• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 3 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

#543065  autor: DanielR
 26 mar 2012, 18:48
A według mnie, skoro piszą, że
Play zaprasza na prezentację oferty, na którą czekają klienci, dziennikarze i blogerzy. Wszyscy z wyjątkiem konkurencji.
to moim zdaniem nie może chodzić o pakiety wzorowane na konkurencji, tym bardziej pakiety na stacjonarne. Chodzi raczej o coś nowego, świeżego, odmiennego od ofert konkurencji. Czy obecnie rzeczywiście wszyscy tak oczekujemy tanich połączeń na stacjonarne, czy tego "żądamy" od dobrej oferty? No nie wiem. Ja raczej nie. Zresztą są już dobre pakiety za 5 gr minuta... Jasne to tylko moja interpretacja (jedna z wielu), być może i nadinterpretacja. Wyciąganie wniosków na podstawie takiej sprytnej i o oszczędniej gry słów jest niebezpieczne. Przekonamy się już niedługo, co się z tego wykluje :wink:

PS Czy wprowadzenie właśnie teraz pakietów na stacjonarne było by takim wielkim "och", skoro już od kilku miesięcy mamy w T-Mobile na kartę pakiet 1500 minut za 9 zł na 14 dni?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 18:56 przez DanielR, łącznie zmieniany 2 razy.

#543066  autor: lee
 26 mar 2012, 18:51
Andrzej24 pisze:
lee pisze:pytanie brzmi czy wywalą te profile w końcu i zrobią na nowo prostą i czytelną oferte.
Co ci te pakiety przeszkadzają. Niech zostanie tak jak jest. Mogą jedynie coś dołożyć.
Lubię jasne i proste reguły ;)

#543069  autor: biotyt
 26 mar 2012, 18:57
słoneczny, nie napisałem, że prepaid jest nieważny. Faktem jest, że łatwiej na niego pozyskać klienta oraz koszty utrzymania i pozyskania klienta są niższe. Jednak to abonament jest dużo bardziej wartościowy dla operatora - pewny i wykalkulowany zysk bo klient związany jest pisemną umową na określoną ilość miesięcy na określoną kwotę. Z karty zawsze można zrezygnować, nie doładować itp. Play chce zarabiać po tylu latach inwestowania w markę. Oczywistym jest więc, że będą stawiać na abonament i w tej materii spodziewałbym się raczej nowości.

A czy karta jest ukrytym abonamentem? Zawsze tak było czy w czasach krótkich terminiów ważności czy obecnie. Operator chce zarabiać więc oczywiste jest, że trzeba w jakiś inny sposób wyciągnąć pieniądze od klienta. Nic w końcu za darmo nie ma, szczególnie w biznesie.

biotyt

#543071  autor: DanielR
 26 mar 2012, 19:09
biotyt pisze:A czy karta jest ukrytym abonamentem? Zawsze tak było czy w czasach krótkich terminiów ważności czy obecnie.
Niby tak, jednak moim zdaniem teraz jest z tym znacznie lepiej. Kiedyś czy chciałeś czy nie, musiałeś wydać przynajmniej te 50 zł na 3 miesiące + aktywować interesujący Cię pakiet. W abonamencie też masz określoną kwotę miesięcznego zobowiązania i chcąc czy nie chcąc musisz płacić.
Natomiast obecnie w pre-paid, co prawda też trzeba wykupić odpowiedni pakiet (jeśli chcesz mieć bardzo niskie stawki), ale np. wykupisz sobie pakiet za 5 zł, góra 10 zł i jak go w całości nie wykorzystasz, to przedłużasz kolejnym i nic Ci nie przepada. A nawet w najgorszej opcji, czyli gdy w ogóle nie skorzystasz w danym miesiącu z pakietu, który wcześniej wykupiłeś, to przepadnie Ci co najwyżej te 5-10 zł, o resztę złotówek, tą na koncie głównym, nie musisz się martwić i możesz je wykorzystać na pakiety w kolejnych miesiącach. Jak dla mnie to zmiana na lepsze.

#543080  autor: BarthezzLodz
 26 mar 2012, 19:52
Do mnie zadzwonił Pan z Play z propozycją migracji na abonament.
Zaproponował Stan Darmowy 49 bez telefonu (bo taki chciałem), w którym dostałbym
240 min (wymiennych na 380 SMSów),
50 min (wymiennych na 250 SMSów) przez 6 m-cy,
Stan Darmowy przez 6 m-cy za darmo.

Wszystko za 29 zł i umowa na 12 m-cy. Powiedziałem, że chce się wstrzymać do konferencji, bo ta oferta w sumie nie jest zła. I być może się skuszę :)) Ale może w środę pojawi się coś ciekawszego.

