• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #544789  autor: orson_dzi
 02 kwie 2012, 12:10
Witam,
Dzisiaj trafił do mnie model Asha 302 (303 też). W razie pytań, zapraszam.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#544793  autor: Wiciu88
 02 kwie 2012, 13:14
Siemano. Interesuje mnie budowa asha 302-dwójki. Chodzi dokładnie o umiejscowienie w telefonie odbiornika sygnału/zasięgu sieci. W C3 strasznie denerwował mnie spadek zasięgu gdy tylko wziąłem tel do ręki dlatego, ze znajdował się na dole komórki. Czasem a a raczej zawsze do zera... i próby wysłania esa były dla mnie męczarnią. Nawet w miejscu gdzie był dobry zasięg sytuacja się powtarzała. Słyszałem, że nazywa się to w ten sposób "uścisk śmierci" czy jakoś tak... Mam nadzieje, że poprawili ten problem, bo nie ukrywam napaliłem się na ten aparacik:) najłatwiej chyba będzie Ci sprawdzić to zakrywając tel ręką na dole albo na górze. to wyjaśniłoby moje wątpliwości. I z góry dzięki za odpowiedź.

#544796  autor: orson_dzi
 02 kwie 2012, 13:20
Wg instrukcji telefon powinno trzymać się najlepiej za górną krawędź, bo antena jest umieszczona u dołu i jak się ją zakryje, to zasięg może spadać. Ale jak to wygląda w praktyce, to napiszę pod wieczór.

#544799  autor: Wiciu88
 02 kwie 2012, 13:34
No w porządku. Sorry za takie łopatologiczne tłumaczenie mojego problemu ale nie zwróciłem uwagi kto założył temat. Totalnie nie rozumiem producentów i idei konstruowania telefonów w ten sposób. Przecież logiczne jest, że używając telefonu i pisząc sms trzymam go za dolną krawędź automatycznie i mimo wszelkich starań zeby zasłaniać go jak najmniej to i tak zasięg spada... i potem czekanie aż złapie znowu sygnał... nie wiem, czy jest w takiej budowie jakiś cel, ale mnie rece opadają jak o tym pomyśle. Interesuje mnie jeszcze jedna sprawa. Słyszałem, że na 303 jest preinstalowany program shazam i zastanawia mnie czy na 302 też? A w kwestii oprogramowania coś się zmieniło? Np. czy można zminimalizować otwartą aplikacje?

#544803  autor: orson_dzi
 02 kwie 2012, 14:17
Wiciu88 pisze:na 303 jest preinstalowany program shazam i zastanawia mnie czy na 302 też
W 303 jest, w 302 już nie ma.
Z resztą, 303 to jest bardziej muzyczny model. Raz, że wskazują na to czynniki zewnętrzne, takie jak jeden z kolorów obudowy w barwach byłej serii Xpress Music, klawisze do regulacji głośności i skrót do odtwarzacza jako jeden z przycisków. Muzycznie też 303 jest lepsza.

Aplikacji zminimalizować nie można.

Telefon mam w białym kolorze. W połączeniu z bardzo wyraźnym niebieskim podświetleniem klawisze telefon wygląda powalająco. Tylko z wykonaniem trochę gorzej, ale to już opiszę wieczorem.

#544855  autor: Krzychu007
 02 kwie 2012, 18:07
Asha 302: podstawowe rzeczy, czyli: ogólna, subiektywna opinia, jakość połączeń, ergonomia klawiatury, jakość zdjęć aparatu, korzystanie z menu(jakieś zwiechy czy błędy,etc) i co tam wymyślisz

#544931  autor: orson_dzi
 02 kwie 2012, 22:04
Na jakieś dokładniejsze informacje, połączenia itd. trzeba będzie parę dni poczekać, bo mam mała kolejkę chwilowo.
Działa na pierwszy rzut oka wzorowo (w końcu się za 1ghz procesor przepłaca). Klawiatura będzie raczej mocno przeciętna. Może po dłuższym pisaniu czegoś okaże się lepsza, ale póki co zdecydowanie wyżej cenię sobie klawiaturę w Tanii. Leży wykonanie. Tylna klapka nie przylega do obudowy i jak się ją przyciśnie, to wtedy czuć wyraźny luz między klapką, a obudową. Podświetlenie klawiszy funkcyjnych prześwituje przez krawędzie na bokach telefonu. Reszta w miarę się trzyma.

#545062  autor: best
 03 kwie 2012, 19:22
Asha 303: Jak z klawiaturą QWERTY, jak gra muzyka i czy aparat reprezentuje jakikolwiek poziom? :D

#545088  autor: orson_dzi
 03 kwie 2012, 21:34
O 303 masz osobny temat i masz tam też link do testu.
Ale 303 ma słabą klawiaturę, muzycznie jest wyraźnie lepsza jakościowo od 302, ale gra też ciszej. Ogólnie jakościowo jest ponadprzeciętnie.

