• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #546257  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 20:22
Zakładam ten temat, żeby rzeczowo podyskutować na temat taryf nielimitowanych połączeń i usługi jedna minuta za dwie odebrane z innej sieci.

Na początku chcę zaznaczyć, że nie chodzi o żadne kombinacje typu zarabianie na doładowaniach minutami, tylko o rzeczową dyskusje, w ogóle chciałbym pominąć całkowicie temat ludzi, którzy zarabiają na tym.

Ten temat ma dotyczyć tego czy ktoś kto ma taryfę nielimitowanych połączeń kto doładuje np. znajomemu czy rodzinie telefon minutami puszczając choćby "cichacza" i utrzymując połączenie przez jakiś czas, w zależności od tego ile minut chce taka osoba komuś nabić.

Czy takie praktyki są zabronione ? i czy za to może być kara ?
A jeśli jest to zabronione to po co sieci oferują taryfy nielimitowanych połączeń ?

Przecież ktoś kto dzwoni np. do nieznajomego kto ma telefon w innej sieci to skąd ma wiedzieć czy ten ktoś ma włączoną usługę jednej minuty za dwie odebrane ?

Każdy kto ma taryfę nielimitowaną raczej się nie ogranicza w dzwonieniu bo skoro połaczenia mają być nielimitowane to co za różnica do jakiej sieci dzwoni i ile rozmawia skoro stawka jest jedna w abonamencie i tym sposobem może komuś nabijać minuty za połączenie odebrane.

A jeśli ta usługa nielimitowanych połaczeń miałaby się okazać usługą limitowaną to sieci powinny określić ile minut klienci mogą wykorzystać nie wmawiając, że jest są to połączenia nielimitowane.

Więc jak to z tym jest - klienci nielimitowanych taryf mogą się narazić na kary kiedy zwyczajnie korzystają z usługi i dzwonią poza sieć ?

Czym jest to sztuczne generowanie ruchu za które klienci mogą się narazić sieci ?
Chodzi o jakieś podłączanie karty SIM pod urządzenia do komputera i jazda całą dobę, a nawet więcej dób na nielimitowanym połączeniu ?
Bo chyba sieci nie "pakują" swoich klientów w kary za to, że korzystają z usługi nielimitowanych połączeń i,że dużo dzwonią ?

#546261  autor: zygikuleczka
 08 kwie 2012, 20:36
Czuję, że w tej dyskusji kluczowym elementem dla Ciebie będzie określenie pojęcia "utrzymując połączenie przez jakiś czas".

Pewnie trochę za długo to trwało skoro i jedna i druga strona otrzymała sprzeciw operatora co do takich działań.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#546263  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 20:45
zygikuleczka pisze:Czuję, że w tej dyskusji kluczowym elementem dla Ciebie będzie określenie pojęcia "utrzymując połączenie przez jakiś czas".

Pewnie trochę za długo to trwało skoro i jedna i druga strona otrzymała sprzeciw operatora co do takich działań.
Zaraz.
Nie ma żadnego sprzeciwu ani problemów z siecią.

Założyłem ten temat, żeby mądrzy ludzie się wypowiedzieli czy za korzystanie z oferty sieci gdy ktoś zbiera minuty klienci mogą być ukarani czy nie.

Wypowiedź, którą napisałeś zniechęca do korzystania z ofert nielimitowanych bo skoro to ma być wielki problem, że ktoś kto ma taryfę nielimitowaną przekaże komuś minuty w usłudze 1 minuta za 2 odebrane to po co sieci oferują oferty nielimitowanych połączeń i usług 1 minuta za 2 odebrane skoro według z ciebie z tego nie należy korzystać.

Przyznam, że zależy mi na opiniach ludzi, którzy nie wydają się być tak zawistni jak ty bo sprawiasz wrażene jakbyś nie umiał czytac ze zrozumieniem albo, że nie przeczytałeś całego tematu albo jedno i drugie.

Nie chodzi w tym temacie o to, żeby ludzie wypowiadali swoje "widzi mi się" tylko, żeby dyskusja była oparta na rzeczowych przesłankach jak regulaminy i podejście sieci do klientów którym oferują nielimitowane połączenia do każdej sieci.

Bo jeśli klient ma korzystać i dużo rozmawiać chcąc przy tym obniżyć rachunek to byłoby bez sensu gdyby jeszcze sieci karały za to, że reklamują nielimitowane oferty z których korzystają klienci.