Uśmiechnij się! ;)

Nokia 3310 -> Sony Ericsson T630 -> LG KU800 Chocolate -> Nokia N76 - > Samsung S8500 Wave -> LG L9 -> Samsung Galaxy S5 -> Samsung Galaxy S6 EDGE 64GB

#543084  autor: pakierhakierxd
 26 mar 2012, 20:05
Całkiem niezła oferta ja to akurat bardziej preferuje więcej neta niż minuty :-)
Teraz mam 350 minut + do playa za darmo i 250 mb
Minut mam aż nadto bardzo duży pakiet złotówek mi co miesiąc przepada a net to co miesiąc na lejku gdzieś w połowie mc-a chociaż często jestem na wifi
Dla mnie to by mogli nawet stworzyć abonament z mniejszą ilością minut tak jak kiedyś ale tańszym telefonem dzięki temu bym miał więcej kasy bo telefon by był więcej wart więc drożej bym go sprzedał
Zobaczymy co wprowadzą pewnie coś na plus mam nadzieję za 2 miesiące będę chciał przedłużyć umowę bo chcę więcej neta i za kasę z abonamentu itp. kupić sobie lepszy telefon :D

Pozdrawiam :)

#543086  autor: słoneczny
 26 mar 2012, 20:12
biotyt pisze:słoneczny, nie napisałem, że prepaid jest nieważny. Faktem jest, że łatwiej na niego pozyskać klienta oraz koszty utrzymania i pozyskania klienta są niższe. Jednak to abonament jest dużo bardziej wartościowy dla operatora - pewny i wykalkulowany zysk bo klient związany jest pisemną umową na określoną ilość miesięcy na określoną kwotę. Z karty zawsze można zrezygnować, nie doładować itp. Play chce zarabiać po tylu latach inwestowania w markę. Oczywistym jest więc, że będą stawiać na abonament i w tej materii spodziewałbym się raczej nowości.
No niby, tak, ale moim zdaniem te różnice już się zacierają, szczególnie jeśli chodzi o abonamenty bez telefonu z umową na 12-18 miesięcy. Myślę, że nawet najbardziej niecierpliwy karciarz, minimum ten rok wytrzyma w sieci, a dodatkowe bonusy mogą jeszcze przedłużyć jego staż. To pewnie taka tajemnica poliszynela, że karty przy dzisiejszych konstrukcjach pakietowych są bardzo dochodowe, tylko nikt tego głośno nie powie.
Abonament ma duże znaczenie, ale często jest okupiony wieloma bonusami od operatora.
Także są dwie strony medalu. Nie twierdzę, że dla abonamentu nic nie zaproponują, ale pewnie będą tez w jakiś sposób szukać odpowiedzi na MTV Mobile, dlatego większych zmian spodziewałbym się jednak po karcie/mixie. No cóż, nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość. 8)

Tak na marginesie dodam, że pracuje w handlu i wiem, że już za chwilę gorący okres I Komunijny. Tysiące dzieciaków dostaną w prezencie pierwsze telefony. Tym bardziej spodziewam się, że marketingowcy z Playa wzięli to pod uwagę.

#543089  autor: tuchas
 26 mar 2012, 20:29
Warto poczekać jeszcze do tej środy :)

#543091  autor: BarthezzLodz
 26 mar 2012, 20:41
Dlatego i ja się wstrzymuję z podjęciem decyzji, choć ten abo bez telefonu chyba mi korzystniej wyjdzie niż teraźniejszy Fresh. Żal mi będzie tylko 'starej' usługi Zbieraj Minuty.

Uśmiechnij się! ;)

Nokia 3310 -> Sony Ericsson T630 -> LG KU800 Chocolate -> Nokia N76 - > Samsung S8500 Wave -> LG L9 -> Samsung Galaxy S5 -> Samsung Galaxy S6 EDGE 64GB

#543094  autor: biotyt
 26 mar 2012, 20:48
słoneczny pisze:No niby, tak, ale moim zdaniem te różnice już się zacierają, szczególnie jeśli chodzi o abonamenty bez telefonu z umową na 12-18 miesięcy.
Bywa, że takie abonamenty są nawet korzystniejsze niż karta. No, ale to jasne, operator nie subsydiuje telefonu, a w zamian za stały przychód przez 12-18 miesięcy jest w stanie dać lepszą ofertę niż dla użytkownika na kartę, którego lojalność nie jest pewna. Dlatego abonent będzie bardziej cenny bo zapewnia stały przychód operatorowi.
słoneczny pisze:To pewnie taka tajemnica poliszynela, że karty przy dzisiejszych konstrukcjach pakietowych są bardzo dochodowe, tylko nikt tego głośno nie powie.
Nie powiedziałbym, że są takie dochodowe. Użytkownicy na kartę przynoszą ARPU na poziomie około 16-25 zł, a abonament to 50-60 zł (patrząc na dane finansowe operatorów). Z większego i pewnego przychodu łatwiej uszczknąć sobie zysku dla siebie.
słoneczny pisze:będą tez w jakiś sposób szukać odpowiedzi na MTV Mobile, dlatego większych zmian spodziewałbym się jednak po karcie/mixie
Uważam, że MTV za bardzo rewolucyjnej oferty nie dało. Jedynym wyróżnikiem są darmowe SMS-y do wszystkich sieci bez limitu, a stawka 39gr raczej nie zachwyca.

