• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#546305  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 22:26
drcox pisze:
ciekawy pisze:Skoro według ciebie sieci robiły usługi 1 minuta za 2 odebrane to teraz mają je likfidować ?
czyli twierdzisz, że działanie sieci było nieprzemyślane ?
TU JEST SEDNO CAŁEJ SPRAWY :!:

Już abstrahując od tego czy jest nieprzemyślane czy nie - po prostu czasem jak operator wprowadzi usługę A to cierpi na tym usługa B dając operatorowi mniej kasy (tak, jaki on biedny, wiem). Przykład - wprowadzili roczną ważność konta w Orżnąć ale ludzie zaczęli kupować przelewy SMS zamiast doładowań - i ludzie korzystali zarówno z normalnych taryf głosowych jak i internetu na kartę po o wiele mniejszych stawkach, więc Orżnąć jak nazwa wskazuje musi jak najwięcej orżnąć więc przelew SMS ograniczyło drastycznie i eldorado się skończyło. Oczywiście wszystko w trosce o dobro klientów. :)

Co do samej usługi zbieraj minuty w Play jej zniknięcie i tak kiedyś jest nieuniknione bo asymetria coraz mniejsza. Pytanie na ile asymetria z dostawania tych minut np. z T-Mobile im się opłaca jak później z tych minut się dzwoni.

Dla mnie sprawa jest prosta - będziesz dzwonił po 16 godzin dziennie - zablokują ci kartę za generowanie sztucznego ruchu czy inne (w regulaminie cała litania jest). Jak masz wonty to udowodnij im w sądzie.
czyli rozmowy telefoniczne w abonamencie i na karcie powinny być nielimitowane, żeby ludziom się nie opłacało korzystać z usługi 1 minuta za 2 odebrane

ciekawy jestem ile sam rozmawiasz, że tak byś chciał, żeby usługi 1 minuta za 2 nie było, może jesteś jednym ze szpanerów, którzy biorą telefon po to, żeby się nim chwalić, a nie po to, żeby z niego rozmawiać.

#546306  autor: drcox
 08 kwie 2012, 22:28
ciekawy jestem ile sam rozmawiasz, że tak byś chciał, żeby usługi 1 minuta za 2 nie było, może jesteś jednym ze szpanerów, którzy biorą telefon po to, żeby się nim chwalić, a nie po to, żeby z niego rozmawiać.
Nie korzystam z usług typu zbieraj minuty ale też nie jestem zwolennikiem ich zniknięcia. Przy obecnych stawkach do osiągnięcia typu 5-10gr za minutę w abonamencie i 15-20gr za minutę w pre-paidzie o dziwo w tym biednym i żałosnym kraju stać mnie na korzystanie z telefonu i nie ograniczanie się z tym. (i wymyślanie biznesplanów jak zarobić na "nieprzemyślanych" decyzjach operatora)

#546308  autor: Orfi
 08 kwie 2012, 22:31
Nielimitowane, w tym przypadku @ Ciekawy, nie oznacza zapewne nielimitowanej długości połączenia a nielimitowaną ilość połączeń.

Orfi

#546309  autor: drcox
 08 kwie 2012, 22:34
Do całej tej sprawy dodam jeszcze jedno - dzięki tego typu abonamentom znając tendencje w tym kraju do wciskania ludziom tego czego nie chcą zapewne niedługo co chwila będą do nas dzwonić marketingowcy od siedmiu boleści, którzy niewiadomo skąd mają nasz numer, przeprowadzają ankiety czy sprzedają różny syf. Apeluję do wszystkich o zgłaszanie takich rzeczy, bo to trzeba tępić :P

#546312  autor: ChuckyCiechanow
 08 kwie 2012, 22:37
Nielimitowane rozmowy to napewno nie więcej niż 43200 minut :-)

#546316  autor: zaq22
 08 kwie 2012, 22:44
Dziecko neostrady założyło temat a wy mu odpowiadacie. Niedawno ciekawy pytał się czy można bezkarnie klonować karty Aero
Obrazek

Mam nadzieję że na tym forum są zapisywane IP userów. W razie czego będzie to dowód że użyszkodnik ciekawy od początku przygotowywał się do narażenia operatora na szkody.

#546317  autor: joasia_23
 08 kwie 2012, 22:46
I przez takie osoby "zbieraj minuty" zapewne zostanie zlikwidowane.