#546267  autor: KC-KARLOS
 08 kwie 2012, 20:54
ciekawy pisze:Założyłem ten temat, żeby mądrzy ludzie się wypowiedzieli czy za korzystanie z oferty sieci gdy ktoś zbiera minuty klienci mogą być ukarani czy nie.
Ja korzystam z opcji Zbieraj Minuty w Play i kiedyś z Bonusu w Tak Tak. Taka sytuacja w obu sieciach nigdy się nie zdarzyła.
Odnośnie problemu "no-limit vs. 2 za 1" - jest przesadzony, bo w jaki sposób zwykły klient będzie nadużywał 2 za 1 albo nielimitowanych rozmów z 4 sieciami? Jeśli ktoś ma T-Mobile w taryfie FRII i przyjaciela/przyjaciółkę w PLAY z opcją 2 za 1 - osoba z TM chętnie zadzwoni do osoby w Play, bo W KOŃCU moze bez problemu do tej osoby dzwonić, NIE MARTWIĄC SIĘ o swoją kieszeń (wcześniej poza abo rozmowy do Play były płatne i to słono...).
Druga osoba za otrzymane minuty może zadzwonić do TM czy innej osobie z rodziny lub znajomych, nie mając nawet środków na koncie.
Na tych połączeniach skorzystają dwie sieci (zwiększy się na nich ruch - i przychody) oraz ich klienci.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#546270  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 21:10
Karlos20 pisze:
ciekawy pisze:Założyłem ten temat, żeby mądrzy ludzie się wypowiedzieli czy za korzystanie z oferty sieci gdy ktoś zbiera minuty klienci mogą być ukarani czy nie.
Ja korzystam z opcji Zbieraj Minuty w Play i kiedyś z Bonusu w Tak Tak. Taka sytuacja w obu sieciach nigdy się nie zdarzyła.
Odnośnie problemu "no-limit vs. 2 za 1" - jest przesadzony, bo w jaki sposób zwykły klient będzie nadużywał 2 za 1 albo nielimitowanych rozmów z 4 sieciami? Jeśli ktoś ma T-Mobile w taryfie FRII i przyjaciela/przyjaciółkę w PLAY z opcją 2 za 1 - osoba z TM chętnie zadzwoni do osoby w Play, bo W KOŃCU moze bez problemu do tej osoby dzwonić, NIE MARTWIĄC SIĘ o swoją kieszeń (wcześniej poza abo rozmowy do Play były płatne i to słono...).
Druga osoba za otrzymane minuty może zadzwonić do TM czy innej osobie z rodziny lub znajomych, nie mając nawet środków na koncie.
Na tych połączeniach skorzystają dwie sieci (zwiększy się na nich ruch - i przychody) oraz ich klienci.
Tak, to oczywiste, że na połączeniach korzystają zawsze dwie sieci bo jedna płaci stawki MTR tej która daje usługę 1 minuta za 2 odebrane to ta sieć, która daje 1 minutę za 2 odebrane to tylko w jakimś niewielkim stopniu dzieli się z klientami swoim zyskiem ale tylko w niewielkim stopniu.

Raczej miałem na myśli odwrotną sytuacje dzwonienia z Play do np. T, no ale to akurat ma znaczenie chyba tylko do 2013 roku do połowy gdzieś bo stawki MTR mają się zmniejszyć.

Tylko chodzi mi o sam fakt, że klienci którzy mają taryfę nielimitowaną i dużo dzwonią do sieci i jeśli znajomym czasem doładują konto minutami puszczając cichacza to czy to może być problem dla sieci ?
no i inna sytuacja taka w której klient sieci z taryfą nielimitowaną dzwoni na obcy numer i nie ma pojęcia czy ta osoba ma usługę 1 minuta za 2 odebrane to przecież może przekazać dużą liczbę minut nie będąc tego świadomym i co za to ma przyjść kara ?

#546276  autor: joasia_23
 08 kwie 2012, 21:27
Wszystko chyba zależy od tego ile takie rozmowy by trwały, np.godzinka dziennie jest chyba czymś normalnym, natomiast 5h czy więcej ciągiem już raczej nie. Ludzie na pewno będą wykorzystywać nielimitowane rozmowy do nabijania minut aż do przegięcia. To z kolei może spowodować likwidację "zbieraj minuty".

