Moi mili, zaktualizowałem wczoraj moją Xperię Neo z wersji Androida 2.3.3 do 2.3.4 czyli do najnowszego softu dostępnego dla tego Sony Ericssona. Dokonałem tego bezpośrednio z telefonu z wykorzystaniem Wi-Fi. Cały czas aktualizacji to około 30 minut. Szacuję gdyż nie mierzyłem dokładnie i właściwie nie ma to większego znaczenia.
Paczka softu pobierana z netu ma wielkość niewiele ponad 92 MB. Pobieranie i instalacja idą szybko, nie pamiętam czy coś klikamy czy nie. Telefon się sam uaktualnia, wyłącza, włącza, błyska, i miga

Ale przejdę do sedna czyli do działania telefonu już na nowym oprogramowaniu. Pierwszą rzeczą jest zdecydowanie szybsze działanie urządzenia. Nie zamula jak wcześniej, ekrany przewijają się płynnie, bez klatkowania i skakania. Menu także działa wyraźnie lepiej. W Menu pojawiły się nowe funkcje jak aparat 3D, NaviExpert, Wisepilot, Gry i Aplikacje, Pobieraj Gry, Pobieraj Aplikacje i jakieś śmiecie typu Uefa.com które od razu wywaliłem w kosmos. Interesuje mnie czy NaviExpert jest płatny, a jeśli tak to ile. To samo Wisepilot... Ciekawa jest funkcja 3D w aparacie, na dniach będę ją testował. Liczę, że po wprowadzeniu jej na jakości nie stracił zwykły aparat (chociaż zdjęcia i tak są mizerne). Przy pisaniu smsów pojawiła się klawiatura Swype. Bardzo fajne rozwiązanie. Co jeszcze... W ustawieniach dźwięku dodana została funkcja xLoud™ dzięki której glośniczek ma grać jeszcze głośniej (z niższą jakością). Najważniejsza rzecz: Dane, które mamy zarówno na telefonie jak i na karcie pamięci pozostają nie ruszone! Programy, aplikacje, książka telefoniczna, zdjęcia, muzyka, ustawienia (Launcherów także), rejestr połączeń, wiadomości... To wszystko jest po aktualizacji.
Czy warto dokonać takiego zabiegu? Moim zdaniem tak. Telefon działa szybciej, sprawniej, są nowe programy jak nawigacja. Nie wiem jak z pracą na baterii ale ocenię to po kilku dniach.
W razie pytań z chęcią odpowiem.
Pozdrawiam

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71