#546322  autor: drcox
 08 kwie 2012, 22:59
zaq22 pisze:Mam nadzieję że na tym forum są zapisywane IP userów.
Do każdego posta jest przydzielone IP 8)

#546326  autor: Sig
 08 kwie 2012, 23:16
Zieeeeew. Że też się wam nie nudzi ludzie. Ile jeszcze podobnych tematów zostanie założonych i ile będzie jeszcze zamkniętych, jak tu nie ma NIC konstruktywnego do powiedzenia?

Sztuczny ruch jest wbrew regulaminowi usługi - u obu stron. To podstawa do naliczenia stosowanych kar. Jak ktoś chce spróbować, to niech sam sobie sprawdzi, kiedy operator da mu najpierw żółtą (ostrzeżenie), a potem czerwoną kartkę :-).

Aż nie chce się czytać... :roll:

Edit: a za otwarte nawoływanie do łamania regulaminu usługi operatora (jakiejkolwiek, w jakikolwiek sposób), to powinien być co najmniej warn. Tu nie chodzi o maksymalizacje wykorzystania możliwości np. promocji, bo opisywane działanie - sztuczny ruch nie służący przesyłowi informacji wykracza poza jej ramy.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#546332  autor: drcox
 08 kwie 2012, 23:37
Sig pisze:Edit: a za otwarte nawoływanie do łamania regulaminu usługi operatora (jakiejkolwiek, w jakikolwiek sposób), to powinien być co najmniej warn. Tu nie chodzi o maksymalizacje wykorzystania możliwości np. promocji, bo opisywane działanie - sztuczny ruch nie służący przesyłowi informacji wykracza poza jej ramy.
Pisałem już w innym temacie że dyskusja jest jałowa, propaguje łamanie regulaminu i zalatuje trollingiem, na co thonka się strasznie oburzyła :-D i powiedziała, że nie zamknie tematu, ale admin był na szczęście mądrzejszy i zamknął. Tak powinno się w sumie dziać z wszystkimi tego typu tematami.

#546333  autor: nowy57
 08 kwie 2012, 23:38
ja za swoich czasow rozmawialem z dziewczyna po kilka godzin dziennie
na pewno codziennie po 5h

ale wyroslem z tego a i operator nie widzial zednego problemu ..
uwazam ze 5-7h dziennie to zadne naduzycie i nie wierze w wypowiedzenie umowy w stylu generowania sztucznego ruchu

takze nic sie nie boj

#546357  autor: ciekawy
 09 kwie 2012, 03:13
zaq22 pisze:Dziecko neostrady założyło temat a wy mu odpowiadacie. Niedawno ciekawy pytał się czy można bezkarnie klonować karty Aero
Obrazek

Mam nadzieję że na tym forum są zapisywane IP userów. W razie czego będzie to dowód że użyszkodnik ciekawy od początku przygotowywał się do narażenia operatora na szkody.
i tym się podnieciłeś ?

no spoko, skoro uważasz, że duplikat SIM nie jest potrzebny jeśli zagubisz kartę SIM albo zablokujesz niechcąco błędnymi wprowadzeniami kodu PIN no to gratuluje.

duplikat karty SIM jest normalną rzeczą w każdej sieci, jak coś się stanie z twoją kartą SIM to nie rób duplikatu bo jak sam napisałeś według ciebie jest to działanie na szkodę operatora.

co do działania na szkode to ja tu widze działanie twoje na moją szkodę i fabrykowanie nieistniejących dowowów.
joasia_23 pisze:I przez takie osoby "zbieraj minuty" zapewne zostanie zlikwidowane.
Nie, przeze mnie to nie będzie zlikwidowane, "takie osoby" to być może są na alledrogo.
Ostrzegam, jeśli ktoś będzie mi wmawiał, że ja jestem jedną z tych osób to zastanowie się nad podjęciem krokór prawnych bo mam dość czytania o sobie bzdur, które powstają w głowach ludzi, którzy mają zbyt dużą i nierealną wyobraźnie.
Sig pisze:Zieeeeew. Że też się wam nie nudzi ludzie. Ile jeszcze podobnych tematów zostanie założonych i ile będzie jeszcze zamkniętych, jak tu nie ma NIC konstruktywnego do powiedzenia?