#546278  autor: zygikuleczka
 08 kwie 2012, 21:33
Ten temat w takim razie nie ma sensu, bo Ty chcesz dostać potwierdzenie swojej teorii wedle której będziesz mógł zrobić interes życia na skorzystaniu z tej oferty. Nikt kto korzysta z tej oferty nie będzie miał problemów ani podobnych rozterek do Twoich, jeśli nie będzie próbował na tym zarabiać.

#546280  autor: joasia_23
 08 kwie 2012, 21:37
Pomysł na interes raczej słaby, kokosów z tego nie będzie. Co najwyżej znajomym można nabić troszkę minut.

#546281  autor: zygikuleczka
 08 kwie 2012, 21:43
No widzisz a mimo wszystko są takie osoby, które z uporem maniaka tak do tego podchodzą i jeszcze są niezadowolone, że nie wychodzi:)

#546283  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 21:47
joasia_23 pisze:Wszystko chyba zależy od tego ile takie rozmowy by trwały, np.godzinka dziennie jest chyba czymś normalnym, natomiast 5h czy więcej ciągiem już raczej nie. Ludzie na pewno będą wykorzystywać nielimitowane rozmowy do nabijania minut aż do przegięcia. To z kolei może spowodować likwidację "zbieraj minuty".
No i taka interpretacja mnie nie przekonuje i mi się nie podoba bo jeśli coś ma być nielimitowane to wprowadzanie limitu np. 5h dziennie to już jest limit do 5 godzin dziennie.
Skoro według ciebie sieci robiły usługi 1 minuta za 2 odebrane to teraz mają je likfidować ?
czyli twierdzisz, że działanie sieci było nieprzemyślane ?

znowu post sprawiający wrażenie "widzi mi się".
zygikuleczka pisze:Ten temat w takim razie nie ma sensu, bo Ty chcesz dostać potwierdzenie swojej teorii wedle której będziesz mógł zrobić interes życia na skorzystaniu z tej oferty. Nikt kto korzysta z tej oferty nie będzie miał problemów ani podobnych rozterek do Twoich, jeśli nie będzie próbował na tym zarabiać.
Czytaj ze zrozumieniem moją pierwszą wypowiedź to może nie będziesz pisał głupot.
joasia_23 pisze:Pomysł na interes raczej słaby, kokosów z tego nie będzie. Co najwyżej znajomym można nabić troszkę minut.
W której mojej wypowiedzi jest napisane, że to ma być pomysł na interes ?
Czy jesteś kolejną osobą, która ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem ?

Jeśli macie zrobić śmietnik z tego tematu to się nie wypowiadajcie.

To są opinie na zasadzie domysłów i "widzi mi się", takich opini nie potrzeba.
Jak chcecie takie opinie pisać to załóżcie sobie temat typu rozmowy przy kawie czy coś.

Na początku tego tematu napisałem jaki jest cel założenia tego tematu i nie mam zamiaru tego powtarzać dla ludzi, którzy chcą sobie porozmawiać "przy kawce", a nie rzeczowo.

#546284  autor: joasia_23
 08 kwie 2012, 21:56
ciekawy, nie rozumiem po co Ci dyskusja na ten temat? Jeśli ja miałabym brać ten abo w T-Mobile lub Play i nie miałabym nieuczciwych zamiarów to miałabym to gdzieś czy są jakieś limity, czy się sieć doczepi czy nie. Korzystałabym z wolnych rozmów i sms na maxa, co jednak nie znaczy, że rozmowy trwałyby po 5h, bo z nikim nigdy tak długo nie rozmawiałam. Sądzę, że raczej mało jest osób prowadzących aż tak długie rozmowy.

[ Dodano: 2012-04-08, 22:00 ]
Poza tym piszesz zbyt ogólnie jeśli chodzi o czas połączeń, sprecyzuj ile by trwały, to Ci napiszmy czy będzie to "podejrzane" :D

#546287  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 22:03
joasia_23 pisze:ciekawy, nie rozumiem po co Ci dyskusja na ten temat? Jeśli ja miałabym brać ten abo w T-Mobile lub Play i nie miałabym nieuczciwych zamiarów to miałabym to gdzieś czy są jakieś limity, czy się sieć doczepi czy nie. Korzystałabym z wolnych rozmów i sms na maxa, co jednak nie znaczy, że rozmowy trwałyby po 5h, bo z nikim nigdy tak długo nie rozmawiałam. Sądzę, że raczej mało jest osób prowadzących aż tak długie rozmowy.
no ale skoro to są taryfy nielimitowane to co za różnica czy rozmawiasz 1 godzine, 5 godzin czy 10 godzin czy 20 godzin dziennie skoro to są oferty nielimitowane ?
chcesz oceniać ile wolno rozmawiać, a ile nie jakbyś nie znała słowa, że nielimitowane rozmowy to rozmowy bez końca mogą trwać, tak się powinno rozumieć słowo nielimitowane.
chyba,że to nie są oferty nielimitowane... tylko, że wtedy byłoby to oszukiwanie klientów.

