Przepraszam za opóźnienie z recenzją Degietki - chciałem po prostu poczekać dłużej aby zobaczyć jak modem zachowa się po dłuższym okresie użytkowania. A więc do rzeczy
Modem Sagemcom FAST 3764 otrzymałem jako pierwszy, przy pierwszym montażu - modem zapinał się na maksymalne synchro dostępne przy VDSLu 40Mbit - czyli 42280 kbit/s oraz 4280kbit jeśli chodzi o upload. SNR odczytany dynamiczne poprzez telnet wynosił w godzinach porannych od 11dB do 7dB - nigdy nie był stały - odczyty wahały się przy każdym odczycie z amplitudą 3-4dB. W godzinach wieczornych odczyty SNR były niepoojące - SNR wynosił od 6dB do nawet -2dB, aczkowiek nie wiem w jakich jednostkach były wyrażone te ujemne decybele - to nierealne żeby szum przekraczał wartość sygnału użytecznego i nie tracił synchronizacji
W godzinach wieczornych po resynchronizacji prędkość zapinała się NAWET w okolicach 32500 kbit/s
Jeśli chodzi o błędy FEC, CRC oraz ES na modemie Sagemcoma występowały ich TYSIĄCE na godzinę
(ponad 400 ES dziennie), nie dodałem że w godzinach wieczornych modem potrafił zrywać synchronizację co najmniej 3-4 razy (o zerwaniach sesji PPP nie wspominając). Połączenie było na prawdę bardzo niestabilne, dla kogoś kto potrzebuje stałego dostępu łącze kompletnie nie nadawało się do użytku. Po konsultacjach i w wielkiej desperacji postanowiłem zgłosić problem na infolinii (UWAGA - podczas zamawiania usługi wprowadzono mnie w błąd - poinformowano mnie że router DGT NIE JEST DOSTĘPNY i nigdy nie będzie w ofercie TP). Przedstawiłem problem na infolinii mając nadzieję, iż nie dostanę z automatu BMT - dopiero 4 konsultantka zajęła się sprawą, 3 pozostałe twierdziły iż jeśli łącze działa co najmniej 23 godziny na dobę nie ma podstaw do wymiany. PIERDOŁY! Płacę 90zł za STAŁE ŁĄCZE a nie dial-upa który co chwilę rwie sesję. Telefon na infolinię wykonałem o godzinie 16:00. O godzinie 16:40 zadzwonili do mnie technicy z firmy serwisowej świadczącej usługi na rzecz TP - umówiliśmy się na "jutro" - na wymianę modemu Sagemcom na DGT -
z tego miejsca dziękuję firmie świadczącej usługi dla TP na terenie woj Warmińsko-Mazurskiego - obsługa klienta na najwyższym poziomie. Następnego dnia o godzinie 9:00 miałem już modem DGT u siebie - synchronizacja 39800 kbit down, 4277kbit up - o 2 mbit niżej niż Sagemcom - podejrzewam, że sprawę załatwił już DLM we współpracy z Sagemcomem ponieważ parametr Attainable Data Rate jest o 8 Mbit wyższy od uzyskiwanego synchro.
Jeśli chodzi o parametry połączenia - tłumienie wyświetlane w statystykach spadło o 4dB w porównaniu do wyswietlanego przez chipset Sagemcoma - na Sagemcomie miałem 24,4dB tłumienia, na DGT - 20,4dB. Parametr SNR ze skaczącego między 11 a -2 dB na Sagemcomie ustabilizował się w przypadku DGT na poziomie 7.7-8 dB i trzyma sztywno!

Nie występuje także wahanie SNR w godzinach wieczornych.
Jak wiecie router DGT nie umożliwia szczegółowego podglądu błędów CRC / FEC. Jednakże zakładka Statystyki DSL x2 oferuje poglądowe odczyty. Dla ciekawskich - odczyt statystyk po 48 godzinej sesji:
Kod: Zaznacz całyStatystyki -- xDSL -- 1
Mode: VDSL2
Traffic Type: PTM
Status: Up
VDSL2 Profile: Profile 17a
Link Power State: L0
Downstream Upstream
Line Coding(Trellis): On On
SNR Margin (1 dB): 7.6 11.9
Attenuation (1 dB): 0 0
Output Power (1 dBm): 14.5 6.2
Attainable Rate (Kbps): 48596 6793
Path 0 Path 1
Downstream Upstream Downstream Upstream
Rate (Kbps): 39544 4277 0 0
B (# of bytes in Mux Data Frame): 111 23 0 0
M (# of Mux Data Frames in an RS codeword): 1 2 0 0
T (# of Mux Data Frames in an OH sub-frame): 44 48 0 0
R (# of redundancy bytes in the RS codeword): 16 14 0 0
S (# of data symbols over which the RS code word spans): 0.0901 0.3478 0.0000 0.0000
L (# of bits transmitted in each data symbol): 11361 1426 0 0
D (interleaver depth): 357 51 0 0
I (interleaver block size in bytes): 128 62 0 0
N (RS codeword size): 128 62 0 0
Delay (msec): 8 4 0 0
INP (DMT symbol): 2.00 2.00 0.00 0.00
OH Frames: 54905460 9672930 0 0
OH Frame Errors: 462 0 0 0
RS Words: 2952510789 4219491 0 0
RS Correctable Errors: 381873 62 0 0
RS Uncorrectable Errors: 460 0 0 0
HEC Errors: 69 0 0 0
OCD Errors: 119 0 0 0
LCD Errors: 119 0 0 0
Total Cells: 3868583644 0 0 0
Data Cells: 209110071 0 0 0
Bit Errors: 0 0 0 0
Total ES: 4 0
Total SES: 0 0
Total UAS: 1 1
Jak widzicie - JEDYNE 4 błędy Error Seconds! W przypadku Sagemcoma było po PONAD 400! Błędy ES w dużej mierze wpływają na stabilność połączenia.
Jak na razie modem jest na stałe podpięty do sieci, ANI RAZU nie zdarzyło mu się zerwać synchronizacji ani sesji PPP, połączenie jest BARDZO stabilne.
Przy okazji recenzji routera (a nie tylko modemu wbudowanego w router) należałoby wspomnieć o osiągach sieci WiFi. Posiadam router
DGT VDSL2 G w wersji 1 - czyli z odkręcanymi antenkami. Z przykrością muszę stwierdzić iż zasięg sieci jest nieporównywalnie mniejszy niż ten oferowany przez router Sagemcoma. Jednakże nie przeszkadza mi to - w całym budynku mogę się połączyć z siecią (używam wifi w telefonie). Tak czy inaczej siła sygnału jest o 2 kreski mniejsza w porównaniu do Sagemcoma. Zauważyłem także że negocjacja połączenia
WiFi zajmuje więcej czasu niż miało to miejsce w Sagemie.
Ocena końcowa:
Bezapelacyjnie router polskiej firmy ze Straszyna - DGT VDSL2G bije na głowę router francuskiej firmy Sagemcom 3764. DGT jesli chodzi o wbudowany modem oparty na chipsecie Broadcoma jest we wszystkich aspektach lepszy - czas uzyskiwania synchronizacji VDSL, mega stabilność, super parametry i ergonomia użytkowania interfejsu stoją na naprawdę ŚWIETNYM poziomie!
Jeśli macie do wyboru jeden z dwóch powyższych routerów - decyzja "który wybrać?" nie powinna Wam sprawić problemu po przeczytaniu tej recenzji
Jeśli macie jakieś pytania - śmiało - albo odpowiedź bezpośrednia w wątku, albo PMka!