Sztuczny ruch jest wbrew regulaminowi usługi - u obu stron. To podstawa do naliczenia stosowanych kar. Jak ktoś chce spróbować, to niech sam sobie sprawdzi, kiedy operator da mu najpierw żółtą (ostrzeżenie), a potem czerwoną kartkę :-).

Aż nie chce się czytać... :roll:

Edit: a za otwarte nawoływanie do łamania regulaminu usługi operatora (jakiejkolwiek, w jakikolwiek sposób), to powinien być co najmniej warn. Tu nie chodzi o maksymalizacje wykorzystania możliwości np. promocji, bo opisywane działanie - sztuczny ruch nie służący przesyłowi informacji wykracza poza jej ramy.
Przez sztuczny ruch i łamanie regulaminu czy nawoływanie do łamania regulaminu rozumiesz skorzystanie z oferty nielimitowanych połączeń i korzystanie z usługi 1 minuta za 2 odebrane ? no to wymyśliłeś.

Więcej nie odpowiadam bo zrobiliście z tego tematu bajzel,a w pierwszej wypowiedzi pisałem, że zależy mi na rzeczowej dyskusji opartej na regulaminach.

Prośba do Admina o zamknięcie tematu bo ludzie na tym forum sprawiają wrażenie osób, które nie rozumieją co znaczy rzeczowa dyskusja, zamiast tego wolą tworzyć mity zamiast rzeczowo rozmawiać na temat dostępnych na rynku ofert, więc to nie ma żadnego sensu.

#546361  autor: Ruben
 09 kwie 2012, 07:55
ciekawy, trudno będzie prowadzić rzeczową dyskusję, kiedy nie dopuszczasz innych argumentów i uznajesz, że nielimitowane oznacza bezwarunkowe nieograniczone rozmowy, mogące trwać po 23 godziny dziennie.
Owszem, tak oferty mają w nazwie ale poza umową jest także regulamin, którego należy przestrzegać. Operatorzy mają algorytmy tzw. normalnych połączeń i jeżeli ruch generowany z jakiegoś numeru systematycznie zgłasza "alarm" to taki delikwent otrzyma ostrzeżenie. Nie sądzę, że ktoś z pracowników operatorów udzielających się tutaj zdradzi całą kuchnię (o ile ma wiedzę w tym zakresie). To mogą być np. informacje objęte tajemnicą służbową.
Jednego jestem pewien, że jeżeli chciałbym normalnie korzystać z takiej taryfy, to nie miałbym obaw przed podpisaniem umowy.
Sam chyba przyznasz, że jeżeli widziałbyś na bilingu rozmowy trwające codziennie 10h przez długi okres czasu z różnymi numerami, to trudno byłoby Ci uwierzyć, że taki abonent jest tylko gadułą :-)
Posłużę się przykładem. Po co producenci aut robią samochody, których maksymalna prędkość to 250km/h , jeżeli na większości dróg wolno jeździć 90km/h? Tutaj ogranicza nas kodeks drogowy a w przypadku telefonii regulamin. W jednym i drugim przypadku łamiąc przepisy robimy to na własną odpowiedzialność i jesteśmy świadomi możliwości otrzymania kary.
Jest też nielimitowany internet ale jak wiemy ma ograniczenia.
Podsumowując, jak zachowamy umiar, to nie powinno być problemów ale jak będziemy okrągły miesiąc dzwonić po kilkanaście godzin dziennie, to należy liczyć się z konsekwencjami.
Wykwit wątków o takiej tematyce jest ostatnio duży i to zakładają je te same osoby więc nie dziw się, że forumowicze maja podejrzenia, co do twoich intencji :-)

#546372  autor: Sig
 09 kwie 2012, 08:40
nowy57 pisze:ja za swoich czasow rozmawialem z dziewczyna po kilka godzin dziennie
na pewno codziennie po 5h

ale wyroslem z tego a i operator nie widzial zednego problemu ..
uwazam ze 5-7h dziennie to zadne naduzycie i nie wierze w wypowiedzenie umowy w stylu generowania sztucznego ruchu

takze nic sie nie boj
Rozmawiales w ramach (zakladam) jednej sieci. Jezeli nie widzisz roznicy, pomiedzy rozmowa w sieci, a wychodzaca poza siec, do tego (przy "cwaniaku") tylko do Play, kltory ma (jeszcze) wyzszy MTR to gratuluje.

