiej opcji można się bać o programy, sms-y i ustawienia. W pierwszej podpina się kabel, uruchamia się program, wciska się guzik i leci. Cała filozofia.
Xy pisze:czym ryzykujemy aktualizując telefon
Tym, że nowa wersja różniąca się jedną setną numerka będzie miała jakieś błędy. Dlatego lepiej poczytać co ludzie o tej wersji piszą.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#547234  autor: Xy
 12 kwie 2012, 22:31
Piszemy o metodzie oficjalnej poprzez PC Companion czy innego Kiesa. Android 2.3.5 czy jaka tam jest wersja chyba jakimś niewypałem nie jest i można go zainstalować w zamian za 2.3.3? Ewentualnie pokusić się o 4.0 jeśli jest? Czy z 4.0 poczekać na opinie?

#547246  autor: orson_dzi
 12 kwie 2012, 22:43
Jak widziałeś dobre opinie, to brać. Bo już było nie raz tak, że jedyną widoczną zmianą w stosunku do jakiegoś numerka było pogorszenie działania jakiejś funkcji.

A 4.0 na pewno warto będzie wrzucić.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#547247  autor: stypulkovski
 12 kwie 2012, 22:46
Oficjalnie to można i z poziomu telefonu - przez 3G bądź WiFi. Jest odpowiednia opcja w ustawieniach.
Kosi wszelkie dane z telefonu.
Xy pisze:Piszemy o metodzie oficjalnej poprzez PC Companion czy innego Kiesa.

Android 2.3.5 czy jaka tam jest wersja chyba jakimś niewypałem nie jest i można go zainstalować w zamian za 2.3.3?

Ewentualnie pokusić się o 4.0 jeśli jest? Czy z 4.0 poczekać na opinie?
1. Podłączenie do telefonu, telefon wykryty i zsynchronizowany z programem, leci aktualizacja -> reboot telefonu i koniec. Warto wyjąć kartę pamięci (SIM niekoniecznie, ale jak można aktualizować bez SIMa to lepiej. Chociaż podczas aktualizacji Desire Z do 2.3.3 nic z kontaktami na SIMce mi się nie stało) i inne nośniki. I tak jak mówiłem, pamięć telefonu jest czysta.

2. Jeśli nie ma wielu skarg, że przez to telefon świruje (co się zdarzyło w wypadku Wildfire S - aktualizacja była wadliwa), to jak najbardziej.

3. 4.0 to by była zbytnia rewolucja ;-) Nie pamiętam czy da się downgrade zrobić.

#547255  autor: babeo
 12 kwie 2012, 22:59
Czytam właśnie opinie na różnych forach i przy aktualizacji programem od LG wyskakuje ponoć jakiś błąd przy 4% instalacji. Znając moje szczęście będzie on dotyczył mnie :P

Przy aktualizacji z 2.2.2 na 2.3. aplikacje które mamy zostają, tak?

Acha czyli lepiej wyjąć sc i sim, a gdzieś jeszcze czytałem, że baterię też... hmm

#547258  autor: stypulkovski
 12 kwie 2012, 23:04
babeo pisze:Przy aktualizacji z 2.2.2 na 2.3. aplikacje które mamy zostają, tak?

Acha czyli lepiej wyjąć sc i sim, a gdzieś jeszcze czytałem, że baterię też... hmm
Aplikacje z tego co pamiętam nie zostają. Przynajmniej tak w Desire Z było.
Baterii nie ma sensu wyciągać ;)

#547311  autor: gaskabalbinka
 13 kwie 2012, 09:13
aktualizowałem ace z 2.2 do 2.3.3 przez kiesa i nic mi nie poleciało, wszystkie dane zostały na swoim miejscu, zaraz będę robił do 2.3.6 bo słyszałem, że już jest

#547315  autor: Xy
 13 kwie 2012, 09:45
Moi mili, zaktualizowałem wczoraj moją Xperię Neo z wersji Androida 2.3.3 do 2.3.4 czyli do najnowszego softu dostępnego dla tego Sony Ericssona. Dokonałem tego bezpośrednio z telefonu z wykorzystaniem Wi-Fi. Cały czas aktualizacji to około 30 minut. Szacuję gdyż nie mierzyłem dokładnie i właściwie nie ma to większego znaczenia.
Paczka softu pobierana z netu ma wielkość niewiele ponad 92 MB. Pobieranie i instalacja idą szybko, nie pamiętam czy coś klikamy czy nie. Telefon się sam uaktualnia, wyłącza, włącza, błyska, i miga ;-) Ale przejdę do sedna czyli do działania telefonu już na nowym oprogramowaniu. Pierwszą rzeczą jest zdecydowanie szybsze działanie urządzenia. Nie zamula jak wcześniej, ekrany przewijają się płynnie, bez klatkowania i skakania. Menu także działa wyraźnie lepiej. W Menu pojawiły się nowe funkcje jak aparat 3D, NaviExpert, Wisepilot, Gry i Aplikacje, Pobieraj Gry, Pobieraj Aplikacje i jakieś śmiecie typu Uefa.com które od razu wywaliłem w kosmos. Interesuje mnie czy NaviExpert jest płatny, a jeśli tak to ile. To samo Wisepilot... Ciekawa jest funkcja 3D w aparacie, na dniach będę ją testował. Liczę, że po wprowadzeniu jej na jakości nie stracił zwykły aparat (chociaż zdjęcia i tak są mizerne). Przy pisaniu smsów pojawiła się klawiatura Swype. Bardzo fajne rozwiązanie. Co jeszcze... W ustawieniach dźwięku dodana została funkcja xLoud™ dzięki której glośniczek ma grać jeszcze głośniej (z niższą jakością). Najważniejsza rzecz: Dane, które mamy zarówno na telefonie jak i na karcie pamięci pozostają nie ruszone! Programy, aplikacje, książka telefoniczna, zdjęcia, muzyka, ustawienia (Launcherów także), rejestr połączeń, wiadomości... To wszystko jest po aktualizacji.
Czy warto dokonać takiego zabiegu? Moim zdaniem tak. Telefon działa szybciej, sprawniej, są nowe programy jak nawigacja. Nie wiem jak z pracą na baterii ale ocenię to po kilku dniach.
W razie pytań z chęcią odpowiem.
Pozdrawiam :-)