założyłem ten temat bo czytałem na tym forum, że jakiś klient Plusa dostał karę 5000 zł, dlatego założyłem ten temat, żeby osoby, które się dobrze znają na tej usłudze się wypowiedziały co to jest np. ten sztuczny ruch, którego klienci nie powinni robić, ogólnie jaka jest definicja sztucznego ruchu, to ma służyć temu, żebym ja i ludzie myślący którzy to czytają wiedzieli czego nie należy robić, żeby się sieć nie czepiła, że klient robi coś niedozwolonego o czym nie wie, że nie wolno tego robić.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012, 22:06 przez ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.

#546289  autor: Orfi
 08 kwie 2012, 22:04
Jeżeli ktoś za pomocą tego abonamentu zamierza prowadzić 5 godzinne rozmowy z przypadkowymi numerami w innej sieci, to prędzej czy później pewnie się zawiedzie, bo umowa zostanie rozwiązana a abonent dodatkowo obciążony karą. Nie obawiaj się operatorzy też mają ludzi, którzy są w stanie po billingu ocenić czy jest to już zarobkowanie na ich usłudze czy nie.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012, 22:07 przez Orfi, łącznie zmieniany 1 raz.

Orfi

#546290  autor: DanielR
 08 kwie 2012, 22:05
Ja tylko zadaje sobie pytanie, bo to już kolejny temat o tym samym, to przecież świeże taryfy, czemu zatem twórcy tematów pytają się o interpretację regulaminów, a tym samym ewentualnych działań operatora, Nas???
Może wypadałoby tak, najpierw zadać te pytania samym operatorom, tam gdzie znajduje się źródło i zobaczyć co mają na ten temat do powiedzenia?
Skąd niby my mamy wiedzieć jak operator postąpi w takiej sytuacji?
ciekawy, czy już to zrobiłeś, a może masz zamiar to zrobić, w końcu chyba leży to przede wszystkim w twoim interesie. Po co Nas wciągasz w takie gdybanie, na tej samej zasadzie co "czy w Simplusie będzie rok ważności konta, czy może nie"? :wink:

#546291  autor: joasia_23
 08 kwie 2012, 22:05
Klient Plusa? W Plusie nie ma jeszcze nielimitowanych połączeń. Myślę, że tak szybko nikt żadnej kary nie dostał, nie ma na to żadnych potwierdzeń. Czy Ty prowadzisz 5h rozmowy non stop?

#546297  autor: ciekawy
 08 kwie 2012, 22:15
joasia_23 pisze:Klient Plusa? W Plusie nie ma jeszcze nielimitowanych połączeń. Myślę, że tak szybko nikt żadnej kary nie dostał, nie ma na to żadnych potwierdzeń. Czy Ty prowadzisz 5h rozmowy non stop?
Tak, klient Plusa, nie chodzi o rozmowy nielimotowane, poczytaj sobie na forum to się dowiesz, w każdym razie był problem, że z tego co tam pisał ten klient to zrobił coś i chyba sam nie wie co, a tu sieć naliczyła mu 5000 zł kary,tak wynika z wypowiedzi na forum.
DanielR pisze:Ja tylko zadaje sobie pytanie, bo to już kolejny temat o tym samym, to przecież świeże taryfy, czemu zatem twórcy tematów pytają się o interpretację regulaminów, a tym samym ewentualnych działań operatora, Nas???
Może wypadałoby tak, najpierw zadać te pytania samym operatorom, tam gdzie znajduje się źródło i zobaczyć co mają na ten temat do powiedzenia?
Skąd niby my mamy wiedzieć jak operator postąpi w takiej sytuacji?
ciekawy, czy już to zrobiłeś, a może masz zamiar to zrobić, w końcu chyba leży to przede wszystkim w twoim interesie. Po co Nas wciągasz w takie gdybanie, na tej samej zasadzie co "czy w Simplusie będzie rok ważności konta, czy może nie"? :wink:
Był taki temat, fakt i został zamknięty z powodu chyba kłótni między użytkownikami i przyznam,że gdy czytałem tamten temat to aż się dziwiłem jak aż tylu użytkowników może pisać opinie na zasadzie "widzi mi się" "jestem zazdrosny/a, że masz tą taryfe to ci dowale", a mało kto się tam skupiał na rzeczowej dyskusji, ten kto chciał na tym zarabiać (już pomijam to, że chciał zarabiać) jakoś rzeczowo dyskutował, a reszta samo "widzi mi się", ten temat założyłem z myślą o rzeczowej dyskusji, a nie o tym czy ktoś "widzi mi się".
Nikogo nie wciągam, najlepiej by było,żeby się wypowiedzieli ci, którzy tą ofertę dobrze znają w sensie regulaminu czyli np. konsultanci sieci, świadomi klienci, nikogo nie zmuszam, żeby odpisywał.
Nie zależy mi na opiniach typu można rozmawiać 1 godzine, można rozmawiać 5 godzin bo to jest opinia "widzi mi się" bo jeśli oferta jest nielimitowana naprawdę to według mnie można rozmawiać całą dobę na okrągło skoro ma nie być limitu, a jeśli byłby albo może jeśli jest limit to sieć powinna napisać, że w taryfie jest 2000 minut, może 200000 minut ale powinna sieć podać liczbę jeśli jest limit, jeśli nie ma liczby to co komu do tego czy klienci rozmawiają przez cała dobę czy nie skoro taka jest oferta.