Coś więcej o 303 będę miał dopiero w przyszłym tygodniu.

#546096  autor: orson_dzi
 07 kwie 2012, 17:52
Więcej informacji o 302 będę mógł przekazać jutro, góra w poniedziałek. Ale póki co mogę powiedzieć - CUD!!! Telefon ładuje się też przez gniazdo microUSB!, a nie tylko przez gniazdo Nokii.

#546214  autor: remus77
 08 kwie 2012, 15:05
Orson_dzi, chcę ten telefon zakupić małżonce i jedna kwestia mnie interesuje: jakość rozmów (po E63 która, jak wiecie, nie była solidna w tej kwestii nie chcę się niepotrzebnie irytować).

Ave!

#546218  autor: orson_dzi
 08 kwie 2012, 15:35
Wieczorem, ew. najpóźniej jutro napisze jak wyglądają rozmowy.

#546248  autor: orson_dzi
 08 kwie 2012, 19:42
Jakość rozmów jest w sumie dość przeciętna, ale wyraźnie lepsza niż w E63 i C3. Przynajmniej tyle mogę powiedzieć po paru minutach. Więcej napiszę jutro. Głośnik jeszcze też powinien się trochę rozkręcić, bo chyba mam świeżą i nieużywaną wcześniej sztukę.

#549052  autor: orson_dzi
 20 kwie 2012, 13:18
Zanim test przejdzie wszystkie procedury, wypadałoby napisać Wam parę zdań jak wypadł ;) .

Na minus jest słaby aparat bez autofocusa i problemy ze spasowaniem obudowy. Tragiczna, uginająca się na boki pokrywa baterii, podświetlenie klawiatury prześwitujące na bokach i tył telefonu wystający z dołu obudowy, co nieprzyjemnie drapie jak się przeciągnie tam ręką. No i aplikacja pocztowa znowu nie sygnalizowała mi nowych wiadomości.

Tak ani na plus, ani na minus, przeciętne rozmowy (lepsze niż w C3) i klawiatura. Tragiczna nie jest, ale trzeba się trochę przyzwyczaić.

Na plus jest wygląd białego telefonu z niebieskim podświetleniem klawiszy :love4: , HSPA i Wi-Fi w standardzie n, bateria (to samo co C3, 3-4 dni działania), głośny głośnik i dobry dźwięk na słuchawkach (+ strasznie głośny) i przede wszystkim, można ładować baterię przez microUSB :!: .

#551488  autor: sssabae
 02 maja 2012, 10:09
Pytania:
- czy da się regulować jasność wyświetlacza, czy ekran "wypala oczy";
- czy treść na ekranie jest czytelna w pełnym słońcu;
- czy da się zmniejszyć wielkość czcionki (w menu, w wiadomościach);
- czy wiadomości są w formie czatu;
- jak sprawuje się poczta w trybie push i czy działa na gmailu;
- jak duże wiadomości mailowe są obsługiwane;
- jak wygląda sprawa raportów sms/mms, czy są przysyłane jako oddzielne wiadomości i trzeba wchodzić w nie żeby zniknęło powiadomienie z ekranu;
- jak w ogóle wygląda powiadamianie o nowych wiadomościach sms/mms/email;
- czy jest jakaś aplikacja umożliwiająca korzystanie ze skypa, czy nieoficjalna apka skypa na s40 krążąca po necie nadaje się do czegoś;
- czy klawiatura jest automatycznie blokowana;
- czy klawiatura jest cicha, czy klekocze;
- czy wskaźnika naładowania baterii wyświetla prawidłowo informację, czy może, jak to w symbiane 60v3, potrafi po rozmowie wskazać stan krytyczny, by po 30 minutach znowu wskazywać pełne naładowanie;
- jak wygląda jakość rozmów w trybie głośnomówiącym ze strony posiadacza telefonu i osoby po drugiej stronie (jakieś echa?);
- czy telefon umożliwia przesyłanie plików przez bluetooth;
- czy w budziku da się ustawić drzemkę na np. 10 minut;
- czy jest minutnik/stoper;
- jak bardzo rozbudowany jest kalkulator;
- czy kalendarz umożliwia ustawienie przypominajki o urodzinach i czy jest możliwe ustawienie żeby ta aplikacja wyliczała wiek osoby;
- gdzie jest produkowany telefon i jaki ma współczynnik SAR;
- czy na rynku polskim będzie wersja błękitna?

