• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #544204  autor: orson_dzi
 30 mar 2012, 14:45
Witam,
Jakieś pół godziny temu dostałem ten wynalazek i zapraszam do zadawania pytań. Pierwsze wrażenia podrzucę mam nadzieję wieczorem, bo narazie muszę go naładować, oswoić się z WP7 w wersji angielskiej (chyba, że uda się go spolszczyć) i uzbroić się w Zune, większy pakiet danych i inne potrzebne cuda ;) .
Narazie póki co mogę powiedzieć, że telefon jest spory i słusznej masy, dotyk jest wzorowy, a któryś z poprzednich użytkowników zmaltretował przycisk od aparatu, ale udało się go umieścić na miejscu :P .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#544211  autor: Maniiiek
 30 mar 2012, 15:27
No to standardowo:
- Jakość połączeń
- Jakość muzyki
- Aparat
- Latarka :)
- Bateria
- Jakość wykonania
- Widoczność ekranu na słońcu
- trzymanie zasięgu i uścisk śmierci
- współpraca z Wi-Fi
- Jak szybko GPS łapie fixa
- Oraz jakbyś mógł to sprawdź jak działa GG na Parlingo, czy pracuje w tle oraz jak informuje o wiadomościach podczas pracy w tle.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#544233  autor: DeLirQa
 30 mar 2012, 17:11
Pytania te, co Maniiiek. Ciekawe, jak wypada w porównaniu z Lumią 710 albo Omnią W.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#544240  autor: orson_dzi
 30 mar 2012, 17:24
Porównania to za bardzo nie zrobię.
Póki co mogę tylko powiedzieć, że muzycznie zdecydowanie się z Tanią polubimy ;) . Ale ogarnięcie kilku tysięcy nieuporządkowanych (wg tagów) utworów przez Zune jest niemożliwe. Do wrzucania muzyki trzeba będzie wrzucać wszystko do jednego oddzielnego folderu, który przez Zune wrzucę na telefon.

Więcej napiszę wieczorem jak będę miał więcej czasu.
Póki co sam mam pytanie. Tania działa na WP 7.5. Wersja systemu, najnowsza wg Zune, 7.10.7720.68. I nie mam polskiego języka. Jest możliwość ustawienia polskiej lokalizacji, wyświetlania dat i mniejszych informacji, ale cały system jest po angielsku lub francusku wyłącznie. To tak ma być?

#544243  autor: Maniiiek
 30 mar 2012, 17:38
To tak ma być?
Nie. Jak bawiłem się Lumią to z tego co pamiętam wszystko po polsku było.

#544246  autor: rain86
 30 mar 2012, 18:34
To tak ma być?
wszystko powinno być w naszym języku. Ile jest rzeczywiście wielkości pamięci dla użytkownika? bo jak wiemy to Tania ma 4gb - zatem ile relatywnie zostaje dla nas?

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#544307  autor: orson_dzi
 30 mar 2012, 21:53
rain86 pisze:wszystko powinno być w naszym języku
No i nie jest. Nawet jakieś aplikacje typu SFR Wi-Fi są po francusku. Powitanie też mam po francusku. Wszystkie możliwe miejsca, poza "display language" mam ustawione jako Polish, a tu mam tylko do wyboru angielski i francuski. Po polsku jest pomoc, Marketplace itd. Ale cały telefon jest po angielsku.
rain86 pisze:ile relatywnie zostaje dla nas?
Mało. 2,6GB mniej więcej.
Maniiiek pisze:Jakość połączeń
Wstępnie po kilku minutach, wysoka.
Maniiiek pisze:Jakość wykonania
Wysoko również. Nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy, metalowa ramka dookoła ekranu, twardy ekran. Tył z cienkiego, gumowanego plastiku, po zdjęciu mocno się gnie, ale nie wydaje najmniejszych dźwięków dzięki temu.
Ale sam telefon to straszne bydle ze sporą masą.
Maniiiek pisze:Widoczność ekranu na słońcu
Na średnim podświetleniu tragedia. Lustro.
Maniiiek pisze:współpraca z Wi-Fi
Póki co bez zastrzeżeń.
Maniiiek pisze:trzymanie zasięgu i uścisk śmierci
Trzymać można normalnie :P . Z zasięgu u mnie bieda. Głównie pełne EDGE, z częstymi przebłyskami 3G i HSDPA. Przeciętnie wypada, ale nie jest słabo.
Maniiiek pisze: Bateria
Śmieszna. Jeszcze takiej nie widziałem.
Obrazek

Póki co tyle.

#544313  autor: Maniiiek
 30 mar 2012, 21:58
Śmieszna. Jeszcze takiej nie widziałem.
Rzeczywiście cudak. A jak Ci się system podoba? Pomijając braki języka ojczystego oczywiście.