jak tak czytam niektóre opinie, raczej większość opini to mam wrażenie,że ludzie nie znają słowa nielimitowane i na siłe próbóją zrobić z tego limit piszac, że można rozmawiać 1 godzine albo 5 godzin albo z przerwami, to wszystko są limity co jest sprzeczne z taryfą nielimitowaną.

#546298  autor: drcox
 08 kwie 2012, 22:19
ciekawy pisze:Skoro według ciebie sieci robiły usługi 1 minuta za 2 odebrane to teraz mają je likfidować ?
czyli twierdzisz, że działanie sieci było nieprzemyślane ?
TU JEST SEDNO CAŁEJ SPRAWY :!:

Już abstrahując od tego czy jest nieprzemyślane czy nie - po prostu czasem jak operator wprowadzi usługę A to cierpi na tym usługa B dając operatorowi mniej kasy (tak, jaki on biedny, wiem). Przykład - wprowadzili roczną ważność konta w Orżnąć ale ludzie zaczęli kupować przelewy SMS zamiast doładowań - i ludzie korzystali zarówno z normalnych taryf głosowych jak i internetu na kartę po o wiele mniejszych stawkach, więc Orżnąć jak nazwa wskazuje musi jak najwięcej orżnąć więc przelew SMS ograniczyło drastycznie i eldorado się skończyło. Oczywiście wszystko w trosce o dobro klientów. :)

Co do samej usługi zbieraj minuty w Play jej zniknięcie i tak kiedyś jest nieuniknione bo asymetria coraz mniejsza. Pytanie na ile asymetria z dostawania tych minut np. z T-Mobile im się opłaca jak później z tych minut się dzwoni.

Dla mnie sprawa jest prosta - będziesz dzwonił po 16 godzin dziennie - zablokują ci kartę za generowanie sztucznego ruchu czy inne (w regulaminie cała litania jest). Jak masz wonty to udowodnij im w sądzie.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012, 22:21 przez drcox, łącznie zmieniany 1 raz.

#546299  autor: joasia_23
 08 kwie 2012, 22:20
Jeśli ktoś dostał karę od operatora to miał na pewno napisane za co.

Jeśli oczekujesz fachowej odpowiedzi to swoje pytania dotyczące nielimitowanych połączeń powinieneś zadać Play/T-Mobile, nie nam. Skąd my mamy wiedzieć jak postąpi operator?

#546302  autor: DanielR
 08 kwie 2012, 22:21
drcox pisze:Co do samej usługi zbieraj minuty w Play
Nie zdziwiłbym się gdyby "zniknęła" tuż po świętach wraz z jakąś nową taryfą. :wink:
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2012, 22:23 przez DanielR, łącznie zmieniany 2 razy.

#546303  autor: drcox
 08 kwie 2012, 22:22
Może źle się wyraziłem że napewno zbieraj minuty zniknie, jeżeli nie zniknie to zostanie tylko w sieci i na stacjonarne (tak jak jest chyba w TT)