I jeszcze będę wdzięczny za subiektywną opinie, czy telefon wytrzyma 4-6 lat w dobrym stanie?

#551497  autor: orson_dzi
 02 maja 2012, 10:54
- czy da się regulować jasność wyświetlacza, czy ekran "wypala oczy";
- czy treść na ekranie jest czytelna w pełnym słońcu;
Jasności się nie reguluje, ale nie daje po oczach jak inne Nokie. Widoczność w słońcu wzorowa.
- czy da się zmniejszyć wielkość czcionki (w menu, w wiadomościach);
- czy wiadomości są w formie czatu;
Czcionkę wszędzie można regulować. Wiadomości w widoku takim, jaki sobie ustawisz.
- jak sprawuje się poczta w trybie push i czy działa na gmailu;
- jak duże wiadomości mailowe są obsługiwane;
Nie wiem jak duże, push działa.
sssabae pisze:jak wygląda sprawa raportów sms/mms, czy są przysyłane jako oddzielne wiadomości i trzeba wchodzić w nie żeby zniknęło powiadomienie z ekranu;
Do ustawienia wedle upodobań.
sssabae pisze: powiadamianie o nowych wiadomościach sms/mms/email;
O mailach mnie nie powiadamiał. Czego bym nie robił, zawsze trzeba było wejść w aplikację poczty i zobaczyć, czy coś przyszło. Co do reszty, to mruga otoczenia klawisza nawigacyjnego.
sssabae pisze:jakaś aplikacja umożliwiająca korzystanie ze skypa
Szukaj. Ale w Javie pewnie nic nie będzie.
sssabae pisze: klawiatura jest automatycznie blokowana
Do ustawienia.
sssabae pisze:klawiatura jest cicha
Jest cicha i miękka.
sssabae pisze: czy wskaźnika naładowania baterii wyświetla prawidłowo informację
Tak, nie widziałem problemów z tym.
sssabae pisze:jakość rozmów w trybie głośnomówiącym
Nie przyglądałem się za bardzo. Jedną rozmowę zrobiłem i nie było żadnych problemów.
- czy telefon umożliwia przesyłanie plików przez bluetooth;
- czy w budziku da się ustawić drzemkę na np. 10 minut;
- czy jest minutnik/stoper;
To nie Ajfon, albo inny Windows. Wszystkie podstawowe funkcje są.
sssabae pisze:jak bardzo rozbudowany jest kalkulator
Nie bardzo ;) .
sssabae pisze:czy kalendarz umożliwia ustawienie przypominajki o urodzinach i czy jest możliwe ustawienie żeby ta aplikacja wyliczała wiek osoby;
Przypomnienia są jak najbardziej. Nie mam pojęcia, czy będą zmieniać się co roku.
sssabae pisze: gdzie jest produkowany telefon i jaki ma współczynnik SAR
W Chinach, nie Indiach :!: W sumie to ważna informacja. Wiadomości o rzekomo wypalającym mózg promieniowaniu nie ma w specyfikacjach. Musisz sam poszukać.
sssabae pisze:czy na rynku polskim będzie wersja błękitna?
Szukaj.
sssabae pisze:czy telefon wytrzyma 4-6 lat w dobrym stanie?
Powinien. Ale od nowości masz cuda jak w poście wyżej.

#551522  autor: sssabae
 02 maja 2012, 14:11
Dzięki za szybką odpowiedź. Napisz jeszcze ile trwa ładowanie baterii.
I gdybyś mógł uściślić o co chodzi z tym, że telefon jest produkowany w Chinach, a nie w Indiach; znając Indian zdaje mi się, że to dobrze, ale wolę się upewnić :wink:

#551524  autor: Maniiiek
 02 maja 2012, 14:22
I gdybyś mógł uściślić o co chodzi z tym, że telefon jest produkowany w Chinach, a nie w Indiach; znając Indian zdaje mi się, że to dobrze, ale wolę się upewnić
Nokie produkowane w Indiach mają tragiczną jakość wykonania.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#551528  autor: remus77
 02 maja 2012, 14:28
sssabae pisze:Dzięki za szybką odpowiedź. Napisz jeszcze ile trwa ładowanie baterii.
I gdybyś mógł uściślić o co chodzi z tym, że telefon jest produkowany w Chinach, a nie w Indiach; znając Indian zdaje mi się, że to dobrze, ale wolę się upewnić :wink:

Chodziło Ci oczywiście o Hindusów? ;)

Ave!

#551534  autor: sssabae
 02 maja 2012, 14:48
Nokie produkowane w Indiach mają tragiczną jakość wykonania.
Co za czasy, ale zobaczę ile w tym prawdy.
Chodziło Ci oczywiście o Hindusów? ;)
Innych nie ma :D