#547319  autor: gaskabalbinka
 13 kwie 2012, 10:00
Ja właśnie wskoczyłem na 2.3.6 przez kiesa - zajęło jakieś 10 minut
nic jak zwykle nie ruszone, działa cały czas tak płynnie jak działał więc tutaj nie mam zarzutów, na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło, potestuję to się odezwę, bo czytałem, że niektórym nowy soft potężnie wydłużył czas pracy na baterii

#547321  autor: Xy
 13 kwie 2012, 10:12
W moim przypadku 2.3.3 okrutnie zamulał w Menu, aplikacjach... wszędzie. Telefon się grzał, a nie był wydajny. Po aktualizacji działa baaaaaardzo sprawnie. Co do baterii to jak wcześniej pisałem - za kilka dni napiszę co i jak ;-)
Aha, dodam jeszcze, że WiFi teraz włącza się bardzo szybko ;-)

#547346  autor: babeo
 13 kwie 2012, 12:07
Xy, a karte sim i sd wyciągałeś?

#547350  autor: Xy
 13 kwie 2012, 12:18
Nie, wszystko siedziało w telefonie. Nie mogłem w nocy usnąć i postanowiłem w tym czasie dokonać aktualizacji :-D Ale pomyślałem, że gdybym coś skopał i wykosił wszystko z telefonu to na wszelki wypadek miałem obok siebie w razie awarii moją poprzednią Nokię. Na szczęście nie była potrzebna.
Aha, nawet data i godzina po aktualizacji były ustawione prawidłowo. Wszystkie ikonki, skróty, widżety, ilość ekranów pozostały bez zmian. Jedynie tapetę należało od nowa ustawić. Jednym słowem w przypadku Xperii Neo nie ma ryzyka, można aktualizować.

#547479  autor: babeo
 13 kwie 2012, 21:05
Android to jednak nie jest system dla normalnych ludzi :-D i to mówię ja, Jarząbek :-D
Przeczytałem chyba wszystko co się dało na necie po polsku i angielsku na temat aktualizacji P500. Ściągnąłem LGMobile update. Zainstalowałem sterownik. Wszystko ładnie i pięknie. Pobrało aktualizację 118MB. Zaczęło się aktualizować i .... stanęło na 4% i stało i stało, aż wywaliło błąd połączenia telefonu z komputerem. Ekran aż raził po oczach swym zółtym kolorem i napisem emergency mode. Aktualizacja zakończona niepowodzeniem, zamknij program, skontaktuj się z supportem LG. Fajnie.

Nie poddałem się jednak, w szale uniesienia i wkur***** przypomniałem sobie hasło: debugowanie usb i że kiedyś to wyłączyłem. To był problem. Po jego włączeniu, aktualizacja trwała 9:30min plus jakieś 5-minutowe pierwsze włączenie telefonu :)

Tak więc zaczynam testy P500 z 2.3.3 z Play w sieci Orange :-)

#547503  autor: Xy
 13 kwie 2012, 22:13
A ja zauważyłem chyba pogorszenie jakości zdjęć. Przynajmniej oglądając je na telefonie. Pozniej zobaczę jak wyglądają na komputerze. Swype jest super :-D

#547510  autor: babeo
 13 kwie 2012, 22:32
Xy pisze:Swype jest super
To to ja miałem, nawet na 2.2.2, bo sobie doinstalowałem :P
Jak na razie to przede wszystkim 2.3 jest ładniejszy od 2.2 (czarna belka itp)

#547524  autor: ManiacGSM
 13 kwie 2012, 22:56
''jak zaktualizować androida''
myślę ,że warto odwiedzać fora typu :

pdaclub.pl

android.com.pl

i szukać w odpowiednich działach oraz wujek google.

Naturalnie uprzedzam,ze nie zawsze próba aktualizacji może skończyć się powodzeniem-czego oczywiście nikomu nie życzę, ale trzeba mieć to na uwadze i przemyśleć 2 razy, zanim podejmiemy decyzję.
Pal licho jeśli telefon to używka kupiony za niezbyt wygórowaną sumkę na serwisach aukcyjnych , ale jak ktoś kupił świerzynkę w elektromarkecie lub u operatora i chce się nacieszyć nowym telefonem to już inna bajka.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.