Nie rozumiem po co chcecie pomagac zakladajacym takie watki. Normalny uzytkownuk, nie cwaniak bawiacy sie w nabijanie minut, nie ma sie absolutnie czego obawiac. Nawet jezeli jakims cudem z znalizy polaczen wyjdzie takiej osobie cos podejrzanego, to po zainteresowaniu sie operatora wyhamuje.
We wszystkich uslugach sa klauzule FUP... Wezmy przyklad ointernetu stacjonarnego. Jezeli ktos ma oferte np. 100Mbs, to nie znaczy, ze przez 24h przez 7 dni w tygodniu moze ciagle pobierac z taka predkoscia. operator moze, choc nie musim rozwiazac umowe z takim uzytkownikiem, bo za bardzo obciaza mu siec. TAK JEST WSZEDZIE.

Z mojej strony koniec tematu. Jak kto chce pomagac "biznesmenom" zakladajacym ciagle te same watki, tylko o roznym "odcieniu", chjoc zmierzajace do tego samego celu, to jego sprawa. Cwaniakom radze tylko sie zastanowic, co sie stanie z cena minuty przy tak drastycznym wzroscie podazy.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#546377  autor: Kaczy
 09 kwie 2012, 09:46
Nie wiem czy jest sens dalej ciągnąć tą dyskusję? Chyba nikt tutaj nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić ile można rozmawiać, żeby nie podpaść pod mechanizm wyłapujący nadużycia.

...::: Made for loneliness :::...

#546395  autor: ciekawy
 09 kwie 2012, 11:12
Nie ma sensu dalej ciągnąć tej dyskusji po tym jak użytkownicy dali popis jak nierzeczowo potrafią rozmawiać,moim zdaniem można zamknąć temat,nawet skasować bo ci którzy się wypowiadali na temat,rzeczowo też nie są w stanie okreslić po jakim czasie połączenia sieć uznaje,że coś jest nie w porządku,liczyłem na opinie konsultantów no ale chyba żaden sie nie odezwał,nawet gdyby to możliwe,że to jest tajemnicą więc mogłoby to nic nie dać,że odezwałby się jakiś konsultant.
moim zdaniem założenie tego tematu było złym pomysłem i chyba jednak lepiej ten temat skasować.

#546401  autor: muchakk
 09 kwie 2012, 11:28
Przecież oczywistą rzeczą jest, że normalny człowiek nie rozmawia codziennie przez telefon po 7-8 godzin. Przypominam, że każdy musi spać i jeszcze ma jakieś pewne swoje obowiązki. Ze swojej strony dodam, że codziennie dzwonię z T-mobile FRII po 2-4h do różnych sieci (nie jest to jedno połączenie, ale kilka) w tym do PLAY i jakoś nie martwię się tym, że dostane od operatora jakąś informację bym "zwolnił" bo jestem wstanie bez problemu potwierdzić, że to dzwoniłem ja i faktycznie rozmawiałem wtedy przez telefon, a nie że aparat leżał z boku :-)

#546410  autor: Maniek99
 09 kwie 2012, 11:49
Niema większego problemu, żeby stworzyć automat, który sprawdza czy dana rozmowa jest autentyczna, czy jest to np. głos puszczony z taśmy. Nie wiem czy jest to już stosowane, ale jak wykresy zaczną się opom rozjeżdżać, to na pewno się tym zainteresują.

#546414  autor: drcox
 09 kwie 2012, 11:56
Ja myślę że na tym etapie to mogą sprawdzać po długości połączenia (np 10 godzin połączenia to jest podejrzane dosyć) albo po tym że masz np. setki połaczeń i każde na inny numer (ktoś robi jakieś pseudo call center).

#546423  autor: zaq22
 09 kwie 2012, 12:09
ciekawy pisze:liczyłem na opinie konsultantów no ale chyba żaden sie nie odezwał,
Od początku było wiadomo że liczyłes na opinie konsultantów. Chciałeś dostać dokładne wskazówki co trzeba zrobić żeby operator nie naliczył 5000zł kary. Na szczęście nikt nie nabrał się na twoje trolowanie.
Zdejmij kaptur z ogolonego łba, weź się do porządnej roboty to może rozum sam wróci.