biotyt

#543095  autor: KC-KARLOS
 26 mar 2012, 20:49
BarthezzLodz pisze:Dlatego i ja się wstrzymuję z podjęciem decyzji, choć ten abo bez telefonu chyba mi korzystniej wyjdzie niż teraźniejszy Fresh. Żal mi będzie tylko 'starej' usługi Zbieraj Minuty.
Ja "siedzę" w profilu Darmowe rozmowy i SMSy w Play od końca 2010 roku i posiadam stare Zbieraj Minuty. I nawet jeśli zmienią coś w taryfie lub dodadzą atrakcyjny nowy profil (prócz Lubię To), nie odejdę z tej opcji, nawet, jeśli zamkną ten profil. Osoby, które nabyły "korzyści" w starej taryfie, nie stracą ich.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#543098  autor: BarthezzLodz
 26 mar 2012, 20:58
Jeszcze zapytam konsultanta o taryfę All Inclusive, bo znalazłem taką na stronie internetowej.
Za 39 zł mam:
300 minut + 50 min przez 6 m-cy + Stan Darmowy przez 6 m-cy + pakiet internetowy 250 MB.

Czyli jeszcze 60 minut więcej i 250 MB Internetu, który zawsze się przyda za raptem 10 zł więcej. Wydaje się korzystniejsze :)

Uśmiechnij się! ;)

#543101  autor: KC-KARLOS
 26 mar 2012, 21:15
BarthezzLodz, to oferta bez telefonu na 12 miesiecy - All Inclusive: http://www.play.pl/pl/promocja/dla-prze ... index.html

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#543102  autor: słoneczny
 26 mar 2012, 21:19
biotyt Tak już skrótowo...

1. Tak jak pisałem poprzednio. Lojalność w kartach i ich regularne ładowanie jest coraz większe, ze względu na konstrukcje pakietowe. Opłacalność głównie zależy od dopasowania oferty do własnych potrzeb. Można mieć tańszą minutę w abo, ale nie wykorzystać minut, które przepadną, albo przekroczyć limit i płacić dużo drożej. Podobnie można nie wykorzystywać możliwości karty. Sprawa indywidualna.

2. Obawiam się, że to ARPU w abonamentach jest zawyżone przez firmy i instytucje. Gdyby patrzeć tylko na klientów indywidualnych mogłoby być ciekawie.

3. Może dla nas rewolucji nie ma, ale dla dzieciaków to nie lada gratka. Pozyskać klientach coraz trudniej, więc i o tych najmłodszych pewnie trochę też zawalczą.

#543107  autor: BarthezzLodz
 26 mar 2012, 21:33
Karlos20, wiem, wiem. Ale wychodzi naprawdę korzystnie. Przynajmniej moim zdaniem.

Uśmiechnij się! ;)

#543109  autor: KC-KARLOS
 26 mar 2012, 21:37
Ale wychodzi naprawdę korzystnie. Przynajmniej moim zdaniem.
Moim zdaniem też :) Internet z lejkiem, dużo minut, darmowe do Play i minuty za przedłużenie umowy.
Ale może warto poczekać na nową ofertę. Może coś ekstra dodadzą...

#543116  autor: BarthezzLodz
 26 mar 2012, 21:50
Dlatego też powiedziałem panu, żeby zadzwonił we czwartek :)

Uśmiechnij się! ;)

#543120  autor: KC-KARLOS
 26 mar 2012, 21:57
BarthezzLodz pisze:Dlatego też powiedziałem panu, żeby zadzwonił we czwartek
Żeby ten konsultant się nie poplątał, w gąszczu nowości pośrodowych, co przedstawi Play xD :wink:

#543125  autor: drcox
 26 mar 2012, 22:30
W sumie po przemyśleniach - likwidacji 30 za 10, bonusów za doładowania - dobrze mi jest we Freshu z 30min/6zł czy 100min/5zł i jak oni będą mieć swoje tendencje "poprawiania" w środę to ja wolę żeby nic nie zmieniali...
  • Strona 3 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5