#544320  autor: orson_dzi
 30 mar 2012, 22:17
Ogólnie rzecz biorąc jestem miłośnikiem twórczego chaosu, widżetów i ogólnej efektowności w postaci animacji i innych upiększaczy. Ale nie jest tak strasznie z tym Windowsem. Póki co się odnajduję ;) . Jeszcze nie miałem czasu żeby zobaczyć co tu można doinstalować (może przynajmniej jakiś kafelek z pogodą?). Poza tym, to jeszcze muszę znaleźć jak dać swój dzwonek. Bo melodii jest ładnych kilkanaście, ale wszystkie straszne. Zawsze na co dzień korzystam z dźwięków klasycznego dzwoniącego telefonu, a tutaj nie ma czegoś takiego do wyboru.
A brak polskiego języka nie przeszkadza.

#544322  autor: Maniiiek
 30 mar 2012, 22:24
Te warunki musi spełniać.
Kod: Zaznacz cały
rozmiar – mniej niż 1 MB
długość – do 39 sekund
format – MP3 lub WMA
utwór nie może być chroniony prawami autorskimi
Najlepiej przeczytaj TO

#544328  autor: orson_dzi
 30 mar 2012, 22:42
Obrazek

Latarka, po dograniu aplikacji, działa bardzo dobrze.

#544331  autor: Maniiiek
 30 mar 2012, 22:47
Zamknięte systemu już tak mają :P Tylko ta pamięć jest bardzo niepokojąca :roll:

#544346  autor: orson_dzi
 31 mar 2012, 00:11
A takie pytanie mam jeszcze. Jest możliwość instalacji aplikacji z poziomu komputera? Tzn. żebym mógł je ściągnąć przez Zune i zainstalować. Bo teraz mam tak, że jak z poziomi komputera wybiorę aplikacje, to po odłączeniu kabla telefon zaczyna je ściągać zżerając dane pakietowe. A ja chciałbym pobrać aplikacje prze komputer. Jest taka możliwość?

#544367  autor: Maniiiek
 31 mar 2012, 09:14
Spróbuj pogrzebać w ustawieniach ZUNE.

#544729  autor: orson_dzi
 01 kwie 2012, 22:37
Maniiiek pisze:jak działa GG na Parlingo, czy pracuje w tle oraz jak informuje o wiadomościach podczas pracy w tle.
No działa ;) . Nie wiem po jakim czasie aplikacja w tle przestanie działać, więc najlepiej strzelić kafelek. Wtedy po dostaniu wiadomości masz komunikat o wiadomości, a na kafelku pokazuje się liczba tych wiadomości, a na górze ekranu pojawi się pasek, że wiadomość, od kogo i fragment treści. Tak samo jak w przypadku sms-ów.
GG działa bardzo dobrze. Po wpisaniu numeru od razu pojawiła się lista kontaktów. Ogólnie rzecz biorąc wszystko działa bez zastrzeżeń.

#544733  autor: Artur051
 01 kwie 2012, 22:54
W WP7 poprawili już obsługę krótkich kodów? Normalnie działają te z odpowiedzią, czy jeszcze nie poprawili? :)

#544735  autor: Maniiiek
 01 kwie 2012, 22:59
Artur051 pisze:W WP7 poprawili już obsługę krótkich kodów? Normalnie działają te z odpowiedzią, czy jeszcze nie poprawili? :)
Z tego co wiem to problemem nie były krótkie kody tylko dzwonienie pod numery typu *100

#544740  autor: Artur051
 01 kwie 2012, 23:15
Maniiiek pisze:Z tego co wiem to problemem nie były krótkie kody tylko dzwonienie pod numery typu *100
A ja testowałem Mozarta z Orange więc wiem z autopsji i wiem o co pytam :) z dzwonieniem na *500 nie mialem problemów, a jedynie z kodami ussd wymagającymi odpowiedzi :)

#544741  autor: Maniiiek
 01 kwie 2012, 23:17
Artur051 pisze:
Maniiiek pisze:Z tego co wiem to problemem nie były krótkie kody tylko dzwonienie pod numery typu *100
A ja testowałem Mozarta z Orange więc wiem z autopsji i wiem o co pytam :) z dzwonieniem na *500 nie mialem problemów, a jedynie z kodami ussd wymagającymi odpowiedzi :)
W takim razie na pewno masz rację bo ja swoją wiedzę czerpię z drugiej ręki.

#544848  autor: orson_dzi
 02 kwie 2012, 17:19
Na duży plus telefonu jest wygoda pisania i autokorekta. Właśnie siedzę w poczekalni u lekarza i napisałem na telefonie w Wordzie cały akapit testu traktujący o obudowie ;) .